Thursday, March 14, 2013

O πρόεδρος Σουλτς στη σύνοδο κορυφής: "ετοιμασθείτε για σοβαρή διαπραγμάτευση"

Η φτώχια και η ανεργία καλπάζουν στην Ευρώπη με σοβαρές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες, προειδοποίησε τους ηγέτες της Ένωσης ο πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 14 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Επισημαίνοντας ότι η λιτότητα δεν είναι απάντηση στην κρίση, ο πρόεδρος παρουσίασε τις απαιτήσεις του κοινοβουλίου στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό 2014-2020 της Ένωσης, τον οποίο το ΕΚ έχει απορρίψει υπό την παρούσα μορφή του.

"Η επιδείνωση της ύφεσης δια της δογματικής προσκόλλησης  στη λιτότητα δεν έχει απολύτως καμία οικονομική λογική" τόνισε ο πρόεδρος Σουλτς μιλώντας στη σύνοδο κορυφής.
Έτσι, αν και χαιρέτισε ορισμένα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί, όπως το λεγόμενο Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, επεσήμανε αμέσως ότι στην πράξη "δεν μπορέσαμε να κερδίσουμε τη στήριξη του κόσμου στην πορεία που ακολουθούμε".

Προσέθεσε μάλιστα ότι ίσως κάποια από αυτά τα αναπτυξιακού χαρακτήρα μέτρα εφαρμόσθηκαν σε ορισμένες χώρες... "όμως πέρασαν εντελώς απαρατήρητα από την κοινή γνώμη και το ΕΚ".


Αυτό, τόνισε, έχει πολιτικές επιπτώσεις για την ΕΕ αλλά και για τα κράτη μέλη: "μην υποτιμάτε τη σημασία των εκλογών στην Ιταλία".

Μιλώντας στους ηγέτες μόλις μία ημέρα αφού το ΕΚ απέρριψε με μεγάλη πλειοψηφία την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό ή Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, ο πρόεδρος Σουλτς εξέθεσε τις κύριες απαιτήσεις του Κοινοβουλίου στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις.

Για να κερδίσουν οι κυβερνήσεις την απαραίτητη συγκατάθεση του Κοινοβουλίου τόνισε ο πρόεδρος, θα πρέπει ο προϋπολογισμός 2014-2020 να έχει επαρκή χρηματοδότηση ώστε να μην καταστεί ελλειμματικός, να είναι και επισήμως ανοικτός σε αναθεώρηση και να δίνει τη δέουσα έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Προσέθεσε δε, επιμένοντας στο ζήτημα της ισοσκέλισης  εσόδων και δαπανών, ότι το ΕΚ δεν θα προσέλθει καν για διαπραγματεύσεις αν προηγουμένως δεν καλυφθούν τα ελλείμματα στις χρήσεις του 2012 και 2013.

"Ο ομόφωνος συμβιβασμός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή δεν αρκεί για την υιοθέτηση του Δημοσιονομικού Πλαισίου. Θα πρέπει να είστε έτοιμοι για σοβαρές και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις", προειδοποίησε.

.europarl.europa.eu
14/3/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ....Σουλτς: Οι περικοπές δεν φέρνουν ανάπτυξη....

    «Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος καθηγητής οικονομίας για να καταλάβει ότι με μονόπλευρη περικοπή του προϋπολογισμού ποτέ δεν αναπτύχθηκε μια εθνική οικονομία», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κλάινε Τσάιτουνγκ», σημειώνοντας πως «συνεχώς περικόπτονται προϋπολογισμοί και σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, υπάρχει ύφεση».

    Όπως συμπληρώνει, αυτό σημαίνει ότι αν εκλείψει η επενδυτική δύναμη ενός κράτους, αυτό οδηγεί σε συρρίκνωση της οικονομίας, αν όμως επιδιώκεται η εξυγίανση ενός προϋπολογισμού, τότε χρειάζεται μια αναπτυσσόμενη οικονομία και φορολογικά έσοδα.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι επενδύσεις στην ανάπτυξη και στην απασχόληση μπορούν να προέλθουν μόνον με επιπλέον χρέη, επισημαίνει πως επενδύσεις μπορούν να προκύψουν από τα φορολογικά έσοδα.

    Στο σημείο αυτό, ο ίδιος διερωτάται «γιατί θα πρέπει άραγε, σε χώρες που βρίσκονται σε κρίση, οι απλοί άνθρωποι να πληρώνουν με συνέπεια τους φόρους τους και πολλοί πλούσιοι να εξάγουν αφορολόγητα τα χρήματά τους στο εξωτερικό ή σε φορολογικούς παραδείσους».

    Στη συνέντευξή του με τίτλο «Η Ευρώπη απειλείται θανάσιμα», ο Μάρτιν Σουλτς προειδοποιεί ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο, διότι τη στιγμή που θα έπρεπε να εμβαθυνθεί η ευρωπαϊκοί συνεργασία, που χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη, η συναίνεση για την Ευρώπη έχει φτάσει στο χειρότερο σημείο.

    Παντού στην Ευρώπη, όπως παρατηρεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται αποδιοπομπαίος τράγος, στη Γερμανία για το ό,τι οι Γερμανοί πρέπει να πληρώνουν, στην Ελλάδα, γιατί οι Έλληνες πρέπει να υφίστανται περικοπές.

    Κατά την άποψή του, το γεγονός ότι χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη αλλά προς τούτο δεν υπάρχει η συναίνεση, αποτελεί τη «θανάσιμη απειλή», διότι μια εναλλακτική επιλογή απέναντι στην Ευρώπη θα σήμαινε λιγότερη συνεργασία, λιγότερη ευημερία, λιγότερη ασφάλεια.

    Για το λόγο αυτό, θα πρέπει στις Βρυξέλλες να συνειδητοποιήσουν πως η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στα ουσιώδη, για παράδειγμα, στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις, στον αγώνα κατά της κερδοσκοπίας, στην κλιματική αλλαγή και στα μεταναστευτικά ζητήματα, ενώ από την άλλη θα πρέπει να οι ευρωπαικές πρωτεύουσες να συνειδητοποιήσουν πως καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τις παγκόσμιες προκλήσεις του 21 ου αιώνα, ούτε η Γερμανία ούτε η Αυστρία.

    Ο ίδιος, ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει καθήκον απέναντι στους ψηφοφόρους να παρουσιάζει τόσο έναν ρεαλισμό όσο και μια μελλοντική προοπτική.

    Δεν είναι σκόπιμο, προσθέτει, να εμφανίζει κάποιος την Ευρώπη διαφορετικά από ό, τι είναι στην πραγματικότητα και αυτό σκέπτονται και αισθάνονται πολλοί άνθρωποι και από την πλευρά του μπορεί και κάνει τη διάκριση ανάμεσα σε εκείνους που ασκούν κριτική στην Ευρώπη και εκείνους που είναι αντιευρωπαίοι εθνικιστές.

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26517&subid=2&pubid=113010283
    15/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin