Wednesday, March 27, 2013

Το «μαύρο χρήμα» των Ρώσων θα γίνει «λευκό» καθ' οδόν από την Κύπρο στη Γερμανία

Βαρύτατες κατηγορίες κατά των Γερμανών, οι οποίοι επιδίωξαν και πέτυχαν να καταστρέψουν το κυπριακό επιχειρηματικό μοντέλο και τώρα «σκίζονται» για να μεταφερθεί το «ρωσικό μαύρο χρήμα» από την Κύπρο στις δικές τους τράπεζες, εξαπολύει ο πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ), Λοΐζος Χατζηκωστής, σε σημερινή του συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ». 
Νωρίτερα οι Γερμανοί ισχυρίζονταν πως η Κύπρος αποτελεί μαγνήτη «για ρωσικό μαύρο χρήμα και για ξέπλυμα χρήματος» και τώρα «σκίζονται» για εκείνους ακριβώς τους κατόχους λογαριασμών, για να μεταφέρουν αυτό το χρήμα από την Κύπρο στη Γερμανία. Προφανώς για το Βερολίνο, το «μαύρο χρήμα» στο ταξίδι του από την Κύπρο στη Γερμανία, κατά μαγικό τρόπο, θα απαλλαγεί στον αέρα από τις αμαρτίες του και ξαφνικά θα γίνει λευκό, λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΤΥΚ.


Ασκεί κριτική στην απόφαση του Eurogroup για διάσπαση της Λαϊκής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή» και για την Τράπεζα Κύπρου επισημαίνει πως, παρά το γεγονός ότι αναλαμβάνει το χρέος των εννέα δισ. ευρώ της Λαϊκής, επίσης θα μπορέσει να επιβιώσει.

Εκφράζει ταυτόχρονα ανησυχία για το ενδεχόμενο κύμα απολύσεων των τραπεζοϋπαλλήλων και παρατηρεί ότι δεν είχε προηγηθεί καμία μελέτη για τις επιπτώσεις των αποφάσεων του Eurogroup για την Κύπρο, από καμία πλευρά. Πάντως, προσθέτει, η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου επιμένει να μην υπάρξουν απολύσεις και η μείωση του προσωπικού να γίνει με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο, μέσω ενός προγράμματος εθελουσίας εξόδου, όπως εφαρμόστηκε στην περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην Ελλάδα.

Ως προς τους λογαριασμούς συντάξεων των τραπεζοϋπαλλήλων, αναφέρει ότι η ΕΤΥΚ απαιτεί να μην ισχύσει για αυτούς τους λογαριασμούς το αναγκαστικό τέλος, καθώς, στην Τράπεζα Κύπρου για παράδειγμα, ο συγκεκριμένος λογαριασμός διαθέτει 350 εκατ. ευρώ, από τον οποίο δικαιούνται σύνταξη 3.500 εργαζόμενοι και υπενθυμίζει πως τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, έχουν διαβεβαιώσει ότι οι λογαριασμοί συνταξιοδότησης των τραπεζοϋπαλλήλων δεν θα θιγούν.

Κατά την άποψή του, έγιναν στο παρελθόν λάθη από πλευράς των κυπριακών τραπεζών καθώς όλο το σύστημα δεν στηρίζονταν σε γερές βάσεις, ενώ η ελληνική κρίση είχε και εξακολουθεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην Κύπρο, αφού, μόνον από τη συμμετοχή τους στη διαγραφή του ελληνικού χρέους, οι κυπριακές τράπεζες έχασαν 4,5 δισ. ευρώ.

Πηγή:ΑΠΕ
.enet.gr
27/3/13 

3 comments:

  1. Η Ρωσία ελπίζει ότι δεν θα τεθούν περιορισμοί και στις υγιείς τράπεζες της Κύπρου.....

    "Η Ρωσία ελπίζει, ότι οι πιθανοί περιορισμοί των τραπεζικών συναλλαγών θα αφορούν μόνο τις προβληματικές τράπεζες της χώρας" δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αντόν Σιλουάνοφ.

    Στην Κύπρο δραστηριοποιείται μια από θυγατρικές της κρατικής τράπεζας VTB, η "Ρωσική εμπορική τράπεζα" η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου, με το ενεργητικό της να ανέρχεται στα 14 δις ευρώ. Η ίδια η VTB εκτιμά ότι οι πιθανές απώλειές της, στη χειρότερη περίπτωση, θα ανέλθουν σε μερικά εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ίγκορ Σουβάλοφ σημείωσε, ότι η "Ρωσική εμπορική τράπεζα" είναι απολύτως υγιής δεν έχει προβλήματα, και συνεπώς είναι άδικο να εφαρμόζονται και σ’ αυτή τα μέτρα, που προβλέπονται για τις τράπεζες της Κύπρου, που χρειάζονται "εξυγίανση".

    http://rbth.gr/news/2013/03/26/i_rosia_elpizei_oti_den_tha_tethoyn_periorismoi_kai_sti_ygiei_trapeze_ti_21119.html
    27/3/13

    ReplyDelete
  2. Επαναλειτουργούν αύριο οι τράπεζες στην Κύπρο....

    Στις 12 το μεσημέρι θα ανοίξουν αύριο για το κοινό οι τράπεζες στην Κύπρο, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας Αλίκη Στυλιανού.

    Οι υπάλληλοι των τραπεζών θα επανέλθουν από το πρωί στην εργασία τους. Ωστόσο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα είναι ανοιχτά για το κοινό από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα.

    Πηγή: Reuters, κυπριακή εφημερίδα «Αλήθεια»
    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=353236
    27/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Банки на Кипре могут возобновить обслуживание населения в четверг в полдень...

      НИКОСИЯ, 27 марта. /Корр. ИТАР-ТАСС Алексей Бережков/.
      Банки на Кипре откроются в четверг, 28 марта, в 09:00 по местному времени /11:00 мск/.
      Однако обслуживать население они начнут в 12:00 /14:00 мск/, а завершат свою работу в 18:00 /20:00 мск/.
      Об этом сообщили местные СМИ.

      http://www.itar-tass.com/c1/689232.html
      27/3/13

      Delete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin