Monday, March 18, 2013

Στις 10 το βράδυ της Παρασκευής είπαμε ok στο κούρεμα

Γύρω στις 10 το βράδυ της Παρασκευής ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ανέλυσε την πρόταση του Eurogroup για κούρεμα καταθέσεων στον Νίκο Ανασασιάδη, ο οποίος με τη σειρά του την αποδέχθηκε.
Η αρχική πρόταση η οποία είχε αποδεχθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προνοούσε κούρεμα ύψους 3,5% σε καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ και 7% σε υψηλότερες καταθέσεις. Την ίδια στιγμή, αποφασίστηκε το πάγωμα όλων των ηλεκτρονικών συναλλαγών των τραπεζικών συναλλαγών μέσω κυπριακών τραπεζών.

Όμως όταν ο Μιχάλης Σαρρής, επέστρεψε για να παρουσιάσει την πρόταση του, δεν βρήκε αρκετή ανταπόκριση. Μετά από ένα νέο γύρο συζητήσεων, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, απαίτησε κούρεμα που έφτανε το 18%. Σε εκείνο το σημείο ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών, ήταν έτοιμος να δεχθεί κούρεμα ύψους 12,5% σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και 7,5% για μικρότερες καταθέσεις.
Ο Νίκος Αναστασιάδης, αρνήθηκε την πρόταση απειλώντας μάλιστα με αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις. Γύρω στη μία το πρωί, μια μικρή ομάδα συμπεριλαμβανομένου της κ. Λαγκάρντ, του κ. Ρεν, του κ. Σαρρή του κ. Σόιμπλε και του κ. Μοσκοβίτσι μπήκε σε ξεχωριστή συζήτηση σε άλλο δωμάτιο.
Εκεί ο κ. Άσμουσεν ανακοίνωσε στον Νίκο Αναστασιάδη ότι εάν δεν κατέληγαν σε συμφωνία, τότε η ΕΛΑ θα έκλεινε τις στρόφιγγες στις δύο μεγάλες τράπεζες αφήνοντας τις ουσιαστικά να καταρρεύσουν. Μάλιστα κάλεσε τον Μάριο Ντράγκι προκειμένου να επιβεβαιώσει την πληροφορία.
Εκεί ήταν που ο Νίκος Αναστασιάδης υπέκυψε, και τελικά κατέληξαμε στη συμφωνία.
 .sigmalive.com
18/3/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

11 comments:

  1. Με τα υπόλοιπα των καταθέσεων στις 15 Μαρτίου θα γίνει το κούρεμα.....

    Με βάση τα υπόλοιπα των καταθετικών λογαριασμών της 15ης Μαρτίου θα γίνει το κούρεμα των καταθέσεων, αναφέρει σε αποψινή ανακοίνωσή του το Κυπριακό υπουργείο Οικονομικών.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση η βοήθεια προς την Κυπριακή Δημοκρατία συνίσταται σε οικονομική ενίσχυση ύψους μέχρι 10 δισ.ευρώ για την κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών, την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και τη στήριξη της οικονομίας στο σύνολο της.

    «Λόγω του μεγάλου μεγέθους των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών καθώς και των επιτακτικών δημοσιονομικών αναγκών, το Εurogroup, συμφώνησε με τις Κυπριακές Αρχές, στην ανάγκη να επιβληθεί, για μία και μόνον φορά, ένα τέλος επί των καταθέσεων», τονίζεται. Το τέλος, όπως συμφωνήθηκε σε επίπεδο Eurogroup, αφορά την έκτακτη επιβολή, στις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ ανά λογαριασμό, τέλους ύψους 6.75% και για καταθέσεις πέραν των 100.000 ευρώ ανά λογαριασμό τέλος ύψους 9.9%.

    Στους καταθέτες, προστίθεται, θα παραχωρηθούν μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα τύχουν στήριξης για ανακεφαλαιοποιήση. «Νοουμένου ότι οι καταθέσεις παραμείνουν στα πιστωτικά ιδρύματα για περίοδο τουλάχιστον δύο χρόνια, οι μετοχές θα είναι μετατρέψιμες σε ομόλογα, η απόδοση των οποίων θα διασφαλίζεται από τα προσδοκώμενα έσοδα του φυσικού αερίου, σύμφωνα με σχέδιο που θα καθορίσει και θα εκδώσει ο Υπουργός Οικονομικών», σημειώνεται στην ανακοίνωση .

    «Ο Κυπριακός λαός έχει στο παρελθόν αντιμετωπίσει εξίσου σοβαρές δυσκολίες και προκλήσεις. Με ψυχραιμία, νηφαλιότητα, σύμπνοια και ομοψυχία θα αντιμετωπίσουμε επιτυχώς και αυτήν την πρόκληση, διασφαλίζοντας την ασφάλεια, ευημερία και πρόοδο του λαού μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

    http://www.onlycy.com/306622
    18/3/13

    ReplyDelete
  2. Blame game: France, Germany insist savings levy was Cyprus's decision....

    As outrage mounts over an unprecedented bank tax in Cyprus, Europe's biggest economies, France and Germany, have put the blame for the bank levy on Cyprus. Banks all over the country, meanwhile, will remain shut pending parliament’s decision.

    Both France and Germany, along with the European Central Bank (ECB), have hastened to emphasize that they were not behind the decision to impose a tax on savings in Cyprus. A move which has impacted the markets worldwide.

    A debate in the Cypriot parliament Monday yielded no result on whether the country should approve the controversial levy. Opposition parties are against the move, leaving the government without a majority in the upcoming vote, which has been delayed until Tuesday.

    The new tax, which is now being considered by the Cypriot government, would make its citizens shoulder a 12.5-percent crisis tax on savings larger than €100,000, with a tax of 3 percent on smaller deposits.

    The original agreement suggested 9.9 and 6.7 per cent levies on deposits above and below the €100,000 threshold respectively.

    The move comes after European finance ministers demanded Cyprus seize a significant portion of all deposits in the country’s banks in order to secure a €10 billion bailout.

    And while Cyprus says Brussels gave it no choice but to accept a painful tax on the country’s bank deposits in return for international aid, Germany and France say it’s not their fault.

    "How the country makes its contribution, how it makes the payments, is up to the Cyprus government," Germany’s government spokesman Steffen Seibert said. "Germany could have imagined a different plan but it is not our decision," he added......http://rt.com/business/germany-blame-cyprus-levy-450/
    18/3/13

    ReplyDelete
  3. Η νέα προδοσία της Κύπρου.....Παραίτηση Σαρρή ζητά ο γιος του Τάσσου Παπαδόπουλου....

    Κορυφώνονται οι αντιδράσεις των κυπριακών κομμάτων για την απόφαση του Eurogroup σχετικά με το «κούρεμα» των καταθέσεων.

    Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλη Σαρρή, ενώ το ΑΚΕΛ απαίτησε λύση «εκτός τρόικας και μνημονίων».

    Ο Νικόλας Παπαδόπουλος αποκάλυψε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή για να σταλεί, όπως είπε, «το ηχηρό μήνυμα στο Eurogroup ότι η Κύπρος δεν δέχεται το κούρεμα».

    Επίσης ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο κ. Σαρρής «δεν ήταν κατάλληλα προετεοιμασμένος για το Eurogroup και ότι δεν είχε σχέδιο Β'».

    «Στο ΔΗΚΟ υπάρχει έντονος σκεπτικισμός, κάτι που απορρέει και από την πρώτη τοποθέτηση του Μάριου Κάρογιαν αλλά και από τις τοποθετήσεις και άλλων βουλευτών», ανέφερε.

    «Ακόμη όμως και, αν αποφασιστεί να συνταχθεί το κόμμα με την Κυβέρνηση, δεν θα πρέπει να αποκλείουμε το ενδεχόμενο να υπάρξει διαφοροποίηση συγκεκριμένων βουλευτών», πρόσθεσε.

    Το ΔΗΚΟ αξιώνει γραπτή διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι, εάν φύγουν κεφάλαια από την Κύπρο, τότε αυτή θα στηρίξει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

    Επίσης ζητά γραπτή εγγύηση ότι δεν θα επανέλθει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Eurogroup και η τρόϊκα με νέα μέτρα, είτε αυτά αφορούν «κούρεμα», είτε μειώσεις μισθών ή συντάξεων.

    Το ΔΗΚΟ ζητά ακόμα να υπάρξει ένα σχέδιο, το οποίο θα προβλέπει ότι, αν σε κάποιο χρονικό διάστημα υπάρξουν άλλες οικονομικές δυνατότητες για την Κύπρο, τότε να υπάρξει απεμπλοκή από την απόφαση του Eurogroup.

    Λύση εκτός τρόικας ζητάει το ΑΚΕΛ

    Την αναζήτηση λύσεων εκτός τρόικας για απεγκλωβισμό από το μνημόνιο, εισηγείται από τη δική του πλευρά το ΑΚΕΛ .

    Το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος επεξεργάστηκε έγγραφο θέσεων, στο οποίο αναφέρεται ότι θα πρέπει να γίνει αξιοποίηση της Ρωσίας και δανεισμός, έστω και μικρών κεφαλαίων, από ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

    Βλέπει, επίσης, ευνοϊκά την θέση για συγχώνευση των τραπεζών Λαϊκής και Κύπρου.

    Σε αποψινή συνεδρία του Π.Γ., παρουσία και του τέως Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, η ηγεσία του ΑΚΕΛ μελέτησε και τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στην Μόσχα.

    Ένα μέλος του Πολιτικού Γραφείου επισήμανε ότι η θέση της Μόσχας αρχικά ήταν να στηρίξει την Λευκωσία μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού, θέση, σημείωσε, « η οποία διαφοροποιείται λόγω της αρνητικής στάσης της τρόικας έναντι της Κύπρου, η οποία επηρεάζει και τα κατατεθειμένα ρωσικά κεφάλαια σε κυπριακές τράπεζες».

    http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=264785
    18/3/13

    ReplyDelete
  4. Χαλάρωση των όρων για την Κύπρο ζήτησαν οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup.....Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη....

    Περισσότερη ευελιξία ως προς το τέλος φορολόγησης των καταθέσεων στην Κύπρο ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.
    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές, ζήτησαν τη διαφύλαξη των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, και αντίστοιχα την αναπροσαρμογή του σχετικού συντελεστή επί του τέλους στις καταθέσεις υπεράνω του ποσού αυτού, προκειμένου να συγκεντρωθεί το πόσο που εχει αρχικώς αποφασιστεί κατά την τελευταία συνεδρίασή του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=172296
    18/3/13

    ReplyDelete
  5. Ν. Παπαδόπουλος: Σχέδιο Β' και Επαναδιαπραγμάτευση....

    Σε σχέδιο Β’, το οποίο θα πρέπει να είναι η επαναδιαπραγμάτευση αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος, στις «Τομές στα Γεγονότα» στο Sigma, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο περί κουρέματος.

    «Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο, χωρίς να υπάρχουν διασφαλίσεις ότι η ΕΕ θα στηρίξει το τραπεζικό μας σύστημα». Αναφερόμενος στο σχέδιο Β, ο κ. Παπαδόπουλος, επεσήμανε ότι πρέπει να πάμε στην ΕΕ με εναλλακτικές προτάσεις, ενώ θα ήταν ορθό να τεθεί το φυσικό αέριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να πείσουμε τους εταίρους ότι το κούρεμα δεν είναι επιλογή.

    Πρέπει να στείλουμε, διαμήνυσε, το μήνυμα στην ΕΕ ότι δεν θα περάσει από την Κυπριακή Βουλή το νομοσχέδιο και πρέπει να πείσουμε τους εταίρους, επεσήμανε ότι είμαστε αποφασισμένοι στις θέσεις μας.

    «Δεν υπάρχουν απλές λύσεις πλέον. Μας εκβιάζουν με τις πράξεις και τις ενέργειες τους. Αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι συστημικό αφού υπήρξε ο επηρεασμός των διεθνών αγορών. Μας οδηγούν στην κατάρρευση της Κυπριακής οικονομίας και το κούρεμα δεν περνά από την Κύπρο», τόνισε

    Ο κ. Παπαδόπουλος, τόνισε επίσης ότι οι τράπεζες θα πρέπει να παραμείνουν κλειστές τις επόμενες ημέρες και να εισέλθουμε σε μια σκληρή διαπραγμάτευση.

    Η θέση του ΔΗΚΟ, ανέφερε ό κ. Παπαδόπουλος είναι ότι θα καταψηφίσει αύριο το νομοσχέδιο ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=126717
    18/3/13

    ReplyDelete
  6. IFF: Ένα κακό σχέδιο, αυτό είναι το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου....

    Το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου που προκρίθηκε το Σάββατο από το Γιουρογκρουπ, είναι κακό και υπονομεύει το τραπεζικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει το διεθνές χρηματοοικονομικό ινστιτούτο- Institute of International Finance, Inc. (IIF)- που εκπροσωπεί το λεγόμενο λόμπι των μεγάλων διεθνών τραπεζών.

    «Είναι ιδιαίτερα λυπηρό» ότι το αρχικό σχέδιο «είχε γεννήσει μια λάθος απόφαση», δήλωσε ο Χανγκ Τραν, πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του IIF, σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

    Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (της ζώνης του ευρώ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), «δημιούργησαν ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο» αγγίζοντας «το απαραβίαστο των εγγυημένων τραπεζικών καταθέσεων» και το «κακό φαίνεται να έχει γίνει» είπε ο κ. Τραν.

    Ο εκ των επικεφαλής του IIF αναφερόταν στη συμφωνία του Σαββάτου για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας όπου επιβάλλεται ειδικός φόρος επί των τραπεζικών καταθέσεων στο νησί. Ο κ. Τραν πιστεύει ότι η συμφωνία αυτή «υπονομεύει την αξιοπιστία και το μοντέλο ασφάλειας των ευρωπαϊκών καταθέσεων» και «καθιστά πιο δύσκολη τη χρήση τους στο μέλλον» αν κριθεί αναγκαίο για να «σταθεροποιηθεί η κατάσταση μετά από μια κρίση πανικού στις τράπεζες».

    Πάντως όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο οι κυπριακές αρχές, μαζί με εκείνες της ζώνης του ευρώ, εργάζονται για μια νέα πρόταση που θα μπορούσε να περιορίσει τον αντίκτυπο στους μικρούς καταθέτες.

    http://www.e-typos.com/Post.aspx?id=30726&title=IFF
    19/3/13

    ReplyDelete
  7. Zyperns Parlament will Zwangsabgabe ablehnen....

    Die Rettung des zyprischen Bankensektors ist offenbar gescheitert: Laut einem Regierungssprecher wird sich das Parlament gegen die Sondersteuer aussprechen.

    Das zyprische Parlament wird der geforderten Abgabe auf Bankeinlagen wahrscheinlich nicht zustimmen. Dies sagte Regierungssprecher Christos Stylianides.

    Ihm zufolge hat Zyperns Präsident Nikos Anastasiades Bundeskanzlerin Angela Merkel und EU-Währungskommissar Olli Rehn am Montagabend informiert.

    Ein Gespräch mit Russlands Präsident Wladimir Putin werde höchstwahrscheinlich im Verlauf des Tages folgen. Hintergrund ist, dass sich Russland als großer Kreditgeber gegen die Zwangsabgabe sperrt und deshalb einen Milliardenkredit nicht verlängern will.

    Am Nachmittag berät das zyprische Parlament über die Zwangsabgabe und soll im Anschluss darüber abstimmen. Keine der Parteien in dem 56 Sitze umfassenden Parlament hat eine Mehrheit.

    http://www.zeit.de/wirtschaft/2013-03/zypern-rettungspaket-zwangsabgabe-parlament
    19/3/13

    ReplyDelete
  8. Finanzieller Völkermord"...Zyperns Wirtschaft entsetzt über Rettungspaket...

    Viele Unternehmer befürchten, dass das in Brüssel verhandelte Rettungspaket die Geschäftsgrundlage der Wirtschaft Zyperns zerstören wird. Sie vermuten, dass die meisten Firmen verschwinden werden.

    Viele Unternehmer befürchten, dass das in Brüssel verhandelte Rettungspaket die Geschäftsgrundlage der Wirtschaft Zyperns zerstören wird. Präsident der Industrie- und Handelskammer spricht von "finanziellem Völkermord".

    Die zyprische Wirtschaft reagiert mit Entsetzen auf das in Brüssel verhandelte Rettungspaket. "Wir fühlen uns wie während des Krieges", sagte der Präsident der Industrie- und Handelskammer von Limassol, Philokypros Andreou, der Tageszeitung "Die Welt". "Wir fühlen uns so wie 1974, als die Türken einmarschiert sind. Heute gibt es nur einen Unterschied: Die Waffen sind nicht mehr Gewehre, die gegen uns gerichtet sind, sondern Finanzinstrumente. Das ist für uns ein finanzieller Völkermord", sagte der Kammerpräsident, der einen großen Teil der zyprischen Wirtschaft vertritt. Limassol ist die zweitgrößte Stadt der Insel und deren wirtschaftliches Zentrum.

    Andreou beklagt die aus seiner Sicht mangelnde Solidarität der Europäer mit Zypern. "Wir fühlen uns von unseren Verbündeten betrogen und verraten", sagte Andreou der Zeitung. "Ja, wir haben korrupte Banker und Politiker. Aber wir Zyprer, wir sind Opfer. Merkel und Schäuble schaden vielen unschuldigen Menschen, um fünf oder sechs Oligarchen in Russland zu treffen."

    Wie viele Unternehmer befürchtet Andreou, dass die Brüsseler Einigung die Geschäftsgrundlage der zyprischen Wirtschaft zerstören wird. Offshore-Banken, ein Immobilienboom und sehr viel russisches Geld haben in den vergangen zwanzig Jahren das Wachstum auf der Insel getrieben. Damit sei es jetzt vorbei, glaubt Andreou. Künftig werde das Geld aus dem Ausland ausbleiben. "In den vergangenen 48 Stunden ist unsere Finanzindustrie ruiniert worden", sagte Andreou am Montagnachmittag. "Ich weiß nicht, was aus unserem Bankensystem werden soll."

    Das werde Auswirkungen auf die gesamte Wirtschaft haben. Unternehmen hätten ohnehin bereits große Schwierigkeiten sich zu finanzieren; künftig werde es für viele unmöglich. "Die meisten Firmen hierzulande werden verschwinden", prophezeit Androu.

    http://www.n24.de/news/newsitem_8681796.html
    19/3/13

    ReplyDelete
  9. Zona Euro aceita excluir depósitos inferiores a 100 mil euros do imposto no Chipre.....

    Os ministros das Finanças da Zona Euro aceitaram, segunda-feira, a proposta de Chipre para excluir os proprietários de contas bancárias com menos de 100 mil euros do imposto que se lhes pretendia aplicar.

    A Zona Euro "continua a pensar que os pequenos aforristas deveriam ser tratados de maneira diferente dos grandes depositantes e reafirma a importância de garantir plenamente os depósitos inferiores a 100 mil euros", afirmou o presidente do Eurogrupo, citado pela agência noticiosa Efe.

    A afirmação de Jeroen Dijsselbloem consta do comunicado emitido no final da teleconferência dos ministros das Finanças da área da moeda única.

    No sábado, um acordo entre as autoridades cipriotas, a Zona Euro e o Fundo Monetário Internacional (FMI) resultou num plano de resgate ao Chipre, num montante máximo de dez mil milhões de euros.

    Em troca, o acordo sugeria um imposto excecional de 6,75 por cento sobre os depósitos bancários inferiores a 100 mil euros, e de 9,9 por cento acima deste valor, para além de uma retenção na fonte dos juros destes depósitos.

    Com estas medidas estima-se uma receita de 5,8 mil milhões de euros.

    O acordo propõe ainda um plano de privatizações e um aumento do imposto sobre as sociedades empresariais de 10 para 12,5 por cento.

    http://www.jn.pt/PaginaInicial/Economia/Interior.aspx?content_id=3116346&page=-1
    19/3/13

    ReplyDelete
  10. Кипрская планка: вклады от 100 тысяч обложат высоким налогом....

    Еврогруппа согласилась на изменение достигнутых ранее с Никосией договоренностей о перераспределении финансового бремени по выплате разового налога между вкладчиками кипрских банков. Так, разрешено повысить единовременный налог на вклады свыше 100 тысяч евро и понизить — на вклады меньших размеров, при условии, что это позволит собрать необходимые 5,8 миллиарда евро.

    "Еврогруппа считает, что мелкие вкладчики должны облагаться по более низкой шкале, чем крупные. Мы также подчеркиваем важность полного гарантирования банковских вкладов менее 100 тысяч евро", — сообщил председатель Еврогруппы Йерун Дейсселблум по итогам телеконференции министров финансов зоны евро.

    Практически это означает следующее: Никосия сможет сама распределять сборы с разных вкладчиков, причем делить их не только по водоразделу в 100 тысяч евро, а также по любым другим категориям: резиденты-нерезиденты, юрлица-физлица и т.д. Однако сумма международной помощи останется прежней — 10 миллиардов евро, дополнительных денег Кипру не дадут. При этом, если вклады до 100 тысяч евро будут освобождены от любых сборов, то для вкладов больше 100 тысяч евро размер единовременного сбора будет поднят. Источники пока называют сумму в 13-15 процентов, вместо утвержденных 16 марта 9,9 процента. Однако если парламент страны откажется голосовать за этот закон, пока от налога не будут освобождены мелкие вкладчики, на остальных нагрузка может возрасти еще сильнее, сообщает ИТАР-ТАСС.

    Беспрецедентное для зоны евро решение о введении единовременного налога на банковские вклады привело к акциям протестов на Кипре, шквалу критики в мировых финансовых кругах, и взрыву негодования в России, поскольку значительная часть вкладов свыше 100 тысяч евро в кипрских банках принадлежит российским компаниям и физическим лицам.

    Массовые протесты уже прошли в столице Кипра. В Никосии у здания парламента собрались тысячи местных жителей, которым не по нраву новый налог на банковские депозиты. Люди пришли с плакатами — "Не трогайте наши деньги!" и "Не хотим платить за чужие ошибки!" Некоторые манифестанты были в масках кипрского президента и канцлера Германии. Стражи порядка установили у стен парламента заграждения из колючей проволоки. А подъезды они заблокировали полицейскими машинами.

    http://www.vesti.ru/doc.html?id=1058970
    19/3/13

    ReplyDelete
  11. Ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης Σαρρή....

    Υπό παραίτηση τελεί σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής. Αυτή την στιγμή ο κ. Σαρρής βρίσκεται σε πτήση πως την Μόσχα για συνάντηση με τον ρώσο ομόλογο του Αντόν Σιλουάνοφ. Πληροφορίες λένε ότι η Μόσχα έχει εκφράσει δυσαρέσκεια για την στάση του κ. Σαρρή έναντι των ρωσικών συμφερόντων. Την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών είχε ζητήσει νωρίτερα και ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της Βουλής Νικόλας Παπαδόπουλος, αλλά και ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Νίκος Κουτσού.

    Ο κ. Σαρρής, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει θέσει τστη διάθεση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ην παραίτησή του από το αξίωμα του υπουργού των Οικονομικών.

    http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=265004
    19/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin