Monday, March 11, 2013

Διαβούλευση σε επίπεδο ΕΕ προτείνει ο Ευ. Βενιζέλος στον Αντ. Σαμαρά

Οι «κόκκινες γραμμές» ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ ενόψει της συνάντησης του Πρωθυπουργού με την τρόικα....
Συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες και συνεννοήσεις μεταξύ των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση πραγματοποιούνται ενόψει της συνάντησης του κ. Αντ. Σαμαρά με την τρόικα την Τρίτη το απόγευμα. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος προτείνει στην ουσία να μεταφέρει ο πρωθυπουργός τη διαπραγμάτευση σε ανώτατο επίπεδο και να συνομιλήσει με ευρωπαίους ηγέτες αλλά και με την ηγεσία της ΕΕ, για τις αναγκαίες προσαρμογές στους στόχους του προγράμματος κυρίως με την ουσιαστική επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής μέχρι και το 2016 κατά τρόπο αναπτυξιακά και δημοσιονομικά επωφελή.

Σε μια τέτοια πρωτοβουλία δεν θα είχε αντίρρηση και ο κ. Φ. Κουβέλης, ο οποίος επικοινώνησε το απόγευμα της Δευτέρας με τον κ. Αντ. Σαμαρά και του ζήτησε να επιμείνει στη συνάντησή του με την τρόικα σε μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.    



Το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κάλεσε τους συνεργάτες του σε σύσκεψη προκειμένου να συζητήσουν το πλαίσιο που θα έθετε ο κ. Βενιζέλος υπόψιν του πρωθυπουργού. Η πρώτη προτεραιότητα σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους είναι να γίνει κατανοητό από τους εταίρους ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίσει νέα λιτότητας, επειδή δεν αντέχει η οικονομία, η κοινωνία, η πολιτική ζωή του τόπου πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα περιοριστικού χαρακτήρα.



Το ίδιο αίτημα διατύπωσε και ο κ. Κουβέλης στη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, είναι κατηγορηματικός ότι δεν πρέπει να επιβληθούν νέα μέτρα και επιπλέον ζήτησε να εφαρμοστεί το σχέδιο Μανιτάκη στο δημόσιο, να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση, να αυξηθούν οι δόσεις στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να μην επεκταθεί και το 2013 το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ. Στα θέματα αυτά υπάρχει σύμπλευση ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ, καθώς ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στον Real FM είπε ότι το ειδικό τέλος θα πρέπει να αντικατασταθεί από το ειδικό τέλος για τα ακίνητα αφήνοντας να εννοηθεί ότι τυχόν παράταση του λεγόμενου «χαρατσιού της ΔΕΗ» θα προσέκρουε και στη δικαιοσύνη.       



Από την Ιπποκράτους, υπενθυμίζουν, ότι το ΠαΣοΚ από το καλοκαίρι του 2012 είχε επισημάνει την ανάγκη να προηγηθεί συμφωνία ως προς το μακροοικονομικό πλαίσιο (πρωτογενές πλεόνασμα, θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, βιωσιμότητα χρέους) και ως προς την επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής και τα δημοσιονομικά μέτρα να ενταχθούν στο πλαίσιο αυτό. «Είναι σαφές», επισημαίνει η Ιπποκράτους «ότι οι αποκλίσεις που δημιουργούνται λόγω της ύφεσης στα φορολογικά έσοδα και στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, πρέπει να αντιμετωπιστούν (και πέραν της κινητοποίησης των σχετικών μηχανισμών είσπραξης) με πολιτικές ενίσχυσης της ανάπτυξης, όπως και να γίνει συζήτηση με τους εταίρους μας για τις αναγκαίες προσαρμογές στους στόχους του προγράμματος κυρίως με την ουσιαστική επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής ,δηλαδή με την αξιοποίηση όλης της περιόδου μέχρι και το 2016 κατά τρόπο αναπτυξιακά και δημοσιονομικά επωφελή».



Θεωρούν ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία εύλογες ρυθμίσεις (δόσεις, συσχέτιση της εκπλήρωσης των τρεχουσών υποχρεώσεων με παλιότερες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, οριοθέτηση προσαυξήσεων και προστίμων κ.ο.κ.) τόσο των φορολογικών όσο και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Πρέπει μάλιστα να ληφθεί υπόψη ότι, ειδικά για τα ασφαλιστικά έσοδα, ζωτική για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι η κανονική καταβολή των τρεχουσών υποχρεώσεων. Κρίσιμο ζήτημα θεωρούν επίσης την άμεση εξόφληση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς επιχειρήσεις και πολίτες από τα χρήματα του δανείου, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

  

Το ΠαΣοΚ στέλνει σημείωμα στην τρόικα για την ανεργία

  

Η δεύτερη μεγάλη προτεραιότητα για το ΠαΣοΚ είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας. «Έχουμε φτάσει σε μια ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση όπου το ποσοστό της ανεργίας είναι απειλητικά  υψηλά, καθώς δεν δημιουργούνται και νέες θέσεις εργασίας. Επιμένουμε στην άμεση εφαρμογή της πρότασής μας για την προώθηση το ταχύτερο δυνατό, ενός μεγάλου προγράμματος αντιμετώπισης της ανεργίας, που θα χρηματοδοτηθεί με υφισταμένους  εσωτερικούς πόρους και  την μεταφορά κονδυλίων  του ΕΣΠΑ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία στο Κοινωνικό Ταμείο. Το πρόγραμμα αυτό αφορά 700.000 άτομα, και επιμερίζεται σε διατήρηση 500.000 θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις και δημιουργία 200.000 θέσεων εργασίας (προσωρινές θέσεις αυτεπιστασίας και κοινωνικής εργασίας) σε Δήμους, επιχειρήσεις και φορείς κοινωνικής οικονομίας για την απασχόληση ανέργων», αναφέρεται στην άτυπη ενημέρωση της Ιπποκράτους.

Την Τρίτη, κατά πάσα πιθανότητα θα στείλει το ΠαΣοΚ, όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας, ειδικό σημείωμα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προγράμματος.



Να συνδέονται οι οφειλές με τις τρέχουσες υποχρεώσεις



Επίσης άμεσης αντιμετώπισης θεωρούνται οι πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Χρειάζονται εύλογες ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά να ξεπληρώσουν τα χρέη τους, λένε στο ΠαΣοΚ. «Πρέπει ιδιαίτερα να  γίνει αντιληπτό από την τρόικα ότι οφείλουμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια που υπάρχουν, και οι ρυθμίσεις να συνδέουν την αποπληρωμή των οφειλών, με τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Οι ρυθμίσεις των οφειλών θα μας βοηθήσουν να έχουμε μεγαλύτερα έσοδα και μεγαλύτερη επιτυχία στην εκτέλεση του προϋπολογισμού». Ιδιαίτερα για το θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, η Ιπποκράτους υπενθυμίζει ότι το ΠαΣοΚ κατέθεσε στη Βουλή ολοκληρωμένη πρόταση, αλλά ότι είναι ανάγκη να θεσμοθετηθεί το ακατάσχετο των τραπεζικών καταθέσεων για ποσά έως τις 2.000 ευρώ.



Να εφαρμοστεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων  



Σχετικά με το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβλήθηκε το Σεπτέμβριο του 2011, το ΠαΣοΚ επισημαίνει ότι εκείνη την εποχή δέχτηκε σφοδρή κριτική για την επιβάρυνση 2 δισ. ευρώ συνολικά, ενώ το Νοέμβριο του 2012 η κυβέρνηση επέβαλε πακέτο μέτρων ύψους 14.5 δισ. ευρώ. Τώρα που η περίοδος εφαρμογής του ειδικού τέλους λήγει, έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση αντικατάστασης του με ενιαίο φόρο ακινήτων (με αφορολόγητο 50.000 ευρώ και προοδευτική κλίμακα), πρόταση που ευνοεί την μεσαία και μικρή ιδιοκτησία, σημειώνουν πηγές της Ιπποκρτάτους.



Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να στείλει τα σχέδια των νέων οργανισμών

   

Επιπλέον, το ΠαΣοΚ ζητεί να συζητηθεί στην Βουλή το ταχύτερο η πρόταση νόμου που έχει καταθέσει για την προστασία των ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (ανάπηροι, ανασφάλιστοι, κ.ά.), και επιμένει στην ανάγκη για αξιολόγηση προσώπων και υπηρεσιών του Δημοσίου και εφαρμογή του προγράμματος κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Καλεί όμως και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να υποβάλλει το ταχύτερο το σχέδιο των νέων οργανισμών (κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών) ώστε να εφαρμοστούν οι πρωτοβουλίες αυτές, να γίνει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, και να σταματήσει οριστικά η άγονη και λανθασμένη συζήτηση περί «συμβολικών, απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων». 
 Κρουστάλλη Δήμητρα
.tovima.gr 
11/3/13

2 comments:

  1. Athènes va tenter d'aplanir les divergences avec ses créanciers....

    Les créanciers internationaux de la Grèce – Banque centrale européenne, Fonds monétaire international et Commission européenne – rencontreront mardi 12 mars dans l'après-midi le premier ministre, Antonis Samaras, dans une tentative de conciliation sur les réformes nécessaires pour ouvrir l'accès du pays aux prêts internationaux.
    Les représentants de la "troïka" se trouvent depuis une semaine à Athènes dans le cadre d'un audit trimestriel visant à évaluer la situation économique du pays ainsi que les progrès dans l'application des réformes dictées en contrepartie des prêts accordés à la Grèce pour l'aider à sortir de la crise. La troïka fait notamment pression pour le licenciement de quelque 25 000 fonctionnaires au cours de 2013 et d'un total de 150 000 d'ici à fin 2015, selon les mesures de rigueur adoptées par la Grèce l'année dernière.

    PAS DE NOUVELLES MESURES D'AUSTÉRITÉ

    Au terme de son séjour en Grèce, la troïka doit élaborer un rapport sur la situation économique du pays en vue du déblocage à la fin du mois d'une nouvelle tranche de 2,8 milliards d'euros des prêts internationaux. Après une réunion lundi entre la troïka et les membres du gouvernement, l'agence officielle ANA a indiqué qu'un accord avait été conclu sur la question du remboursement des dettes des citoyens à la sécurité sociale et aux banques, et celle de la mobilité des fonctionnaires. Mais les négociations étaient toujours en cours sur le remboursement des dettes envers l'Etat et la réforme du mécanisme de perception de l'impôt, a ajouté ANA.

    Lors d'un discours devant le comité politique de son parti – conservateur – samedi, Antonis Samaras a promis que son pays ne connaîtrait pas de nouvelles mesures d'austérité.

    http://www.lemonde.fr/economie/article/2013/03/12/athenes-va-tenter-d-aplanir-les-divergences-avec-ses-creanciers_1846658_3234.html#xtor=RSS-3208
    12/3/13

    ReplyDelete
  2. Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου μετά την αναβολή της συνάντησης Σαμαρά με την τρόικα....

    Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα, του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκη και του υφυπουργού Οικονομικών Χρ. Σταικούρα.

    Στη συνάντηση αναμένεται να εξεταστεί η πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, με δεδομένη και την αναβολή της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της τρόικας για αύριο στις 7 μμ.

    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=171613
    12/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin