Wednesday, February 20, 2013

O εξολοθρευτής των διαστημικών βράχων....Το De-Star θα τους καταστρέφει μακριά από τη Γη....

Σάντα Μπάρμπαρα, Καλιφόρνια  

Η πτώση του μετεώρου στη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα και η «φιλική» επίσκεψη λίγες ώρες αργότερα του αστεροειδή 2012 DA14 αναζωπύρωσε τη συζήτηση σχετικά με τους τρόπους προστασίας του πλανήτη από επικίνδυνα διαστημικά σώματα. Στο τραπέζι έχουν πέσει κατά καιρούς διάφορες ιδέες. Κάποιοι προτείνουν να ρίχνουμε επάνω σε απειλητικούς αστεροειδείς πυρηνικά όπλα ή σκάφη-καμικάζι για να τους καταστρέφουμε ή να εκτρέπουμε την πορεία τους.
Μια άλλη πρόταση αφορά την αποστολή ειδικά σχεδιασμένων σκαφών τα οποία θα χρησιμοποιούν τη βαρύτητα για να αλλάξουν την πορεία των επικίνδυνων σωμάτων. Η τελευταία και πιο εντυπωσιακή πρόταση αφορά τη δημιουργία ενός διαστημικού αμυντικού συστήματος που θα εξολοθρεύει τους αστεροειδείς μακριά από τη Γη.

Ηλιακό υπερόπλο
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και του Πολυτεχνείου της Καλιφόρνιας ανέπτυξαν την ιδέα του DE-STAR,  ενός συστήματος που θα βρίσκεται στο Διάστημα και θα καταστρέφει απειλητικά για τη Γη αντικείμενα. Το DE-STAR (Directed Energy Solar Targeting of Asteroids and exploRation) θα αποτελείται από μηχανισμούς οι οποίοι θα βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη και θα μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ακτίνες λέιζερ.
Οι επιστήμονες που ανέπτυξαν το σχέδιο υποστηρίζουν ότι το DE-STAR θα μπορεί όχι απλά να διαλύσει σε μικρότερα κομμάτια έναν αστεροειδή αλλά κυριολεκτικά να τον εξαϋλώσει. Οπως αναφέρουν, το DE-STAR θα μπορεί να εντοπίζει τον απειλητικό αστεροειδή όταν αυτός βρίσκεται σε πολύ μακρινή απόσταση από τη Γη - παρόμοια με εκείνη που έχει ο Ηλιος από τον πλανήτη μας. Το σύστημα θα αρχίζει να χτυπά τον αστεροειδή με τις ακτίνες λέιζερ από εκείνη την απόσταση με στόχο την καταστροφή του πολύ πριν φθάσει στη Γη. 
Οι δυνατότητές του
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το DE-STAR θα μπορεί να χτυπήσει και να καταστρέψει έναν διαστημικό βράχο δέκα φορές μεγαλύτερο από τον 2012 DA14 που πέρασε την περασμένη εβδομάδα κοντά από τη Γη.
«Δεν πρόκειται για μια προωθημένη ιδέα βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ολες οι τεχνολογίες και τα συστήματα που χρειάζονται για την κατασκευή του DE-STAR υπάρχουν. Πιθανώς κάποιες από αυτές τις τεχνολογίες δεν είναι ακόμη στο επίπεδο που απαιτεί η λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος αλλά τα δομικά υλικά για την κατασκευή του υπάρχουν και μπορεί να ξεκινήσει άμεσα η δημιουργία του. Απλά θα χρειαστεί να εξελίξουμε τις απαραίτητες τεχνολογίες ώστε να προσαρμοστούν στα μεγέθη και στην ισχύ που απαιτεί ένα τέτοιο σύστημα» αναφέρει ο Γκάρι Χιουζ, μέλος της ομάδας των επιστημόνων που προτείνουν το DE-STAR ως σύστημα προστασίας από διαστημικές απειλές. Το DE-STAR θα μπορεί επίσης όχι μόνο να καταστρέφει αλλά και να εκτρέπει από την τροχιά τους μεγάλους αστεροειδείς, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.  
 Θοδωρής Λαΐνας
.tovima.gr
20/2/13 
--
-
 ΣΧΕΤΙΚA:
 

1 comment:

  1. Διεθνές δίκτυο για την αντιμετώπιση των αστεροειδών προτείνει ο ΟΗΕ...Έκκληση για συντονισμό....

    Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε σήμερα έκκληση για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου για την παρακολούθηση της απειλής που δημιουργείται από τους αστεροειδείς και άλλα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά στη Γη.

    Εμπειρογνώμονες από το Γραφείο του ΟΗΕ για Υποθέσεις του Διαστήματος (UNOOSA) που πραγματοποιούν σύνοδο στη Βιέννη δήλωσαν ότι επεξεργάζονται μια πρόταση για μια τέτοια συντονισμένη αντίδραση και σχηματίζουν τώρα δύο ομάδες εργασίας που θα μελετήσουν τον τρόπο άμυνας απέναντι σε μεγάλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να συγκρουστούν με τη Γη.

    "Πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά προετοιμάζοντας τους εαυτούς μας γι' αυτό", δήλωσε ο Λιντλεϊ Τζόνσον, ο οποίος είναι επικεφαλής του προγράμματος για τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά στη Γη στην αμερικανική υπηρεσία διαστήματος (NASA).

    Η 11ήμερη σύνοδος λαμβάνει χώρα ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και πάλι στους κινδύνους από τους μεγάλους αστεροειδείς του διαστημικού χώρου, μετά από την πτώση του μετεωρίτη την περασμένη εβδομάδα στη Ρωσία, αλλά και τον αστεροειδή που πέρασε πολύ κοντά από τη Γη.

    Αν και ο μετεωρίτης που κατέπεσε στη Ρωσία εκτιμάται ότι είχε διάμετρο 15 μέτρων, το UNOOSA προετοιμάζεται για αστεροειδείς που είναι μεγαλύτεροι από 1 χιλιόμετρο και θα είχαν παγκόσμιες συνέπειες αν χτυπούσαν τη Γη.

    Ωστόσο δεν υπάρχει κίνδυνος να συμβεί αυτό μέσα στα επόμενα 100 χρόνια, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών.

    Παρ' όλα αυτά, το σχεδιαζόμενο νέο δίκτυο και οι ομάδες εμπειρογνωμόνων θα εκτιμήσουν τις επερχόμενες απειλές και θα ενημερώσουν τις χώρες σχετικά με τα πιθανά αμυντικά σενάρια, δήλωσε ο ειδικός του UNOOSA Σέρχιο Καμάτσο.

    Οι επιστήμονες εξετάζουν το ενδεχόμενο να πλήξουν τους αστεροειδείς με πυραύλους για να αλλάξει η τροχιά τους ή να τους ανατινάξουν με πυρηνική βόμβα ως μέτρο έσχατης ανάγκης.

    Το σώμα αυτό του ΟΗΕ έχει επίσης ως στόχο να εκπαιδεύσει το κοινό για το τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση που μικρότερα αντικείμενα εισέρχονται στην ατμόσφαιρα, όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα στην κεντρική Ρωσία.

    Ο Τζόνσον είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν γνώσεις σχετικά με τέτοια φαινόμενα, ακριβώς όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν να υποχωρούν για να αποφύγουν ένα τσουνάμι.

    "Όταν βλέπουμε μια λευκή λάμψη και μια μεγάλη (συμπύκνωση) λευκού καπνού στον ουρανό πιθανώς δεν είναι καλή στιγμή για να σταθεί κάποιος στο παράθυρο και να το παρατηρεί αυτό, επειδή μπορεί να ακολουθήσει μια έκρηξη", τόνισε.

    http://www.protothema.gr/world/article/?aid=258631
    20/2/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin