Tuesday, February 5, 2013

Ο κινεζικός στόλος σημάδεψε ιαπωνικό σκάφος-Senkaku/Diaoyu issue

Σενκάκου/Ντιαογού
Στο «παρά πέντε» φαίνεται πως αποφεύχθηκε η σύρραξη μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας στις 30 Ιανουαρίου όταν, σύμφωνα με τη διαμαρτυρία του υπουργείου Άμυνας της Ιαπωνίας, κινεζικό μαχητικό πλοίο «κλείδωσε» το αυτόματο ραντάρ του πολυβόλου του κατά ιαπωνικού σκάφους.

Την αποκάλυψη έκανε ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας, Ιτσουνόρι Ονοντέρα, ο οποίος πρόσθεσε ότι το επεισόδιο έλαβε χώρα στις 30 Ιανουαρίου κοντά στα διεκδικούμενα και από τις δύο χώρες νησιά της θάλασσας της Ανατολικής Κίνας. Το περιστατικό προκάλεσε την επίσημη διαμαρτυρία των Ιαπώνων προς Πεκίνο.


«Ένας λάθος χειρισμός και η κατάσταση θα γινόταν ιδιαίτερα επικίνδυνη», δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι δύο χώρες βρέθηκαν ένα βήμα από θερμό στρατιωτικό επεισόδιο.

Ο πρέσβης της Κίνας στο Τόκιο Τσενγκ Γιονγκχουά, από την πλευρά του, απέρριψε το ιαπωνικό διάβημα για τις κινεζικές κινήσεις στην περιοχή, ενώ η Χουά Τσουνγίνγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών νωρίτερα προέτρεψε την Ιαπωνία να σταματήσει να «να προκαλεί»: «Θεωρούμε ότι αυτό που επείγει περισσότερο είναι η Ιαπωνία να σταματήσει τις προκλητικές κινήσεις, όπως είναι η τακτική αποστολή πλοίων και αεροσκαφών στα ύδατα γύρω από τα νησιά Ντιαογού... και να αναζητήσει, μέσω συνομιλιών με την Κίνα, έναν αποτελεσματικό τρόπο ώστε το ζήτημα να ελεγχθεί και να λυθεί αποτελεσματικά».
Η διαμάχη των δύο μεγάλων δυνάμεων της Άπω Ανατολής για τα νησιά Σενκάκου/Ντιαογού έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, όταν το 2012 η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αγόρασε τρία από τα οκτώ ακατοίκητα νησιά και νησίδες από τον ιδιώτη ιδιοκτήτη τους, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου.
Αν και πρόσφατα είχε διαφανεί και από τις δυο πλευρές διάθεση για επίλυση του θέματος, με συναντήσεις κορυφής και ειδικούς απεσταλμένους από τις κυβερνήσεις και των δυο χωρών, το νέο επεισόδιο φαίνεται να αποτελεί ένα (τουλάχιστον) βήμα στη διαπραγματευτική διαδικασία.
.ethnos.gr
5/2/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin