Monday, March 11, 2013

Κ. Λαπαβίτσας: Επιμένει για έξοδο από ΟΝΕ και έλεγχο στη διακίνηση κεφαλαίων

Για να βγούμε απ' το τέλμα η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε δραστικές κινήσεις, που θα συμπεριλαμβάνουν στάση πληρωμών και διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους καθώς και έλεγχο στη διακίνηση κεφαλαίων, τονίζει ο καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Κώστας Λαπαβίτσας.
Μιλώντας στο «ΣΚΑΙ» ο κ. Λαπαβίτσας τόνισε μάλιστα ότι τους όρους διαγραφής του χρέους θα πρέπει να τους βάλει η ελληνική πλευρά, κάτι που θα την φέρει σε τροχιά σύγκρουσης με τη νομισματική ένωση και την Ευρώπη.



"Είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε. Αντέξαμε ως τώρα σε ύφεση 25%, σε ανεργία 30%. Που θα φθάσει αυτή η κατάσταση; Θα φύγουν όλοι οι νέοι και θα γίνουμε χώρα γερόντων", δήλωσε ο κ. Λαπαβίτσας επαναλαμβάνοντας την πρόταση του για έξοδο της χώρας απ' την Ευρωζώνη.

Πρώτη φορά στα χρονικά η Ελλάδα έκανε στάση πληρωμών πλήττοντας τους ίδιους τους Έλληνες και όχι τους ξένους πιστωτές. Την πλήρωσαν οι ομολογιούχοι, οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

“Η νομισματική ένωση αποτυχημένη και καταστροφική”, επαναλαμβάνει ο κ. Λαπαβίτσας, συμπληρώνοντας: "Η πολιτική λιτότητας είναι αντιπαραγωγική και δημιουργεί τεράστιες κοινωνικές αντιθέσεις. Αυτή είναι η κατάσταση σε όλη την Ευρώπη και οι λαοί το συνειδητοποιούν. κανείς πλέον δεν θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι οι Έλληνες.

Σύμφωνα με τον ίδιο με τη σημερινή συνταγή απλά εξελίσσεται η κατάρρευση τόσο της οικονομίας όσο και της κοινωνίας.

.protothema.gr
11/3/13
--
-

Δραχμή – Ευρώ – Χρέος

1 comment:

  1. ΕΛΣΤΑΤ: Νέα βουτιά του ΑΕΠ.....

    ΤΟΥ Π. ΦΩΤΙΟΥ

    Κατά 6,4% μειώθηκε το ΑΕΠ στη διάρκεια του 2012, λόγω της μείωσης των επενδύσεων και της κατανάλωσης, με την οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση για πέμπτο συνεχόμενο έτος.

    Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η ύφεση της οικονομίας στο τέταρτο τρίμηνο του 2012 διαμορφώθηκε στο -5,7% έναντι -6% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ.

    Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 9% σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2011.

    Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 10,3% σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2011.

    Μείωση 17,5% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, συμβάλλοντας θετικά στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ. Μείωση 4,8% σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2011 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 13,9%.

    Μείωση 8,1% σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2011 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 8,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 6,3%.
    Σημειώνεται πως η οικονομία θα βρεθεί σε ύφεση και το 2013 κατά ποσοστό 4% - 4,5%, ενώ η επάνοδος στην ανάπτυξη τοποθετείται από το 2014 και μετά.

    Εξάλλου μείωση 21,6% παρουσίασε στο δ' τρίμηνο του 2012 ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στον τομέα Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Εστίασης, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δ' τριμήνου 2011, έναντι μείωσης 18,2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου του 2011 προς το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.



    Επίσης μείωση παρουσίασαν στο δ' τρίμηνο του 2012 σε ετήσια βάση οι Δείκτες Κύκλου Εργασιών στον τομέα των Μεταφορών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στις χερσαίες μεταφορές και μεταφορές μέσω αγωγών του Δ΄ τριμήνου 2012, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δ' τριμήνου 2011, παρουσίασε μείωση 4,6%, έναντι μείωσης 3,5% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου του 2011 προς το 2010.

    Στις πλωτές μεταφορές ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών του δ' τριμήνου 2012, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δ' τριμήνου 2011, παρουσίασε μείωση 5,9%, έναντι μείωσης 7,3% που είχε σημειωθεί κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου του 2011 προς το 2010.

    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=171415
    11/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin