Friday, February 8, 2013

Πήγε το τρελό και πέταξε πέτρες στους αστυνομικούς


Η Παυλίνα Νάσιουτζικ είχε μιλήσει για τους «τρομοκράτες βορείων προαστίων», ήδη από το 2009, στο μυθιστόρημά της «Ο τρελός δρόμος του έρωτα»
Μας αρέσουν, δεν μας αρέσουν οι ταμπέλες, καμιά φορά είναι βολικές. Οι πρόσφατα νεαροί συλληφθέντες χαρακτηρίστηκαν «τρομοκράτες βορείων προαστίων». 
Δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό η ταξική συνείδηση καθορίζει την επιλογή να γίνεις τρομοκράτης, γεγονός πάντως είναι ότι η Αστυνομία δεν κρίνει τις συλλήψεις με ταξικά κριτήρια. Η υπόθεση «ξέφυγε» από το περιχαρακωμένο πλαίσιο μιας σελίδας από το μεγάλο και ανοιχτό βιβλίο της τρομοκρατίας, αφού ένας από τους συλληφθέντες, ο 20χρονος Νίκος Ρωμανός, είναι γιος της Παυλίνας Νάσιουτζικ.

Το προτελευταίο μυθιστόρημά της, «Ο τρελός δρόμος του έρωτα» (εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη, 2009), πέρασε στον Τύπο ως ακόμη ένα ερωτογράφημα. Ομως έπειτα από μία προσεκτική ανάγνωση, θα διαπιστώσουμε ότι μιλάει για τη νέα τρομοκρατία. Οι μανάδες ακολουθούν κατά πόδας τα παιδιά τους, καθώς ρίχνουν πέτρες και σπάνε βιτρίνες.
Ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
«Τέσσερις ώρες όρθια στην πορεία, έγινα ράκος. Γύρισα σπίτι κι έκανα δύο ώρες τζακούζι για να συνέλθω. Πρήστηκαν τα πόδια μου. Πήγε το τρελό και πέταξε πέτρες στους αστυνομικούς. Ισα που πρόλαβα να την αρπάξω, πριν την ψεκάσουν. Μη γελάς, Μυρτώ, πες για τα νεράντζια που πέταξες στους αστυνομικούς».
* «Δεν είναι βαλίτσα, είπε με αηδία η Δανάη, λες και απεχθανόταν ακόμα και να χρησιμοποιήσει τη λέξη. Είναι η καινούργια Louis Vuitton bagage. Τέσσερις κάσκες για τις πέτρες και τέσσερις μάσκες για τα δακρυγόνα».
* «Ο Ανάστης. Ο καλοαναθρεμμένος και μοσχαναθρεμμένος της γιος, με τα ιδιωτικά σχολεία, τη μουσική, το σκι, ήταν εκεί με μια βαριοπούλα μεγαλύτερη απ' το μπόι του κι έσπαγε τη βιτρίνα».
* «Η Δανάη φορούσε apres ski μπότες και Jet set μπουφάν με κουκούλα. Α! Και ειδική μάσκα για τα δακρυγόνα που είχε αγοράσει στο Μοναστηράκι».
* «Τα παιδιά ήταν εξαγριωμένα αρκούσε μία μόνο λέξη, "μπάτσος" ή "χαφιές", και κανείς δεν ήξερε τι ήταν ικανά να κάνουν».
* «Δολοφονήσατε τη Manolo Blahnik γόβα μου, δήλωσε στον κατάπληκτο αστυνομικό. Το βράδυ έχω πάρτι και μόνο αυτή ταιριάζει με Diane von Furstenberg συνολάκι που έχω διαλέξει. Δολοφονήσατε, λοιπόν, και το πάρτι μου. Μέχρι πού θα φτάσει η δολοφονική σας μανία;»
* «Πού μπορεί να απευθυνθεί μια αξιοπρεπής κυρία όταν έχει χάσει το τελευταίο ίχνος αξιοπρέπειας, δηλαδή τη γόβα της, και την έχουν τσουβαλιάσει στη ΓΑΔΑ;»
Καθόλου τυχαίο το επώνυμο Νάσιουτζικ, αφού ο παππούς του νεαρού είναι ο συγγραφέας και επιχειρηματίας Αθανάσιος Κ. Νάσιουτζικ, ο οποίος, όπως έχει εξομολογηθεί, «έγινα αριστερός, γιατί δεν μπορούσα να βλέπω τους άλλους να ζουν μες στη δυστυχία».
Μ' αυτόν τον απόηχο γαλουγήθηκε ο Νίκος Ρωμανός ως προς τις οφειλές του έναντι του πατριάρχη της οικογένειας. Η 51χρονη μητέρα του Παυλίνα Νάσιουτζικ είναι διδάκτωρ της Φιλοσοφίας. Οταν εμφανίστηκε ως συγγραφέας με το πρώτο μυθιστόρημά της, «Μαμάδες Βορείων Προαστίων» («Μελάνι», 2006), απέκτησε δημοφιλία. Από τον ίδιο οίκο κυκλοφόρησε το «Τόση λίγη αλήθεια», ένα μεικτό κείμενο μεταξύ μαρτυρίας και μυθοπλασίας για το βεβαρημένο παρελθόν του πατέρα της (2008). Οι εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη τύπωσαν ακόμη τα «Μύκονος μπλουζ» (2007), «Κάψτε τα νυφικά» (2008), «Το κορίτσι του κάστρου» (2011). 
.enet.gr
8/2/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin