Monday, March 11, 2013

Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης: Συζήτηση για την επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική

Για την επένδυση χρυσού στην περιοχή της Χαλκιδικής ενημερώθηκε το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, καθώς στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν καθηγητές πανεπιστημίου, εκπρόσωποι της εταιρίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από τη συζήτηση δεν έλειψαν οι μικροεντάσεις, ενώ έξω από το δημαρχείο ήταν αισθητή η παρουσία της αστυνομίας. Το σώμα θα εκδώσει ψήφισμα σε μια επόμενη συνεδρίαση.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος σημείωσε ότι σύμφωνα με γνωμοδότηση του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της εταιρίας “Ελληνικός Χρυσός” υποβαθμίζει συστηματικά τους περιβαλλοντικούς κινδύνους για μια σειρά από ζητήματα, όπως τα υπόγεια νερά, το θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ ο αντιπρύτανης, Γιάννης Παντής αναφέρθηκε, ειδικότερα, στο θέμα της ρύπανσης της ατμόσφαιρας από αιωρούμενα σωματίδια.

«Επιβεβλημένη η επένδυση»
Ο γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ, Κώστας Παπαβασιλείου σημείωσε ότι εάν τηρηθούν οι όροι της ΜΠΕ η επένδυση είναι επιβεβλημένη σε μια χώρα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση. Ο γενικός διευθυντής των Μεταλλείων Κασσάνδρας, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, υπογράμμισε ότι τις μελέτες της εταιρίας τις υπογράφουν ελληνικά πανεπιστήμια. Τόνισε ότι ο δήμος Αριστοτέλη, που βρίσκεται στην περιοχή των μεταλλείων αναμένεται να εισπράξει ως αντισταθμιστικά οφέλη από 3 έως 7 εκ. Ευρώ και το ελληνικό Δημόσιο από 1 έως 2 δισ. Ευρώ. Την πεποίθηση ότι η περιοχή μπορεί να γίνει πρότυπο αειφόρου μεταλλευτικής δραστηριότητας εξέφρασε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας και επισήμανε ότι η τοπική κοινωνία και η δημοτική αρχή δεν θα δεχθεί παρέκκλιση από τους περιβαλλοντικούς όρους Πρόσθεσε, δε, ότι η εταιρία εξασφαλίζει 5.000 θέσεις εργασίας σε μια περιοχή που έχει πληθυσμό κάτω από 20.000 άτομα.
.agelioforos.gr
11/3/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 -----

Gold flows as the wells run dry

 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin