Wednesday, March 27, 2013

Ρόιτερς: Σειρά παίρνουν Ισπανία και Σλοβενία

Η Κύπρος πιθανότατα δεν θα είναι η τελευταία χώρα-μέλος της ευρωζώνης η οποία θα ζητήσει διεθνή δανεισμό, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση 48 οικονομολόγων, την οποία διενήργησε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, οι οποίοι ανέφεραν πως οι επικρατέστερες υποψήφιες είναι η Ισπανία και η Σλοβενία.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι δεν υπάρχει συναίνεση για το εάν και κατά πόσον η νέα συμφωνία 'διάσωσης' της κυπριακής οικονομίας, η οποία βασίζεται στο κλείσιμο της μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου με την ταυτόχρονη επιβολή ενός τέλους στους πλουσιότερους καταθέτες, είναι καλύτερη ή χειρότερη για την χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης.


Η Λευκωσία σύναψε μια συμφωνία δανεισμού 10 δισεκ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Δευτέρα, με στόχο την εκκαθάριση ενός τραπεζικού συστήματος που κυριαρχούσε στην οικονομία της και θεωρείτο εδώ και καιρό πως την έσυρε σε χρεοκοπία.

Οι 36 από τους 48 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας είπαν ότι και άλλες χώρες της ευρωζώνης θα χρειαστούν δανεισμό. Οι 16 κατονόμασαν την Ισπανία και ισάριθμοι τη Σλοβενία, όπου ο υπέρογκος τραπεζικός τομέας προκαλεί συγκρίσεις με την Κύπρο.

«Η συμφωνία της Κύπρου ώθησε την ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση σε νέο επίπεδο», σχολίασε η Λένα Κομίλεβα, διευθύντρια της G+ Economics, μιας εταιρείας ερευνών και συμβούλων στο Λονδίνο. Στη λύση η οποία επελέγη, επισήμανε η ίδια, ελλοχεύει ο κίνδυνος επαναφοράς των νομισματικών διαφοροποιήσεων μέσα στην ευρωζώνη: με άλλα λόγια, ότι το ευρώ στην Κύπρο δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί ότι είναι το ίδιο νόμισμα με το ευρώ αλλού. «Αυτή είναι μια πολύ κακή συμφωνία για το μέλλον του ευρώ», εκτιμά η Κομίλεβα.

Λιγότερο ρευστό το ευρώ στην Κύπρο
Οι Αρχές της Κύπρου ετοιμάζονται να επιβάλλουν περιορισμούς και μηχανισμούς ελέγχου στις κινήσεις κεφαλαίων, κι αυτός είναι ο ένας λόγος που προκαλεί αυτόν τον κίνδυνο. Οι περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων, με στόχο την αποτροπή ενός κύματος μαζικών αναλήψεων από έμφοβους καταθέτες που θέλουν να σώσουν τα χρήματά τους, καθιστούν το ευρώ στην Κύπρο λιγότερο ρευστό από ό,τι για παράδειγμα το ευρώ στη Γαλλία, όπου δεν υφίσταται ουδείς τέτοιος περιορισμός.

Παρ' όλ' αυτά οι 38 από τους 46 οικονομολόγους που έλαβαν μέρος στην έρευνα είπαν ότι η επιβολή των ελέγχων είναι αρμόζουσα κίνηση, καθώς το εναλλακτικό σενάριο θα μπορούσε να είναι η ανεξέλεγκτη έξοδος τεράστιων ποσοτήτων ρευστού από τη νήσο. Οι υπόλοιποι 8 οικονομολόγοι διαφώνησαν.

Οι ευρωπαίοι πολιτικοί και διαμορφωτές πολιτικής τονίζουν ότι οι όποιοι περιορισμοί θα είναι προσωρινοί, με διάρκεια μερικές ημέρες ή το πολύ εβδομάδες. Αλλά οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι δεν μοιάζουν να είναι τόσο βέβαιοι.

Οι 30 από τους 46 ερωτηθέντες εκτίμησαν ότι οι περιορισμοί θα διαρκέσουν μήνες, ενώ οι 13 είπαν ότι αναμένουν να διαρκέσουν εβδομάδες. Οι τρεις είπαν ότι μπορεί να διαρκέσουν ακόμα και χρόνια.

«Η Ισλανδία ακόμη επιβάλλει ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίων. . . μπορεί να απαιτηθούν μήνες αν όχι χρόνια στην Κύπρο πριν σταθεροποιηθεί η κατάσταση», σημείωσε ο Πίτερ Φάντεν Χάουτε, οικονομολόγος της ING στις Βρυξέλλες.

Η Ισλανδία αντιμετώπισε μια τραπεζική κρίση που προκάλεσε τεράστια ζημιά στην οικονομία της το 2008.

Διχασμός σχετικά με τις συνέπειες
Οι ευρωπαίοι πολιτικοί πασχίζουν να πείσουν ότι η συμφωνία είναι φτιαγμένη αποκλειστικά και μόνο για την Κύπρο, μετά τη δήλωση του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ την Δευτέρα πως η διευθέτηση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα για το χειρισμό μελλοντικών τραπεζικών κρίσεων. Αν και αργότερα εξέδωσε μια δήλωση ότι η Κύπρος αποτελεί μοναδική περίπτωση οι οικονομολόγοι εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με τις συνέπειες.

Οι 19 είπαν ότι η επιλογή να κλείσει και όχι να ανακεφαλαιοποιηθεί η δεύτερη μεγαλύτερη κυπριακή τράπεζα είναι καλύτερη προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη χρηματοοικονομική σταθερότητα πιο μακροπρόθεσμα στην ευρωζώνη.

Οι 14 διαφώνησαν. Οι υπόλοιποι 12 είπαν ότι δεν θα έχει καμιά επίπτωση. «Αν και η προσέγγιση αυτή σημαίνει πως τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα μπορεί να αντιμετωπίζονται πλέον ταχύτερα, κάτι το οποίο είναι θετικό σε μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική, στην πραγματικότητα ελαττώνει τη βραχυπρόθεσμη χρηματοοικονομική σταθερότητα», επισήμανε ο Έλβιν ντε Χροτ, οικονομολόγος της Rabobank International στην Ουτρέχτη. «Μπορεί να οδηγήσει σε νέο διαχωρισμό (των χωρών του) κέντρου (με αυτές της) - περιφέρειας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε κύματα μαζικής απόσυρσης καταθέσεων εάν απλώς υπάρξει υποψία ότι επίκειται η διάσωση» μιας τράπεζας.
Μέχρι τώρα πάντως δεν έχουν υπάρξει ενδείξεις πως οι αποταμιευτές στην Ισπανία και στη Σλοβενία, ή σε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αποσύρουν μετρητά εξαιτίας της κυπριακής κρίσης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Κυριακή ότι «αποκλείει απολύτως» το ενδεχόμενο να ζητήσει η Μαδρίτη ευρωπαϊκό δανεισμό για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα του ισπανικού δημοσίου. Παρομοίως, ο Μάρκο Κράνιετς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είπε ότι η Σλοβενία, της κεντρικής τράπεζας της οποίας είναι ο επικεφαλής, δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της Κύπρου.

Ανάμεσα στις άλλες χώρες που εκτιμάται πως θα μπορούσαν να χρειαστούν 'διάσωση', την Ιταλία ανέφεραν 6 οικονομολόγοι, ενώ μερικοί ανέφεραν την Μάλτα, τη Γαλλία και την Πορτογαλία—που ήδη τελεί υπό καθεστώς διεθνούς δανεισμού.

Ένα ευρύτερο ερώτημα για την πολιτική της ΕΚΤ έδειξε πως οι οικονομολόγοι δεν θεωρούν ότι θα υπάρξουν σημαντικές μεταβολές της και ότι τα επιτόκια θα μείνουν αμετάβλητα, σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο, ως τουλάχιστον τα μέσα του 2014.

.ethnos.gr
27/3/13

13 comments:

  1. Τρίζει και η Ιταλία μετά την Κύπρο...Υφεση και πολιτική κρίση ανεβάζουν τα spread....

    Μετά την Κύπρο και η Ιταλία επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς δεν έχουν ευοδωθεί ακόμα οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, ένα μήνα μετά τις βουλευτικές εκλογές. Ο ηγέτης της κεντροαριστεράς Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι δεν κατάφερε να πείσει τον επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων Μπέπε Γκρίλο και να αποσπάσει τη στήριξή του στο σχηματισμό κυβέρνησης. Ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ενισχύθηκαν, ενώ το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία ενέτεινε σήμερα τις πιέσεις στο ευρώ.

    Ειδικότερα, η ισοτιμία EUR/USD υποχώρησε σε χαμηλά 4 μηνών και νέα χαμηλά έτους κάτω από το επίπεδο του 1,2800. Η ισοτιμία βρίσκεται κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών για τρίτη ημέρα. Δείγμα βίαιης πτωτικής πίεσης, σημειώνει σχόλιο της FXCM.

    Πτωτικά κινείται και η στερλίνα, η οποία προσεγγίζει το 1,5100 έναντι του δολαρίου.

    Η περαιτέρω αποδυνάμωση στο ευρώ οφείλεται σήμερα και στις διαρρέουσες φήμες περί πιθανής υποβάθμισης της Ιταλίας από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

    Μάλιστα και η δημοπρασία 5ετών και 10ετών τίτλων σήμερα στην Ιταλία δεν παρουσίασε ιδιαίτερα ενθαρρυντική εικόνα. Ειδικότερα, η χώρα άντλησε συνολικά 6,9 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 7 δισ. ευρώ.

    Η μέση απόδοση στους 5ετείς τίτλους διαμορφώθηκε στο 3,65% από 3,59%, ενώ στους 10ετείς στο 4,66% από το 4,83% με χαμηλότερη όμως κάλυψη (1,331 έναντι 1,654 αντίστοιχης προηγούμενης δημοπρασίας), σημειώνει το σχόλιο της FXCM.

    Στην Ευρωζώνη η επιχειρηματική εμπιστοσύνη επιδεινώθηκε το Μάρτη στις 90 μονάδες από τις 91,1 μονάδες, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινήθηκε εντός των εκτιμήσεων στο -24.

    Στη Βρετανία, ο συνδυασμός επιδείνωσης του τρεχούμενου λογαριασμού το δ’ τρίμηνο (στα -14,0 δισ. στερλίνες) και η τελική εκτίμηση για το ΑΕΠ στο -0,3% το ίδιο τρίμηνο οδήγησε σε νέες πιέσεις το βρετανικό νόμισμα.

    http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=353192
    27/3/13

    ReplyDelete
  2. Hollande: 'La austeridad condena a Europa a la explosión'....

    El presidente de Francia, François Hollande, reconoció este jueves que aunque no se previó que la crisis fuera a durar "mucho más tiempo del previsto (inicialmente)", apostar por mantener políticas de austeridad condena a Europa "a la explosión".

    "Los países europeos deben ser rigurosos, Francia en primer lugar, pero no austeros. Eso condena a Europa a la explosión, no sólo a la recesión", señaló en una entrevista concedida a la principal cadena pública, "France 2".

    En su cuarta comparecencia de este tipo desde que accedió al cargo en mayo del año pasado, y en un momento en que su popularidad está por los suelos, admitió que cuando se presentó a las elecciones conocía la situación y no la subestimó, pero destacó que entonces no se sabía que la crisis "iba a durar todavía mucho más de lo previsto" inicialmente.

    En línea con sus ideas subrayó que no pensaba llevar a cabo "una política que conduzca a Europa a la austeridad" y defendió por eso que el objetivo de reducir el déficit al 3% del PIB se cumpla en 2014 y no en 2013.
    Relación con Alemania

    Para Hollande, que dijo mantener con Alemania "una tensión amistosa", prolongar la austeridad a nivel europeo conlleva no solo "el riesgo de no lograr reducir los déficit", sino también "la certeza de tener gobiernos impopulares".

    "(La canciller alemana Angela) Merkel no tiene mis mismas ideas, pero los dos tenemos la obligación de que Europa avance", añadió el presidente, partidario también de acelerar los procedimientos a nivel europeo.

    Hollande, que dijo estar cansado de perder el tiempo, invitó a "ir más rápido", incluido en la solución de problemas como Chipre, pero aseguró que no está solo, sino respaldado en esa misma postura por "muchos gobiernos conservadores".

    "A Francia se la mira, se la espera", añadió en esta emisión especial, en la que dijo que sigue intentando que en cada Consejo Europeo "sea efectiva" la llamada "reorientación de Europa", y que él sigue teniendo confianza en las posibilidades de su país.

    http://www.elmundo.es/elmundo/2013/03/28/internacional/1364504767.html
    27/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Φρ. Ολάντ: Η λιτότητα, σπρώχνει την Ευρώπη σε κοινωνική έκρηξη ....

      Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εκτίμησε απόψε ότι "η παραμονή στη λιτότητα, καταδικάζει την Ευρώπη σε έκρηξη", και ενθαρρύνει την άνοδο των λαϊκιστικών κινημάτων.
      "Έχω αυτή την υποχρέωση να πω στους ευρωπαίους ηγέτες: σήμερα η παράταση της λιτότητας, δημιουργεί τον κίνδυνο να μην επιτυγχάνεται η μείωση των ελλειμμάτων και η βεβαιότητα ότι θα έχουμε αντιδημοφιλείς κυβερνήσεις τις οποίες οι λαϊκιστές θα καταπιούν την κατάλληλη στιγμή", τόνισε ο Ολάντ στη συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση France 2.
      "Το ότι οι ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν να είναι αυστηρές, το καταλαβαίνω απόλυτα, το να παραμένουν όμως στη λιτότητα, όχι, είναι σαν να καταδικάζουμε την Ευρώπη σε έκρηξη", σημείωσε.
      "Δεν θα κάνω μια πολιτική που οδηγεί την Ευρώπη στη λιτότητα", υποσχέθηκε ο αρχηγός του κράτους, προσθέτοντας: "Δεν θέλω η Ευρώπη να είναι ένα αναμορφωτήριο".
      Ερωτηθείς σχετικά με τις γάλλο-γερμανικές σχέσεις, έκανε λόγο για "μια φιλική ένταση", πρόσθεσε όμως ότι το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν "μια υποχρέωση και οι δυο, για να προχωρήσει μπροστά η Ευρώπη".
      Επιβεβαίωσε επίσης ότι η Γαλλία δεν θα επιτύχει το στόχο της μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος στο 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2013, όπως είχε δεσμευτεί στους Ευρωπαίους εταίρους της.
      "Δεν θα πετύχουμε το 3%, διότι αν πιέσουμε τους ρυθμούς θα αναιρέσουμε την ελπίδα μιας επιστροφής στην ανάπτυξη", τόνισε.

      http://www.e-typos.com/Post.aspx?id=31294
      27/3/13

      Delete
  3. Ο Γερμανός οδηγός της Ευρώπης (τροποποιημένο το γνωστό ανέκδοτο)
    Ο Γερμανός οδηγός της Ευρώπης περιφέρει το τανκς του ανά την Περιφέρεια της Ευρωζώνης. Το τανκς είναι ανοιχτό, μια πλατφόρμα, και πάνω της οι χώρες της Ευρωζώνης. Η πορεία ήταν σε ανώμαλο δρόμο , έτσι σε κάποιο ταρακούνημα πέφτει κάτω ο Έλληνας, Τον αρπάζει η ερπύστρια και μένει να χαροπαλεύει στο πλάι της διαδρομής. Κατεβαίνει ο Γερμανός οδηγός της Ευρώπης, βγάζει τα μαχαίρια και αποτελειώνει τον άτυχο Έλληνα, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των υπόλοιπων της Ευρωζώνης.
    -Για να μην τυραννιέται ο καημένος!, τους λέει.
    Συνεχίζεται το ταξίδι της Ευρωζώνης με το Γερμανό της οδηγό ανέμελο και ευτυχισμένο που έκανε το (απ)ανθρωπιστικό του καθήκον. Στην επόμενη ανατάραξη, μιας και το διασκέδασε πολύ αυτό που έγινε με τον Έλληνα, “βοήθησε” τον Κύπριο να “πέσει”. Τραυματίζεται θανάσιμα κι αυτός από την πτώση και τις ερπύστριες, κατεβαίνει ο Γερμανός οδηγός, βγάζει τα μαχαίρια του και αποτελειώνει τον άτυχο Κύπριο μπροστά στα έκπληκτα μάτια των υπόλοιπων της Ευρωζώνης.
    -Για να μην τυραννιέται ο καημένος!, τους λέει.
    Συνεχίζεται το ταξίδι της Ευρωζώνης με το Γερμανό οδηγό να το απολαμβάνει όλο και περισσότερο. Έτσι στην επόμενη ανατάραξη σπρώχνει το Μαλτέζο, τον Λουξεμβούργιο και το Σλοβένο. Πέφτει πρώτος ας πούμε ο Σλοβένος, η ερπύστρια του πετάει τα έντερα έξω, αλλά δεν χάνει τις αισθήσεις του. Πλησιάζει ο Γερμανός οδηγός της Ευρώπης, σκύβει στοργικά και ετοιμάζεται να βγάλει τα μαχαίρια του. Ο Σλοβένος, σπρώχνει τα έντερα στην κοιλιά του, πετάγεται όρθιος, τινάζεται , ξεσκονίζεται και κραυγάζει:
    -Ευτυχώς που δεν πάθαμε τίποτα!

    Αυτή είναι η Ευρώπη με τον Οικονομικό Ναζιστικό Επεκτατισμό, σήμερα: ένα κρύο ανέκδοτο. Και το Ευρώ, οι σύγχρονοι Γερμανικοί φούρνοι....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και η Σλοβενία ”σκουπίδι” από τον Moody’s....υποβαθμίστηκε στην κατηγορία junk.....

      Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε σε σκουπίδι ((Ba1 από Baa2) τα ομόλογα της Σλοβενίας προσθέτοντας ότι το outlook της χώρας παραμένει αρνητικό.

      Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου η απόφαση ελήφθη για τρεις βασικούς λόγους.

      Πρώτος λόγος η κατάσταση του τραπεζικού τομέα, δεύτερος λόγος η επιδείνωση του ισολογισμού της χώρας και τρίτος παράγοντας η αυξημένη αβεβαιότητα στην εξασφάλιση κεφαλαίων από τις αγορές που αυξάνουν το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας σε βοήθεια από το εξωτερικό.
      http://www.onlycy.com/326138-και-η-σλοβενία-σκουπίδι-από-τον-moodys
      30/4/13

      Delete
    2. Bewertung der Bonität des Euro-Krisenstaats ....Moody's stuft Slowenien auf "Ramsch"....

      Die Ratingagentur Moody's hat die Kreditwürdigkeit Sloweniens auf "Ba1" und damit auf "Ramsch" herabgestuft. Als unmittelbare Konsequenz sagte die Regierung die eigentlich für den Abend geplante Ausgabe einer Anleihe ab, mit der sie an dringend benötigtes frisches Geld kommen wollte.

      Moody's begründete seine Entscheidung mit der der schwierigen Haushaltslage in Slowenien und der unsicheren Lage des Finanzsektors. Es sei davon auszugehen, dass Slowenien in absehbarer Zeit "Hilfe von außen" benötigen könnte, um seinen Banken- und Finanzsektor zu stützen.

      Der Ausblick des Ratings für die frühere jugoslawische Teilrepublik wurde auf negativ gesetzt, damit besteht das Risiko einer weiteren Herabstufung. Die beiden anderen großen Ratingagenturen S&P und Fitch stufen die Bonität Sloweniens deutlich besser ein.

      Banken haben faule Kredite in Milliardenhöhe angehäuft

      Die Entwicklung ist ein schwerer Schlag für die erst seit kurzem regierende Ministerpräsidentin Alenka Bratusek. Sie will das Land mit seinen zwei Millionen Einwohnern ohne Hilfe von außen und damit ohne Hilfe des Euro-Rettungsschirms sanieren. Gelingt das nicht, müsste sich Slowenien wohl wie zuletzt Zypern scharfen Sparauflagen der Geldgeber EU und IWF beugen.

      Die Banken des Landes haben faule Kredite im Umfang von rund sieben Milliarden Euro angehäuft - das entspricht einem Fünftel der Wirtschaftsleistung Sloweniens. Zudem ist das Land nach zweimaliger Rezession hoch verschuldet. Problematisch sind darüber hinaus die Korruption, Missmanagement und fehlende Wettbewerbsstärke.

      Bis zum 9. Mai muss die Regierung unter Führung Bratuseks der Europäischen Union einen Aktionsplan gegen die Wirtschaftskrise vorlegen. Erst Mitte des Monats hatte die EU-Kommission Slowenien zu dringenden Kurskorrekturen aufgerufen.-
      http://www.tagesschau.de/wirtschaft/slowenien150.html
      1/5/13

      Delete
    3. Ρεν: Δεν θα χρειαστεί διεθνή δανεισμό η Σλοβενία αν δράσει αποφασιστικά .....«ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ»....

      Η Σλοβενία δεν θα χρειαστεί διεθνή δανεισμό εάν αντιδράσει με ταχύτητα και μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, όμως οι στόχοι που έχει ορίσει η ΕΕ παραμένουν απρόσιτοι για αυτήν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, όπως εκτίμησε νωρίτερα σήμερα ο επίτροπος οικονομίας, Όλι Ρεν.

      «Η οικονομική κατάσταση της Σλοβενίας είναι ακόμη διαχειρίσιμη, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ανάληψη αποφασιστικής δράσης, χωρίς αχρείαστη καθυστέρηση, για να αναστραφεί η αρνητική αυτή οικονομική τάση», είπε ο επίτροπος της ΕΕ για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα.

      Ο Ρεν είπε ότι μπορεί να δοθεί στην Σλοβενία περισσότερος χρόνος για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει η ΕΕ, εάν παρουσιάσει μια ικανοποιητική στρατηγική μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων του τραπεζικού της τομέα, το ύψος των οποίων υπολογίζεται πως φθάνει τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ.
      http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63822329
      3/5/13

      Delete
    4. Συνταγή εξόδου από την κρίση αναζητά η Σλοβενία....

      Το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση της Σλοβενίας θα έχει αποστείλει στις Βρυξέλλες λεπτομερές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για τα δημοσιονομικά και το τραπεζικό της σύστημα σε μια προσπάθεια να αναστρέψει τη βαθιά ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία της ενώ διαβεβαιώνει ότι μπορεί να βγει από την κρίση χωρίς διεθνή βοήθεια.

      Η πρωθυπουργός της Σλοβενίας Αλένκα Μπράτουσεκ η οποία βρίσκεται στην εξουσία εδώ και έξι εβδομάδες, παρουσίασε το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων στα κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό και κατηγόρησε την προηγούμενη, κεντροδεξιά κυβέρνηση, ότι οδήγησε την οικονομία σε πλήρη ύφεση. Ο υπουργός Οικονομικών Ούρος Κούφερ τόνισε ότι η Σλοβενία είναι ικανή να βγει από αυτήν τη βαθειά οικονομική κρίση χωρίς διεθνή βοήθεια.

      Σύμφωνα με το προσχέδιο του προγράμματος δράσης, το οποίο δημοσίευσε η εφημερίδα Finance, η κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλει ένα "φόρο κρίσης" , να αυξήσει τον ΦΠΑ στο 22% (κατά 2 μονάδες) και να επιβάλει φόρο στα ακίνητα. Παράλληλα, σχεδιάζει την ιδιωτικοποίηση δυο δημοσίων οργανισμών ( μιας τράπεζας και του μεγαλύτερου ομίλου επικοινωνιών), περαιτέρω μείωση των αποδοχών στο δημόσιο τομέα (προηγήθηκε μείωση κατά 8% το 2012) και παράταση του παγώματος των συντάξεων που επεβλήθηκε πέρυσι.

      Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο "φόρος κρίσης" θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, θα αφορά τα προσωπικά εισοδήματα και σε καμία περίπτωση δεν θα αυξήσει τη φορολογική επιβάρυνση για τους εργαζόμενους ή τους εργοδότες. Η ετήσια επίπτωση του μέτρου, που εκτιμάται ότι θα έχει 18μηνη διάρκεια, αναμένεται να "αγγίξει" το ποσό των 300 εκ. ευρώ.

      Εάν τεθούν οι αλλαγές σε ισχύ από το 2014 αναμένεται να φέρουν, ετησίως, επιπλέον έσοδα στον προϋπολογισμό ύψους 250 εκ. ευρώ. Τα μέτρα θα τεθούν την Τετάρτη σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και η πρωθυπουργός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνουν προσθήκες και στη συνέχεια να υιοθετηθούν από το υπουργικό συμβούλιο.

      Τον Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι η Σλοβενία είναι από τις χώρες που αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους στην ευρωζώνη.

      http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=361965
      7/5/13

      Delete
    5. Σλοβενία: Δεν θα μπορούσαμε προς το παρόν να δανειστούμε από τον ESM...

      Η Σλοβενία διαθέτει αρκετά χρήματα, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της, διαβεβαίωσε η πρωθυπουργός της χώρας Αλένκα Μπράτουσεκ σε συνέντευξή της, χθες το βράδυ, στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό TV Slovenija. Η κ. Μπράτουσεκ εξήγησε ότι η κυβέρνησή της αποφάσισε να προχωρήσει σε νέο δανεισμό, προκειμένου να αποδείξει πως ακόμη και πριν από την μεταφορά των τοξικών τραπεζικών δανείων σε μία "κακή" τράπεζα, οι χρηματαγορές παραμένουν ανοιχτές για τη χώρα.

      Απέρριψε δε, το επιχείρημα ότι η Σλοβενία θα μπορούσε να έχει καταφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), προκειμένου να εξασφαλίσει ένα χαμηλότερο κόστος δανεισμού, επισημαίνοντας ότι ο μηχανισμός, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν λειτουργεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε η Σλοβενία να μπορούσε να δανειστεί χρήματα από αυτόν.

      Όμως, ακόμη και αν η χώρα ζητούσε χρήματα από τον ESM, αυτό θα συνεπαγόταν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα έπρεπε να πληρωθούν, διευκρίνισε, υπογραμμίζοντας ότι "θεωρήσαμε σημαντικό να διατηρήσουμε εξολοκλήρου την κυριαρχία της χώρας, να αποφασίσουμε μόνοι μας πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας".

      Η πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Σλοβενία θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης από το δεύτερο εξάμηνο του 2014, εκτιμώντας ότι η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και η υιοθέτηση νόμου που θα βοηθήσει την απομόχλευση (μείωση του δανεισμού ή του χρέους) στον τομέα των επιχειρήσεων, θα έχουν θετική αντανάκλαση στην οικονομία και την ανάπτυξη.

      Αναφερόμενη στην εισαγωγή του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας, η κ. Μπράτουσεκ επεσήμανε ότι επιλέχθηκε ως η πιο δίκαιη εναλλακτική λύση απέναντι σε μέτρα που θα έπλητταν το κράτος πρόνοιας ή θα αφορούσαν σε περικοπές συντάξεων, ενδεχομένως ακόμη και στην εισαγωγή διδάκτρων. Σύμφωνα με ένα υπολογισμό που επικαλέστηκε, το κόστος του νέου φόρου σε ακίνητο μέσης επιφάνειας 68 τ.μ., θα είναι επιπλέον ποσό τριών ευρώ ανά μήνα, σε σχέση με την τρέχουσα εισφορά για τα ακίνητα. Η κ. Μπράτουσεκ δήλωσε ότι όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης εξακολουθούν να απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της αυτή τη στιγμή.

      Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
      http://www.capital.gr/News.asp?id=1910568
      19/11/13

      Delete
  4. Η κλίνη του Γερμανού Προκρούστη, περιμένει τον επόμενο...
    Να μπει ο επόμενος και να κλείσει πίσω του την πόρτα... Ο Γερμανός Προκρούστης Γιατρός της Κρίσης Περιμένει... Πάντα Πρόθυμος να προσφέρει τις Υπηρεσίες του σε όλους όσους επιθυμούν να αυτοακρωτηριαστούν για να σώσουν τις πατρίδες τους (και την Παρτίδα για τους Γερμανούς)...
    Βρωμοζηλιάρηδες, που λέει και ο Σόϊμπλε... Με τη σφραγίδα πάντα της Γερμανικής Τεχνολογικής Υπεροχής...

    ReplyDelete
  5. Σλοβενία: Προσπάθεια εξευμενισμού των αγορών.....

    Προσπάθειες για να κατευνάσει τις ανησυχίες των αγορών για την οικονομική κατάσταση της Σλοβενίας θα καταβάλλουν, στη διάρκεια των εαρινών Συνόδων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας Ούρος Τσάφερ και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας Μάρκο Κράνιετς.

    Ο Τσάφερ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης των ΗΠΑ για να επαναλάβει πως στην περίπτωση της Σλοβενίας το αποκαλούμενο “κυπριακό σενάριο” δεν έχει καμία, απολύτως, βάση.

    Οι προσπάθειες της σλοβενικής κυβέρνησης να καθησυχάσει τους επενδυτές και τις αγορές εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα, ιδίως έπειτα από το “ξέσπασμα” της κρίσης στην Κύπρο και ενισχύθηκαν από δημοσιεύματα μέσων μαζικής ενημέρωσης που παρουσίασαν την Σλοβενία ως το επόμενο "κομμάτι" του ντόμινο της ευρωζώνης που είναι έτοιμο να πέσει, αναφέρεται χαρακτηριστικά σε τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων “STA”.

    Με τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να ζητούν άμεση δράση από την κυβέρνηση, το υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, το οποίο καταρτίστηκε στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος σταθερότητας και μεταρρυθμίσεων και θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες μέχρι τις 9 Μαΐου.

    Η πρωθυπουργός της Σλοβενίας Αλένκα Μπράτουσεκ συνεχώς επαναλαμβάνει, μέσω συνεντεύξεών της στον διεθνή Τύπο πως δεν υπάρχει περίπτωση η χώρα να προσφύγει στη λύση του πακέτου διάσωσης και προσθέτει ότι η Σλοβενία δεν χρειάζεται χρήματα, αλλά εμπιστοσύνη και περισσότερο χρόνο για να επιλύσει, μόνη της, τα προβλήματά της.

    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=358821
    19/4/13

    ReplyDelete
  6. Fresh Slovenian protests amid bailout fears.....

    April 27, 2013
    By Marja Novak

    LJUBLJANA:
    Around 2,500 anti-corruption protesters gathered in the center of the Slovenian capital Ljubljana on Saturday, the first such demonstrations since the center-left government of Prime Minister Alenka Bratusek took power on March 20.

    Similar protests helped bring down the previous conservative government of Janez Jansa, which lost a majority in parliament in January over a corruption scandal, although those involved crowds of up to 20,000 people.

    Many on the streets on Saturday hoped Slovenia could avoid a Cyprus-style bailout, seen as a risk with the country's three biggest banks, in which the state has large stakes, nursing most of the 7 billion of euros of bad loans in the lending sector.

    "Power to the people" and "Let's fire the troika, not the people" read banners held aloft by protesters blowing whistles.

    "I am here because I believe we have to get rid of anyone who has held high political office during the last 20 years," said Damijan Sencar, a 51-year old electrical engineer. "The political elite here is corrupt."

    "I fear that things will get even worse in Slovenia if the troika comes, but I hope that can still be avoided," he added, referring to EU/IMF bodies involved in last month's chaotic bailout of Cyprus.

    TAX INCREASES

    The new center-left government plans tax increases and more public sector wage cuts in order to further reduce the budget deficit, which reached 4 percent of GDP last year, down from 6.4 percent in 2011.

    The government is also planning to establish by June a special bank which will take over most bad loans burdening the ailing banking sector - at the heart of concerns Slovenia could be the next euro zone member in need of financial rescue.

    The small Alpine state of two million people was badly hit by the global financial crisis due to its dependency on exports, and fell into recession again last year amid lower export demand and a fall in domestic spending caused by budget cuts.

    Unemployment stands at a 14-year high and is expected to rise further by the end of the year.

    The government this week held non-deal fundraising road shows in the main global financial centers, although Finance Minister Uros Cufer told Reuters last month the country had sufficient liquidity to postpone a bond issue until the autumn.

    Yields on Slovenian bonds have soared to almost 7 percent since March when the Cyprus bailout deal was announced, but eased to 5.936 percent on Friday for the country's 10-year benchmark bond, according to Reuters data.

    Slovenia issued its last bond in October, a $2.25 billion 10-year paper with a yield of 5.7 percent. The government says the country will be able to solve its problems without international help. ($1 = 0.7676 euros)

    Read more: http://www.dailystar.com.lb/News/International/2013/Apr-27/215317-fresh-slovenian-protests-amid-bailout-fears.ashx#ixzz2RgsvbiZg
    (The Daily Star :: Lebanon News :: http://www.dailystar.com.lb)
    27/4/13


    ReplyDelete
  7. Σλοβενία: Δεύτε λάβετε τελευταίο δάνειο ....Προς κυπριακό μοντέλο;....

    Η Σλοβενία δανείστηκε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τις διεθνείς αγορές για να στηρίξει τις τράπεζές της και να απομακρύνει το ενδεχόμενο ενός σχεδίου διάσωσης, προβαίνοντας τελικά σε μια έκδοση ομολόγων που είχε αναστείλει πριν από δύο ημέρες, λόγω της υποβάθμιση της αξιολόγησης των ομολόγων από τον οίκο Moody's.

    Τα ομόλογα αυτά θα χρηματοδοτήσουν την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Άλενκα Μπράτουσεκ τουλάχιστον ως το τέλος του έτους και θα της δώσουν το χρόνο για να προχωρήσει στην επιβολή αντιδημοτικών περικοπών στις δαπάνες και την ιδιωτικοποίηση ορισμένων από τις κρατικές εταιρείες, η οποία έχει καθυστερήσει για πολύ καιρό.

    Ωστόσο η έκδοση ομολόγων μπορεί να φέρει και το αντίθετο αποτέλεσμα στην μικρή αυτή χώρα της ευρωζώνης των 2 εκατομμυρίων κατοίκων, καθώς μπορεί στην ουσία να αμβλύνει τις πιέσεις στον τετρακομματικό συνασπισμό της Μπράτουσεκ να επιβάλει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις, εκτίμησαν αναλυτές.

    "Αυτό είναι βραχυπρόθεσμα θετικό, κερδίζουμε χρόνο, αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να επαναπαυθεί στις δάφνες της. Χρειαζόμαστε να δούμε ένα φιλόδοξο μοντέλο μεταρρυθμίσεων και η Σλοβενία χρειάζεται να αλλάξει ολόκληρο το οικονομικό της μοντέλο", δήλωσε ο Τίμοθι Ας, αναλυτής στην Standard Bank.

    Η Σλοβενία ανέβαλε την έκδοση ομολόγων της την Τρίτη μετά την υποβάθμισή της σε Ba1 από Baa2 από τον Moody's.
    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=361540
    2/5/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin