Tuesday, March 26, 2013

Ντάισελμπλουμ: Δεν έφυγαν λεφτά από την Κύπρο

Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένες αναλήψεις καταθέσεων μέσα στη ζώνη του ευρώ έδωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαντώντας εμμέσως σε ρεπορτάζ που ανέφεραν ότι -ενώ τα υποκαταστήματα των τραπεζών έμεναν κλειστά στην Κύπρο- έγιναν μεγάλες μεταφορές κεφαλαίων από υποκαταστήματα του εξωτερικού. 


"Δεν υπάρχουν προφανείς ενδείξεις για υψηλότερες από το σύνηθες αναλήψεις καταθέσεων ή μεταφορά καταθέσεων από περιφερειακές σε κεντρικές χώρες" αναφέρει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε επιστολή του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο o υπουργός Οικονομικών της χώρας και πρόεδρος του Eurogroup καθώς σήμερα είδαν το φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ σύμφωνα με τα οποία έγιναν αναλήψεις μεγάλων ποσών από υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών στο εξωτερικό ενώ ήταν σε εξέλιξη οι  διαπραγματεύσεις της Λευκωσίας με την τρόικα και οι τράπεζες στην Κύπρο ήταν κλειστές.
.enet.gr
26/3/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

9 comments:

  1. Κομισιόν:"Οι πολίτες δεν πρέπει πληρώνουν λάθη τραπεζών"....



    Aποστάσεις από την αρχική χθεσινή δήλωση του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντεισελμπλουμ, σύμφωνα με την οποία η απόφαση για την Κύπρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο για την επίλυση κρίσεων και σε άλλες χώρες, πήρε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Οπως ανέφερε η Σαντάλ Χιούζ, εκπρόσωπος του Επίτροπου για τις υπηρεσίες και την ενιαία αγορά Μισέλ Μπαρνιέ, ο ρόλος της Κομισιόν δεν είναι να σχολιάζει τις δηλώσεις του κ. Ντεισελμπλουμ και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων. Ωστόσο, όπως είπε, η θέση της Κομισιόν είναι ότι θα πρέπει οι πολίτες να σταματήσουν να πληρώνουν για τα λάθη των τραπεζών.
    Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, η περίπτωση της Κύπρου ήταν ιδιάζουσα και έπρεπε να βρεθεί μια ειδική λύση, η οποία και βρέθηκε. Για μας, συνέχισε, αυτή η λύση δεν μπορεί να είναι μοντέλο γιατί απλούστατα δεν πρέπει να ξαναβρεθούμε στο μέλλον σε κατάσταση, όπως αυτή της Κύπρου.

    Και δεν θα ξαναβρεθούμε γιατί, όπως είπε, με την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση που προωθείται θα υπάρχει μια πραγματική εποπτεία των τραπεζών, ήδη υιοθετήθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός εποπτείας, ενώ βρίσκονται προς εξέταση στο Συμβούλιο και την Ευρωβουλή οι προτάσεις για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό εξυγίανσης και εκκαθάρισης των τραπεζών καθώς και την εναρμόνιση του συστήματος εγγύησης των καταθέσεων.
    Πάντως, διευκρίνισε ότι η πρόταση για την εξυγίανση της εκκαθάρισης τραπεζών που εξετάζεται στο Συμβούλιο προβλέπει ενδεχόμενη συμμετοχή των καταθετών πάνω από 100.000, των πιστωτών, των ομολογιούχων και των μετόχων τραπεζών που βρίσκονται σε διαδικασία εκκαθάρισης.

    Καταλήγοντας, ανέφερε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα επιβολής κουρέματος σε καταθέσεις κάτω των 100.000 ενώ αποκάλυψε ότι η εν λόγω κοινοτική νομοθεσία όχι μόνο παραμένει σε ισχύ αλλά θα εκσυγχρονιστεί για να είναι πιο σαφής και αποτελεσματική.

    http://www.sigmalive.com/news/politics/37160
    26/3/13

    ReplyDelete
  2. Ανάλυση: Ο δρόμος διάσωσης της Τράπεζας Κύπρου....Δεν φορτώνεται και τα 9 δισ. του ELA της Λαϊκής, αλλά περίπου το 40% του ποσού....

    Είναι προφανές πως, μετά και τις τελευταίες αποφάσεις ου Eurogroup, πλέον όλοι οι δρόμοι για διάσωση της κυπριακής οικονομίας περνούν μέσα από την διάσωση της Τράπεζας Κύπρου.

    Η τράπεζα, η οποία δέχτηκε τρομακτικές πιέσεις λόγω και των βαρύτατων ευθυνών της διοίκησής της εδώ και αρκετό καιρό, επιβαρύνεται πλέον και με τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει και η Λαϊκή μέσα από την άντληση κατεπείγουσας ρευστότητας.

    Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία για το κατά πόσον υφίστανται σοβαρές –τουλάχιστον πολιτικές και ηθικές, αλλά ενδεχομένως και αστικές και ποινικές- ευθύνες για την διατήρηση της τράπεζας στη ζωή μέσω ELA ακόμα κι όταν είχε διαφανεί πλέον πως δεν υπάρχει καμία ελπίδα διάσωσης της τράπεζας. Την ίδια ώρα, όμως, πιο επείγουσα είναι η ανάγκη ξασφάλισης πως το βαρίδι του ELA που πλέον μετακυλύεται στους ώμους της Τρ. Κύπρου, δεν θα αποτελέσει την χαριστική βολή για την τράπεζα.

    Σύμφωνα με πληροφόρηση, το βάρος αυτό θα είναι περίπου το 40% του συνόλου των 9,2 δισ. που «χρωστάει» η Λαϊκή στον ELA. Κι αυτό, διότι, μέσα από την διάσπαση της Λαϊκής σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, η διαδικασία εξυγίανσης εξασφαλίζει πως ένα μέρος της υποχρέωσης θα καλυφθεί.

    Η «καλή Λαϊκή», η οποία θα αναλάβει τις ασφαλισμένες καταθέσεις, μαζί με τα υγιή στοιχεία ενεργητικού της τράπεζας, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Eurogroup,θα φορτωθεί και τις υποχρεώσεις του ΕLA. Αυτό γίνεται διότι, στην περίπτωση που το ELA θα γινόταν υποχρέωση της «κακής Λαϊκής», το ποσό θα είχε χαθεί, θα δεχόταν μεγάλες απώλειες η Κεντρική Τράπεζα και θα επιβαλλόταν μια υποχρέωση στην Δημοκρατία που είναι αδύνατον να αντέξει.

    Πάντως, το γεγονός αυτό, που είναι πλέον αποδεκτό από όλους, καταρρίπτει παντελώς τον μέχρι πρότινος ισχυρισμό της διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας πως το ELA δεν αποτελεί πρόβλημα, αφού η Κεντρική «έχει απεριόριστη πίστωση από την ΕΚΤ».

    ΤΟ σημαντικότερο, όμως, είναι πως η «Καλή Λαϊκή», η οποία θα αναλάβει τις υποχρεώσεις για τον ELA, δεν μπορεί μέσα από τα ενεργητικά της να καλύψει όλο το ποσό. Μπορεί να καλύψει περίπου το 60%, δηλαδή 5,4 - 6 δισ. ευρώ.

    Το υπόλοιπο που απομένει από τον ELA, ένα ποσό ύψους 3.2 με 3.8 δισ. ευρώ, θα φορτωθεί στις πλάτες της Τρ. Κύπρου.......ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΟ: http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=127647
    26/3/13

    ReplyDelete
  3. FT: Βλάβη στην εικόνα της ευρωζώνης προκάλεσε το θέμα της Κύπρου.....Η εφημερίδα απαριθμεί έξι προβληματικά σημεία στις διαπραγματεύσεις....

    Σοβαρή βλάβη στην εικόνα της ευρωζώνης έχει προκαλέσει ο τρόπος που ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για το θέμα της Κύπρου, σύμφωνα με τους Financial Times. Η εφημερίδα απαριθμεί έξι σημεία που υπονόμευσαν την αξιοπιστία της αντιμετώπισης της κρίσης.

    Πρώτον, οι καταθέσεις δεν είναι πλέον ασφαλείς. Η αρχική απόφαση για την επιβολή φόρου 6,75% στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ κλόνισε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στην πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων.

    Δεύτερον, o κίνδυνος διαρροής κεφαλαίων. Βάσει της τελικής απόφασης οι μεγάλοι καταθέτες αντιμετωπίζουν τώρα μεγαλύτερο πρόβλημα απ' ότι στην αρχή των διαπραγματεύσεων.

    Τρίτον, η μη βιωσιμότητα του χρέους. Το μεγάλο πλήγμα για τους ξένους καταθέτες και η χαοτική φύση αυτών των διαπραγματεύσεων διάσωσης αναμένεται να επιβαρύνουν την κυπριακή οικονομία. Η Société Générale, μάλιστα, προβλέπει μείωση του ΑΕΠ ως και 20% μέχρι το 2017.

    Τέταρτον, η διχασμένη τρόικα. Οι όροι διάσωσης της Κύπρου δημιούργησαν εντάσεις ανάμεσα στα τρία μέλη της, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Πέμπτον, προβληματική πολιτική. Ο χειρισμός των διαπραγματεύσεων από τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη- ο ίδιος φέρεται να απείλησε με παραίτηση και έξοδο της Κύπρου από το ευρώ καθώς και η αποφασιστικότητά του για την προστασία των μεγάλων ξένων καταθετών - φαίνεται να ενόχλησε και να απογοήτευσε τους Ευρωπαίους

    Τέλος, η αποφασιστικότητα της Γερμανίας. Τα γεγονότα των τελευταίων δέκα ημερών φαίνεται ότι ατσάλωσαν την αποφασιστικότητα της Γερμανίας να απαλλάξουν τους ευρωπαίους (και κυρίως τους Γερμανούς) φορολογούμενους από το βάρος της διάσωσης των κρατών της ευρωζώνης και να το μεταθέσουν στους επενδυτές και τους πιστωτές.

    http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=504453
    26/3/13

    ReplyDelete
  4. EE: Στους καταθέτες οι τραπεζικές διασώσεις....Παζάρια για ποσά άνω των 100.000 ευρώ....

    Ένα νέο σχέδιο νόμου της ΕΕ προβλέπει πως είναι δυνατό να επιβάλλεται στους μεγάλους ανασφάλιστους καταθέτες να συμμετέχουν σε μελλοντικές διασώσεις τραπεζών, δεν θα πλήττονται όμως οι αποταμιευτές με λιγότερα από 100.000 ευρώ στην τράπεζα. Και μόνο ότι στρώνουν το έδαφος να σώζουν τράπεζες βάζοντας χέρι στις καταθέσεις είναι ένα μεγάλο σημάδι ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε βαθιά κρίση με απρόπβλεπτες συνέπειες και σε άλλες χώρες σε κρίση όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, ή η Ιταλία.

    "Δεν είναι επ' ουδενί δυνατό να συμμετέχουν στη διάσωση καταθέτες ποσών κάτω των 100.000 ευρώ, είτε τώρα είτε στο μέλλον", δήλωσε μια εκπρόσωπος του Μισέλ Μπαρνιέ, του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τις κανονιστικές ρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

    "Στην πρόταση της Επιτροπής, η οποία συζητείται, δεν αποκλείεται καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να μπορούν να γίνονται εργαλεία για να χρησιμοποιούνται σε διασώσεις εκ των ένδον", δήλωσε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος Σαντάλ Χιούζ. "Είναι μια δυνατότητα", πρόσθεσε.

    Η κρίση εμπιστοσύνης που ξεκίνησε στην Κύπρο δεν σημαίνει μόνο μαζική έξοδο καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες. Απειλεί ευθέως και τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ιδιαίτερα του Νότου. Το εύφλεκτο υλικό υπάρχει εδώ και καιρό. Το γνωρίζαμε, ο σπινθήρας χρειαζόταν.

    Το ολίσθημα της τρόικας, και δη του ΔΝΤ, να προτείνει «κούρεμα» καταθέσεων ως όρο διάσωσης προβληματικής οικονομίας αποτελεί ευθεία απειλή για τους καταθέτες άλλων μεγάλων ασθενικών οικονομιών που είναι προ πολλού φοβισμένοι με την ύφεση και τις πολιτικές λιτότητας.

    Μπορεί ένα μέρος των ξένων (ρωσικών) κεφαλαίων που συρρέει στην Κύπρο να αφορά ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Όμως, εκτός του ότι τα ρωσικά κεφάλαια δεν είναι όλα παρόμοιας υφής (υπάρχουν και υγιή επιχειρηματικά κεφάλαια που απλώς επιδιώκουν ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση), στο σύνολό τους δεν ξεπερνούν το 28% των καταθέσεων σε κυπριακές τράπεζες, όπως αναφέρει σχόλιο στην «Κ.Ε.» 24/3.

    Η συντριπτική πλειονότητα αφορά αποταμιεύσεις συνταξιούχων ή άλλων πολιτών που δανείστηκαν για να αγοράσουν ένα ακίνητο ή αποτελούν ελληνικά επιχειρηματικά κεφάλαια, που αξιοποιούν την Κύπρο ως διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο, και αποταμιευτικά κεφάλαια, που προσέφυγαν στην Κύπρο με την εξέλιξη της ελληνικής κρίσης.

    Όμως ακόμη και οι Ρώσοι ολιγάρχες να ήταν στο στόχαστρο της τρόικας, πού πήγαν οι ευθύνες των ρυθμιστικών αρχών τόσο καιρό και γιατί να πληρώσουν τη νύφη οι υπόλοιποι μικροκαταθέτες;

    Για πρώτη φορά στην ευρωζώνη, ένα κράτος μέλος παίρνει τις αποταμιεύσεις των ανθρώπων και εμποδίζει την κίνηση των ευρώ εντός της ζώνης του ενιαίου νομίσματος, προκειμένου να πληρώσει τους ανεξόφλητους λογαριασμούς του.

    Αυτό παραβιάζει τους κανόνες της συνθήκης της ΕΕ.

    Είναι ένα μεγάλο σημάδι ότι η περιοχή της ευρωζώνης βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Ο αντίκτυπος στις καταθέσεις σε τράπεζες και σε άλλες χώρες της ΟΝΕ, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία ή η Πορτογαλία θα μπορούσε να είναι καταστροφικός. Οι καταθέτες θα κοιτάξουν να αποφύγουν τον κίνδυνο των ελέγχων κεφαλαίου που εφαρμόζονται και πάλι στο εσωτερικό της ευρωζώνης, μεταφέροντας κεφάλαια στο αλλού, σχολιάζει ο οικονομολόγος Μάικλ Ρόμπερτς.

    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=352906
    26/3/13

    ReplyDelete
  5. Γ. Στουρνάρας: Η Ευρωζώνη δεν είναι ανασφαλής....

    Για τις τελευταίες δραματικές συνεδριάσεις του Eurogroup σχετικά με το κυπριακό πρόβλημα ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Στουρνάρας, σημείωσε πως προσπάθησε να δώσει τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και για ποιο λόγο επελέγη αυτή η λύση και όχι κάποια άλλη.

    Ο κ. Στουρνάρας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, πρόσθεσε πως ενημέρωσε και τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη.

    Σε ερώτηση για το αν η Ευρωζώνη είναι ανασφαλής μετά τις δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup ότι το μοντέλο της Κύπρου πρέπει να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες χώρες ο υπουργός Οικονομικών απάντησε:

    «Όχι, η Ευρωζώνη δεν είναι ανασφαλής. Ίσα ίσα που διευκρινίστηκε απολύτως στο Eurogroup ότι η λύση αυτή αφορά μόνο την Κύπρο και καμία άλλη χώρα,» τονίζοντας πως δεν υπάρχει τέτοια κατεύθυνση καθώς η Κύπροε έχει ένα ιδιάζον τραπεζικό σύστημα.

    http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1759377
    26/3/13

    ReplyDelete
  6. Αιφνιδιαστική συνάντηση Σαμαρά - Νταλάρα αυτή την ώρα.....

    Συνάντηση με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτο (IIF) Τσαρλς Νταλάρα έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς στο Μέγαρο Μαξίμου.

    http://www.protothema.gr/article/?aid=266814
    26/3/13

    ReplyDelete
  7. Σε φάση πολιτικής περιδίνησης και σκανδάλων μπαίνει πλέον η Κύπρος....

    Σε φάση πολιτικής περιδίνησης και σκανδάλων μπαίνει πλέον η Κύπρος παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη κατασταλάξει για το κούρεμα, το οποίο, πάντως, θα είναι γύρω στο 40%. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έχει 200.000 ευρώ θα χάσει μέσα σε μια νύχτα τις 40.000 ευρώ, ποσό ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Αν μάλιστα πάμε σε καταθέτες των 2 εκατ. ευρώ και πάνω αντιλαμβάνεται κανείς για τι ποσά μιλάμε.

    Κι όμως, κάποιοι τον τελευταίο καιρό, αλλά ακόμη κι από τις 16 Μαρτίου που οι τράπεζες ήταν κλειστές, κατάφεραν να φυγαδεύσουν τα λεφτά τους από την Κύπρο και να γλιτώσουν το κούρεμα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, τεράστια ποσά «έκαναν φτερά» από τις κυπριακές τράπεζες, την ώρα που αυτές ήταν κλειστές και ενώ οι πολίτες έκαναν ουρές στα ATM για αναλήψεις με πλαφόν μόλις 100 ευρώ ανά λογαριασμό. Όπως αποκαλύπτει το Reuters, έγιναν αναλήψεις ίσως και εκατοντάδων εκατομμυρίων από υποκαταστήματα του εξωτερικού καθώς και μεταφορές κεφαλαίων, όσο ήταν κλειστές οι τράπεζες και λίγο πριν ληφθεί η απόφαση για την αναδιάρθρωσή τους.

    Μερικά από τα τεχνάσματα που χρησιμοποίησαν μεγάλοι πελάτες τραπεζών της Κύπρου για να σηκώσουν όσο περισσότερα χρήματα μπορούσαν ήταν ότι τα ποσά αυτά προορίζονταν για «ανθρωπιστική βοήθεια», αγορά φαρμάκων ή ακόμη και καυσίμων αεροσκαφών.

    Τα στελέχη της ΕΕ κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου άρχισε να ζητάει περισσότερα χαρτονομίσματα από όσα δήλωνε στα κεντρικά της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη και ότι έκαναν αναλήψεις πελάτες τραπεζών της Κύπρου, αναφέρουν πηγές του Reuters.

    Το δημοσίευμα είναι αποκαλυπτικό και ίσως κρύβει τεράστια σκάνδαλα από πίσω. Αν κάποιοι γνώριζαν για τις εξελίξεις, πώς κατάφεραν να αδειάσουν τους λογαριασμούς τους, ποιοι τους προειδοποίησαν.

    Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ήδη ετοιμάζεται να δώσει διευθύνσεις και ονόματα καταθετών που από τις αρχές του 2013 έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Γι’ αυτό λέμε ότι μπορεί όλη αυτή η διαδικασία να κρύβει πολλούς σκελετούς, να εμπλέκονται πολιτικοί και επιχειρηματίες που γνώριζαν και πήραν τα λεφτά τους για να μην κουρευτούν. Η Δικαιοσύνη έχει το λόγο.

    http://www.antinews.gr/2013/03/26/209878/
    26/3/13

    ReplyDelete
  8. Υπερ-πλυντήριο η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου....Ποιοι έβγαλαν χρήματα έξω πριν το «μπαμ» στην Κύπρο....Κατάθεση «καυτών» στοιχείων και αποκαλύψεις για τις τράπεζες στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής...

    Σειρά αποκαλύψεων σήμερα, στην Επιτροπή Θεσμών της Κυπριακής Βουλής, η οποία αποστέλλει επιστολές στους διοικητές Κεντρικής Τράπεζας Kύπρου και Λαϊκής, ζητώντας τα στοιχεία όσων μετέφεραν τις καταθέσεις τους από την Κύπρο, πριν την απόφαση του Eurogroup για κούρεμα. Μέλος της διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας είπε πως αγνοήθηκε πρότασή του για εξυγίανση της τράπεζας, καθώς και εισηγήσεις του για εποπτεία τραπεζών στη Ρωσία. Επίσης, μέλος της διοίκησης της Λαϊκής Τράπεζας κατήγγειλε την τακτική Βγενόπουλου στα δάνεια.

    Το μέλος του ΔΣ της ΚΤΚ, Νίκος Κωνσταντίνου, αποκάλυψε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, πως τον περασμένο Νοέμβριο απέστειλε άτυπο σημείωμα στον τότε πρόεδρο της τράπεζας, Δημήτρη Συλλούρη, στο οποίο έλεγε ότι «πρέπει πρώτα να εξυγιανθεί η ΚΤΚ, γιατί απέτυχε και φόρτωσε με υποχρεώσεις τη χώρα». Σημειώνεται ότι ο νυν διοικητής, Πανίκος Δημητριάδης, διορίστηκε τον περασμένο Απρίλιο από τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφια.

    Ο Ν. Κωνσταντίνου υποστήριξε ακόμη ότι τον Ιούλιο του 2009 υπέβαλε εισηγήσεις στον τέως διοικητή της ΚΤΚ, Αθανάσιο Ορφανίδη, για την εποπτεία των τραπεζών στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Ρωσία, αλλά ο τότε διοικητής του απάντησε ότι δεν θα αλλαχθεί το πρόγραμμα εποπτείας του εξωτερικού «για σκοπούς εντυπωσιασμού».

    Ακόμη, ο Ν. Κωνσταντίνου ισχυρίστηκε ότι στις 31 Ιουλίου του 2010 ζήτησε, κάθε σύμβουλος του ΔΣ της Κεντρικής, αλλά και συγγενικά τους πρόσωπα, να ενημερώσουν για τη μετοχική τους συμμετοχή και τα δάνεια που έχουν στις τράπεζες, αλλά, είπε χαρακτηριστικά, «μας πυροβόλησαν ότι πλήττουμε τον θεσμό». Ανέφερε πως το ΔΣ της ΚΤΚ δεν ενημερωνόταν ούτε για τις αδειοδοτήσεις, ούτε για τις αξιολογήσεις. Σημείωσε ότι τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν δόθηκε από τον μηχανισμό ELA (Emergency Liquidity Assistance – Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας) στη Λαϊκή Τράπεζα δάνειο ύψους 2,5 δις ευρώ, το ΔΣ της τράπεζας ενημερώθηκε 50 μέρες αργότερα.

    Ο τέως διοικητής της ΚΤΚ Αθανάσιος Ορφανίδης από την πλευρά του, σημείωσε ότι το μέλος του ΔΣ της ΚΤΚ, ενέκρινε μόνος του την άντληση ρευστότητας από τον ELA.

    Ο πρόεδρος του ΔΣ της Λαϊκής, Ανδρέας Φιλίππου, δήλωσε ότι εάν δεν γινόταν η θυγατροποίηση των ελλαδικών εργασιών, η Λαϊκή Κύπρου θα γλίτωνε 5 δις ευρώ. Είπε ακόμη ότι στοιχεία υπάρχουν και στην Κύπρο και Ελλάδα, αλλά αν η Τράπεζα πωληθεί δεν θα μπορούν να δοθούν.

    Ο Α. Φιλίππου ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής ότι τον Σεπτέμβριο του 2011 η Λαϊκή ζήτησε από την Κεντρική Τράπεζα 300 εκ. ευρώ τα οποία πήρε από τον ELA κι ότι τον Δεκέμβριου του 2011 ο ELA ήταν 3,5 δις ευρώ και τον Ιούνιο του 2012 ανήλθε στα 8 δις. Πρόσθεσε ότι περί τα τέλη του 2012, ο ELA ήταν 10 δις και αργότερα όταν άρχισαν να επιστρέφουν οι καταθέσεις στην Λαϊκή υποχώρησε ο ELA.Αναφέρθηκε ακόμη στην συνεδρία ότι από το 2009 και μετά οι καταθέσεις στην Ελλάδα ήταν μικρότερες από τα δάνεια που δίδονταν.....http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=352932
    26/3/13

    ReplyDelete
  9. Αντόν Σιλουάνοφ: Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το κούρεμα κατά 10% του ρωσικού δανείου στην Κύπρο.....

    Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αντόν Σιλουάνοφ, μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους για τις διαπραγματεύσεις με την κυπριακή αντιπροσωπεία στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ότι «συζητούσαμε όρους αναδιάρθρωσης του κυπριακού χρέους των 2,5 δις ευρώ, που αντιστοιχούν σε «κούρεμα» των 10% του δανείου αυτού».

    Δήλωσε επίσης, ότι η ρωσική πλευρά παρακολουθεί την κατάσταση στην Κύπρο και πως οι επόμενες κινήσεις της Μόσχας θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων της τρόικας και τις αποφάσεις της Βουλής της Κύπρου.

    Επίσης ο κ. Σιλουάνοφ, άφησε να εννοηθεί ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προχωρήσει στο κούρεμα του δανείου της Κύπρο λέγοντας ότι «πρόκειται για μια καλή στήριξη προς την Κύπρο και πως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή της Μεγαλονήσου μπορούν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις».

    http://rbth.gr/news/2013/03/26/anton_siloyanof_eimaste_etoimoi_na_syzitisoyme_to_koyrema_kata_10_toy_ro_21099.html
    26/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin