Sunday, March 31, 2013

Τσεχοσλοβακία 1938, Κύπρος 2013 - του Μάριου Ευρυβιάδη

Του Μάριου Ευρυβιάδη*
-
Όχι, η Γερμανοκρατούμενη Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει στόχο τη συρρίκνωση του «υπερτροφικού», όπως μας λένε, χρηματοπιστωτικού τομέα της Κύπρου. Ούτε στόχος της είναι ο εξορθολογισμός των δύο μεγάλων τραπεζών του τόπου. Στόχος της είναι η εκ των πραγμάτων κατάλυση του κυπριακού κράτους.
Αν δεχθούμε αυτή την παραδοχή όλα όσα συνέβησαν πρόσφατα και όλα όσα κατά καιρούς προηγήθηκαν, μπορούν να ερμηνευθούν με μεγάλο βαθμό αξιοπιστίας.

Όπως και το 2004, στόχος ήταν η κατάλυση του κράτους. Το κρατοκτόνο 24.000 σελίδων σχέδιο Ανάν, αποσκοπούσε, με τη δική μας πάντοτε συναίνεση μέσω του δημοψηφίσματος, στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ). Αντάλλαγμα γι’ αυτό ήταν η ένταξη ενός δομημένου πολιτικού Φρανκενστάιν, ενός ρατσιστικού και πολιτικά ευνουχισμένου μορφώματος, στην ΕΕ. Το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι εξ ορισμού το μόρφωμα αυτό δεν θα είχε καμία αυτονομία ως κράτος. Καμία.



Όπως και το 1974. Το κοινό στοιχείο ανάμεσα στους επίορκους πραξικοπηματίες και τους Τούρκους εισβολείς δεν ήταν για μεν τους πρώτους ανατροπή της κυβέρνησης Μακαρίου και για τους δεύτερους η κατάκτηση εδαφών. Ήταν και για τους δύο η κατάλυση του κράτους- η κατάλυση δηλαδή του αυτεξούσιου και της αυτονομίας του κυπριακού λαού και του αναφαίρετου δικαιώματος του για συλλογική ελευθερία και αξιοπρέπεια.

Όπως και το 1964. Προσπάθησαν πρώτα, στη Διάσκεψη του Λονδίνου, να καταλύσουν το κράτος επιβάλλοντας μια νατοϊκή επικυριαρχία με 25.000 νατοϊκούς (συμπεριλαμβανομένων και Αμερικανών) στρατιώτες. Όταν αυτό απέτυχε προσπάθησαν και πάλι να καταλύσουν το κράτος μέσω της πραξικοπηματικής επιβολής του διχοτομικού Σχεδίου Άτσεσον, με πρωταγωνιστή τον Γέρο της Δημοκρατίας, Γεώργιο Παπανδρέου και τους ανεκδιήγητους διπλωμάτες Σωσσίδη και Νικολαερίζη. Εκείνοι, μέχρι και το Καστελόριζο προσέφεραν για να δελεάσουν την Άγκυρα. Τις δε πραξικοπηματικές τους ραδιουργίες οι δικοί μας άθλιοι ονόμασαν «ένωση με ανταλλάγματα» ενώ οι πιο έξυπνοι ξένοι, «διπλή ένωση».

Ποίοι από εσάς αγαπητοί αναγνώστες γνωρίζετε για τη διαμεσολαβητική, με εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προσπάθεια που κατέληξε, το 1965, στην Έκθεση Γκάλο Πλάζα του ΟΗΕ; Γιατί εξαφανίστηκε η Έκθεση Πλάζα αλλά και γιατί κανείς από τους θιασώτες της ιδεοληπτικής θεωρίας των «χαμένων ευκαιριών» δεν την αναφέρει; Τότε, ο ΟΗΕ διατηρούσε μια αυτονομία ακόμη, και δεν είχε καταντήσει ανδράποδο των Δυτικών. Η Έκθεση Πλάζα απέκλειε ένωση και διχοτόμηση και συνηγορούσε υπέρ ενός ανεξάρτητου κράτους με τροποποιήσεις στο Σύνταγμα του 1960. Ούτε καν στη βιβλιογραφία των βαθυστόχαστων μελετητών του κυπριακού δεν εντοπίζεται η Έκθεση Πλάζα, που είναι ένα ιστορικό, επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Όλα άρχισαν προτού ξεραθεί το μελάνι των Συμφωνιών του 1960. Η δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας, έστω και με τις πολλαπλές διεθνείς δουλείες, θεωρήθηκε μείζον στρατηγικό λάθος . Διότι έστω και κολοβή, η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν κράτος. Είχε διεθνή προσωπικότητα και υπόσταση. Μπορούσε να γίνει μέλος του ΟΗΕ, και έγινε, κάτι που η Τουρκία πολέμησε λυσσωδώς για να αποτρέψει, διότι δεν αποδέχετο έστω και τη στοιχειώδη αυτονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εδώ υπεισέρχεται η Τσεχοσλοβακία, ο γερμανο- ναζισμός και ο ρωσικός κομμουνισμός.

Το 1938 στο Μόναχο συντελέστηκε ένα από τα πιο επονείδιστα πολιτικά εγκλήματα της ευρωπαϊκής ιστορίας. Πρωταγωνιστές υπήρξαν οι Γερμανό- Ναζί και οι λεγόμενες Δυτικές Δημοκρατίες. Μαζεύτηκαν στο Μόναχο τον Σεπτέμβριο και δέχθηκαν το τελεσίγραφο του Χίτλερ ν’ αποσπάσει από την Τσεχοσλοβακία το περίπου ένα τρίτο της εδαφικής της επικράτειας. Με το γερμανικό πιστόλι στον κρόταφο οι Τσεχοσλοβάκοι αναζήτησαν βοήθεια από Αγγλία και Γαλλία αλλά, φευ. Γαλλία και Αγγλία υπερθεμάτισαν υπέρ του Χίτλερ και υπέγραψαν το Σύμφωνο του Μονάχου για «να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην Ευρώπη». Θυσίασαν έτσι την Τσεχοσλοβακία για να κατευνάσουν τον Χίτλερ και το γερμανο-ναζιστικό σινάφι του. Η προστυχιά των Αγγλο- Γάλλων ήταν διπλή. Ήλπιζαν ότι ένας κατευνασμένος Χίτλερ θα τους άφηνε ήσυχους και θα επιτίθετο εναντίον ενός «μεγαλύτερου» γι’ αυτούς κινδύνου, όπως πίστευαν ότι ήταν η Μόσχα και ο κομμουνισμός. Έναν όμως χρόνο μετά, το 1939, ο Χίτλερ τους αντάμειψε. Άρχισε τον Β’ΠΠ με επίθεση στην Πολωνία. Και διέλυσε τη Γαλλία λίγο μετά.

Δέκα χρόνια αργότερα, το 1948, η Τσεχοσλοβακία ήταν και πάλι στο επίκεντρο. Στη χώρα λειτουργούσε κοινοβουλευτικό σύστημα. Αλλά υπήρχε ισχυρό κομμουνιστικό κόμμα που ήθελε να εντάξει τη χώρα στο σοβιετικό στρατόπεδο. Ο ρευστός κυβερνητικός συνασπισμός ανάμεσα σε κομμουνιστές και μη δεν άντεξε. Οι κομμουνιστές μέσω κοινοβουλευτικών τεχνασμάτων κατέλαβαν την εξουσία (ονομάστηκε αυτό κοινοβουλευτικό πραξικόπημα) και η χώρα προσχώρησε στο ανατολικό στρατόπεδο.

Ερχόμαστε τώρα στην Κύπρο. Μεταξύ 1960- 1963 και πριν την κρίση ’63- ’64, τα αντί-κομμουνιστικά κέντρα εξουσίας της Δύσης άρχισαν να αποκαλούν την Κύπρο «Τσεχοσλοβακία του μεταπολέμου». Γιατί; Διότι έγραφαν στις μυστικές τους εκθέσεις και διέδιδαν μέσω των φερεφώνων τους στον Τύπο ότι το επιτήδειο ΑΚΕΛ της Κύπρου (στο οποίο ο Μακάριος είχε δώσει 5 έδρες στη Βουλή) θα έβρισκε τρόπο να ξεγελάσει τον Μακάριο και μέσω ενός «κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος αλά Τσεχοσλοβακία» να παραδώσει την Κύπρο στους Μοσχοβίτες κομμουνιστές. Οι τελευταίοι θα αποκτούσαν έτσι βάσεις στην Κύπρο και τη Μεσόγειο. Την τελευταία, οι Δυτικοί ήθελαν να την ελέγχουν απόλυτα διότι κατά μυστικά αμερικανικά έγγραφα αποτελούσε όχι απλώς θάλασσα, αλλά «αυτοκινητόδρομο» για την προβολή αμερικανικής ισχύος στη Μέση Ανατολή για τον έλεγχο του ενεργειακού της πλούτου.

Για να μην υπάρχει έστω και η θεωρητική πιθανότητα για κάτι τέτοιο, αποφασίσθηκε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ήταν να καταργηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Από το 1960, λοιπόν, και με μαύρα, κατάμαυρα αμερικανικά δολάρια προς δεξιά και ακροδεξιά στοιχεία στην Κύπρο, άρχισε μια αντί-κομμουνιστική αλλά ταυτόχρονα και μια αντί- κρατική καμπάνια κατά της Κύπρου. Τα ακροδεξιά στοιχεία της καμπάνιας αυτής βρικολάκιασαν στο τέλος της δεκαετίας ως το Εθνικό Μέτωπο και η ΕΟΚΑ ΄Β. Υπογραμμίζεται εδώ ότι όλες οι βίαιες ενέργειές τους στόχευαν την κρατική υπόσταση της ΚΔ.

Μετά την κρίση του 1964 εγκαταλείφθηκε το προσωνύμιο «Τσεχοσλοβακία». Βάφτισαν την Κύπρο «Κούβα» και τον Μακάριο «Κάστρο της Μεσογείου». Τα προσωνύμια ήταν πολύ πιο κατανοητά και πιο σέξι από πλευράς προπαγάνδας. Όπως και η Κούβα έτσι και η Κύπρος έπρεπε να αφανιστεί πολιτικά. Η θέση αυτή υιοθετήθηκε εν μια νυκτί από την Αθήνα και τους ενεργούμενους της στην Κύπρο. Έτσι η Κύπρος οδηγήθηκε συνειδητά από την Χούντα πλέον και εν γνώσει Αμερικανό- Εγγλέζων και Τούρκων, στο φυσικό σφαγείο του 1974.

Βλέπουμε, λοιπόν, δύο σταθερές από το 1938 μέχρι το 2013. Τον κομμουνιστικό/ ρωσικό μπαμπούλα και ένα κυπριακό κράτος που κακώς δημιουργήθηκε το 1960 και το οποίο έπρεπε να παύσει να υπάρχει ως αυτεξούσιο.

  • Ωστόσο, το κράτος αυτό τους «ξέφυγε» το 2004 και εντάχθηκε στην ΕΕ, ενισχύοντας επιπλέον την υπόστασή του. Και με τους υδρογονάνθρακες ήταν πλέον θέμα χρόνου η πραγματική αυτονόμησή του από τους λογής - λογής εκβιαστές. Ο κυπριακός λαός, πονηρεμένος πλέον δεν υπήρχε περίπτωση να αποδεχθεί κρατοκτόνα σχέδια τύπου Ανάν. Αναγνώρισε, δηλαδή, ο κυπριακός λαός ότι χωρίς κράτος η συλλογική του ελευθερία και η προσωπική του αξιοπρέπεια δεν εξασφαλίζεται. Αντίθετα καταστρατηγείται.

Στη φαρέτρα, λοιπόν, όσων επεδίωκαν τον αφανισμό του κυπριακού κράτους παρέμεινε μόνο ένα όπλο- το οικονομικό, και με προπαγανδιστικό πλέον εργαλείο όχι τον μπολσεβικισμό αλλά το «μαύρο» ρωσικό χρήμα και με πρωταγωνιστές τούτη τη φορά τα παιδιά και τα εγγόνια των πρωταγωνιστών του 1938. Αυτών που πρώτοι επίσης στην Ευρώπη δήμευσαν και κατέσχεσαν τις περιουσίες των Γερμανό- Εβραίων.

Το οικονομικό πραξικόπημα συντελέστηκε στις 15 Μαρτίου μ’ ένα πιστόλι στο στήθος της Κύπρου και με τους 16 του Eurogroup να χειροκροτούν και να υπερθεματίζουν. Όπως και το 1938.

Δυστυχώς, όπως και τη 15η Ιουλίου 1974, ποτέ δεν θα φθάναμε στη 15η Μαρτίου χωρίς τους δικούς μας επίορκους Quislings και πεμπτοφαλαγγίτες, που τούτη τη φορά αντί για όπλα κρατούσαν στυλό και φορούσαν λευκά κολάρα.

Αν επιβιώσει η Κύπρος και ετούτη τη φορά, θα αποδειχθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι πραγματικά εφτάψυχη. Πάντως χωρίς κράτος ο κυπριακός λαός θα μπει στη διαδικασία του εκφυλισμού και της εξαφάνισης.

* Ο Μάριος Ευρυβιάδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
infognomonpolitics.blogspot.gr
28/3/13 -- - ΣΧΕΤΙΚΑ:

4 comments:

  1. Bankenkrise: Russland lehnt Hilfe für private Anleger in Zypern ab....

    Russlands Regierung will ihren Landsleuten in Zypern nicht unter die Arme greifen. Sollten russische Anleger Geld verlieren, bekommen sie keine Hilfe aus Moskau, sagte Vizepremier Schuwalow. Unternehmen mit russischer Beteiligung können dagegen auf Unterstützung hoffen.

    Moskau/Hamburg - Die Regierung in Moskau lehnt Finanzhilfen für russische Anleger in Zypern ab. Sollten Russen im Zuge des geplanten Rettungspakets für den von der Staatspleite bedrohten Inselstaat Geld verlieren, wäre das zwar sehr schade, sagte der Vize-Ministerpräsident Igor Schuwalow in einem Fernsehinterview am Sonntagabend. "Aber die russische Regierung wird sich bei einer solchen Situation nicht einschalten."

    Anders sieht es aus, falls ein Unternehmen, an dem der russische Staat beteiligt ist, viel Geld verlieren sollte. "Dann sind wir bereit, das öffentlich und transparent hier in Russland je nach Fall zu prüfen", sagte Schuwalow nach Angaben der russischen Nachrichtenagentur Interfax. Konkrete Hilfen für Zypern seien damit aber nicht verbunden.

    Im Rahmen des Rettungspakets für Zypern müssen Kunden der größten Bank des Landes, der Bank of Cyprus, mit Verlusten von bis zu 60 Prozent ihrer Sparguthaben über 100.000 Euro rechnen. Viele reiche Russen haben ihr Geld in der Vergangenheit in das kleine Euro-Land im Mittelmeer gebracht. Niedrige Steuern, hohe Zinsen und laxe Kontrollen lockten.

    Insgesamt sollen russische Privatleute und Unternehmen Vermögen in Höhe von mehr als 20 Milliarden Dollar in zyprischen Banken angelegt haben - das sind etwa ein Drittel aller Einlagen. Durch die bislang beispiellose Beteiligung vermögender Bankkunden an dem Rettungspaket droht Zypern allerdings das Aus als Steuerparadies.

    syd/Reuters
    http://www.spiegel.de/wirtschaft/russland-lehnt-hilfe-fuer-private-anleger-in-zypern-ab-a-891882.html
    1/4/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ρωσία: «Οχι» στην βοήθεια καταθετών που έχασαν χρήματα στην Κύπρο....Η κυβέρνηση δεν θα αναλάβει δράση είπε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός....

      Η ρωσική κυβέρνηση δεν προτίθεται να βοηθήσει ρωσικές επιχειρήσεις ή πρόσωπα με υψηλές καταθέσεις στην Κύπρο που υπέστησαν ζημιές εξαιτίας του πακέτου διάσωσης, υπογράμμισε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ιγκόρ Σουβάλοφ.

      Έαν Ρώσοι χάσουν χρήματα στην Κύπρο, είπε ο Σουβάλοφ σύμφωνα με το Interfax, «είναι κρίμα αλλά η ρωσική κυβέρνηση δεν θα αναλάβει δράση».

      Μόνο παράθυρο που άφησε ανοικτό ο Σουβάλοφ είναι πιθανά περιστατικά εταιρειών με λογαριασμούς στην Κύπρο στις οποίες το ρωσικό Δημόσιο έχει συμμετοχή, οι οποίες και θα εξεταστούν «κατά περίπτωση και με διαφάνεια», είπε.

      «Εάν υπάρξει κάποια συγκεκριμένη περίπτωση, θα μπορούσαμε να το εξετάσουμε, δημόσια, με διαφάνεια, εδώ στη Ρωσία αλλά για αυτό δεν θα χρειαζόταν να στηρίξουμε την Κύπρο» τόνισε.

      http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=505456
      1/4/13

      Delete
  2. New York Times: Οι «γύπες καραδοκούν» πάνω από την Κύπρο....Φορολογικοί παράδεισοι «φλερτάρουν» τους ξένους καταθέτες.....

    Νέα Υόρκη: Δεν τη φτάνει η επίπονη συμφωνία για τη διάσωση της οικονομίας που «καρφώνει στην καρδιά» τη χρηματοπιστωτική της βιομηχανία, τώρα η Κύπρος δέχεται ακόμα ένα χτύπημα ως φορολογικός παράδεισος, από αντίπαλες χώρες της Ευρώπης (και όχι μόνο) που την περιτριγυρίζουν σαν γύπες.

    Αυτά αναφέρει σημερινό άρθρο της New York Times, που προσθέτει ότι οι ανταγωνιστές της Κύπρου, μέσω emails και τηλεφωνημάτων, προσεγγίζουν δικηγόρους και λογιστές, οι οποίοι βοηθούν Ρώσους και άλλους να αποφύγουν τη φορολόγηση, προκειμένου να ελκύσουν πελάτες στους δικούς τους φορολογικούς παράδεισους.

    «Γνωρίζουμε καλά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος αυτή τη στιγμή και θα θέλαμε να προτείνουμε μια εναλλακτική πορεία δράσης», λέει ένα χαρακτηριστικό μήνυμα που έχει σταλεί από δικηγορικό γραφείο της Μάλτας, σύμφωνα πάντα με το τη New York Times.

    Παρόμοιες προσεγγίσεις έχουν γίνει και από άλλους φορολογικούς παράδεισους, όπως η Ελβετία, το Λουξεμβούργο, τα Νησιά Κέιμαν, το Ντουμπάι, τη Σιγκαπούρη, ακόμη και από την κατεχόμενη Κύπρο αναφέρει, μεταξύ άλλων, το άρθρο.

    See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/139119/new-york-times-oi-gypes-karadokoun-pano-apo-tin-kypro#sthash.cT6bs294.dpuf
    1/4/13

    ReplyDelete
  3. Μόσχα: Με το βλέμμα στραμμένο στις ρωσικές θυγατρικές τράπεζες της Κύπρου.....

    Η οικονομική βοήθεια στην Κύπρο θα γίνει σε συνδυασμό με την πορεία της θυγατρικής τράπεζας της VTB στο νησί, διαμηνύει η Μόσχα.

    "Η Κυβέρνηση της Ρωσίας, θα ορίσει τον τρόπο οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο, παρακολουθώντας παράλληλα την κατάσταση γύρω από την θυγατρική της VTB, της Ρωσικής Εμπορικής Τράπεζας", δήλωσε χθες το βράδυ, σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος τύπου του Πρωθυπουργού της Ρωσίας, Νατάλια Τιμακόβα.

    Η κ. Τιμακόβα ανέφερε, ότι ο κ. Μεντβέντεφ σε σύσκεψη με οικονομικά στελέχη της κυβέρνησης συζήτησε την αναδιάρθρωση του δάνειου προς την Κύπρο το οποίο εκδόθηκε το 2011, καθώς και τα μέτρα προστασίας της Ρωσικής Εμπορικής Τράπεζας και των ρωσικών εταιρειών που κάνουν τις συναλλαγές τους, μέσω της Τράπεζας.

    Η Ρωσική Εμπορική Τράπεζα, σύμφωνα με στοιχεία της VTB, αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου, με τα κεφάλαιά της να ανέρχονται στα 14 δις ευρώ, και τις καταθέσεις πελατών να φθάνουν τα 2 δις. Η VTB εκτιμά, πως οι πιθανές απώλειές της στην Κύπρο, θα ανέλθουν σε μερικά εκατομμύρια ευρώ.

    Την προηγούμενη εβδομάδα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ίγκορ Σουβάλοφ, δήλωσε ότι πρόκειται για μια υγιή τράπεζα που δεν έχει προβλήματα, και πως η ρωσική κυβέρνηση ελπίζει ότι η τράπεζα δεν θα υποστεί ζημιές.

    http://rbth.gr/news/2013/04/02/mosxa_me_to_blemma_strammeno_sti_rosike_thygatrike_trapeze_ti_kyproy_21285.html
    2/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin