Saturday, March 16, 2013

Άμεση έγκριση της απόφασης για την Κύπρο θα ζητήσει ο Σόιμπλε από το γερμανικό Κοινοβούλιο. Ίσως και την επόμενη εβδομάδα

Να εγκρίνει κατ' αρχήν την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο το συντομότερο δυνατό θα ζητήσει από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημείωσε ο ίδιος, ενημερώνοντας νωρίτερα την επιτροπή προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ.
«Θα εισηγηθώ αμέσως στην Μπούντεσταγκ να συμφωνήσει, ώστε να δοθεί η εντολή στην τρόικα προκειμένου να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες του προγράμματος» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, ενώ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η γερμανική υπηρεσία του Reuters είναι πιθανόν αυτή η ψηφοφορία να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς στις 22 Μαρτίου το γερμανικό κοινοβούλιο θα κλείσει για τις εορτές του Καθολικού Πάσχα. 



Ο ίδιος ο γερμανός υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πάντως ότι στις λεπτομέρειές του το πρόγραμμα θα υποβληθεί προς έγκριση στην Βουλή μετά το μέσον του Απριλίου.

Την στήριξή του στο σχέδιο που αποφασίστηκε στο Eurogroup εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος δήλωσε ότι θα δώσει την έγκρισή του εφόσον οι επενδυτές στις τράπεζες της Κύπρου θα πρέπει να επωμιστούν το μερίδιο του βάρους που τους αναλογεί και εφόσον η όποια βοήθεια θα συνοδεύεται με υποχρεώσεις που θα αναλάβει η Κύπρος. 

«Βοήθεια έναντι υποχρεώσεων», τόνισε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι, μετά την συζήτηση που είχε με τον κ. Σόιμπλε, σχημάτισε την εντύπωση ότι πράγματι έτσι θα γίνει.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Ράινερ Μπρούντερλε, χαιρέτισε την απόφαση «να συμμετάσχουν οι ίδιοι οι επενδυτές στην διάσωση της Κύπρου», σε συνέντευξή του ωστόσο στην εφημερίδα «Welt am Sonntag», επισημαίνει ότι πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση από τη Βουλή, θα πρέπει να αποδειχθεί η συστημική σημασία της Κύπρου.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Πέερ Στάινμπρουκ, σε δηλώσεις του στην Ραδιοφωνία Κεντρικής Γερμανίας (MDR), τόνισε ότι αυτή την στιγμή δεν μπορεί να υπολογιστεί κατά πόσο επηρεάζονται από την απόφαση των υπουργών Οικονομικών οι μικροί καταθέτες και υπογράμμισε ότι «δεν αρκεί να βρισκόμαστε στην σωστή κατεύθυνση», αναφερόμενος σε μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην Κύπρο για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, του «ντάμπινγκ» φόρων και του δυσανάλογα μεγάλου δημόσιου τομέα. 

Ο υπεύθυνος των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα προϋπολογισμού Κάρστεν Σνάιντερ δήλωσε ακόμη ότι ήταν ιδέα του κόμματός του η συμμετοχή των ίδιων των επενδυτών στο κόστος της διάσωσης.

 .tovima.gr
16/3/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin