Tuesday, March 26, 2013

Λουξεμβούργο: Το Βερολίνο επιδιώκει την ηγεμονία στην ευρωζώνη

«Η Γερμανία δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει το επιχειρηματικό μοντέλο για άλλες χώρες στην ΕΕ»
-
Λουξεμβούργο
Σφοδρή επίθεση κατά της Γερμανίας, δευτερευόντως και άλλων ισχυρών κρατών της ΕΕ, εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, τονίζοντας ότι το Βερολίνο επιδιώκει την ηγεμονία στην ευρωζώνη και ότι δεν έχει το δικαίωμα να υπαγορεύει επιχειρηματικά μοντέλα σε άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η Γερμανία», δήλωσε ο υπουργός στο Reuters, «δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει το επιχειρηματικό μοντέλο για άλλες χώρες στην ΕΕ».


Δεν θα πρέπει, υπό το πρόσχημα τεχνικών οικονομικών θεμάτων, «να πνίγονται άλλες χώρες», υπογραμμίζει.

Προσθέτει δε ότι «δεν θα πρέπει η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία να λένε ‘θέλουμε τα χρηματοοικονομικά κέντρα [να είναι] σε αυτές τις τρεις χώρες και οι άλλες να σταματήσουν’.

» Είναι κατά της ενιαίας αγοράς και της ευρωπαϊκής ενότητας», συνεχίζει, λέγοντας «ότι το να επιδιώκεις ηγεμονία είναι λανθασμένο και μη ευρωπαϊκό».

Ο Άσελμπορν πρόσθεσε ακόμη ότι είναι σημαντικό πως επιτράπηκε σε μικρότερες χώρες της ΕΕ να αναπτύξουν συγκεκριμένα εξειδικευμένα μοντέλα (niches).

Υπενθύμισε τέλος ότι η Γερμανία ήταν από τους βασικούς ωφελημένους της ευρωζώνης γιατί το κόστος δανεισμού μειώθηκε γιατί οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο εν μέσω της κρίσης.

Η σε έντονο ύφος κριτική του υπουργού του Λουξεμβούργου έρχεται αμέσως μετά τη παρέμβαση του πρωθυπουργού και πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επέκρινε σκληρά τη στάση των Ευρωπαίων κατά της Κύπρου λέγοντας ότι «συμπεριφερθήκαμε στους κυπρίους σαν να ήταν όλοι συμμορίτες και γκάνγκστερ» εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για την στάση αυτή.

Κριτική από το Βερολίνο
Το Λουξεμβούργο υπενθυμίζεται ότι έχει εκτεταμένο χρηματοπιστωτικό τομέα και μάλλον χαλαρούς κανόνες σε ορισμένα ζητήματα φορολογίας και κανονισμών.

Γερμανοί πολιτικοί είχαν ασκήσει έντονη κριτική στο κυπριακό μοντέλο, με την καγκελάριο Μέρκελ να δηλώνει μάλιστα ότι το μοντέλο έχει πλέον πεθάνει.

Ωστόσο, δεν λείπει και η κριτική από τη Γερμανία και για το Λουξεμβούργο, με το ανώτατο στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών, Γιόακιμ Πος, να βάλει κατά του Λουξεμβούργο αποκαλώντας το «προβληματική χώρα».

«Μακροπρόθεσμα», είπε απαντώντας στα σχόλια του Άσελμπορν, «κανένα επιχειρηματικό μοντέλο που παρακάμπτει τον θεμιτό ανταγωνισμό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό σε μια οικονομία της αγοράς. Φυσικά το Λουξεμβούργο ανήκει σε αυτές τις προβληματικές χώρες».
.tovima.gr
26/3/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

8 comments:

  1. Υποβάθμισε την Κύπρο ο οίκος Fitch....Ο οίκος βαθμολογεί πλέον τη χώρα με «Β»....

    Ο οίκος αξιολόγησης αξιόχρεου Fitch υποβάθμισε σήμερα σε αρνητική την οικονομική προοπτική της Κύπρου, εκτιμώντας ότι το σοκ από την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας μπορεί να βλάψει την εγχώρια οικονομία και ως εκ τούτου και τα δημόσια οικονομικά της.

    Ο οίκος βαθμολογεί πλέον την Κύπρο με «Β», μια αξιολόγηση που βρίσκεται πολύ χαμηλά στην κατάταξη του οργανισμού αυτού, και η οποία αντιστοιχεί σε έναν οφειλέτη με πολύ ασθενείς εγγυήσεις αποπληρωμής.

    Το οδυνηρό ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης για το νησί που είναι μέλος της ευρωζώνης προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές την εβδομάδα αυτή, με μεγάλο μέρος των καταθετών των τραπεζών να «τιμωρείται» στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού.

    "Ο Fitch θα επιδιώξει να επανεξετάσει την αρνητική οικονομική προοπτική της Κύπρου όταν θα έχουν συμφωνηθεί περαιτέρω ουσιώδη στοιχεία του προγράμματος», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης.

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=127713
    26/3/13

    ReplyDelete
  2. Προσωπικό ασφαλείας ετοιμάζει η εταιρεία G4S όταν θα ανοίξουν οι τράπεζες στην Κύπρο....

    Η βρετανική εταιρεία G4S, o μεγαλύτερος διεθνής όμιλος εταιρειών παροχής λύσεων ασφαλείας, ειδικευμένος να αναλαμβάνει επιχειρηματικές δραστηριότητες όπου οι κίνδυνοι σε ασφάλεια και προστασία θεωρούνται απειλές στρατηγικής σημασίας, θα αναλάβει την προστασία των τραπεζών στην Κύπρο την Πέμπτη όταν αυτές θα ανοίξουν.

    Τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters αναφέρει ότι η εταιρεία η οποία προσφέρει ήδη υπηρεσίες Χρηματαποστολών (Μεταφορές χρημάτων και αξιών, διαχείριση αξιών, διαχείριση ΑΤΜ κ.τ.λ στις κυπριακές τράπεζες, θα προσφέρει φύλακες για τις τράπεζες, περιλαμβανομένου της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας, οι οποίες έχουν το μεγαλύτερο αριθμό καταθετών στην Κύπρο και δεν έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους επειδή οι τράπεζες δεν είναι ανοικτές εδώ και μια βδομάδα.

    Σύμφωνα με τον Τζον Αργυρου, διευθυντή του κυπριακού παραρτήματος της G4, είπε ότι οι 750 υπάλληλοι της εταιρείας στην Κύπρο εργάζονται όλο το βράδυ, και με τη συνοδεία της Αστυνομίας, τροφοδοτούν τις Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές στις τράπεζες.

    «Η ζήτηση έχει τετραπλασιαστεί και είναι περισσότερη από ό,τι μπορούμε να προσφέρουμε. Δεν έχουμε κλείσει από την μέρα που άρχισε η κρίση», ανέφερε ο κ. Αργυρού, προσθέτοντας ότι δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο στον τομέα των εταιρειών υπηρεσιών ασφάλειας.

    Ανέφερε ότι από την μέρα που άρχισε η κρίση, η εταιρεία λαμβάνει τηλεφωνήματα από πελάτες για συστήματα ασφαλείας ή χώρους για να μπορέσουν να φυλάξουν την περιουσία τους γιατί οι τράπεζες παραμένουν κλειστές. Η εταιρεία επίσης χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσος κρίκος για την μεταφορά χρημάτων από το εξωτερικό για πληρωμή μισθών και προμηθευτών και αντλεί από τα δικά της αποθέματα για να προσφέρει εγγυήσεις για πληρωμές στο εξωτερικό, και λειτουργεί κατά τρόπο σαν τράπεζα.

    Το επόμενο τεστ για την G4 θα είναι η ανάπτυξη 180 άτομα – προσωπικό ασφαλείας στις τράπεζες για να βοηθήσουν στο αναμενόμενο κύμα πελατών που θα απαιτούν τα χρήματά τους καθώς και απαντήσεις.

    Το προσωπικό της εταιρείας, είπε, θα είναι έξω από τα υποκαταστήματα των τραπεζών για τον έλεγχο των ουρών και θα είναι σε επικοινωνία με την Αστυνομία. «Θα είμαστε εκεί για να κάνουμε τους τραπεζικούς να νιώθουν ασφάλεια όπως και τους πελάτες», ανέφερε.

    http://www.onlycy.com/310810-
    26/3/13

    ReplyDelete
  3. Hollande y Rajoy defienden la garantía de los depósitos como 'principio irrevocable'....Consideran a Chipre una excepción....


    1. Rajoy defiende la necesidad de avanzar hacia la unidad bancaria
    2. Hollande alerta de que Europa, incluso Alemania, crece 'demasiado poco'



    El presidente del Gobierno, Mariano Rajoy, y el líder francés, François Hollande, han defendido en el Palacio del Elíseo de París que la garantía de los depósitos "tiene que ser un principio irrevocable" en la Unión Europea.

    Los jefes de los Ejecutivos español y galo han defendido esta postura después de que Chipre se haya visto obligada a hacer una quita a los depósitos de más de 100.000 euros a cambio de recibir un rescate de 10.000 millones de euros para su banca. En concreto, la tasa podría alcanzar el 40% de los ahorros.

    Rajoy ha rechazado utilizar esta medida en el futuro, pero la Comisión Europea prepara una reforma legislativa para que los ahorradores con más de 100.000 euros participen en los próximos rescates bancarios, como desea Alemania.

    Precisamente el ministro de Economía español, Luis de Guindos, aseguró la pasada semana que los depósitos bancarios por debajo de 100.000 euros "son sagrados" y están "absolutamente garantizados". "Los depositantes españoles tienen que estar absolutamente tranquilos", añadió.

    "El problema del sector bancario chipriota es distinto al de cualquier otro país de la Unión Europea", afirmó Rajoy, quien aprovechó la ocasión para reclamar avances en la unión bancaria europea.

    "Si la unión bancaria fuera ya un hecho, no hubiéramos tenido que pasar por el problema por el que hemos pasado en las últimas horas", aseguró.

    Hollande recordó por su parte que el sistema bancario chipriota era "muy grande" y los ahorradores no solo eran ciudadanos del país o de la zona euro.

    En su opinión, Europa "tiene que ser estimulada y buscar un equilibrio entra la cuota para sanear las cuentas y la cuota que necesitamos en materia de crecimiento. El camino es diferente de un país a otro".

    El presidente francés advirtió de que el incremento del PIB previsto en Europa es "demasiado poco" para reducir la tasa de desempleo. Además, destacó que en este contexto "ningún país europeo puede crecer", ya que incluso Alemania, "que parece tener la situación más idónea", va a crecer sólo ocho décimas en 2013.

    http://www.elmundo.es/elmundo/2013/03/26/economia/1364324145.html
    26/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Φ. Ολάντ: Η εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων "πρέπει να είναι μια απόλυτη και αμετάκλητη αρχή....

      Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε σήμερα ότι η εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων, που υπονομεύθηκε στην Κύπρο, θα πρέπει να είναι "μια απόλυτη και αμετάκλητη αρχή" στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημείωσε ότι η Κύπρος ήταν μια "ειδική, μοναδική και εξαιρετική περίπτωση".

      Ο Γάλλος πρόεδρος, σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι τόνισε ότι είναι πολύ προσηλωμένος στη "ασφάλεια των καταθέσεων που πρέπει να είναι μια απόλυτη και αμετάκλητη αρχή".

      http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=173217
      26/3/13

      Delete
  4. Λιλλήκας: Δημοψήφισμα για την δανειακή σύμβαση...

    Σχέδιο «διάλυσης» της οικονομίας και της κοινωνίας χαρακτηρίζει την απόφαση του Eurogroup ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Λιλλήκας, επιρρίπτοντας ευθύνες «άτακτης υποχώρησης» στον πρόεδρο Αναστασιάδη και ζητώντας δημοψήφισμα.

    Ο Γ. Λιλλήκας υποστηρίζει ότι επιβάλλεται η δανειακή σύμβαση να τεθεί σε δημοψήφισμα και εκφράζει την άποψη ότι οι λύσεις για ξεπέρασμα της κρίσης, πρέπει να αναζητηθούν έξω από τον «παραλογισμό» της τρόικας και του Eurogroup, για να διατηρηθεί η εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία.

    Επίσης, υπογραμμίζει ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης κρίνεται «γιατί πεισματικά απέφυγε να εξετάσει εναλλακτικές επιλογές που είχε στη διάθεση του», με αποτέλεσμα Γερμανία και ΔΝΤ να πειραματιστούν σε βάρος του κυπριακού λαού. Κάνει λόγο για άτακτη υποχώρηση της Κύπρου στο Eurogroup, που έστειλε το μήνυμα πως «ο πρόεδρος και η κυβέρνηση του είναι ευάλωτοι στους εκβιασμούς και χωρίς αντιστάσεις».

    Για την δανειακή σύμβαση, τονίζει ότι πρέπει να δημοσιοποιηθεί πριν επικυρωθεί από τη Βουλή, ενώ επισημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κινδυνεύει να μετατραπεί σε «αποικία της τρόικας, η οποία θα κυβερνά διά των υπαλλήλων της που θα έχουν εξουσία κυβερνήτη».

    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=352965
    26/3/13

    ReplyDelete
  5. Γερμανία: Για την «έλλειψη αλληλεγγύης» κάνει λόγο η υπ. Δικαιοσύνης....ΠΡΟΣ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ...

    Tην αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων της Γερμανίας στους χειρισμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης ζήτησε η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης, Σαμπίνε Λοϊτχόισερ-Σνάρενμπεργκερ, αναφερόμενη στην κριτική που ασκείται τις τελευταίες ημέρες εναντίον του Βερολίνου.

    Σε συνέντευξή της στην Münchner Merkur, η υπουργός υποστήριξε ότι «θα πρέπει να εκπροσωπούμε από κοινού αυτές τις αποφάσεις και θα πρέπει να τις υπερασπιζόμαστε και από κοινού».

    Διαμαρτυρήθηκε λέγοντας: «Μέχρι στιγμής δυστυχώς δεν το πολυακούω αυτό».

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63803353
    27/3/13

    ReplyDelete
  6. Euro-Krise Deutschlands Image, Merkels Beitrag ....

    Merkel mit Hitler-Bärtchen, Merkel als Domina: Wie viel Schuld trägt die Kanzlerin daran, dass das Bild der Deutschen in den Euro-Krisenländern so schlecht ist?

    Für den spanischen Fernsehjournalisten Jordi Évole benimmt sich Angela Merkel wie eine Domina: Sie peitscht die Staaten der Euro-Zone aus, die sich schlecht benehmen. Es ist ein drastisches Bild, das Évole zeichnet. Er nutzte es schon im vergangenen Herbst. Damals gingen die Spanier gegen den Sparkurs ihrer Regierung auf die Straße; sie protestierten gegen Arbeitsmarktreformen nach deutschem Vorbild und gegen Steuererhöhungen. Heute, nach der Rettung Zyperns, ist das Domina-Image aktueller denn je.

    Dabei haben alle Euro-Staaten gemeinsam das Hilfspaket für Zypern beschlossen. Und dem Vernehmen nach war es gar nicht Angela Merkel, sondern der zyprische Regierungschef Nikos Anastasiades selbst, der im gescheiterten ersten Anlauf zur Rettung durchsetzte, auch die Kleinsparer zu belasten. Doch die Demonstranten in Nikosia interessiert das wenig. Ihre Wut richtet sich gegen die Bundeskanzlerin, die auf Transparenten erneut mit Hitler-Bärtchen und Hakenkreuz dargestellt wird. "Merkel, Du stiehlst unsere Ersparnisse", riefen sie auf den Straßen.
    Selbst seriöse Medien greifen in der Euro-Debatte gern zu Nazi-Vergleichen, seit griechische Zeitungen Angela Merkel vor einem Jahr als Nazifrau darstellten. Vor wenigen Tagen erst schrieb der spanische Ökonomieprofessor Juan Torres López in der Tageszeitung El País: "Wie Hitler hat Angela Merkel dem Rest des Kontinents den Krieg erklärt, diesmal, um sich wirtschaftlichen Lebensraum zu sichern." Online ist der Text inzwischen nicht mehr zu finden.

    Das Dilemma der Deutschen

    Für die deutsche Regierung ist das ein kaum aufzulösendes Dilemma: Zu Hause kritisierten die Wähler die Kanzlerin lange dafür, dass sie gegen anfänglichen Widerstand am Ende doch jedem Rettungspaket zustimmte. Im Ausland hingegen gilt sie als Eiserne Lady, die Europa mit viel zu harter Hand regiert. Viele Deutsche glauben, dass die Bundesregierung zu viel Steuergeld für riskante Rettungsmaßnahmen aufs Spiel setzt. In den Krisenländern finden dagegen viele, dass Deutschland großzügiger helfen sollte – schließlich hätten seine Exporteure in guten Zeiten auch vom schuldenfinanzierten Konsum des Südens profitiert. Dass beides nötig ist, Sparen und Hilfe, und dass es vor allem darum gehen sollte, die richtige Balance zwischen beidem zu finden, gerät zwischen den Fronten aus dem Blick...usw....http://www.zeit.de/politik/deutschland/2013-03/deutschland-image-europa
    28/3/13

    ReplyDelete
  7. Westerwelle: EU-Reformen sind kein deutsches Diktat....

    Frankreich solle seinen Pessimismus abschütteln und die Veränderungen als Chance begreifen, forderte Bundesaußenminister Guido Westerwelle am Freitag in Paris. In seiner Rede "Frankreich, Deutschland und die Zukunft Europas" versuchte er auch "Zerrbilder" der deutschen Euro-Krisenpolitik zurechtzurücken......http://www.euractiv.de/wahlen-und-macht/artikel/westerwelle-eu-reformen-sind-kein-deutsches-diktat-007561
    24/5/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin