Wednesday, March 13, 2013

Πως παίζεται το παιγνίδι με την τρόικα

Καρακούσης Αντώνης
Οι συνωμοσιολόγοι - και αλήθεια είναι πολλοί στη χώρα μας - πιστεύουν ότι όλα είναι σικέ, ότι τα πάντα είναι προκατασκευασμένα και εν πολλοίς εξαρχής στημένα. Και επιμένουν ότι αόρατες δυνάμεις ορίζουν τα πάντα, ότι επί της ουσίας δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις και ότι άπαντες παίζουν καλοστημένο θέατρο για τα μάτια του κόσμου.

Έτσι πιστεύουν ότι συμβαίνει και τις τελευταίες μέρες με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εμπειρογνώμονες της τρόικας.«Τα έχουν βρει από πριν» λέει ο ένας, «μας δουλεύουν» λέει ο άλλος κ.ο.κ.

Ωστόσο πολύ απέχουν από την πραγματικότητα, αδικώντας κατάφωρα πρώτα και κύρια τους δικούς μας υπηρεσιακούς παράγοντες που πασχίζουν νυχθημερόν να πείσουν τους ξένους εμπειρογνώμονες για την πιστή εφαρμογή του προγράμματος. Και δεν πρόκειται για τίποτε ακριβοπληρωμένα στελέχη, παρά για στελέχη της κεντρικής διοίκησης στις περισσότερες των περιπτώσεων που κούρεψαν οι ίδιοι τις αμοιβές τους.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας και μόνο οφείλουμε να εξηγήσουμε τις ακριβώς συμβαίνει.
Καλώς ή κακώς, ανεξαρτήτως πως, η χώρα συμφώνησε το μεσοπρόθεσμο και έναντι αυτού κέρδισε χρηματοδοτικούς πόρους, κούρεμα των χρεών και άλλες ρυθμίσεις που την κράτησαν ζωντανή εντός της ευρωζώνης. Προκειμένου μάλιστα να εξασφαλίσει τρέχουσα χρηματοδότηση που δεν μπορεί να βρει στις διεθνείς αγορές, επειδή απλούστατα είναι αποκλεισμένη, αποδέχθηκε τακτικούς ελέγχους και αξιολογήσεις προόδου, από τις οποίες εξαρτάται η συνέχιση των χρηματοδοτήσεων.

Γι' αυτή την διαπίστωση της προόδου βρίσκονται στην Αθήνα οι εμπειρογνώμονες, γι' αυτήν διαβουλεύονται τόσες μέρες με τους Έλληνες συναδέλφους τους και για τα ρημάδια τα λεφτά που θα χρειασθεί να ξαναδώσουν διαπραγματεύονται με την κυβέρνηση και προσωπικά με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά.

Για τον έλεγχο και την αξιολόγηση έχουν αναπτύξει κριτήρια συγκεκριμένα. Όλο το μεσοπρόθεσμο έχει «μοντελοποιηθεί», τα νεότερα επιμέρους στοιχεία προσαρμόζονται και προβάλλονται σε ετήσια βάση, για να προκύψει η προσέγγιση των στόχων ή η απόκλιση απ' αυτούς.
Κάθε ζώνη της δημόσιας διαχείρισης δίνει τα αποτελέσματά της και αθροιζόμενα περιγράφουν αν συνολικά τα δημόσια οικονομικά κινούνται εντός τροχιάς του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ή κινδυνεύουν με εκτροχιασμό.

Όταν η άσκηση ελέγχου δείχνει εκτροχιασμό τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας εντοπίζουν μία προς μία τις προβληματικές εστίες και ζητούν από τους δικούς μας υπηρεσιακούς παράγοντες να εξηγήσουν αν τα κακά αποτελέσματα οφείλονται σε μη εφαρμογή ή σε κακή εφαρμογή των επιμέρους προβλέψεων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Και όταν πιστεύουν ότι δεν είναι οι κοινωνικές συνθήκες αλλά οι κακές πολιτικές, η αδυναμία των υπηρεσιών, η απροθυμία των υπουργών και πολύ περισσότερο το πολιτικό κόστος που δεν έρχονται τα καλά αποτελέσματα τότε στυλώνουν τα πόδια, ζητούν πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων και σε αντίθετη περίπτωση απειλούν με διακοπή της διαπραγμάτευσης.

Έτσι παίζεται το παιγνίδι με την τρόικα. Οπότε κάτι δεν πάει καλά με τα αποτελέσματα και τα συμφωνηθέντα δεν εφαρμόζονται όπως πρέπει. Γι' αυτό και η δυστοκία τόσων ημερών,γι' αυτό και τα πολλά ξενύχτια και οι βασανιστικές αναβολές. Όλα τα άλλα τα συνωμοσιολογικά είναι δυστυχώς για τους αφελείς και τους εύπιστους...
.tovima.gr
13/3/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin