Sunday, March 17, 2013

Μάρτιν Σουλτς: «Να εξαιρεθούν οι μικροκαταθέτες»

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ζητεί να εξαιρεθούν οι μικροκαταθέτες από το κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο, που αποφάσισε την Παρασκευή το Γιούρογκρουπ.
Σε δηλώσεις του προς την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου επισημαίνει ότι οι Κύπριοι μικροκαταθέτες δεν μπορεί να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τα όποια κρούσματα οικονομικής κακοδιαχείρισης στη χώρα και προτείνει να απαλλαχθούν από το κούρεμα όσοι διαθέτουν καταθέσεις έως 25.000 ευρώ στις κυπριακές τράπεζες. «Πρέπει να βρεθεί μία λύση με κοινωνικά κριτήρια» υποστηρίζει ο Γερμανός πολιτικός.

Κατά τα άλλα πάντως, ο Μάρτιν Σουλτς υποστηρίζει ότι η απόφαση για κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο είναι κατ΄αρχήν σωστή, γιατί, όπως δηλώνει, δεν θα ήταν πρέπον να επιβαρύνονται συνεχώς οι φορολογούμενοι για τη διάσωση τραπεζικών ιδρυμάτων, όταν μάλιστα η Κύπρος έχει και καταθέσεις «αδιευκρίνιστης προέλευσης» όπως υποστηρίζει.
Παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της Αριστεράς Άξελ Τροστ. «Είναι ακατανόητο, γιατί πρέπει οι μικροκαταθέτες να πληρώσουν τα όποια λάθη των τραπεζών» δηλώνει ο Γερμανός πολιτικός στην εφημερίδα Die Welt.

Ζυμώσεις για την ψήφιση του «πακέτου»
Όρους για την υπερψήφιση του πακέτου προς την Κύπρο θέτουν οι Πράσινοι.
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι ζυμώσεις και οι αντιπαραθέσεις για την ψήφιση του πακέτου βοήθειας προς την Κύπρο στη γερμανική Βουλή. «Μετά από σκληρές και μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις βρήκαμε έναν δρόμο, για να βοηθήσουμε την Κύπρο, χωρίς να υποθηκεύσουμε το μέλλον της χώρας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε σε συνάντησή του με εκπροσώπους των γερμανικών κομμάτων για θέματα προϋπολογισμού. Κάποιοι βουλευτές φαίνεται να μην συμφωνούν: Ο Φιλελεύθερος Φρανκ Σέφλερ δήλωσε στην εφημερίδα Handelsblatt ότι θα καταψηφίσει τη βοήθεια προς την Κύπρο, ενώ ανάλογη άποψη εκφράζει και ο βουλευτής των χριστιανοδημοκρατών Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ μιλώντας στην κυριακάτικη έκδοση της Bild.
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση: «Το αν και υπό ποιές προϋποθέσεις θα δώσουμε τη συγκατάθεσή μας, θα εξαρτηθεί από το αν θα ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση του φορολογικού ντάμπινγκ και αν θα σταματήσει το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».
Η Σάρα Βάγκενκνεχτ από το Κόμμα της Αριστεράς δήλωσε ότι το κόμμα της θα καταψηφίσει το πακέτο βοήθειας προς την Κύπρο, όπως είχε κάνει και με τα αντίστοιχα πακέτα βοήθειας προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Die Welt / DPA / Γιάννης Παπαδημητρίου
Υπεύθ.σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
 .dw.de
17/3/13 
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin