Thursday, March 7, 2013

Αίγυπτος: Ακυρώνει τη συμφωνία της ΑΟΖ με την Κύπρο....Aντιδράσεις

Η Αίγυπτος φέρεται να ακυρώνει την συμφωνία για οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης που υπέγραψε με την Κύπρο. Ο Υπουργός εξωτερικών σε δηλώσεις του είπε ότι ποτέ δεν έχει εκφραστεί από πλευράς της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης, θέμα που να θέτει εν αμφιβόλω τη συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου στο πλαίσιο της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, κάνοντας λόγο για γνωστές θέσεις συγκεκριμένου βουλευτή.
Το πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ μεταδίδει ότι η Νομοθετική Επιτροπή του Συμβουλίου της Σούρα ( αιγυπτιακή Ανω Βουλή), ενέκρινε νομοσχέδιο που κατέθεσε ο βουλευτής Καλέντ Αμντέλ Καντέρ ο οποίος υποστήριξε ότι ενδεχόμενη νέα οριοθέτηση των συνόρων στην ΑΟΖ μπορεί να αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο.

Ο Καντέρ είπε ότι η συμφωνία υπεγράφη από την Κύπρο και το Ισραήλ τον Φεβρουάριο του 2003 και ότι με το νέο νομοσχέδιο η Αίγυπτος ακυρώνει τη συμφωνία αυτή με το δικαιολογητικό ότι με βάση τις διεθνείς συμφωνίες, η χώρα είχε το δικαίωμα να παραστεί στην υπογραφή της συμφωνίας.
Το νομοσχέδιο του Βουλευτή Καντέρ προνοεί για την οριοθέτηση νέων συνόρων που περιβάλλουν την οικονομική ζώνη, με την Τουρκία να παρίσταται ως τρίτο μέρος.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του SigmaLive, η προσπάθεια αυτή σαφώς και συνδέεται με υπόσκαψη της Κυπριακής Δημοκρατίας από πλευράς της Τουρκίας. Όμως εκ πρώτης όψεως από τη στιγμή που είναι σε εφαρμογή μία κατοχυρωμένη συμφωνία, οι όποιες παρόμοιες προσπάθειες αναμένεται να πέσουν στο κενό.
Την ίδια ώρα όμως, το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται «στην πρίζα» και παρακολουθεί τις όποιες ενέργειες.
Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, είπε ότι ποτέ δεν έχει εκφραστεί από πλευράς της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης, θέμα που να θέτει εν αμφιβόλω τη συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου στο πλαίσιο της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας.
«Η Αίγυπτος είναι μια φίλη χώρα και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από μια είδηση του αιγυπτιακού πρακτορείου ειδήσεων αναφέρεται σε μια εσωτερική συζήτηση πολιτικών στην Ανω Βουλή (της Αιγύπτου). Είναι γνωστή η θέση του συγκεκριμένου βουλευτή, δεν θέλω να παρέμβω στις εσωτερικές πολιτικές τους συζητήσεις», τόνισε.
Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι για το θέμα θα εκδοθεί ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών.
Ερωτηθείς αν υπάρχει η δυνατότητα με βάση το διεθνές δίκαιο, μια χώρα να ακυρώσει μια διμερή συμφωνία, ο κ. Κασουλίδης είπε «όχι, αλλά δεν έθεσε τέτοιο πράγμα η Αίγυπτος. Η θέση της Αιγύπτου είναι καθαρή, ήρθε εδώ Υπουργός της, έγιναν τόσες επαφές, χθες ήμουν με την Πρέσβειρα της Αιγύπτου και δεν μου ανέφερε κάτι, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».
Σε ερώτηση αν το θέμα αυτό θα επηρεάσει τις έρευνες που διεξάγονται στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά.
Aντιδράσεις
Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, είπε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα για επίλυση του προβλήματος και διασφάλιση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε ανακοίνωση τους οι Οικολόγοι χαρακτηρίζουν τις πληροφορίες ανησυχητικές λέγοντας ότι η Τουρκία άπλωσε τα πλοκάμια της και σε αυτό το επίπεδο όπως ήταν αναμενόμενο. Προσθέτουν ότι το ΥΠΕΞ θα πρέπει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες του άμεσα για να αποτραπούν οποιαδήποτε δυσάρεστα τετελεσμένα.
.sigmalive.com
7/3/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Κασουλίδης: Ουδέποτε τέθηκε εν αμφιβόλω η συμφωνία της ΑΟΖ από την Αίγυπτο.....

    Λευκωσία: Ουδέποτε τέθηκε εν αμφιβόλω η συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ από πλευράς της επίσημης Κυβέρνησης της Αιγύπτου, ξεκαθάρισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

    Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου, και κληθείς από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι «ουδέποτε εκφράστηκε από πλευράς της επίσημης αιγυπτιακής Κυβέρνησης οποιοδήποτε θέμα που να θέτει εν αμφιβόλω μια συμφωνία που έγινε από δύο κράτη μέλη της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, μια συμφωνία που συνομολογήθηκε και κατατέθηκε στον ΟΗΕ».

    Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η Αίγυπτος είναι μια φίλη χώρα και πως το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από μια είδηση του Αιγυπτιακού Πρακτορείου Ειδήσεων, αναφέρεται σε μια εσωτερική συζήτηση πολιτικών στην Άνω Βουλή της Αιγύπτου.

    «Είναι γνωστή η θέση του συγκεκριμένου Βουλευτή» ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, προσθέτοντας πως δεν θα επιθυμούσε να παρέμβει στις εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις της Αιγύπτου. Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε πως για το θέμα θα εκδοθεί ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει δυνατότητα με βάση το διεθνές δίκαιο, μια χώρα να ακυρώσει μια διεθνή συμφωνία, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά.

    «Όχι, αλλά δεν έθεσε τέτοιο πράγμα η Αίγυπτος. Η θέση της Αιγύπτου είναι καθαρή. Ήρθε εδώ Υπουργός της, έγιναν τόσες επαφές, χθες ήμουν με την Πρέσβειρα της Αιγύπτου και δεν μου ανέφερε κάτι, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα» ξεκαθάρισε ο κ. Κασουλίδης.

    Τέλος, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά στο κατά πόσο το θέμα αυτό θα επηρεάσει τις έρευνες που διεξάγονται στην Κυπριακή ΑΟΖ. --

    http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/136027/kasoulidis-oudepote-tethike-en-amfivolo-i-symfonia-tis-aoz-apo-tin-aigypto#sthash.JdLqn2Fj.dpuf
    7/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin