Monday, April 15, 2013

Πριν τις 20 Μαΐου η δόση των 6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.... Στις 20 Μαΐου λήγουν «ακούρευτα» ελληνικά ομόλογα, ύψους 5,6 δισ. ευρώ

Μέχρι τις 20 Μαΐου αναμένεται να έχει εκταμιευτεί η δόση των 6 δισ. ευρώ από το δάνειο προς την Ελλάδα για το α΄ τρίμηνο του 2013, όπως προκύπτει από το χρονοδιάγραμμα που γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα τη Δευτέρα. 

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για να εγκρίνει τη συμμετοχή του, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, στη συνολική δόση των 6 δισ. ευρώ. 

 

Η Κομισιόν πιθανόν να εγκρίνει τα 4,2 δισ. ευρώ της συμμετοχής της στη δόση του δανείου στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 13 Μαΐου.

 

Στις 20 Μαΐου λήγουν «ακούρευτα» ελληνικά ομόλογα, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

 

Τα 2,8 δισ. ευρώ («υπόλοιπο» από τον περασμένο Δεκέμβριο), αναμένεται να εγκριθούν σε Euro Working Group εντός του Απριλίου
 Τόμσεν: Καθυστερήσεις σε τρεις τομείς

 

Ο Πολ Τόμσεν σημείωσε ότι για να παραμείνει σε θετική τροχιά το δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, πρέπει να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα (κυρίως στο σκέλος των τιμών) και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο.  Οι καθυστερήσεις στους τρεις συγκεκριμένους τομείς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, είναι ο λόγος που θεωρείται το πρόγραμμα άδικο από τους πολίτες. Πρόσθεσε, πάντως, ότι η κυβέρνηση έχει συναίσθηση των ζητημάτων. 

 

Για το Δημόσιο, ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι, με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, ικανοποιείται ο μακροπρόθεσμος στόχος των αποχωρήσεων. Συμπλήρωσε ότι όλοι γνωρίζουν πως το Δημόσιο χρειάζεται και νέους και καλά εκπαιδευμένους υπαλλήλους.

 

Οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα τον Ιούνιο, για τη νέα έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.  
.enet.gr
15/4/13
 --
-

3 comments:

  1. ΟΔΔΗΧ: Άντλησε 1,625 δισ. ευρώ από νέα δημοπρασία....ΑΠΟ 3ΜΗΝΑ ΕΝΤΟΚΑ....

    Το Δημόσιο άντλησε 1,625 δις ευρώ από τα έντοκα γραμμάτια Δημοσίου (ΕΓΔ) διάρκειας 3 μηνών που εξέδωσε προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει τίτλους που λήγουν στις 19 Απριλίου, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους την Τρίτη.

    Το μεσοσταθμικό επιτόκιο παρέμεινε σταθερό στο 4,05% σε σχέση με την αντίστοιχη έκδοση του Μαρτίου. Από το συνολικά αντληθέν ποσό, 375 εκατ. ευρώ προήλθαν από μη ανταγωνιστικές προσφορές.

    Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 1,65 από 1,66 στην προηγούμενη έκδοση.

    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113027371
    16/4/13

    ReplyDelete
  2. Την Μεγάλη Δευτέρα αποφασίζεται η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ....

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είχε ο υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας το πρωί της Δευτέρας, εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου που θεωρείται προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.

    Ο κ. Στουρνάρας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τον κ. Σαμαρά, είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να έχει ψηφιστεί το σχέδιο νόμου με τα προαπαιτούμενα μέτρα μέχρι την Κυριακή και σημείωσε ότι θα προηγηθεί συνεννόηση με τους κυβερνητικούς εταίρους.

    Ερωτηθείς αν η δόση των 8,8 δισ.ευρώ (που περιλαμβάνει τα 2,8 δισ. και την μεγάλη δόση των 6 δισ. ευρώ) θα εγκριθεί από το EuroWorking Group της Μεγάλης Δευτέρας (29 Απριλίου), ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Δε νομίζω».
    Συνεργάτες του κ. Στουρνάρα διευκρίνιζαν αργότερα ότι ο υπουργός Οικονομικών εννοούσε ότι το EuroWorking Group της επόμενης Δευτέρας δεν αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση των 6 δισ.ευρώ, απόφαση που θα ληφθεί στο Eurogroup της 13ης Μαϊου.

    Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε: «Πιστευω ότι θα είμαστε έτοιμοι ως τις 13 Μαϊου», ημερομηνία που έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία οι 17 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα.

    Την Μεγάλη Δευτέρα, όπως εξηγούν συνεργάτες του κ. Στουρνάρα, αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ.ευρώ.
    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=273483
    22/4/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Την Πέμπτη θα κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για τη δόση των 8,8 δισ. ευρώ....

      Θα πρέπει να έχει ψηφισθεί μέχρι την Κυριακή, είπε τη Δευτέρα ο Γ. Στουρνάρας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου...

      Την Πέμπτη θα κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για τη δόση των 8,8 δισ. ευρώ.

      Το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφισθεί μέχρι την Κυριακή, είπε τη Δευτέρα ο Γ. Στουρνάρας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε η κυβέρνηση να έχει κάνει ότι χρειάζεται εν όψει του Eurogroup της 13ης Μαΐου.

      Μέχρι την Πέμπτη, το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

      «Θα κατατεθεί, αν δεν απατώμαι, την Πέμπτη. Ελπίζω να είμαστε έτοιμοι. Τρέχουμε, βέβαια, να προλάβουμε, γιατί είναι πολλά τα θέματα», είπε.

      Όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, με τη δόση δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Η εκταμίευση αναμένεται στα μέσα Μαΐου.

      Ερωτηθείς, αν η κυβέρνηση προλαβαίνει μια έγκριση από το Euro Working Group την ερχόμενη Δευτέρα, ο υπουργός είπε ότι «δε νομίζω» και ότι πάμε «για τις 13 Μαΐου».

      Ο κ. Στουρνάρας είπε ακόμα ότι υπάρχει συνεχής ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και των συνεργατών των επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

      http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=509137
      22/4/13

      Delete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin