Sunday, March 31, 2013

Στην Κύπρο διάβολοι, στην Ελλάδα αγγελούδια.....


Πώς 5,8 δισ. ευρώ καταστρέφουν μια ολόκληρη οικονομία, τη στιγμή που οι υπεύθυνοι μιας μαύρης τρύπας 50 δισ. ευρώ απολαμβάνουν ασυλία...
 
Το έργο που συγκλονίζει την Κύπρο, με την άτακτη χρεοκοπία της Λαϊκής Τράπεζας και το κόντεμα της Τράπεζας Κύπρου, έχει παιχτεί με μεγαλύτερη ένταση στην πόρτα της Ελλάδας. 

Ομως, απουσιάζουν από τη δημόσια ζωή της χώρας μας οι ευθύνες των τραπεζιτών, οι αλληλοκατηγορίες (που εκτοξεύονται στην Κύπρο) και η σοβαρή δικαστική διερεύνηση. Μήπως στην Ελλάδα οι τραπεζίτες είναι άγγελοι; Μήπως «οι δικοί μας» δεν φορτώθηκαν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου για να κερδοσκοπήσουν (τα οποία μετά κουρεύτηκαν ανοίγοντας τρύπα στις τράπεζές τους); Μήπως δεν έδωσαν θαλασσοδάνεια, όπως κατηγορούνται ότι έκαναν οι διοικήσεις των κυπριακών τραπεζών και κυρίως της Λαϊκής; Μήπως δεν έλαβαν αδικαιολόγητα μεγάλες αμοιβές ή μήπως δεν έδωσαν δάνεια στα πολιτικά κόμματα με ανεπαρκείς εγγυήσεις;

Η μεγάλη διαφορά είναι ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα διασώθηκαν, χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ, ενώ ουδείς ασχολείται σοβαρά με τον έλεγχο (γιατί άραγε;) εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.
Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος του προβλήματος της Ελλάδας, αρκεί να κάνει μια απλή σύγκριση:

  • 1. Η τρύπα στον τραπεζικό κλάδο της Ελλάδας έφθασε τα 50 δισ. ευρώ. Στην Κύπρο ήταν λίγο μεγαλύτερη από το 1/10 του 50, δηλαδή 5,8 δισ. ευρώ. Ομως, μία μικρή τρύπα (5,8 δισ. ευρώ, προερχόμενη κυρίως -4,5 δισ. ευρώ- από ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου) χρεοκόπησε μια ολόκληρη οικονομία διότι το μέγεθος του τραπεζικού τομέα ήταν πολλαπλάσιο κατά 7-9 φορές (ανάλογα τι μετράει κάποιος) από το παραγόμενο προϊόν της χώρας (18 δισ. ευρώ). Αυτή είναι η δικαιολογία.

  • 2. Η ειρωνεία της τύχης (της ατυχίας, μάλλον) για τους Κυπρίους είναι ότι η ελληνική τρύπα ανέρχεται σε 50 δισ. ευρώ όταν το παραγόμενο προϊόν της χώρας τείνει να συρρικνωθεί στα 183 δισ. ευρώ (εκτιμήσεις προϋπολογισμού για το έτος 2013).
 
Στο απυρόβλητο
Η αλήθεια είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θέλησε να βοηθήσει την Κύπρο γιατί η οικονομία της θεωρήθηκε μικρή κι ασήμαντη. Αντίθετα, η Ελλάδα θεωρήθηκε σημαντική, ικανή να μεταδώσει το πρόβλημά της στην Ευρώπη. 

Ολα αυτά δείχνουν ότι το πρόβλημα του ελέγχου των ελληνικών τραπεζών σε επίπεδο καθημερινής λειτουργίας παραμένει ζωντανό αλλά προς το παρόν ανέγγιχτο. Συνεχίζονται να λαμβάνονται κακές αποφάσεις. Η κατάσταση έχει χειροτερεύσει γιατί κάθεμία από τις τρεις μεγάλες τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha) έχει συγκεντρώσει γύρω της αχταρμά μικρότερων πιστωτικών ιδρυμάτων και δεκάδες θυγατρικές εταιρείες, όπου γινόταν πάρτι.
Κανείς δεν γνωρίζει πώς παίρνονται οι αποφάσεις; Αυτά τα μικρά προβλήματα δημιουργούν σωρευτικά και τα μεγάλα. Και μπορεί η Τράπεζα της Ελλάδος να ασκεί επαρκώς το έργο της σε επίπεδο συστηματικής ευστάθειας με αποτέλεσμα να μην έχει χαθεί ένα ευρώ μέχρι στιγμής, όμως οι Ελληνες φορολογούμενοι πληρώνουν κάθε μέρα αργά και βασανιστικά τα λάθη και τις παραλείψεις τραπεζιτών και πολιτικών.
Ακόμα κι ο έλεγχος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δήθεν ασκείται απαρέγκλιτα, δεν γίνεται σε βάθος, αναφέρουν άνθρωποι που παρακολουθούν τη διαδικασία για τους σκληρούς επιτρόπους. Παραπέμπουν μάλιστα σε δημοσιεύματα του Τύπου περί δήθεν ελέγχων σε δάνεια που χορηγήθηκαν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα (εταιρείες), τα οποία σχετίζονται με μέλη της διοίκησης, με διευθυντικά στελέχη και συγγενείς τραπεζιτών. Αλλά από τότε έχουν περάσει μήνες χωρίς κάποιο αποτέλεσμα.
Στην Κύπρο ήδη οι δικαστές μπήκαν στο παιχνίδι. Ας ελπίσουμε ότι θα κάνουν τη δουλειά τους. Εδώ πρέπει να ξαναχρεοκοπήσουμε για να μπουν οι δικαστές;
 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin