Tuesday, March 5, 2013

Μηνύματα σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας και του Διεθνούς Δικαίου

Σοφία Βούλτεψη
Με την υπογραφή 25 συμφωνιών «χαμηλής πολιτικής» και με έμφαση στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη εργασίας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Τουρκία, για κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την πολιτική της ηγεσία – τον Πρόεδρο Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ερντογάν – πλην όμως κατέστη ολοφάνερο πως τα σημαντικά ζητήματα, αν και ετέθησαν, δεν είναι από αυτά για τα οποία μπορούσε να υπάρξει οποιαδήποτε υποχώρηση εκ μέρους της χώρας μας.

Οι συζητήσεις περιεστράφησαν γύρω από θέματα ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας, του τουρισμού, του σεβασμού και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.



«Είναι ευθύνη και καθήκον των κυβερνήσεών μας να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων», δήλωσε ο κ. Σαμαράς, παραδεχόμενος ότι Ελλάδα και Τουρκία «μοιράζονται μια ιστορία φορτισμένη».

«Η σχέση μας ασφαλώς δεν είναι ευθύγραμμη, έχουμε περάσει από μεγάλες κρίσεις και εντάσεις, δεν πρέπει να αγνοούμε την ιστορία μας», συνέχισε, τονίζοντας όμως πως στο εξής στην ιστορία μπορούν να ανοίξουν κεφάλαια ειρήνης και προόδου.

Πάντως, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε πως ο χρυσός κανόνας αυτής της προσπάθειας είναι ο αλληλοσεβασμός, η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας.

Παράλληλα, προέβη σε εκτενή αναφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, την οποία, όπως είπε, η Ελλάδα έχει στηρίξει και εξακολουθεί να στηρίζει.

Ειδικότερα, εξήγησε ότι η ευρωπαϊκή Τουρκία θα είναι καλύτερος γείτονας για την Ελλάδα, λόγω των μεταρρυθμίσεων στις οποίες καλείται να προχωρήσει προκειμένου να συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Παράλληλα, υπενθύμισε την υποχρέωση συμμόρφωσης της γείτονος στα ευρωπαϊκά κριτήρια και υπογράμμισε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα δώσει νέα πορεία στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Ο κ. Σαμαράς εξήρε το έργο της κυβέρνησης Ερντογάν, αναφέροντας ότι επί της πρωθυπουργίας του η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας «έγινε ένα όχημα για μεγάλες τολμηρές και πετυχημένες μεταρρυθμίσεις».

«Ο δρόμος κάθε μεγάλης μεταρρύθμισης είναι δύσκολος, αλλά αναγκαίος», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το ζήτημα των μειονοτήτων, ο πρωθυπουργός είπε πως «είναι υποχρέωση κάθε πολιτείας να προστατεύει όλους τους πολίτες της».

Σχετικά με την υφαλοκρηπίδα σημείωσε πως «ζητήματα τα οποία άπτονται των διερευνητικών επαφών, τα παρακολουθούμε προσηλωμένοι στο διεθνές δίκαιο».

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), αφού σημείωσε πως δεν είναι η στιγμή «για να πούμε συγκεκριμένες λεπτομέρειες», επισήμανε πως «το δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο υπάρχει πάντοτε για την ΑΟΖ».

Οι δηλώσεις Ερντογάν

Στο ζήτημα της ΑΟΖ αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκανε λόγο για «αμοιβαία επωφελή λύση».

Σχετικά με τις μειονότητες, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως «οι μειονότητες που κατοικούν στις δύο χώρες αξίζουν μία ζωή που χαρακτηρίζεται από ευμάρεια και ειρηνικές συνθήκες διαβίωσης», επισημαίνοντας πως οι διαφορές, που, όπως είπε, υπάρχουν, μπορούν να ξεπεραστούν μέσω του διαλόγου που είναι σε εξέλιξη.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπογράμμισε πως στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ «η Ελλάδα δεν φείδεται καμίας προσπάθειας στην υποστήριξη των προσπαθειών μας».

Για το Κυπριακό είπε πως η Τουρκία θέλει «να αποτελέσει ένα ιστορικό παρελθόν».

Μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας υπογράφηκαν από τους υπουργούς 25 πρωτόκολλα συνεργασίας στους τομείς του Τουρισμού, της Δικαιοσύνης, του Πολιτισμού, της Υγείας, της Μετανάστευσης, της Ναυτιλίας, της Γεωργίας, του Αθλητισμού, καθώς και η στήριξη της Ελλάδας στην διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων από την Τουρκία.

Στον χαιρετισμό που ο Α. Σαμαράς απηύθυνε στο κοινό φόρουμ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών, δήλωσε ότι είναι σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ωστόσο για να προχωρήσουν ουσιαστικά οι σχέσεις μας, θα πρέπει να διέπονται πάντοτε από έμπρακτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι κοινός και σημαντικός στόχος καθώς οι επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ δύο κρατών γειτονικών είναι καθοριστικές για την ευρύτερη ανάπτυξη και των δύο οικονομιών. «Οι επιχειρηματικές σχέσεις αποτελούν γέφυρες ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών και των κυβερνήσεών μας», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, τώρα η κατάλληλη στιγμή να συνεργαστούν οι δύο χώρες ακόμη περισσότερο προς όφελος της διμερούς αυτής επιχειρηματικότητας καθώς και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η Ελλάδα, συνέχισε, πιστεύω ότι ξεπερνά το μέγιστο σημείο της ύφεσης και σταθεροποιείται ενώ η Τουρκία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, έχοντας ήδη  ξεπεράσει τη δική της κρίση.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για μια αξιόλογη αύξηση των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία αλλά και των εξαγωγών προϊόντων μας στη γειτονική χώρα. «Η γειτνίασή μας επιτρέπει μεταφορές με μειωμένο κόστος και με αμεσότερη επαφή και ταυτόχρονα δημιουργία προσωπικών σχέσεων μεταξύ των επιχειρηματιών.  Αντίστοιχα, η εγγύτητα της Τουρκίας με κράτη του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας έδωσε και δίνει τη δυνατότητα για συνέργειες, τόσο εμπορικού, όσο και επενδυτικού χαρακτήρα», διευκρίνισε.

Εξαιρετικά υποσχόμενη, τόνισε, είναι και η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς επενδυτικής συνεργασίας και ιδιαίτερα στον τομέα των κοινοπραξιών, σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος σε χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Ανατολικής Ευρώπης.

Πέραν των εμπορικών συναλλαγών και πέραν των επενδύσεων, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας και σε άλλους τομείς συνεργασίας, όπως η ναυτιλία, οι χερσαίες και αεροπορικές μεταφορές.

Για τον τουρισμό, είπε ότι η ενίσχυση της συνεργασίας αποτελεί αίτημα των φορέων και των επιχειρηματιών του κλάδου, αλλά και της κοινωνίας μας προσθέτοντας πως η Ελλάδα προχωρά στη θεσμοθέτηση και επέκταση της επί τόπου χορήγησης θεωρήσεων των βίζα από επιλεγμένα τουρκικά λιμάνια σε ελληνικά νησιά, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες  Σένγκεν.

Καταλήγοντας, υποστήριξε πως στο πλαίσιο αυτό οι  επιχειρήσεις μπορούν να κερδίσουν πολλά.  «Η εντονότερη δραστηριοποίηση των επαγγελματικών φορέων του ιδιωτικού τομέα για την προβολή των δυνατοτήτων επιχειρηματικής συνεργασίας, είναι δεδομένη. Ημερίδες, συνέδρια κτλ., και αυτό θα συμβάλλει και θα αποτελέσει μια καλύτερη συνέχεια στη σημερινή συνάντηση», συμπλήρωσε.

.elzoni.gr
5/3/13
--

3 comments:

  1. Τουρκικό win win για την ΑΟΖ....

    Της Μαρίνας Μάνη

    Το θέμα της ΑΟΖ τέθηκε στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν χθες στην Κωνσταντινούπολη, με την ελληνική πλευρά να επιμένει ότι δεν έγινε διεξοδική συζήτηση και την τουρκική να παραπέμπει σε λύση “win win”.

    Η “είδηση” βγήκε από τις κοινές δηλώσεις που έκαναν οι δύο πρωθυπουργοί μετά τη συνάντησή τους. Για την ακρίβεια, από τις απαντήσεις που έδωσαν στην ερώτηση δημοσιογράφου τουρκικού μέσου ενημέρωσης (σ.σ. έγινε μόνο μία ερώτηση από κάθε πλευρά) εάν, πλην της Χάλκης, της τρομοκρατίας κλπ, ενέταξαν και το θέμα της ΑΟΖ.

    Ο κ. Σαμαράς απάντησε με τρόπο... διπλωματικό που ωστόσο προβλημάτισε τους παρισταμένους: «Δε νομίζω ότι είναι η στιγμή για να πούμε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τίποτα από όλα αυτά που είπατε. Ασφαλώς η θέση της Ελλάδας για τη Χάλκη είναι γνωστή. Το δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο υπάρχει πάντοτε για την ΑΟΖ», είπε.

    win win...

    Ο κ. Ερντογάν, περισσότερο ευθύς, έδωσε απάντηση που θα συζητηθεί (και αναλυθεί) τις επόμενες ημέρες: «Μοιραστήκαμε την κοινή πεποίθηση στηριζόμενοι στην αρχή της αμοιβαία επωφελούς λύσης ότι πρέπει να γίνουν βήματα για την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο”.

    Ο τουρκικός όρος που χρησιμοποίησε, και μεταφράσθηκε “αμοιβαία επωφελής λύση”, παραπέμπει στο γνωστό “win win”, οπότε η αίσθηση που αποκόμισαν οι παριστάμενοι (δημοσιογράφοι και μη) ήταν πως από τη λύση που αναζητείται για το θέμα των ΑΟΖ δεν πρέπει να βγει ζημιωμένη καμία από τις δύο χώρες.

    “Δεν υπάρχει θέμα συνεκμετάλλευσης”

    Επειδή, συν τοις άλλοις, δεν υπήρξε έγκαιρη μετάφραση της δήλωσης Ερντογάν, δημιουργήθηκε σύγχυση για το τι ακριβώς συζήτησαν οι δύο άνδρες ...και τι απάντησε για την ΑΟΖ ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    Συνεργάτες του κ.Σαμαρά σημείωναν ότι το θέμα «απλώς αναφέρθηκε από τον ίδιον στην κατ΄ιδίαν συζήτηση, ως δικαίωμα της Ελλάδας που απορρέει από το Δίκαιο της Θάλασσας και το Διεθνές Δίκαιο».

    Κατά τους ίδιους, η απάντηση του κ.Ερντογάν «δεν σημαίνει κάτι ιδιαίτερο ούτε ανοίγει θέμα» - εννοώντας συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων στα «οικόπεδα» του Ανατολικού Αιγαίου που διεκδικεί δικαιώματα η Τουρκία.

    Σημειώνεται πάντως ότι ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος μετέβη στην Κωνσταντινούπολη μία ημέρα νωρίτερα, την Κυριακή, για κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμετ Νταβούτογλου.
    http://www.capital.gr/news.asp?id=1743843
    5/3/13

    ReplyDelete
  2. Samaras and Erdogan agree to start 'building trust'.....

    In what Prime Minister Antonis Samaras described as “a good day for Greek-Turkish relations,” he and his Turkish counterpart Recep Tayyip Erdogan rounded off a meeting in Istanbul on Monday by signing 25 bilateral pacts and agreeing to build trust in a bid to tackle bilateral disputes including a longstanding disagreement regarding territorial waters in the Aegean and the continental shelf.

    Addressing a joint press conference after a meeting of the High-Level Cooperation Council involving more than 20 ministers from each country, Samaras declared, “Today is a good day for Greek-Turkish relations,” adding that the two countries’ relationship was not “fully aligned” and “careful steps” had to be taken to build trust.

    Erdogan struck a similar note. “We believe the constructive atmosphere between our countries, the mutual understanding and good-neighborliness will strengthen our ties further,” he said. The Turkish prime minister added, however, that “there are still issues we do not agree on and our disagreements may be significant, but we are trying to forge relations of mutual respect.”

    Sources from both sides said the talks between the two men were “very positive.”

    The premiers co-signed 25 bilateral agreements on issues ranging from trade to tourism to natural disaster relief. Erdogan said the goal was to double last year’s 6.5 billion euros in bilateral trade this year. He said Ankara wanted to contribute to Greece’s economic recovery, declaring that “Greece’s problems are our problems.”

    Speaking to reporters later, Samaras said his aim was to “fight hard to rebuild the economy.”

    The issue of oil and gas exploration in the Aegean was high on the agenda and both leaders made brief references to it after Athens and Ankara recently sent diplomatic notes to the United Nations to complain about the other side’s stance on the issue. Samaras expressed his administration’s intention to set up an exclusive economic zone (EEZ), with full respect for the Law of the Sea. Erdogan responded cautiously, noting that the two men “discussed how we can make joint moves and shared opinions about win-win steps in the eastern Mediterranean.”

    The two leaders debated other thorny issues including Cyprus, whose northern section has been under Turkish occupation since an invasion in 1974. “We want to bury the Cyprus problem,” Erdogan said.

    On the issue of a state mosque in Athens, which Ankara recently offered to sponsor, Samaras said that a Greek state project for an official state-backed place of worship for Muslims in the Greek capital was in the works.

    On the matter of the appointment of muftis for the Muslim minority in Thrace, northern Greece, Samaras said Athens had prepared a solution that would safeguard the rights of minority Muslims.

    http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite1_1_04/03/2013_485712
    4/3/13

    ReplyDelete
  3. 05.03.2013: ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΔΟΓΜΑΤΟΣ & ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΣΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ....

    Επιμέναμε και επιμένουμε ακόμη πως ο Σαμαράς δεν είναι Παπανδρέου. Η στάση του όμως στην συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του και οι υποτονικές αντιδράσεις του στα όσα ο Ερντογάν έθεσε, δεν μπορεί να μην επισημανθεί. Είχαμε χθες μια ολιστική επίθεση της τουρκικής πλευράς: Ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε ευθέως θέμα συνεκμετάλλευσης των ελληνικών υδρογονανθράκων στο Καστελόριζο και την Κρήτη -win win όπως είπε- που σημαίνει συνεκμετάλλευση. Ουσιαστικά ζήτησε τη μισή ΑΟΖ για τη χώρα του, ενώ την ίδια ώρα ο μισός τουρκικός στόλος είχε αναπτυχθεί στη μέση του Αιγαίου, από το θρακικό πέλαγος έως ανατολικά Ρόδου.

    Εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατά την -αχρείαστη κατά τη γνώμη μας- επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη. Το σήριαλ ''ελληνοτουρκική προσέγγιση'' το έχουμε ξαναδεί. Το "Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας" των δύο χωρών, αλλά πρωτίστως οι εν αφυπνίσει διερευνητικές, οδηγούν για εμάς νομοτελειακά σε διαδικασίες φινλανδοποίησης της χώρας μας.

    Να πούμε ακόμη πως ο Ερντογάν χαρακτήρισε "Τούρκους" και "ομοεθνείς" του τους μουσουλμάνους της δυτικής Θράκης, κατά παράβαση της συνθήκης της Λωζάνης, ενώ υπαινίχθηκε σαφώς ότι η περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελορίζου ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Μίλησε ακόμη περί "βόρειας και νότιας Κύπρου", ενώ η ελληνική αντιπροσωπεία άκουγε αμήχανα.

    Είναι σαφές πως το ταξίδι Σαμαρά στην Τουρκία δεν μπορεί επ' ουδενί να χαρακτηριστεί παραγωγικό και επιτυχές. Θα μπορούσε τουλάχιστον ο Έλληνας πρωθυπουργός να κάνει μνεία στη συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, ή να υπενθυμίσει πως υπάρχει στην Κύπρο έναν κυρίαρχο και διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος.

    Αν πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κρατήσει υπό έλεγχο την τουρκική επιθετικότητα και να ''αγοράσει'' χρόνο, για να ασχοληθεί απερίσπαστη με τα μνημόνια και την οικονομία, το κατανοούμε. Δεν ξέρουμε κατά πόσο θα επιδείξει ανάλογη ''κατανόηση'' και η Τουρκία...

    http://www.elkeda.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2734:05032012-a-&catid=37:2010-01-11-14-03-41&Itemid=88
    5/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin