Thursday, March 28, 2013

Περί Οικονομικών Προφητών....

Ηρειώτης Νικόλαος - Βασιλείου Δημήτρης

Ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος έχει κατακλυστεί το τελευταίο διάστημα από διάφορους οικονομολόγους (συνήθως ξένους), αλλά και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι προβλέπουν, συνήθως, την οικονομική καταστροφή της Ελλάδας. Τις προβλέψεις των μη οικονομολόγων δεν θα τις σχολιάσουμε.
Έχουν μηδενική αξία. Ο λόγος είναι απλός. Συνήθως δεν έχουν ιδέα για το θέμα το οποίο συζητάνε. Μόνο άσχετοι δημοσιογράφοι θα έδιναν σημασία στους ισχυρισμούς των μη ειδικών. Όπως ουδείς θα ρώταγε ένα οικονομολόγο για το πώς θα πρέπει να κάνει μια οποιαδήποτε εγχείρηση, έτσι και ουδείς θα έπρεπε να δίνει σημασία στις οικονομικές απόψεις και προβλέψεις των ιστορικών, φιλολόγων, ιατρών, δικηγόρων και άλλων μη σχετικών επιστημόνων. Αλλά και όλοι οι οικονομολόγοι δεν είναι ειδικοί σε όλα όσα έχουν σχέση με την οικονομία.
Όπως υπάρχουν ιατροί με διάφορες ειδικότητες, έτσι υπάρχουν και οικονομολόγοι με διάφορα γνωστικά αντικείμενα. Θα ρώταγε κανείς την άποψη ενός οφθαλμιάτρου για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα καρδιακό πρόβλημα; Όχι φυσικά. Τότε, πως είναι δυνατόν να ρωτάνε έναν οικονομέτρη, ή έναν ειδικό στην αγροτική οικονομία για τις απόψεις του στα χρηματοοικονομικά; Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να απαξιωθούν οι απόψεις των οικονομολόγων αυτών, απλά σημαίνει ότι οι απόψεις αυτές έχουν ειδική βαρύτητα, ανάλογη με την σχετικότητα του γνωστικού αντικειμένου αυτού που τις λέγει.
Μόνο ίσως στην Ελλάδα οι απόψεις όλων συναθροίζονται με τις απόψεις των ειδικών για να βγει ο μέσος όρος. Κάτι δηλαδή σαν δημοσκόπηση. Με τον τρόπο αυτό απαξιώνονται οι απόψεις των ειδικών. Ακόμη και εάν αποκλείσουμε την άποψη ότι αυτό γίνεται συνειδητά (πράγμα αμφιλεγόμενο) και δεχτούμε ότι οφείλεται στην άγνοια των δημοσιογράφων, η πρακτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα να συσκοτίζονται τα πάντα και να μην υπάρχει πουθενά φως.
Ας έρθουμε τώρα στις απόψεις των ειδικών οικονομολόγων και στις προβλεπτικές τους ικανότητες. Εάν εξαιρέσουμε αυτούς, που έχουν συμφέροντα στο να πτωχεύσει η ελληνική οικονομία (γιατί έχουν στοιχηματίσει στην χρεοκοπία της Ελλάδας οι ίδιοι, ή χρηματοοικονομικά κεφάλαια με τα οποία συνδέονται επαγγελματικά), οι  υπόλοιποι «investment gurus» του επαγγελματικού κλάδου, είτε θεωρητικολογούν, εφαρμόζοντας πολύπλοκα υποδείγματα, που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ή βασίζονται σε ανεδαφικές υποθέσεις, είτε αναμασούν κοινοτοπίες, πακεταρισμένες σε ελκυστικό περιτύλιγμα. Το ίδιο ισχύει και για τις προβλέψεις των ειδικών οικονομολόγων, που υπηρετούν σε μεγάλους διεθνείς οργανισμούς και οίκους αξιολόγησης. Στο σημείο αυτό καλό θα ήταν να θυμηθούμε τον Ηenri Theil σύμφωνα με τον οποίο τα υποδείγματα είναι για να τα χρησιμοποιούμε, αλλά όχι για να τα πιστεύουμε. Όσον αφορά τις οικονομικές προβλέψεις των διαφόρων καθηγητών, αλλοδαπών (κυρίως) πανεπιστημίων,  έχουμε μια απορία. Πότε προλαβαίνουν αυτοί οι καθηγητές πανεπιστημίων να αναλύουν την οικονομική κατάσταση σε διάφορες ξένες (για αυτούς) χώρες και να κάνουν τις προβλέψεις τους, να διδάσκουν στο πανεπιστήμιο, να δίνουν συνεντεύξεις σε όλο τον κόσμο και συγχρόνως να μπορούν να είναι και διευθυντικά στελέχη (CEO) σε εταιρίες συμβούλων; Θα πρέπει να είναι υπεράνθρωποι, ή τσαρλατάνοι. Όσον αφορά τους επαγγελματίες συμβούλους επενδύσεων, το κύριο ενδιαφέρον των περισσοτέρων είναι η αύξηση του δικού τους πλούτου και όχι η αύξηση του πλούτου των πελατών τους.
Αλλά και οι ικανότητες των αναλυτών επενδύσεων, που κάνουν χρηματοοικονομικές προβλέψεις είναι επίσης γνωστές. Σύμφωνα με τον Burton Malkiel υπάρχουν τριών ειδών χρηματοοικονομικοί προγνώστες: αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν, αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, και αυτοί οι οποίοι  γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν. Επιπλέον, ο John Kenneth Galbraith υποστήριζε ότι «το μοναδικό αποτέλεσμα, που έχουν οι οικονομικές προβλέψεις, είναι να κάνουν την αστρολογία να δείχνει αξιοσέβαστη». Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μακροοικονομικό επίπεδο οι αναλυτές δεν κατόρθωσαν να προβλέψουν καμία οικονομική κρίση (όπως για παράδειγμα, τη μανία με τους βολβούς τουλίπας τη δεκαετία του 1630, την οικονομική φούσκα της Νότιας Θάλασσας το 1720, το κραχ του 1929, το κραχ του 1987, την οικονομική φούσκα των εταιρειών dot.com του 2000, την οικονομική κρίση του 2008, κλπ.), ενώ σε επίπεδο επιχειρήσεων αποτυγχάνουν συστηματικά (όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση της Enron, της WorldCom, της Lehman Brothers, της Bear Stearns, κλπ.). Κατά συνέπεια, οι  αναλυτές επενδύσεων αποτολμούν πολυάριθμες οικονομικές προβλέψεις, βασιζόμενοι, όπως παλαιότερα οι οιωνοσκόποι, στο αδύνατο μνημονικό των αναγνωστών τους.
Εκτός των παραπάνω αναλυτών και συμβούλων επενδύσεων, υπάρχουν και ορισμένοι ειδήμονες (κυρίως τεχνικοί αναλυτές), οι οποίοι έχουν την αδιάσειστη πίστη, ότι οι επενδυτές είναι ipso facto διανοητικά κατώτεροι και επομένως, η εσφαλμένη αντίληψη, που έχουν για την συνολική αγορά, τους οδηγεί, τις περισσότερες φορές, στο να χάνουν μέρος των επενδυμένων κεφαλαίων τους. Η περιφρόνηση αυτή των ειδικών για τους επενδυτές έχει εκφραστεί με την δημιουργία της προσέγγισης της αντίθετης γνώμης (contrary opinion), η οποία οδηγεί τους ειδικούς αυτούς να προτείνουν την αγοραπωλησία μετοχών αντίθετα από τις κινήσεις των πολλών επενδυτών, δηλαδή η πρόταση τους είναι «να πηγαίνουν ενάντια στο πλήθος». Στο σημείο αυτό, πάντως, αξίζει να θυμηθεί κανείς, αυτό που συχνά λέγεται για τους ειδικούς, ότι δηλαδή ειδικός είναι κάποιος, που γνωρίζει όλο και περισσότερα για όλο και λιγότερα, έως ότου καταφέρει να γνωρίζει τα πάντα για το τίποτα. Από τα παραπάνω προκύπτει ένα αβίαστο συμπέρασμα. Ουδείς γνωρίζει το μέλλον, γιατί το μέλλον είναι άδηλο.
Το εάν θα καταστραφεί ή όχι η Ελλάδα, εξαρτάται από τις ενέργειες όλων μαζί των ελλήνων, συμπεριλαμβανομένης και της πολιτικής τους ηγεσίας. Για τις ικανότητες των ελλήνων δεν έχουμε καμία αμφιβολία. Αρκεί να δούμε τα επιτεύγματα της νεότερης Ελλάδος από την επανάσταση του 1821 μέχρι σήμερα, καθώς επίσης και τα επιτεύγματα των ελλήνων της διασποράς. Για τις ικανότητες της πολιτικής ηγεσίας των ελλήνων, όμως, διατηρούμε δυστυχώς αρκετές επιφυλάξεις.

***Ο Δημήτρης Βασιλείου είναι καθηγητής Τραπεζικής Διοίκησης Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και ο Νικόλαος Ηρειώτης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Λογιστικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
.tovima.gr
28/3/13

7 comments:

  1. Wie Berlin die Banken schließen könnte....

    Auch am Dienstag sollen Zyperns Banken geschlossen bleiben. Rechtlich wäre ein solcher Schritt in Deutschland möglich. Eine ähnliche Situation gab es in den 70-er Jahren. Damals waren jedoch nur einige Börsen betroffen.

    DüsseldorfViele deutsche Bank-Kunden reagierten in Foren und sozialen Netzwerken auf die Entscheidung in Zypern mit Bauchschmerzen und äußerten die Sorge, dass auch in Deutschland ähnliche Eingriffe möglich wären. In Zypern sind Geldautomaten gesperrt und der Zahlungsverkehr abgestellt. Nach der Entscheidung über eine Zwangsabgabe auf Bankeinlagen will die Regierung damit eine Kapitalflucht verhindern. Vergebens versuchten Zyprer, Geld abzuheben und es bildeten sich am Samstag Schlangen vor geöffneten Banken. Auch am Dienstag sollen die Geldhäuser geschlossen bleiben.

    Die deutschen Banken und Sparkassen beruhigten bereits am Wochenende. „Deutsche Sparer müssen sich keine Sorgen machen“, sagte etwa Georg Fahrenschon, Präsident des Deutschen Sparkassen- und Giroverbandes (DSGV), dem Handelsblatt. Der Chef der Unicredit-Tochter Bank Austria warnte vor den Folgen der Zwangsabgabe für Zyperns Sparer. „Es wird den politisch Verantwortlichen Einiges abverlangen, um klarzumachen, dass das ein singuläres Ereignis war“, sagte Willibald Cernko am Montag. Es bleibe zu hoffen, dass das gelinge...usw..http://www.handelsblatt.com/politik/deutschland/gesetzliche-regeln-wie-berlin-die-banken-schliessen-koennte/7944528.html
    28/3/13

    ReplyDelete
  2. Banken öffnen auf Zypern....Fünf Milliarden Euro gegen die Panik....

    Zypern steht ein Ansturm auf die Banken bevor. Für sechs Stunden öffnen die Geldinstitute erstmals seit Tagen wieder ihre Türen. Die EZB hatte zuvor eine riesige Menge Bargeld nach Nikosia geschafft.

    Bei der Öffnung der Banken auf Zypern von 12.00 Uhr Ortszeit an wollen die Sicherheitskräfte Chaos und Kriminalität verhindern. Die Behörden riefen die Bevölkerung zur Ruhe auf. Bis 18.00 Uhr könnten die Kunden Geld vom Konto abheben - allerdings mit gravierenden Einschränkungen, wie die Zentralbank Zyperns und das Finanzministerium in Nikosia mitteilten.

    Pro Person und Konto sollen die Zyprer maximal 300 Euro pro Tag abheben dürfen - weniger als zunächst angenommen. Daueraufträge für die Zahlung von Löhnen über das Online-Bankingsystem werden wieder erlaubt. Damit sollen alle Angestellten ihre Gehälter erhalten.

    Zudem sollen Einschränkungen des Zahlungsverkehrs den Abfluss von Kapital nach einer Öffnung der Banken verhindern. Der Beschluss der Zentralbank sieht Grenzen für Auslandsüberweisungen sowie Auflagen für Immobilienverkäufe und für die Abwicklung von Exportgeschäften vor. Wie lange die Beschränkungen gelten sollen, wurde nicht mitgeteilt.

    "Keine Panik, keine Panik"

    Seit dem 16. März konnten sich die Menschen im griechischen Teil der Insel nur noch aus Geldautomaten mit Bargeld versorgen. Hintergrund war der Beschluss eines Rettungspakets, mit dem ein Zusammenbruch des Bankensystems und der Staatsfinanzen verhindert werden sollte.

    Die zyprische Zentralbank war einem Zeitungsbericht zufolge am Mittwoch mit fünf Milliarden Euro Bargeld ausgestattet worden. Das von der Europäischen Zentralbank (EZB) bereitgestellte Bargeld sei in einem schwerbewachten Konvoi vom Flughafen Larnaka aus zur Zentralbank in Nikosia gefahren worden, berichtete die Tageszeitung "Kathimerini".......http://www.n24.de/news/newsitem_8702035.html
    28/3/13

    ReplyDelete
  3. Ρίγη ανασφάλειας από τον «ιό Ντάισελμπλουμ»...

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ

    Ο ιός της οικονομικής ανασφάλειας απειλεί το οικοδόμημα της Ευρωζώνης μετά τις εξελίξεις και την τελική συμφωνία στην Κύπρο, με βασικό χαρακτηριστικό την πλήρη επικράτηση του γερμανικού imperium που υποστηρίζεται με φανατισμό και από τις χώρες-δορυφόρους της Γερμανίας.

    Οι θέσεις του νέου προέδρου του Eurogroup, Ολλανδού Γ. Ντάισελμπλουμ, ότι το μοντέλο της Κύπρου με το «κούρεμα» των καταθέσεων μπορεί να ακολουθηθεί και σε άλλες χώρες, ακόμα και αν διαψεύστηκαν, έσπειραν το φόβο σε όλη την Ευρωζώνη. Και αυτό δεν αφορά πλέον μόνο τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία, τις χώρες της περιφέρειας όπως η Μάλτα, ή τις μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και χώρες του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης όπως το Λουξεμβούργο, ενώ φωνές όπως του Αμερικανού αναλυτή Πολ Κρούγκμαν, που συμβούλευσε την Κύπρο να αποχωρήσει άμεσα από το ευρώ, δεν αντιμετωπίζονται ως αιρετικές.

    Είναι χαρακτηριστική η ένταση που επικρατεί πλέον ανάμεσα στη Γερμανία και το Λουξεμβούργο. Ο έμπειρος και κατά τεκμήριο ευρωπαϊστής πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και τέως επικεφαλής του Eurogroup Ζ.-Κ. Γιουνκέρ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, όταν σε χθεσινές δηλώσεις του δηλώνει έκπληκτος από την ένταση της έκφρασης των αντιευρωπαϊκών συναισθημάτων και τονίζει ότι ο απόηχος των προγραμμάτων διάσωσης -και δεν εννοεί μόνο την Κύπρο- «δείχνει πόσο εύθραυστο είναι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, παρά τις επιτυχίες των τελευταίων δεκαετιών». Στο ίδιο πνεύμα και ο Γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφιγκερ, που είπε ότι η λύση στην Κύπρο θα έχει μοιραίες επιπτώσεις στην Ευρωζώνη.

    Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Γ. Ασελμπορν δήλωσε ξεκάθαρα ότι «οι ευρωπαϊκές χώρες εργάστηκαν πολλά χρόνια για να δημιουργήσουν μια ευρωπαϊκή Γερμανία και η Ευρώπη των "27" δεν μπορεί να καταλήξει μια γερμανική Ευρώπη».

    Ενδεικτικά και τα χθεσινά δημοσιεύματα μεγάλων διεθνών εφημερίδων, που έφερναν την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου να απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύγκριση με την Κύπρο ως προς το μέγεθος του χρηματοπιστωτικού της τομέα, αναφέροντας ωστόσο ότι ανησυχεί για τις συγκρίσεις μεταξύ διεθνών χρηματοπιστωτικών τομέων στην Ευρωζώνη.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι εντός των συνόρων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ξακάθαρα χθες ότι αν δεν υιοθετηθεί η παλαιότερη πρόταση Μόντι για ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα εγγυηθεί τις καταθέσεις, τότε η απειλή θα αφορά ολόκληρη την Ευρωζώνη, ενώ μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλ. Τσίπρας, εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον της Ευρωζώνης.

    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=353281
    28/3/13

    ReplyDelete
  4. Σε δικαστικά χέρια η έρευνα για την κατάσταση των κυπριακών τραπεζών. Στο 34% το αρχικό «κούρεμα» στην Κύπρου...

    Τρεις πρώην δικαστές, αναγνωρισμένοι για το κύρος και το ήθος τους, θα αναλάβουν, με απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου, να αποδώσουν ευθύνες για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας γενικότερα, με διευρυμένους όρους εντολής.

    Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι ο πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου και πρώην μέλος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, Γεώργιος Πικής, και πάρεδροι οι πρώην δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, Παναγιώτης Καλλής (είχε ετοιμάσει το πόρισμα για την αεροπορική τραγωδία με τη συντριβή του αεροσκάφους της εταιρίας «Ήλιος») και Γιαννάκης Κωνσταντινίδης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όροι εντολής θα είναι πολύ διευρυμένοι και θα διερευνήσουν τις πράξεις, παραλείψεις και αποφάσεις που είχαν ως συνέπεια τη δημιουργία της παρούσας κατάστασης της οικονομίας, αλλά και στα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου και της Λαϊκής ξεχωριστά.

    Η έρευνα θα καλύψει μια σειρά από εμπλεκόμενα πρόσωπα τόσο σε τράπεζες όσο και αλλού. Συγκεκριμένα, θα αναζητηθούν ευθύνες ποινικές, πολιτικές ή και πειθαρχικές για αξιωματούχους τραπεζών, υπαλλήλους του κρατικού τομέα (ΥΠΟΙΚ κυρίως), μέλη της Κεντρικής Τράπεζας.

    Η Ερευνητική Επιτροπή θα έχει εξουσία να καλέσει και πρόσωπα από το εξωτερικό, ωστόσο δημιουργείται πρόβλημα στην περίπτωση που κάποιοι αρνηθούν να προσέλθουν για να δώσουν μαρτυρία, κυρίως όσοι βρίσκονταν σε θέσεις - κλειδιά (τράπεζες και Κεντρική Τράπεζα). Η έρευνα θα πάει σε βάθος χρόνου, κυρίως από το 2006 και μετά, οπότε άρχισαν να παρατηρούνται τα προβλήματα στις τράπεζες.

    Στο μεταξύ, σε προκαταρκτικό ποσοστό για «κούρεμα» κατέληξαν στην Τράπεζα Κύπρου και αυτό προσδιορίζεται περίπου στο 35%. Το τελικό ποσοστό αναμένεται ότι θα υπολογιστεί τις επόμενες βδομάδες, οπότε θα διαφανεί το ύψος των εκροών, αλλά και το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.
    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=173405
    28/3/13

    ReplyDelete
  5. “En los bancos ya solo queda calderilla”....

    Antes de la reapertura de los bancos chipriotas, las únicas aglomeraciones visibles en el centro de Nicosia eran las de las cámaras de televisión apostadas frente a las sucursales de las dos entidades más tocadas por el rescate: el Banco de Chipre y el Laiki Bank. Los empleados permanecían acantonados en el interior, repasando la hoja fotocopiada de instrucciones —es decir, las restricciones a la retirada en efectivo, y el resto de medidas de control— emitida este miércoles por el Banco Central. Era Imposible hablar con alguno de ellos: una nutrida representación de guardias de seguridad evita cualquier abordaje. “No sabemos si está prohibido hablar con ellos o si son ellos [los empleados] los que no quieren, pero nadie puede pasar al banco hasta las doce”, repiten como una letanía los vigilantes.

    Ante las sucursales del Laiki Bank, el más afectado por el rescate —desaparecerá reabsorbido por el de Chipre—, se apreciaba algo más de nerviosismo. “Han venido algunos clientes a preguntar, la mayoría de ellos extranjeros residentes aquí, porque no se habían enterado muy bien de los horarios y las nuevas condiciones”, ha explicado un vigilante ante una sucursal en la avenida Makariu.

    La intranquilidad de las entidades chipriotas contrastaba con el relajado ambiente que se respiraba ante una oficina del Russian Commercial Bank, también en la ciudad nueva. El responsable de seguridad, Jarálambos Dimitriadis, pinganillo en ristre, se ha erigido en portavoz: “Para nosotros es solo cuestión de volver a la rutina de todos los días; evidentemente, no tenemos los problemas que tienen los bancos chipriotas. Por eso no esperamos reacciones airadas como las que puede haber en otros sitios”. Los clientes del Russian Commercial Bank son rusos en su mayoría, como la sofisticada cliente de chándal de marca y chaleco de piel que se ha acerdado a preguntar, “pero también hay chipriotas”.

    Ante el plató improvisado en que se ha convertido la plaza de la Libertad, en la Nicosia vieja —reúne oficinas de los principales bancos locales—, un matrimonio de jubilados curioseaba en torno a la del Laiki. “Le voy a explicar en dos palabras qué está pasando en Chipre: un día nos acostamos ricos, y a la mañana siguiente nos levantamos pobres. Los bancos han estado cerrados, sí, pero han dejado un ventanuco abierto, por el que se han llevado todo su dinero los chipriotas ricos. Ahí dentro [señala el interior de la sucursal] queda solo calderilla”, lamenta el hombre.

    La Bolsa de Chipre, sin embargo, no reanudará sus actividades hasta la semana que viene, tras la Pascua ortodoxa, que se celebra entre el 29 de marzo y el 1 de abril. El motivo es que el sistema Target2 de pagos interbancarios en la Unión Europea no estará operativo esos días, según fuentes del regulador bursátil. Su última sesión fue el pasado 15 de marzo.

    http://economia.elpais.com/economia/2013/03/28/actualidad/1364460840_451310.html
    28/3/13

    ReplyDelete
  6. Ansturm auf Zyperns Banken bleibt zunächst aus.....

    Nach einer Pause von zwölf Tagen haben die Banken in Zypern am Mittag zum ersten Mal wieder geöffnet. Zunächst zeichnete sich kein Ansturm der Kunden ab. In den Stunden vor der Öffnung war die Lage vor der Banken in Zyperns Hauptstadt Nikosia ruhig geblieben. Vor den Filialen warteten zwar einige Kunden. Allerdings gab es Berichten zufolge kein Gedränge nur vereinzelte bildeten sich lange Schlangen. Unter strengsten Sicherheitsvorkehrungen waren in der Nacht Lastwagen mit großen Bargeldbeständen auf den Hof der Zentralbank gerollt. Es soll sich um eine Lieferung von fünf Milliarden Euro gehandelt haben.
    Polizei zeigt Präsenz

    Die Polizei zeigte vorsorglich Präsenz und fuhr mit Streifen von Bank zu Bank. Die Beamten seien umfassend auf eventuelle Zwischenfälle mit empörten Bürgern vorbereitet, sagte ein Polizeisprecher. Vor einigen Bankfilialen standen bewaffnete Sicherheitskräfte, was bislang in Zypern nicht üblich war. In allen Radio- und Fernsehsendern riefen Sprecher von Behörden und Institutionen zur Ruhe auf......usw....http://www.tagesschau.de/wirtschaft/zypern484.html

    ReplyDelete
  7. Bankenpleite Die Kameras sind aus, Zyperns Krise beginnt.....

    In Zypern ist die Panik ausgeblieben, die Medien ziehen ab. Doch die Ruhe heißt nicht, dass die Krise vorbei ist. Sie beginnt gerade erst. Von Lenz Jacobsen, Nikosia...

    An Tag zwei des Ausnahmezustands verlässt Dimitris Antoniou um kurz vor 18 Uhr seine Bankfiliale im Zentrum von Nikosia. Er schließt die schmale Glastür hinter sich ab. Sein Dackel zieht schon an der Leine, er will nach Hause. "Eigentlich war es ein ganz normaler Tag, wie sonst auch", sagt Antoniou und grinst, als sei es völlig selbstverständlich, dass das große Chaos in Zypern ausgeblieben ist; dass die Kunden seine Filiale der Bank of Cyprus eben nicht gestürmt haben, dass es im ganzen Land ruhig geblieben ist.

    Vielleicht ist es wirklich nur logisch. Hunderte Journalisten und zahllose Kamerateams lauerten am Donnerstag und auch noch am Freitag vor den Bankfilialen. Sicherheitsdienste wurden engagiert und die Regierung mahnte ihre Bevölkerung übers Radio zur Ruhe. Und was passierte? Nichts. Keine Schlangen, keine Handgreiflichkeiten. Die Zyprer sind ruhig geblieben. "Wir sind vernünftige Menschen, wir wussten, was auf uns zukam. Was würde es denn nutzen, jetzt einen großen Aufstand zu machen?", sagt der Bankmitarbeiter Antoniou.

    So kommt es, dass ein Kameramann von seiner langwierigen Suche nach einer Bank berichtet, vor der so viele Leute Schlange standen, dass sie zumindest das Bild ausfüllten. Er und seine vielen Kollegen sind am Freitagabend längst wieder abgereist und mit ihnen verschwindet auch die Insel aus dem Fokus der Weltöffentlichkeit. Die einzigartige Misere in Zypern, sie hat den Fernsehteams, Fotografen und Journalisten keine spektakulären Bilder von Chaos und Aufstand geliefert. Die Panik ist ausgefallen. Dabei hat die Krise für die zyprische Wirtschaft gerade erst begonnen....usw......http://www.zeit.de/wirtschaft/2013-03/zypern-krise-medien
    29/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin