Friday, March 22, 2013

Το νόημα της τουρκικής παρεμβολής για το κυπριακό φυσικό αέριο....

Του Κώστα Ράπτη

Προληπτική προβολή προσκομμάτων, ενόψει ενδεχόμενης νομιμοποίησης (από μια συμφωνία με την τρόικα ή με τη Μόσχα) της αξιοποίησης του υποθαλάσσιου φυσικού αερίου για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, συνιστά η προειδοποίηση της Τουρκίας, δια στόματος μη κατονομαζόμενων αξιωματούχων της, ότι θα παρέμβει με όλα τα νομικά και πολιτικά μέσα, καθώς “αυτοί οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι ανήκουν και στις δύο κοινότητες και η μελλοντική εκμετάλλευσή τους δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από την ελληνοκυπριακή πλευρά”. Σε κάθε περίπτωση, η ανακύκλωση των οικονομικών με τις γεωπολιτικές πιέσεις προς τη Λευκωσία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.



Ασφαλώς δεν είναι τυχαίο το ότι οι απόψεις αυτές διακινούνται μέσω του πρακτορείου Reuters, το οποίο λίγες ώρες νωρίτερα είχε ήδη επιδράσει καταλυτικά στην διαμόρφωση του γενικότερου κλίματος, με το αποκλειστικό ρεπορτάζ για τη “φορτισμένη” συνεδρίαση του EWG το βράδυ της Τετάρτης, όπου η κυπριακή πλευρά απαξίωσε να εκπροσωπηθεί και όπου συζητήθηκε ανοιχτά το ενδεχόμενο εξώθησης της Κύπρου εκτός ευρωζώνης.

Ούτε, πάλι, είναι τυχαία η εκτενής προβολή από τον τουρκικό Τύπο των “σκιών” που έριξε ως προς την αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου ο Ρώσος πρωθυπουργός Dmitry Medvedev δηλώνοντας, σε συνέντευξή του στους Financial Times και λοιπά ευρωπαϊκά μέσα, ότι η αξία των κοιτασμάτων δεν είναι διαπιστωμένη και άλλωστε “υπάρχουν προβλήματα με την Τουρκία”.

Μέσα στο ίδιο 24ωρο, άλλωστε, έκανε την εμφάνισή της στο μπλογκ των Financial Times η “πρόταση”, έστω και ιδιώτη αναλυτή, για στήριξη της κυπριακής οικονομίας από... την Τουρκία, με αντάλλαγμα την αποδοχή του Σχεδίου Ανάν και προοπτική την συνεκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου, προς ελάφρυνση της μεγάλης ενεργειακής εξάρτησης της γείτονος.

Όλα αυτά, ενώ, σε κατάλληλα υποστήριξη των λόγων με έργα, από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας αναγγέλθηκε στις 18 Μαρτίου με NAVTEX ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο  “Bilim 2”, το οποίο ανήκει στη Διεύθυνση Ινστιτούτου Θαλασσίων Επιστημών του Πολυτεχνείου Μέσης Ανατολής της Άγκυρας, πρόκειται να πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες κατά το χρονικό διάστημα 18 έως 21 Μαρτίου 2013 σε διεθνή ύδατα, που επικαλύπτουν και τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας “για τη διενέργεια θαλάσσιας επιστημονικής έρευνας στα υπερκείμενα ύδατα ελληνικής υφαλοκρηπίδας απαιτείται πρότερη γνωστοποίηση, με την παροχή όλων των σχετικών στοιχείων στις αρμόδιες ελληνικές Αρχές. Επειδή δεν υπήρξε ενημέρωση από τουρκικής πλευράς, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να προβεί στις δέουσες ενέργειες” (βλ. διάβημα διαμαρτυρίας). Την Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες, το “Bilim 2” κινούνταν ανατολικά της Ρόδου και νοτίως του Καστελλόριζου. 

Σε ευρύτερο πλαίσιο, υπενθυμίζεται η πρόσφατη εντυπωσιακή απόφαση του Ισραήλ (όπου ως γνωστόν πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες ο Barack Obama το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό για τη νέα θητεία του) να προπωλήσει στην ρωσική Gazprom φυσικό αέριο που θα αντληθεί από το κοίτασμα Tamar, σε μία κίνηση που σηματοδοτεί προσπάθεια (άραγε με αμερικανική συναίνεση;) για “ενσωμάτωση” των ρωσικών συμφερόντων στο παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου.

 .capital.gr
22/3/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:



Πηγή:www.capital.gr

27 comments:

  1. 22.03.2013, 08:21 Uhr
    Russland erklärt Zypern-Verhandlungen für gescheitert.....Russland erteilt Zypern eine Abfuhr: Moskau hat kein Interesse an den Vorschlägen des Krisenlandes - und erklärt die Verhandlungen für gescheitert......

    Moskau:
    Russland hat die eigenen Verhandlungen über neue Finanzhilfen für Zypern für gescheitert erklärt. Es gebe kein Interesse an den Vorschlägen des zyprischen Finanzministers Michalis Sarris. Das sagte der russische Finanzminister Anton Siluanow nach mehrtägigen Gesprächen in Moskau am Freitag der Agentur Interfax.

    http://www.handelsblatt.com/politik/international/zypern-in-der-krise-russland-erklaert-zypern-verhandlungen-fuer-gescheitert-/7969974.html
    22/3/13

    ReplyDelete
  2. «Θα επιδιώξουμε λύση εκτός τρόικας»....

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο η Λευκωσία να επιδιώξει λύση εκτός ευρωπαϊκού μηχανισμού και εκτός τρόικας, άφησε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί στο Mega, υποστήριξε ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξε μια μεθόδευση με στόχο πρώτον την καταστροφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου και δεύτερον την καταστροφή των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας.

    «Εάν στόχος είναι ο στραγγαλισμός της κυπριακής οικονομίας θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις όποιες επιλογές, οι οποίες θα υπερασπίζονται στοιχειωδώς την κυριαρχία του κυπριακού κράτους και την αποφυγή μιας μόνιμης κηδεμονευτικής σχέσης μεταξύ Κύπρου και Βερολίνου» δήλωσε ο κ. Ομήρου και πρόσθεσε: «Αν αυτός είναι ο στόχος δεν μας αφήνουν κανένα άλλο περιθώριο παρά να επιδιώξουμε επώδυνα μέτρα αλλά λύση εκτός μηχανισμού και εκτός τρόικας».

    Ωστόσο διευκρίνισε ότι «θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο μέσα στα πλαίσια της λογικής για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας».

    Τέλος, αναφερόμενος στις πηγές από όπου θα αναζητηθεί βοήθεια, τόνισε: «Συζητάμε εντός Κύπρου και θα διαμορφώσουμε ένα σχέδιο εναλλακτικής πολιτικής, το οποίο δεν θα υπόκειται στον έλεγχο της τρόικας».

    Φλώρα Πέτση
    http://www.zougla.gr/kosmos/article/8a-epidioksoume-lisi-ektos-troikas
    23/3/13

    ReplyDelete
  3. Στα 25 δισ. ευρώ οι καταθέσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό.....Η Ελλάδα μετράει απώλειες της τάξης των 76,5 δισ. ευρώ από το 2009....

    Αυτό προκύπτει από απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για θέματα φορολογίας και τελωνειακής ένωσης, ελέγχου και καταπολέμησης της απάτης κ. Αλ. Σεμετά, με αφορμή ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

    Ο κ. Παπανικολάου ζήτησε να πληροφορηθεί από την Επιτροπή για το μέγεθος των ελληνικών καταθέσεων, σημειώνοντας την προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για τον έλεγχο διαφυγόντων και μη φορολογημένων κεφαλαίων στο εξωτερικό, αλλά σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, από τα διαθέσιμα στοιχεία δεν προκύπτει κατά πόσον οι καταθέσεις που υφίστανται στο εξωτερικό είχαν φορολογηθεί στο κράτος διαμονής του επενδυτή.

    Την ενίσχυση των καταθέσεων των χωρών του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης και τη φυγή από τις χώρες του Νότου που βρέθηκαν σε αβεβαιότητα, επιβεβαιώνουν άλλωστε και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πορεία των καταθέσεων από το 2008. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τη δειλή επιστροφή καταθέσεων που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα μετράει απώλειες της τάξης των 76,5 δισ. ευρώ από το 2009, η Ισπανία καταγράφει απώλειες ύψους 166 δισ. ευρώ και η Ιρλανδία 21,7 δισ. ευρώ. Αντίθετα, το γερμανικό τραπεζικό σύστημα έχει αυξήσει τις καταθέσεις του κατά 267,7 δισ. ευρώ, ενώ η ενίσχυση των αποταμιεύσεων στη Γαλλία ξεπερνάει κάθε προηγούμενο, καταγράφοντας αύξηση ύψους 324,1 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2009. Από το κάδρο των ωφελουμένων χωρών την περίοδο της κρίσης δεν εξαιρείται και η Κύπρος, η οποία λόγω και των υψηλών επιτοκίων που διέθετε σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αύξησε τις καταθέσεις της την επίμαχη περίοδο κατά 5,3 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και για το Λουξεμβούργο, το οποίο αποτελεί παραδοσιακό πόλο έλξης τραπεζικών καταθέσεων.

    Στο απυρόβλητο της εμπιστοσύνης των καταθετών βρίσκεται και η Ιταλία, η οποία, παρά το γεγονός ότι έχει απειληθεί αρκετές φορές μέχρι σήμερα από την αύξηση των spreads στα κρατικά ομόλογα, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των καταθετών, οι οποίοι έχουν αυξήσει τις τοποθετήσεις τους στις ιταλικές τράπεζες κατά 256,3 δισ. ευρώ.

    Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε ότι «η δημιουργία κλίματος σταθερότητας που καλλιεργεί η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα είναι η σημαντικότερη προϋπόθεση προσέλκυσης και επιστροφής στη χώρα των κεφαλαίων αυτών, εξετάζοντας παράλληλα τις περιπτώσεις εκείνες που τίθεται θέμα ποσών που δεν έχουν φορολογηθεί.

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=127214
    22/3/13

    ReplyDelete
  4. Τραπ. στελέχη Ελλάδα: «Πάθατε ό,τι ακριβώς πάθαμε και εμείς»....

    Μην κάνετε τα λάθη που κάναμε εμείς, διαμηνύουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη της Ελλάδας, τα οποία υποστηρίζουν ότι «πάθατε ότι ακριβώς πάθαμε και εμείς. Πήγατε στο Eurogroup απροετοίμαστοι και χωρίς σχέδια».

    Συμφωνά με τα ίδια στελέχη, αποδείχτηκε ότι η κυπριακή ηγεσία, όπως και η ελληνική δεν συνειδητοποίησε ούτε το μέγεθος της κρίσης, ούτε αυτό που επρόκειτο να μας επιβάλουν.

    Οι λύσεις είναι περιορισμένες και η επιλογή είναι ανάμεσα σε μια επώδυνη λύση και μια κόλαση. Προτιμότερη είναι η επώδυνη λύση με προοπτικές ανάκαμψης, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

    Εντούτοις, οι τραπεζίτες σημειώνουν ότι η Κύπρος δεν πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ, τονίζοντας ότι αυτό θα ήταν μέγα λάθος και η ζημιά κατά πολύ μεγαλύτερη. «Αυτό που πρέπει να γίνει, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι να βρεθεί μια λύση με το Eurogroup».

    Η ζημιά έχει γίνει, επισημαίνουν τα τραπεζικά στελέχη, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να βάλουμε τα δεδομένα κάτω για να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα».

    Δυστυχώς η Ελλάδα ούτε και σήμερα έχει σχέδιο ανάκαμψης, δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος, εκφράζοντας την άποψη ότι οι Κύπριοι είναι πιο προνοητικοί και πιο μεθοδικοί.

    «Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις αλλά ούτε και πρέπει να μιλούμε για μονόδρομο. Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο χρειάζεται μεθοδικότητα, σχεδιασμός και συναινέσεις», κατέληξαν τα στελέχη.

    http://www.sigmalive.com/news/local/36440
    22/3/13

    ReplyDelete
  5. Γιώργος Βασιλείου: Θα επιστρέψουμε στο 1880....

    Πολύ ανήσυχος για τις εξελίξεις δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, εκφράζοντας φόβους για επιστροφή της Κύπρου σε συνθήκες του 1880.

    Τόνισε ότι πρέπει να τερματιστούν οι όποιες σκέψεις για έξοδο από το ευρώ και η κυβέρνηση θα πρέπει να φτάσει το συντομότερο δυνατόν σε συμφωνία με τη Τρόικα για να διασωθεί η Κύπρος.

    Ο κ. Βασιλείου εξέφρασε αμφιβολίες για το αν το Eurogroup θα κάνει αποδεκτό το Plan B χωρίς να υπάρχει κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ. Σημείωσε ακόμα ότι θα πρέπει να σταματήσουμε τους παλικαράδες γιατί θα καταστρέψουμε την Κύπρο.

    Σε σχέση με τις εξελίξεις στη Λαϊκή Τράπεζα, ο κ. Βασιλείου σημείωσε ότι ήταν αναμενόμενες.

    http://www.onlycy.com/308645-
    22/3/13

    ReplyDelete
  6. Economist: Καρχαρίες γύρω από τη μισοβυθισμένη Κύπρο.....Με τίτλο: «Πάνω που νόμιζες ότι ήταν ασφαλής...»....

    Το ναυάγιο της Κύπρου με καρχαρίες να καραδοκούν γύρω από τη μισοβυθισμένη Μεγαλόνησο απεικονίζει μ΄ ένα καυστικό εξώφυλλο το εβδομαδιαίο περιοδικό "Economist".

    Υπό τον τίτλο: «Πάνω που νόμιζες ότι ήταν ασφαλής...» , το κύριο άρθρο του Economist σχολιάζει τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις για την οικονομική διάσωση της χώρας αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της από την ζώνη του ευρώ. Ο Economist υπερτονίζει την δυσχερή θέση στην οποία έχει τώρα περιέλθει η Μεγαλόνησος.

    «Πάντοτε έμοιαζε δύσκολο να σωθεί η Κύπρος, αλλά όχι και έτσι» αναφέρει η βρετανική επιθεώρηση, κάνοντας μία αναφορά στα γεγονότα μιας εξαιρετικά καταστροφικής εβδομάδας για την Ευρωζώνη.

    «Από τις 147 τραπεζικές κρίσεις από το 1970, τις οποίες έχει εντοπίσει το ΔΝΤ, καμία δεν προκάλεσε απώλειες σε όλους τους καταθέτες, άσχετα από τα ποσά που βρίσκονταν στις τράπεζες.

    Ο Economist σχολιάζει επίσης τον εκνευρισμό των καταθετών .

    " Πλέον οι καταθέτες σε αδύναμες τράπεζες έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για τυχόν εισβολές στις οικονομίες τους. Αποταμιευτές σε μέρη όπως η Ιταλία δεν έχουν ακόμα πανικοβληθεί. Αλλά αυτό ακριβώς θα πάθουν σε περίπτωση που προσπαθήσουν να τους 'σώσουν'».

    Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα αναφερόμενος στην κυπριακή πολιτική ηγεσία το περιοδικό επισημαίνει πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ .

    «Το χειρότερο θα ήταν να αφεθεί η Κύπρος να γλιστρήσει προς την έξοδο του ευρώ. Θα ήταν καταστροφικό για το νησί. Αλλά για την Ευρωζώνη, αν πιστέψει ότι επειδή η Κύπρος είναι μικρή, θα γίνει με ασφάλεια. Η αξιοπιστία του κοινού νομίσματος έγκειται στην ιδέα ότι είναι μη αντιστρέψιμο.»

    Για τον Economist, πάντως, η καλύτερη λύση είναι μια αναθεώρηση της συμφωνίας στο πλαίσιο του Eurogroup.

    «Το ευρώ υποτίθεται ότι θα ήταν η έκφραση ενός μεγάλου πολιτικού σχεδίου. Μοιάζει όμως όλο και περισσότερο με έναν γάμο χωρίς έρωτα, όπου το κόστος του διαζυγίου είναι το μόνο πράγμα που κρατά το ζευγάρι μαζί» καταλήγει.

    http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=265844
    22/3/13

    ReplyDelete
  7. «Η Κύπρος παίζει με τη φωτιά».....

    Ενώ το Eurogroup καλεί τη Λευκωσία να καταθέσει το ταχύτερο δυνατό το δικό της σχέδιο διάσωσης, ο γερμανός υπ. Οικονομικών Σόιμπλε φέρεται να αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το « Plan Β» της κυπριακής κυβέρνησης.

    Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να αντιμετωπίζει με επιφυλάξεις το εναλλακτικό σχέδιο διάσωσης που εκπόνησε η κυπριακή κυβέρνηση και το οποίο αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από την κυπριακή βουλή.

    Όπως αναφέρει η Bild, επικαλούμενη μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου, ο Σόιμπλε έχει σοβαρές επιφυλάξεις όσον αφορά το κυπριακό σχέδιο Β'.

    «Οι αισθητικές παρεμβάσεις δεν επαρκούν» φέρεται να δήλωσε ο γερμανός υπουργός, προσθέτοντας ότι η Κύπρος θα πρέπει να μετακινηθεί και να προχωρήσει σε σοβαρές περικοπές.

    Kάουντερ: Στόχος της ΕΕ δεν είναι η χρεοκοπία της Κύπρου

    Τις κυπριακές προτάσεις για τη σύσταση Ταμείου Αλληλεγγύης με τη συμμετοχή των συνταξιοδοτικών ταμείων απορρίπτει και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Φόλκερ Κάουντερ. «Δεν πιστεύω ότι πρόκειται για προτάσεις που οδηγούν στον στόχο μας», δήλωσε ο κ. Κάουντερ σε συνέντευξή του προς το πρωινό μαγκαζίνο του ARD.

    Παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ δύσκολες, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός διακρίνει «πολλές ελπίδες για τη διάσωση της Κύπρου, εφόσον η χώρα καταθέσει ένα αποδεκτό σχέδιο για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα στήριξης. «Ωστόσο, δεν έχουμε φτάσει δυστυχώς ακόμη τόσο μακριά», λέει ο κ. Κάουντερ, υποστηρίζοντας ότι «η Κύπρος παίζει με τη φωτιά». Ταυτόχρονα ο συντηρητικός πολιτικός διαβεβαιώνει ότι «στόχος της ΕΕ δεν είναι να αφήσει την Κύπρο να χρεοκοπήσει».

    Εν τω μεταξύ τα μηνύματα από τη Μόσχα είναι απογοητευτικά, καθώς η ρωσική κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ διαμηνύει ότι οι διαπραγματεύσεις για οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο ναυάγησαν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο INTEΡΦΑΞ.

    Σταμάτης Ασημένιος
    Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη
    http://www.dw.de
    22/3/13

    ReplyDelete
  8. Drohende Staatspleite.....EZB will den Zyprern die Konten sperren.....Die Europäische Zentralbank fürchtet eine Kapitalflucht aus Zypern, sobald die Banken wieder öffnen. Deshalb treffen die Notenbanker Vorkehrungen: Abhebungen sollen für längere Zeit beschränkt werden.....

    Die Europäische Zentralbank (EZB) bereitet Schritte zur Verhinderung einer massiven Kapitalflucht aus dem Krisenland Zypern vor. Zyperns Bürger sollten nach dem Willen der EZB für eine längere Zeit nur einen begrenzten Betrag an Bargeld an Geldautomaten abheben können, berichtete das "Handelsblatt" unter Berufung auf Notenbankkreise.

    Zusätzlich sei im Gespräch, die Spareinlagen vollständig einzufrieren und Überweisungen nur mit einer vorherigen Genehmigung der nationalen Zentralbank zu erlauben. Wie lange die Gelder auf den Sparkonten gesperrt werden, sei noch nicht entschieden, hieß es dem Bericht zufolge weiter.

    Die EZB wolle den Kapitalverkehr auch dann reglementieren, wenn Zyperns Regierung ein Rettungspaket mit der Troika aus EU, EZB und Internationalem Währungsfonds (IWF) bis Anfang nächster Woche ausgehandelt habe. "Die Gefahr ist zu groß, dass es zu einem Ansturm auf die Banken kommt, wenn diese nach mehr als einer Woche wieder öffnen", sagte ein Notenbanker.

    Die EZB werde dafür sorgen, dass die Kapitalverkehrskontrollen "sozialverträglich" ausgestaltet würden. Jeder Bürger werde das zum Leben notwendige Geld erhalten, hieß es. Dazu gehörten auch die Auszahlung von Renten und anderen Sozialleistungen.

    Entscheidung über Rettungsplan B

    Das Parlament Zyperns entscheidet heute über den sogenannten Rettungsplan B zur Abwendung einer Schuldenkrise. Die zunächst für Donnerstagabend erwartete Abstimmung über den neuen Rettungsplan und erste Sanierungsschritte bei Banken in Zypern wurde auf den Freitagmorgen verschoben. Die Ratingagentur S&P wertete Zypern am Abend von "CCC+" auf "CCC" ab.

    Die Finanzminister der Euro-Staaten drängten das Krisenland Zypern unterdessen zur Eile. "Die Euro-Gruppe steht bereit, um mit den zyprischen Behörden über einen neuen Entwurfsvorschlag zu beraten. Sie erwartet von den zyprischen Behörden, dass sie diesen so schnell wie möglich vorlegen", hieß es in einer Erklärung, die die Euro-Gruppe am Donnerstagabend nach einer Telefonkonferenz veröffentlichte. Danach würde die Euro-Gruppe die Verhandlungen über ein Sparprogramm weiterführen.

    Zypern muss Eigenleistung bringen

    Es wird zudem erwartet, dass das Parlament die Bildung eines neuen Fonds billigt, mit dem der Inselstaat 5,8 Milliarden Euro zusammenbringen will. Zypern muss diese Eigenleistung erbringen, um Beistandskredite der EU in Höhe von zehn Milliarden Euro zu erhalten. Von der bislang von der Euro-Gruppe geforderten Zwangsabgabe auf Bankeinlagen war am Donnerstag in Nikosia nicht mehr die Rede. Das zyprische Parlament hatte dies am Dienstag abgelehnt.

    Der Fonds-Vorschlag wurde wenige Stunden nach der Ankündigung der Europäischen Zentralbank (EZB) vorgestellt, sie werde ab dem 25. März kein Geld mehr aus Europa für die zyprischen Banken bereitstellen, falls es bis dahin kein Sanierungskonzept gibt. Der als Solidaritätsfonds bezeichnete Topf soll mit Kapital von Kirche, Rentenkassen und anderen Einrichtungen gefüllt werden und Staatsanleihen ausgeben.

    Auch die zyprische Zentralbank soll mit ihren Goldreserven dazu beitragen. Ursprünglich von Russland erhoffte Kredite seien von Moskau abgelehnt worden, berichtete das zyprische Fernsehen.......http://www.welt.de/wirtschaft/article114669583/EZB-will-den-Zyprern-die-Konten-sperren.html
    22/3/13

    ReplyDelete
  9. Rússia diz não estar interessada nas propostas de Chipre.....

    As negociações em Moscovo entre Chipre e a Rússia não tiveram sucesso por falta de interesse das empresas russas nas propostas de investimento nos setores energético e bancário da ilha, disse, esta sexta-feira, o ministro das Finanças russo.

    "Os nossos investidores analisaram esta questão e não revelaram interesse", disse o ministro russo, Anton Siluanov, citado pelas agências noticiosas do país.

    O ministro das Finanças cipriota, Michalis Sarris, deslocou-se na terça-feira à Rússia para conseguir que as condições do empréstimo de 2,5 mil milhões de euros, acordado por Moscovo a Nicósia em 2011, fossem aliviadas, e tinha proposto aos russos investimentos nos setores bancário e energético em troca de ajuda.

    O ministro russo acrescentou que Moscovo "aguarda uma decisão" dos doadores de fundos internacionais à ilha para decidir a sua "participação numa reestruturação da dívida".

    http://www.jn.pt/PaginaInicial/Economia/Interior.aspx?content_id=3123712
    22/3/13

    ReplyDelete
  10. 11:40
    Θετικές είναι οι προοπτικές για επιμήκυνση του υφιστάμενου δανείου από τη Ρωσία προς τη Κύπρο, καθώς και για μείωση του επιτοκίου, όπως δήλωσε έγκυρη κυβερνητική πηγή. Ωστόσο, η οποιαδήποτε διευθέτηση, πρόσθεσε η ίδια πηγή, μπορεί να γίνει μόνο στα πλαίσια μιας ενδεχόμενης συμφωνίας με την Τρόικα.

    Κληθείσα να σχολιάσει σενάρια που κυκλοφορούν για επιστροφή στο γενικό κούρεμα των καταθέσεων, είπε ότι έχει ξεκαθαριστεί και δεν πρόκειται να αποδεχθεί η Ευρώπη κούρεμα των καταθέσεων κάτω από €100.000. Η κυπριακή πλευρά ζητά από τη Ρωσία επιμήκυνση του δανείου ύψους 2,5 δισ. που λήγει το δεύτερο εξάμηνο του 2016 για ακόμη 5 χρόνια, καθώς και μείωση του επιτοκίου από τα 4,5% περίπου στα 2,5%, που θα είναι και το επιτόκιο που θα πληρώνει στους Ευρωπαίους δανειστές της.

    http://www.enet.gr/?i=news.el.home&id=352416
    22/3/13

    ReplyDelete
  11. «Κανένας συστημικός κίνδυνος» για τις ρωσικές τράπεζες.....

    Η χρηματοοικονομική κρίση της Κύπρου δεν θέτει συστημικό κίνδυνο για το ρωσικό τραπεζικό σύστημα, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, Αλεξέι Σιμανόφσκι.

    Ανέφερε ακόμη πως δεν «βλέπει» κίνδυνο κατάρρευσης καμία ρωσικής τράπεζας εξαιτίας της κρίσης στην Κύπρο.

    http://www.sigmalive.com/news/international/36462
    22/3/13

    ReplyDelete
  12. Σόιμπλε: Πιθανό Eurogroup για την Κύπρο το Σαββατοκύριακο.....Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires....

    Πιθανή διάσκεψη του Eurogroup για την Κύπρο μέσα στο Σαββατοκύριακο αναφέρει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=504064
    22/3/13

    ReplyDelete
  13. Σόιμπλε: Δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει συνεδρίαση το Σαββατοκύριακο για την Κύπρο.....

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι δεν γνωρίζει αν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν το Σαββατοκύριακο για το θέμα της Κύπρου, προσθέτοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το αν η Λευκωσία έχει να παρουσιάσει ένα σχέδιο στην τρόικα των διεθνών δανειστών.

    “Δεν μπορώ να πω εκ των προτέρων αν και πότε η Κύπρος θα παρουσιάσει αποτελέσματα”, δήλωσε ο Σόιμπλε.

    Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι “δεν προκαλεί έκπληξη” το γεγονός ότι η Ρωσία δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει μερικές από τις ελπίδες της κυπριακής κυβέρνησης.

    Οι συνομιλίες στη Μόσχα για μια ενδεχόμενη χρηματοδότηση της Κύπρου από τη Ρωσία τερματίσθηκαν χωρίς αποτέλεσμα, ανακοίνωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Οικονομικών.

    http://www.onlycy.com/308770-
    22/3/13

    ReplyDelete
  14. Λουκ Φρίντεν: «Η Κύπρος δεν πρέπει να χρεοκοπήσει».....«Είναι προς συμφέρον μας να βοηθήσουμε, δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ του Λουξεμβούργου.....

    Λευκωσία:
    Την Παρασκευή, ιστοσελίδα του εξωτερικού ισχυρίστηκε ότι έχει στην κατοχή της «οδηγία» από το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών που στάληκε στις πρεσβείες σε όλο τον κόσμο, συμβουλεύοντας του Ρώσους πολίτες και τις ρωσικές εταιρίες να αποσύρουν «άμεσα» τις επενδύσεις τους από Δυτικές τράπεζες κα χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, εντάθηκαν οι φόβοι του Κρεμλίνου για «τη μεγαλύτερη επικείμενη κλοπή πλούτου στη σύγχρονη ιστορία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

    Σύμφωνα με το συγκεκριμένη «επείγουσα οδηγία», η προειδοποίηση προέρχεται από τον Πρωθυπουργό Μεντβιέντεφ, ο οποίος νωρίτερα την ίδια μέρα είχε προειδοποιήσει για τους χειρισμούς των Δυτικών τραπεζών κατά της Κύπρου.

    - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kosmos/154/137869/rosia-aposyrete-tis-ependyseis-sas-apo-tis-dytikes-trapezes#sthash.oeL7puTd.dpuf
    22/3/13

    ReplyDelete
  15. Merkel advierte a Chipre de que no ponga a prueba la paciencia de la troika.....


    1. La canciller critica las alternativas del Gobierno chipriota al impuesto a los depósitos
    2. Aboga por mantener al país en el euro pero arremete contra su modelo económico "muerto"

    La canciller alemana, Angela Merkel, ha lanzado este viernes una dura advertencia a Chipre, al que ha recomendado que no ponga a prueba la paciencia de la troika con alternativas al rescate que no van a ningún lado. También, ha exigido al diminuto país, cuya economía es la más pequeña de toda la eurozona, que deje de dar esquinazo a los representantes de la Comisión Europea, el Fondo Monetario Internacional (FMI) y el Banco Central Europeo (BCE) y mejore la comunicación con Bruselas, inmersa en una ceremonia de confusión desde el desbordamiento de los problemas en Nicosia.

    La dirigente alemana ha hecho estas declaraciones en una reunión extraordinaria del grupo parlamentario de la Unión (cristianodemócratas y socialcristianos bávaros CDU/CSU), según han comentado varios diputados participantes en la misma a su término. El mensaje de Merkel tiene lugar después del ultimátum que lanzó ayer el eurogrupo a Chipre para presentar ya un plan creíble para aportar los 5.800 millones que necesita con vistas a completar el rescate.

    Sin embargo, en opinión de la canciller, algunas de las propuestas que se han conocido en las últimas horas, como la posibilidad de que el Gobierno chipriota opte por nacionalizar los fondos de pensiones, son inaceptables. En cualquier caso, Merkel ha abogado por que Chipre continúe formando parte de la zona euro, aunque ha subrayado que el país debe darse cuenta de que "su modelo de negocio está muerto", según añadieron las mismas fuentes.

    El Parlamento chipriota se reúne este viernes para debatir y previsiblemente votar el plan elaborado por el Gobierno como alternativa a las propuestas del Eurogrupo, mientras el tiempo apremia por el temor a una bancarrota desordenada.

    La serie de leyes contemplan, entre otros, la creación de un Fondo Nacional de Solidaridad y la restricción del movimiento de capitales, la consolidación de las entidades financieras e incluso una nueva variante del controvertido impuesto sobre los depósitos privados.

    http://economia.elpais.com/economia/2013/03/22/actualidad/1363945160_736600.html
    22/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Германия рекомендует Кипру не испытывать терпения....

      Канцлер ФРГ Ангела Меркель призвала кипрские власти не испытывать терпение партнеров — ЕС, ЕЦБ и МВФ — в вопросе выработки мер по предоставлению островному государству финансовой помощи. По ее словам, Никосия не поддерживала с ними контактов несколько дней. "Кипр не может требовать от "тройки" кредиторов, чтобы все оставалось так, как есть", — подчеркнул, в свою очередь, глава германского минфина Вольфганг Шойбле.

      Между тем, по итогам переговоров РФ и Кипра стало известно, что Москву предложения Никосии не заинтересовали. "Их предложения были следующие: создать госкомпанию с передачей активов газовых месторождений и предложить российским инвесторам купить облигации с последующим вхождением в акции. Наши инвесторы рассмотрели этот вопрос, интереса не проявили, — приводит слова министра финансов Антона Силуанова ИТАР-ТАСС. — Вопрос о предоставлении госкредита не рассматривался, потому что европейская сторона установила предел долга, сверх которого они не должны выходить, а предоставление кредита — это превышение этого порогового значения".

      http://www.vesti.ru/doc.html?id=1062009
      22/3/13

      Delete
  16. ΥΠΕΞ Γερμανίας: “Αλληλεγγύη, αλλά με ανταπόδοση”....

    «Είμαστε πρόθυμοι να δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά και αντιστρόφως, πρέπει οι χώρες οι οποίες ζητούν αλληλεγγύη να είναι πρόθυμες να πράξουν το καθήκον τους» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, αναφερόμενος στο ζήτημα της Κύπρου και τόνισε ότι και η Κύπρος πρέπει να τηρεί τους κανόνες που απορρέουν από τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη.

    Σε συνέντευξή του, στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο κ. Βεστερβέλε εξέφρασε επίσης ανησυχία και για την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Με αφορμή την υπόθεση της Κύπρου, βλέπουμε παράλυση στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι το οποίο δεν μπορεί να αρέσει σε κανέναν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

    http://www.onlycy.com/308782-
    22/3/13

    ReplyDelete
  17. Δραματική έκκληση του προέδρου της τράπεζας Κύπρου:Κουρέψτε τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.....

    Δραματική έκκληση προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως στην απουσία μιας εναλλακτικής λύσης, υιοθετήσει την πρόταση του Eurogroup για επιβολή τέλους επί των τραπεζικών καταθέσεων, πέραν των 100.000 ευρώ, προκριμένου να σωθεί το τραπεζικό σύστημα, απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Αρτέμη.
    «Απευθύνουμε δραματική έκκληση προς την πολιτική ηγεσία του τόπου να αναλογιστεί τις ευθύνες που βαραίνουν όλους μας για το πού οδηγείται η κυπριακή οικονομία», ανέφερε ο κ. Αρτέμη σε δήλωσή του πλαισιούμενος από τον Αντιπρόεδρο της Τράπεζας Ευδόκιμο Ξενοφώντος και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Γιάννη Κυπρή.

    Όπως είπε, «θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, πολίτες και πολιτικούς και ιδιαίτερα από τα 56 μέλη του Κοινοβουλίου, ότι, από την στιγμή που διαφάνηκε ότι δεν υπάρχουν άμεσες εναλλακτικές λύσεις, δεν θα πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στην υιοθέτηση της πρότασης του Eurogroup για επιβολή του όποιου τέλους επί των καταθέσεων πέραν των 100.000 απαιτείται για την σωτηρία του τραπεζικού μας συστήματος».

    «Θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι τυχόν κατάρρευση του τραπεζικού τομέα οδηγεί μέχρι και στην ολική απώλεια όλων ανεξαιρέτως των καταθέσεων που υπερβαίνουν τις 100.000, καθώς και την άμεση εκποίηση των εξασφαλίσεων που συνοδεύουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», πρόσθεσε.

    Κατά τον Πρόεδρο της Τράπεζας Κύπρου, «αυτό σημαίνει το άμεσο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων. Σημαίνει την άμεση απώλεια χιλιάδων εργασίας, όχι μόνο στον τραπεζικό κλάδο».

    «Η λύση αυτή θα οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή που δεν θα προκληθεί μόνο από την αυξημένη ανεργία, αλλά και από την απώλεια ακίνητης και άλλης περιουσίας χιλιάδων συμπολιτών μας, μέσω των εκποιήσεων», είπε.

    Καταλήγοντας, ο κ. Αρτέμη επισήμανε ότι «τυχόν επιστροφή στην κυπριακή λίρα θα σημαίνει σημαντική απώλεια της αξίας όλων των περιουσιακών στοιχείων όλων των πολιτών, οδηγώντας σε ένα φαύλο κύκλο υποτιμήσεων και υπερπληθωρισμού».

    http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=265921
    22/3/13

    ReplyDelete
  18. Μεντβέντεφ:"Η Ρωσία δεν κλείνει την πόρτα στην Κύπρο".....

    Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ διαβεβαίωσε σήμερα ότι η Ρωσία "δεν κλείνει την πόρτα" σε μια στήριξη της Κύπρου, πρόσθεσε όμως ότι η Λευκωσία πρέπει πρώτα να συμφωνήσει με την ΕΕ για να βρεθεί μια διέξοδος στην κρίση.

    "Δεν κλείσαμε την πόρτα", δήλωσε ο Μεντβέντεφ. "Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε διάφορες μορφές στήριξης μόλις υπάρξει ένα οριστικό σχέδιο επεξεργασμένο από την ΕΕ και την Κύπρο ως χώρα μέλος", πρόσθεσε ο ρώσος πρωθυπουργός στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    http://www.sigmalive.com/news/politics/36486
    22/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Προηγείται συμφωνία Κύπρου - ΕΕ, λέει ο Μεντβέντεφ.....

      Αθήνα: Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ διαβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία «δεν κλείνει την πόρτα» στην στήριξη της Κύπρου, πρόσθεσε όμως ότι η Λευκωσία πρέπει πρώτα να συμφωνήσει με την ΕΕ για να βρεθεί μια διέξοδος στην κρίση.

      «Δεν κλείσαμε την πόρτα» δήλωσε ο Μεντβέντεφ. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε διάφορες μορφές στήριξης μόλις υπάρξει ένα οριστικό σχέδιο επεξεργασμένο από την ΕΕ και την Κύπρο ως χώρα μέλος» πρόσθεσε ο ρώσος πρωθυπουργός στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

      Από την πλευρά του ο Ζοζέ Μπαρόζο ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να περιμένει μια εναλλακτική πρόταση από την Κύπρο σχετικά με τους τρόπους, με τους οποίους θα μπορέσει να συνεισφέρει το μερίδιο που της αναλογεί στη διεθνή διάσωσή της.

      «Οι κυπριακές αρχές ενημέρωσαν τις άλλες κυβερνήσεις και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι έχουν μια εναλλακτική λύση. Την τελευταία στιγμή έλαβα την πληροφορία ότι δεν έχουμε λάβει ακόμη αυτή την πρόταση» δήλωσε ο Μπαρόζο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα.

      «Πιστεύω ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο» δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής προσθέτοντας ότι θα πρέπει επίσης να εξεταστεί αν η νέα πρόταση ανταποκρίνεται σε προηγούμενες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Κύπρος στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

      Πηγή: news.in.gr

      - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/137895/proigeitai-symfonia-kyprou-ee-leei-o-mentventef#sthash.gkHNEGTm.dpuf
      22/3/13

      Delete
  19. «Οποιαδήποτε λύση πρέπει να συνοδεύεται με κούρεμα».....Η Κυβέρνηση καλεί τα κόμματα να βάλουν νερό στο κρασί τους, σύμφωνα με πηγές.....

    Οποιαδήποτε λύση πρέπει και θα συνοδεύεται με "κούρεμα" όπως είναι η επιμονή της τρόικας αν η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί να εξασφαλίσει δάνειο από την ΕΕ, δήλωναν στο ΚΥΠΕ συγκεκριμένες πηγές.

    Τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ωστόσο, αντιδρούν σε μια τέτοια λύση και η Κυβέρνηση τους καλεί να βάλουν νερό στο κρασί τους για το καλό, όπως αναφέρεται, του τόπου.

    Κυβερνητική πηγή στο Προεδρικό Μέγαρο δήλωνε ότι ο χρόνος έχει εξαντληθεί και τυχόν παράταση του οδηγεί πλέον στην ολοσχερή κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

    Η Κυβέρνηση ευελπιστεί ότι τα κόμματα θα αρθούν το απόγευμα στην Βουλή, στο ύψος των περιστάσεων και να δώσουν διέξοδο στο πρόβλημα.

    Αυτό που πρέπει να προβληματίσει, έλεγε κυβερνητική πηγή στο Προεδρικό, είναι ότι δεν υπάρχον πλέον ελπίδες από την Μόσχα και το μόνο που μας απομένει είναι το Γιούρογκρουπ.
    Η πολιτεία, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οφείλει πρώτα να σώσει τους πολίτες της, ενώ οι ξένοι καταθέτες θα έρθουν ξανά πίσω στην Κύπρο με τον ζήλο και την εργατικότητα που χαρακτηρίζει τους Κύπριους.

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=127271
    22/3/13

    ReplyDelete
  20. Судьба Кипра решится в ближайшие часы....

    Судьба Кипра решится в ближайшее время. Президент Кипра Никос Анастасиадис ведет "тяжелые переговоры" с "тройкой" международных кредиторов. Переговоры по поискам выхода из банковского кризиса и путей для спасения экономики островного государства находятся в завершающей стадии.

    "Мы все должны взять на себя свою долю ответственности", — призвал официальный представитель правительства Христос Стилианидис Стилианидис. Стилианидис призвал парламент принять "трудные решения" и одобрить законопроекты, предложенные правительством, сообщает ИТАР-ТАСС.

    На то, чтобы предотвратить финансовый кризис на Кипре, у депутатов местного парламента осталось всего несколько часов, предупредил официальный представитель правительства.

    Канцлер Германии Ангела Меркель призвала кипрские власти не испытывать терпение партнеров — ЕС, ЕЦБ и МВФ — в вопросе выработки мер по предоставлению островному государству финансовой помощи. По ее словам, Никосия не поддерживала с ними контактов несколько дней. "Кипр не может требовать от "тройки" кредиторов, чтобы все оставалось так, как есть", — подчеркнул, в свою очередь, глава германского минфина Вольфганг Шойбле.

    Тем временем входящие в правящую в Германии коалицию партии Христианско-демократический союз и Христианско-социальный союз (ХДС/ХСС) поставили три условия, выполнение которых необходимо для спасения банковского сектора Кипра.

    Первое, Кипр должен гарантировать свое участие в обеспечении устойчивости государственного долга островного государства в размере 6 миллиардов евро. Второе, Кипр должен перестроить свое народное хозяйство. И третье условие: меры по реструктуризации экономики должны осуществляться с учетом выполнения социальных обязательств перед киприотами.

    "Мы требуем реструктуризации кипрских банков, — подчеркнул председатель парламентской фракции ХДС/ХСС Фолькер Каудер. — Такой банковский сектор для Кипра просто слишком велик. Дальше так на Кипре продолжаться просто не может".

    Между тем, по итогам переговоров делегаций России и Кипра стало известно, что Москву предложения Никосии не заинтересовали. "Их предложения были следующие: создать госкомпанию с передачей активов газовых месторождений и предложить российским инвесторам купить облигации с последующим вхождением в акции. Наши инвесторы рассмотрели этот вопрос, интереса не проявили, — приводит слова министра финансов Антона Силуанова. — Вопрос о предоставлении госкредита не рассматривался, потому что европейская сторона установила предел долга, сверх которого они не должны выходить, а предоставление кредита — это превышение этого порогового значения".

    http://www.vesti.ru/doc.html?id=1062061
    22/3/13

    ReplyDelete
  21. Economist: Καταδίκασαν την Κύπρο με την απόρριψη του ESM.....

    «Την ευθύνη γι' αυτήν την κατάσταση θα πρέπει να τη μοιραστούν τόσο η Κύπρος όσο και οι πιστωτές της», σημειώνει το τελευταίο τεύχος του Economist που κυκλοφόρησε. Είχε προτείνει την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ώστε να μην φορτώνονται τα αδύναμα οικονομικά κράτη τις ζημιές των «προβληματικών» τραπεζών, βάσει της σχετικής ευρω-συμφωνίας του καλοκαιριού...........http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=352490

    ReplyDelete
  22. Ανάληψη δράσης από την παροικία στη Βρετανία για στήριξη της Κύπρου.....

    Στελέχη της πολυπληθούς κυπριακής παροικίας της Βρετανίας, κυρίως του Λονδίνου, κινούνται προς την κατεύθυνση συντονισμένης προσπάθειας για να εξασφαλίσουν στήριξη για το Επενδυτικό Ταμείο Αλληλεγγύης ή όποιο άλλο ανάλογο σχήμα προκύψει στην Κύπρο. Παράγοντες της παροικίας θεωρούν ότι με την ορθή στρατηγική μια τέτοια προσπάθεια θα μπορούσε να απευθυνθεί και στην ευρύτερη επιχειρηματική και επενδυτική κοινότητα της Βρετανίας.

    Το βράδυ της Πέμπτης η ηγεσία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας συσκέφθηκε και συμφώνησε να συγκαλέσει έκτακτη ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη για να συζητηθούν τρόποι στήριξης της Κύπρου από την κοινότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η σύσκεψη θα είναι ανοιχτή σε όλη την παροικία, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πήτερ Δρουσιώτη να καλεί σε συμμετοχή κυπριακής καταγωγής επιχειρηματίες, επαγγελματίες, ακαδημαϊκούς, τραπεζίτες και άλλες προσωπικότητες της παροικίας με επιρροή.

    Στο επίκεντρο θα βρίσκονται ακριβώς οι τρόποι στήριξης του Ταμείου, με το σκεπτικό να είναι ότι η οργανωμένη ομογένεια μπορεί να ενθαρρύνει οικονομικές εισφορές και επενδύσεις προς την Κύπρο, αν και για την ώρα δεν υπάρχει σχέδιο δημιουργίας κάποιου συστήματος συλλογής εισφορών. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης και πιο μακροπρόθεσμης προσπάθειας να ενθαρρυνθούν νέες επενδύσεις στο νησί από Κύπριους και μη-Κύπριους της Βρετανίας.

    Η συντονισμένη προσπάθεια αποσκοπεί επίσης στη συμβολή με τρόπο ουσιαστικό στην οικονομική διπλωματία της Κύπρου. Η δραστηριοποίηση σε αυτό τον τομέα έχει επισημανθεί από τον κ. Δρουσιώτη ως απαραίτητο συστατικό σε κάθε μελλοντική στρατηγική που θα στοχεύει στη σταθεροποίηση και την αναγέννηση της κυπριακής οικονομίας.

    Εξάλλου, η Ντέιλι Τέλεγκραφ μεταφέρει την ανησυχία καταθετών της Λαϊκής στη Βρετανία, που φοβούνται ότι μπορεί να χάσουν μεγάλο ποσοστό από τα χρήματά τους εφόσον προχωρήσει το σχέδιο για την αναδιάρθρωση της τράπεζας (με το διαχωρισμό στις καταθέσεις στη βάση του ορίου των 100.000 ευρώ). Η Λαϊκή στη Βρετανία λειτουργεί ως υποκατάστημα της κυπριακής τράπεζας και όχι ως θυγατρική (όπως ισχύει για την Τράπεζα Κύπρου), με αποτέλεσμα οι καταθέσεις να μην υπάγονται στο πρόγραμμα εγγύησης της βρετανικής Αρχής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών.

    http://www.onlycy.com/308856-
    22/3/13

    ReplyDelete
  23. Μήνυμα Αναστασιάδη μέσω twitter....

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, επέλεξε το twitter να στείλει το δικό του μήνυμα αναφέροντας: "Η Βουλή θα κληθεί σε λίγο να πάρει μεγάλες και δύσκολες αποφάσεις, θα υπάρχουν οδυνηρές πτυχές, όμως η χώρα πρέπει να σωθεί #cyThaTaKataferoume"

    http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/financials/36512
    22/3/13

    ReplyDelete
  24. ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση κάνει επικοινωνιακά παιχνίδια....

    Για λανθασμένες αποφάσεις και χειρισμούς από πλευράς κυβέρνησης που έχουν οδηγήσει την Κύπρο σε οριακό σημείο κάνει λόγο ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

    Τη λύπη του για το γεγονός ότι σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, η Κυβέρνηση επιλέγει να αναλώνεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια εκφράζει ο γ.γ του ΑΚΕΛ τονίζοντας ότι αυτή είναι η χείριστη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει η κυβέρνηση στον Τόπο.

    "Όλο αυτό το διάστημα επιχειρούμε να κρατούμε όσο πιο χαμηλούς τόνους γίνεται. Είμαστε όμως ταυτόχρονα υποχρεωμένοι να επισημαίνουμε τις λανθασμένες αποφάσεις και χειρισμούς που έχουν οδηγήσει τον τόπο μας σε οριακό σημείο. Στη δεινή θέση που βρισκόμαστε σήμερα, μας έχουν φέρει λανθασμένοι και βεβιασμένοι χειρισμοί της Κυβέρνησης τόσο στο Eurogroup όσο και στο θέμα της Λαϊκής. Είναι το λιγότερο ατυχές να προσπαθεί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος να φορτώσει τις δικές τους ευθύνες στη Βουλή" αναφέρει στην ανακοίνωση.

    Σημειώνει ότι το ΑΚΕΛ , μετά την απόφαση της Βουλής, επιχείρησε να συμβάλλει με την κατάθεση σκέψεων και απόψεων αλλά δεν υπήρξε προθυμία από την πλευράς της Κυβέρνησης να τις ακούσει.

    "Είναι με μεγάλη έκπληξη που ακούσαμε ότι η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Τρόικα στη βάση Σχεδίου Β΄. Για ακόμα μια φορά δεν ένιωσε την ανάγκη να ενημερώσει και να ακούσει τις απόψεις των πολιτικών κομμάτων" αναφέρει ο Άντρος Κυπριανού και συμπληρώνει: " κατανοούμε τις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται ο τόπος και ο λαός μας. Επισημαίνουμε με τον πιο έντονο τρόπο ότι η χρεοκοπία της κυπριακής οικονομίας δεν συνιστά σε καμία περίπτωση επιλογή για το ΑΚΕΛ. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις προς την κατεύθυνση της αποφυγής της. Επισημαίνουμε όμως ότι την ευθύνη για την ανάληψη πρωτοβουλιών έχει πρωτίστως η Κυβέρνηση".

    Καταλήγει καλώντας την κυβέρνηση, αντί να επικαλείται ιδεολογικές τοποθετήσεις, να προτείνει λύσεις αποβάλλοντας τις ιδεοληψίες της και συμπληρώνει ότι " πατριωτισμός για το ΑΚΕΛ είναι ο αγώνας για τα συμφέροντα του τόπου και του λαού".

    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=352507
    22/3/13

    ReplyDelete
  25. Δηλώσεις εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για συνομιλία Αναστασιάδη – Κέρι και ενεργειακά θέματα.....

    Το Κυπριακό και οι οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο ήταν το περιεχόμενο τηλεφωνικής συνομιλίας του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στη διάρκεια της οποίας ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συνεχάρη τον κ. Αναστασιάδη για την εκλογή του.

    Αυτό δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτώρια Νούλαντ, κληθείσα να επιβεβαιώσει πληροφορίες για τηλεφωνικές συνομιλίες του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    Η κ. Νούλαντ μίλησε μάλιστα για κάποιες «παράξενες αναφορές του Τύπου» γύρω από αυτή τη συνομιλία.

    «Ο Υπουργός Εξωτερικών συζήτησε μαζί του για τη σημασία να επιστρέψουν στην προώθηση μιας διευθέτησης στο νησί, ώστε να επιστρέψουν στις συνομιλίες για μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», ανέφερε.

    Για την οικονομική κατάσταση, η κ. Νούλαντ είπε πως ο κ. Κέρυ «ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ την επιτηρούν στενά». Τέλος συζήτησαν για τη δίκη μέλους της Χεζμπολάχ, ο οποίος τελικά κρίθηκε ένοχος από κυπριακό δικαστήριο και χθες εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση από το Στέιτ Ντιπάρμτμεντ.

    Κληθείσα να πει τι πιστεύει για το ενεργειακό παιγνίδι που παίζεται στην Μεσόγειο, όπου πολλές χώρες έχουν συμφέροντα, η κ. Νούλαντ επανέλαβε πως ως αρχή «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να ερευνήσει για ενέργεια ανοιχτά των ακτών της και συνεχίζει να το υποστηρίζει. Την ίδια στιγμή”, συνέχισε, υποστηρίζουμε την κυπριακής ιδιοκτησίας διαπραγματευτική διαδικασία, υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, για την επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

    Η κ. Νούλαντ είπε εκ νέου ότι οι ΗΠΑ «πιστεύουν πως τα αποθέματα αερίου της νήσου κι όλοι οι φυσικοί πόροι θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

    http://www.onlycy.com/309137-
    22/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin