Friday, March 1, 2013

Ο Χατζημαρκάκης για τις ελλείψεις φαρμάκων

Το γύρο του κόσμου  έχει κάνει ο αγώνας των Ελλήνων ασθενών να βρούνε  φάρμακα. Μετά το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, για τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά το θέμα έφτασε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!
Ειδικότερα σε  ερώτηση  που κατέθεσε ο  Ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων  Γιώργος  Χατζημαρκάκης επισημαίνει  το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική αγορά καθώς «μετά την πρόσφατη πτώση των τιμών των φαρμάκων στην Ελλάδα , οι διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες αρνούνται να προμηθεύουν τα ιατρικά προϊόντα στους Έλληνες εμπόρους ».

Όπως τονίζει ο κ. Χατζημαρκάκης σε σύγκριση με πριν από τρία  χρόνια οι εταιρίες  προμηθεύουν μόνο το 1/ 5 των προϊόντων  ενώ ο ΕΟΦ και το Υπουργείο Υγείας έχουν εκδώσει τέσσερις απαγορεύσεις εξαγωγών σε φαρμακευτικά προϊόντα .
Ωστόσο  οι φαρμακευτικές εταιρείες αρνούνται να προμηθεύουν ακόμα και τα προϊόντα που έχει απαγορευθεί η εξαγωγή τους.
Ο Ευρωβουλευτής  τονίσει ότι η στάση αυτή παραβιάζει το Ευρωπαϊκό δίκαιο, σύμφωνα με το οποίο οι φαρμακευτικές εταιρίες είναι υποχρεωμένες να προμηθεύουν  κανονικές ποσότητες  
Επιπλέον , οι αρχές,  υποχρέωσαν τους Έλληνες έμπορους ,τον Ιανουάριο 2012 ,ν αποκολλούν τις ταινίες γνησιότητας από τα κουτιά και να τις παραδίδουν. Αυτή η πρακτική σημαίνει μία ακόμη παράβαση του νόμου της ΕΕ.
Πρέπει να επισημανθεί, καταλήγει ο Ευρωβουλευτής ότι οι παράλληλες εξαγωγές στην Ελλάδα ανέχονται σε 500 εκατομμύρια ευρώ . Εμποδίζοντας τις παράλληλες εξαγωγές θα σήμαινε ότι 120 φαρμακαποθήκες θα πρέπει να κλείσουν  αφήνοντας 8.000 ανθρώπους άνεργους.

Και ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενήμερη για αυτές τις πρακτικές στην Ελλάδα οι οποίες παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία αφορά την ελεύθερη διακίνηση αγαθών ;
Ο διαχωρισμός των ταινιών γνησιότητας  από τα κουτιά αποτελεί παράβαση της 2011/16/ΕΕ οδηγίας επιβάλλοντας στους εμπόρους να εξάγουν παραποιημένα φάρμακα .
Ποια δράση προτίθεται να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος της ΕΕ στην Ελλάδα και να εξασφαλιστεί ότι το παράλληλο εμπόριο για ιατρικά προϊόντα θα παραμείνει μια δυνατή αγορά;

1/3/13 

1 comment:

  1. Τσίπρας: Το μνημόνιο έχει οδηγήσει το χώρο του φαρμάκου σε αδιέξοδο.....

    Την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της υγείας γενικότερα και τον τομέα του φαρμάκου ειδικότερα, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας και τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας.

    Ο κ. Τσίπρας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι οι μνημονιακές πολιτικές έχουν οδηγήσει το χώρο της υγείας και του φαρμάκου σε αδιέξοδο και πρόσθεσε ότι η κατάσταση χαρακτηρίζεται από ελλείψεις φαρμάκων, συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή των ασθενών για την προμήθεια των φαρμάκων τους και απίστευτη ταλαιπωρία ειδικά για να βρουν τα ακριβά και μοναδικά φάρμακα που τα έχουν άμεση ανάγκη.

    Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, είπε ο κ. Τσίπρας επειδή ακολουθεί με την καθοδήγηση της τρόικας μια πολιτική συνεχούς και ανεξέλεγκτου περιορισμού των δαπανών για το φάρμακο, προχωράει σε αδιαφανείς μεθόδους τιμολόγησης, με συνεχή λάθη που δεν διορθώνονται.

    Μάλιστα, είπε ότι «με τον τρόπο που επιβάλλει την αναγραφή της δραστικής ουσίας, στρώνει το έδαφος για μονοπωλιακές καταστάσεις, υπονομεύοντας την παραγωγική βάση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας».

    Αναφερόμενος στα προβλήματα στον τρόπο παραγωγής, διακίνησης και διάθεσης των φαρμάκων, σημείωσε ότι απαιτείται μια ριζικά διαφορετική πολιτική από αυτή του μνημονίου, ενώ σημείωσε ότι οι αυστηροί ποιοτικοί έλεγχοι, η ορθή τιμολόγηση και η αξιολόγηση της πραγματικής αποτελεσματικότητας των φαρμακευτικών σκευασμάτων αποτελούν βασικά στοιχεία που θα ανατεθούν σε έναν αναβαθμισμένο και επαρκώς στελεχωμένο ΕΟΦ.

    http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=260975
    2/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin