Saturday, February 9, 2013

Φοβισμένοι τουρίστες

Tου Σταυρου Τζιμα
Το ανδρόγυνο Κurt και Hilde B., κάτοικοι Νυρεμβέργης, υπερήλικες και οι δύο, παραθέριζαν τα καλοκαίρια παραδοσιακά στην Ελλάδα, την οποία και λατρεύουν. Οπως κάθε Βορειοευρωπαίος, τέτοιες μέρες, ίσως και νωρίτερα, απευθύνονταν σε τουριστικό γραφείο της πόλης τους και έκλειναν ένα εικοσαήμερο άλλοτε στη Χαλκιδική και άλλοτε στη Σαντορίνη ή την Πάρο. Τα δύο τελευταία χρόνια δεν ήρθαν. Οι εικόνες μιας Ελλάδας που βρίσκεται ένα βήμα πριν από το χάος και την καταστροφή, που έφταναν καθημερινά στο σαλόνι του σπιτιού τους, τους τρόμαξαν και κατέληξαν στην Ισπανία. Οικονομική κρίση έχει και εκεί, αλλά ούτε λιμάνια αποκλείονται, ούτε κτίρια καίγονται, ούτε κάθε ξανθός που κυκλοφορεί στους δρόμους εκλαμβάνεται ως «Γερμανός καταχτητής».

Η αγάπη προς την Ελλάδα υπερίσχυσε και φέτος αποφάσισαν να ξανάρθουν. Το κλίμα έχει αλλάξει στα ΜΜΕ της χώρας τους και από την Αθήνα μεταδίδεται μια αίσθηση πολιτικής σταθερότητας. Και ενώ ετοιμάζονταν να κλείσουν το ταξίδι ήρθαν οι σκηνές από την τρομοκρατική επίθεση στο Mall, την εισβολή του ΠΑΜΕ και το μπάχαλο στο γραφείο του υπουργού και την τρομοκρατική επίθεση στο γραφείο του πρωθυπουργού, στη Συγγρού, εμφανίστηκαν στους δρόμους τα τρακτέρ, άρχισαν οι φασαρίες με τις θαλάσσιες συγκοινωνίες, ειδήσεις που τους τρόμαξαν. Τηλεφώνησαν σε γνωστό ξενοδόχο, φίλο τους, στη Χαλκιδική -ο οποίος και μου μετέφερε το περιστατικό- και τον ρώτησαν αν υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθούν σε οδύσσεια οι διακοπές τους στην Ελλάδα.
Ο άνθρωπος τους εξήγησε ότι κανένα απολύτως θέμα ασφαλείας δεν υπάρχει, αλλά σε μια δεύτερη επικοινωνία τού αποκάλυψαν ότι το ταξιδιωτικό τους γραφείο τούς πρότεινε, «μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα στην Ελλάδα», ένα άνετο, φτηνό και ασφαλές ταξίδι στα παράλια της Τουρκίας, και το σκέφτονται…
Αν έτσι λειτουργούν κάποιοι Ευρωπαίοι που μας αγαπούν πραγματικά, μπορεί να φανταστεί κανείς τι γίνεται με εκατομμύρια άλλους που εξαρτούν τις διακοπές τους από την εικόνα της Ελλάδας που φτάνει στο σαλόνι του σπιτιού τους. Η σκέψη αυτών των ανθρώπων είναι πολύ απλή: Πληρώνω να πάω διακοπές και όχι να ταλαιπωρούμαι σε λιμάνια, αεροδρόμια και εθνικούς δρόμους. Ούτε να γίνομαι θεατής κτιρίων που καίγονται και διαδηλωτών που δέρνονται με αστυνομικούς.
Ο τουρισμός είναι ένα εύθραυστο προϊόν και πουλάει εκτός από τις ομορφιές, τις προσιτές τιμές, την ασφάλεια. Και η Ελλάδα, με όλα αυτά που γίνονται, ενώ υπερέχει συγκριτικά με άλλους ανταγωνιστές στα δύο πρώτα, δεν βρίσκεται στις υψηλές θέσεις της ατζέντας των ασφαλών προορισμών της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας.
Τούτη την εποχή κλείνονται τα τουριστικά πακέτα. Τα στοιχεία των αρμόδιων φορέων μιλούν μέχρι τώρα για θετικό πρόσημο της τάξης του 8% - 13% στις αφίξεις και διανυκτερεύσεις. Η σεζόν ωστόσο κρέμεται σε μια λεπτή κλωστή.
 .kathimerini.gr
8/2/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin