Friday, March 29, 2013

Κύπρος: Το Δίστομο του οικονομικού πολέμου

Γ. Χ. Παπαγεωργίου
Tο σχέδιο για την Ευρωζώνη ξεδιπλώνεται σταδιακά. Η Γερμανία σκοπεύει να καθαρίσει τα οικονομικά προβλήματα, τις φούσκες, τις “μαύρες τρύπες” και κάθε είδους ανοίγματα στην Ευρωζώνη, φορτώνοντας το κόστος στους επενδυτές, τους καταθέτες και, βέβαια, στους εργαζόμενους των άλλων χωρών.
Τότε και μόνο τότε θα δεχθεί να προχωρήσει σε περισσότερη ενοποίηση, με κοινές εγγυήσεις για τα χρέη και τις τράπεζες.

Με λίγα λόγια θα αναλάβει τα κόστη που της αναλογούν για το ευρώ μόνο αφού βάλει τους άλλους να πληρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα.



Αλλά κι αυτό δεν είναι σίγουρο.

Όσο δεν έχει δεσμευθεί για τα χρέη των άλλων χωρών -όπως θα γινόταν εάν δεχόταν τα ευρωομόλογα ή το κοινό ταμείο για τη διάσωση χωρών και τραπεζών- πάντα θα υπάρχει μια  αμφιβολία “στο βάθος” μήπως κάποια στιγμή το ξεκόψει και τραβήξει χωριστό δρόμο με τους άλλους Βόρειους.

Το πιθανότερο είναι ότι η Γερμανία κρατά και τα δύο ενδεχόμενα ανοιχτά και θα κρίνει τη στιγμή εκείνη, ανάλογα με τις συνθήκες.

Αυτές φαίνεται ότι είναι οι επιλογές της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης και μέχρι στιγμής τις επιβάλλει.

Το ζήτημα είναι ότι το σχέδιο πάσχει σοβαρά.

Με την τακτική του “ξεφουσκώματος” (απομόχλευση) που επιβάλλει στους υπόλοιπους “πνίγει” την οικονομία και διακινδυνεύει να οδηγήσει όλη την Ευρωζώνη σε γενικευμένο οικονομικό αδιέξοδο.

Επιπλέον, το κοινωνικό κόστος που συνεπάγεται για τις χώρες που υποφέρουν κάποια στιγμή θα δημιουργήσει κοινωνικές και πολιτικές τριβές, ίσως και εξεγέρσεις όπως έχουν προβλέψει ακόμα και “συστημικοί” Ευρωπαίοι πολιτικοί.


Το δόγμα του σοκ
Οι σκηνές που διαδραματίζονται σήμερα στην Κύπρο δεν είναι τυχαίες: Αστυνομοκρατούμενες πόλεις, φυλασσόμενες τράπεζες και αποπροσανατολισμένοι πολίτες που στερούνται πλέον βασικά αγαθά ελλείψει χρημάτων και καταλήγουν να παρακαλούν να δοθεί μια λύση, μια οποιαδήποτε λύση... αρκεί να έρθουν τα αεροπλάνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φορτωμένα χρήματα, για να βάλουν βενζίνη, να αγοράσουν τρόφιμα, να ζήσουν.
Βλέπουμε να εφαρμόζεται στην πράξη το δόγμα του σοκ και το μήνυμα είναι: Ιδού το χάος για όποιον δεν δέχεται τις επιλογές μας.

Η Κύπρος χρησιμεύει ως παράδειγμα τιμωρίας. Είναι το “Δίστομο” του οικονομικού πολέμου που εξελίσσεται, όπως παρατήρησε ο οικονομολόγος, πρώην βουλευτής Βαγγέλης Παπαχρήστος.

Η Γερμανία, όταν στηρίχθηκε μετα τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με το σχέδιο Μάρσαλ και τη διαγραφή του χρέους της (το 1953, με σύμφωνη γνώμη και της Ελλάδας) εξελίχθηκε σε ένα υπόδειγμα κοινωνικής ειρήνης, ευημερίας αλλά και πολιτικής πρωτοπορίας αναδεικνύοντας το ρεύμα της οικολογίας.

Αντίθετα, λίγα χρόνια νωρίτερα, υπό συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και πίεσης την οποία της είχαν επιβάλλει οι νικητές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου οδηγήθηκε σε οικονομικό αδιέξοδο, υπέκυψε στο Ναζισμό και αιματοκύλισε την Ευρώπη.

Η ίδια χώρα, ο ίδιος λαός, υπό διαφορετικές συνθήκες.

Το ερώτημα είναι γιατί σήμερα επιβάλλει τις ίδιες "μαύρες" συνθήκες στους εταίρους της.

Διότι, αν μη τι άλλο το πιθανότερο είναι ότι οι αντιδράσεις στα γερμανικά σχέδια θα είναι εκείνες που θα τα οδηγήσουν σε αποτυχία. Και στην περίπτωση αυτή το κόστος θα είναι δυσβάστακτο για όλους. Και για την ίδια τη Γερμανία.

Πηγή: Κύπρος: Το Δίστομο του οικονομικού πολέμου | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/blog/7110/kypros-distomo-toy-oikonomikoy-polemoy#ixzz2OtutXz5E

.protothema.gr
29/3/13
--
-

2 comments:

  1. Συνέντευξη Αναστασιάδη: Έτοιμα μέτρα για την οικονομία......Στόχος η ανάπτυξη, η προσέλκυση επενδύσεων και στοχευμένες παροχές....

    Λευκωσία: Πακέτο μέτρων με στόχο να ορθοποδήσει η κυπριακή οικονομία και να περάσει σε ρυθμούς ανάπτυξης προωθεί η κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στον «Φ», παρουσιάζει τα μέτρα αυτά, τα οποία θα εφαρμοσθούν, όπως αναφέρει, σε τρεις μέχρι έξι μήνες.

    Βασικός άξονας των μέτρων αυτών είναι η ανάπτυξη, η ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων, αλλά και η προστασία και ενίσχυση του ευάλωτου πληθυσμού.

    Τα μέτρα αυτά, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέντευξή του στον «Φ», είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

    Πρώτο, το Τμήμα Πολεοδομίας και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, να εκδίδουν άδεια εντός τουλάχιστον 30 ημερών για έργα ανάπτυξης που εκκρεμούν.

    Δεύτερο, να γίνει μόνιμο μέτρο η επανεπένδυση κερδών που θα σημαίνει και φορολογική απαλλαγή.

    Τρίτο, χαλάρωση μέτρων για ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων.

    Τέταρτο, θα προωθηθεί άμεσα η νομοθεσία για τη δημιουργία καζίνο.

    Πέμπτο, αντί φόρου να μπει ένα τέλος πάνω στους τόκους καταθέσεων με στόχο τη διασφάλιση θέσεων εργασίας.

    Έκτο, θα προωθηθεί σε συνεννόηση με τις τράπεζες επιμήκυνση των δανείων και η μείωση των επιτοκίων.

    Έβδομο, θα προωθηθεί η αναστολή καταβολής των δόσεων σε ανέργους με κάποια περίοδο χάριτος.

    Όγδοο, άτυπη συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών για την εργοδότηση ποσοστού Ελληνοκυπρίων στις επιχειρήσεις τους (αναλογία 70% με 30%).

    Ένατο, μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Δέκατο, αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για εργοδότηση των νέων.

    Ενδέκατο, στοχευμένες παροχές προς αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη μέσω του ταμείου αλληλεγγύης και ανάπτυξης.

    Δωδέκατο, θα αντιμετωπισθεί το θέμα των ενοικίων. Θα συζητηθεί με τους ιδιοκτήτες ακινήτων το θέμα της μείωσης των ενοικίων «ώστε να μην υποχρεωθούμε να λάβουμε έκτακτα προσωρινά μέτρα».
    Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαιώνει πως δεν τίθεται θέμα μείωσης μισθών, απολύσεων στον δημόσιο τομέα. Σημειώνει δε πως τέτοιο θέμα δεν υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τρόικα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ταυτόχρονα πως μέχρι το 2015 δεν τίθεται θέμα νέων όρων από την Τρόικα, όπως μείωση μισθών και συντάξεων.

    Για το φυσικό αέριο, ανέφερε πως θα πιεστεί η Noble να ξεκινήσει το ταχύτερο την επιβεβαιωτική γεώτρηση, έτσι ώστε να έχουμε το συντομότερο επιβεβαιωμένες τις ποσότητες του οικοπέδου 12. Υπάρχει πρόθεση για αξιοποίηση του κεφαλαίου της Ενέργειας, όπως είπε και αναφέρθηκε στο επικείμενο ταξίδι του στο Ισραήλ.

    Ο Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στις Κυπριακές Αερογραμμές, είπε πως «προσπαθούμε να δούμε πώς μπορεί να διασωθεί η εταιρεία, μέχρι τουλάχιστον τον Νιόβρη, για να καταλήξουμε σε μια οριστική απόφαση».

    Ολόκληρη η συνέντευξη σήμερα στον "Φιλελεύθερο"

    - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/138987/synentefxi-anastasiadi-etoima-metra-gia-tin-
    oikonomia#sthash.qqEmBZRb.dpuf
    31/3/13

    ReplyDelete
  2. "Καταξοδεύθηκε" το ΔΝΤ για την Κύπρο...Συμβολή 1 δισ. ευρώ...

    Κοινή δήλωση Ρεν και Λαγκάρντ...

    «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα δανείσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ στην Κύπρο στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης ύψους 10 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε από τους Ευρωπαίους και τις αρχές του νησιού» ανακοίνωσε σήμερα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

    Αυτή η δανειακή συμφωνία, η οποία συνήφθη από τη διεύθυνση του Ταμείου, θα υποβληθεί στις αρχές Μαΐου προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο, προσθέτει σε ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Παρίσι.

    «Ομάδα του προσωπικού του ΔΝΤ πέτυχε μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με τις κυπριακές αρχές για ένα οικονομικό πρόγραμμα που θα υποστηριχθεί από το ΔΝΤ, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» δηλώνει η Λαγκάρντ.

    «Ένα συνδυασμένο χρηματοδοτικό πακέτο 10 δισεκ. ευρώ είναι σχεδιασμένο για να βοηθήσει την Κύπρο να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της, περιλαμβανομένης της εξυπηρέτησης του χρέους, καθώς εφαρμόζει τις πολιτικές που χρειάζονται για να αποκατασταθεί η υγεία της οικονομίας και να υπάρξει και πάλι πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές» προσθέτει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.



    Κοινή δήλωση Ρεν και Λαγκάρντ


    «Οι κυπριακές αρχές εκπόνησαν ένα πολυετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές προκλήσεις της χώρας» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε κοινή γραπτή δήλωση που εξέδωσαν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η επικεφαλής του ΔΝΤ.

    «Στόχοι του προγράμματος είναι η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η επίτευξη της δημοσιονομικής βιωσιμότητας ώστε να τεθούν οι βάσεις για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και των προοπτικών ανάπτυξης που θα διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη ευημερία του πληθυσμού» , σημειώνουν ακόμη οι κ.κ. Ρεν και Λαγκάρντ.

    «Το πρόγραμμα βασίζεται σε σημαντικά βήματα τα οποία ήδη έκανε η Κύπρος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες και περιλαμβάνει δέσμη μέτρων που αποβλέπουν στη διασφάλιση σταθερού, βιώσιμου και με διαφάνεια χρηματοπιστωτικού συστήματος» , υπογραμμίζεται στην δήλωση.

    «Η Επιτροπή και το ΔΝΤ τονίζουν επίσης ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη υιοθετήσει σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα σταθεροποίησης και το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια ικανοποιητική δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία εξισορροπεί τις βραχυπρόθεσμες ανησυχίες και τους μακροπρόθεσμους στόχους βιωσιμότητας ενώ παρέχει προστασία στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Το σύστημα κοινωνικής προστασίας θα επαναξιολογηθεί με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του και την κοινωνική δικαιοσύνη» , υπογραμμίζουν Ο. Ρεν και Κ. Λαγκάρντ.

    Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «το πρόγραμμα προωθεί συνολικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα θέσουν τις βάσεις για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για την Κύπρο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ είναι στο πλευρό της Κύπρου και του κυπριακού λαού προκειμένου να τους στηρίξουν για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας, της οικονομικής βιωσιμότητας και την ανάπτυξη στη χώρα» , καταλήγουν Ολι Ρεν και Κ. Λαγκάρντ.

    http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=57196&category_id=89
    3/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin