Monday, April 8, 2013

Η Αυστρία επιμένει στο τραπεζικό απόρρητο και εξοργίζει τις Βρυξέλλες ... «Δεν μπορεί ένα κράτος να μπλοκάρει τα άλλα 26» δήλωσε αξιωματούχος

Απαράδεκτο χαρακτήρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το γεγονός ότι η Αυστρία αρνείται να άρει το τραπεζικό απόρρητό της, σε αντίθεση με το Λουξεμβούργο που δήλωσε έτοιμο να κάνει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Την ίδια στιγμή η Αυστρία εμφανίζεται ανένδοτη, ενώ το Βερολίνο αυξάνει την πίεση ζητώντας να τεθεί το ζήτημα στην ατζέντα του Ecofin που θα διεξαχθεί την Παρασκευή και το Σάββατο.

«Είναι αδύνατον ένα κράτος μέλος να μπλοκάρει τα άλλα 26», είπε η Εμερ Τρέινορ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τη Φορολογία, Αλγκίρντας Σεμέτα.


«Είναι δύσκολο για την Αυστρία να επιμείνει στη θέση της, όταν όλα τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι έτοιμα να προχωρήσουν προς μια αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών», επέμεινε η Τρέινορ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.
Όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών «έχουμε ξεκάθαρους κανόνες στους κόλπους της ΕΕ. Είκοσι πέντε χώρες έχουν δεσμευθεί να τους ακολουθήσουν», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Η Αυστρία και το Λουξεμβούργο είναι οι μόνες δύο χώρες της ΕΕ που αρνούνται, στο όνομα του τραπεζικού απορρήτου, να διαβιβάζουν αυτόματα πληροφορίες για τους λογαριασμούς κατοίκων της ΕΕ έπειτα από δικαστικά αιτήματα.

Όμως το Λουξεμβούργο ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, πως είναι έτοιμο να χαλαρώσει τη θέση του, αφού η Γερμανία και η Γαλλία ζήτησαν να αρθεί το τραπεζικό απόρρητο στις δύο χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν.

«Όλες οι δηλώσεις του κ. Φρίντεν αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν πολύ ξεκάθαρες. Οι υπηρεσίες μας βρίσκονται σε επαφή με το Λουξεμβούργο», δήλωσε η Τρέινορ.
Ανένδοτη η Αυστρία

Σαφέστατα υπέρ της διατήρησης του τραπεζικού απορρήτου στην Αυστρία —η οποία δέχεται για το θέμα αυτό έντονες πιέσεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα— τάχθηκε ο Αυστριακός αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη με τον προερχόμενο από το κόμμα του αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ότμαρ Κάρας.

Νωρίτερα ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν σε δηλώσεις του υποστήριξε την τοποθέτηση που είχε κάνει στη δημόσια ραδιοφωνία, ο Αυστριακός υφυπουργός Οικονομικών, Αντρέας Σίντερ, υπέρ της διατήρησης του τραπεζικού απορρήτου, προσθέτοντας πως θα πρέπει να αναλυθούν οι δυνατότητες βελτίωσής του.

«Το τραπεζικό απόρρητο, όπως το έχουμε θέλουμε να το διατηρήσουμε και εδώ βάζω θαυμαστικό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίντελεγκερ, συμπληρώνοντας πως αυτό είναι αυτονόητο, ενώ ο ίδιος βλέπει ότι υπάρχει δυνατότητα παροχής πληροφοριών σε περιπτώσεις διεξαγωγής έρευνας.
Τόνισε ότι η Αυστρία θα συμμετάσχει στον αγώνα κατά των φορολογικών παραδείσων, κι η Αυστρία «δεν είναι φορολογικός παράδεισος», καθώς το τραπεζικό απόρρητο δεν ισοδυναμεί με φορολογικό παράδεισο και στην χώρα του δεν υπάρχουν ανώνυμοι λογαριασμοί, ενώ οι τόκοι φορολογούνται.

Σύμφωνα με τον κ. Σπίντελεγκερ, η Αυστρία δεν θέλει να προστατεύσει κανέναν, ο οποίος αποκρύπτει από τις αρχές της χώρας του μαύρο χρήμα, αλλά «πρόκειται για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ώστε να μην μπορεί ο γείτονας να κοιτάξει το ποσό που βρίσκεται στο λογαριασμό μου», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών, οι υπηρεσίες (τράπεζες) είναι ήδη και τώρα υποχρεωμένες απέναντι στις εφορίες, να παρέχουν πληροφορίες, στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας, ενώ ο ίδιος θεωρεί πως σε αυτή την παροχή πληροφοριών υπάρχουν περιθώρια, για παράδειγμα, στο να υποχρεώνονται οι τράπεζες να δίνουν πληροφορίες νωρίτερα και όχι μόνον όταν έχει προχωρήσει μια δικαστική διαδικασία.

Από την πλευρά του ο Οτμαρ Κάρας επισήμανε πως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει διαμορφωθεί σαφής πλειοψηφία για την ενοποίηση του τραπεζικού και φορολογικού συστήματος στην Ευρώπη, ενώ, κατά την άποψή του, για μια Τραπεζική Ένωση θα πρέπει να υπάρξει από κοινού αγώνας κατά φορολογικών παραδείσων, ξεπλύματος χρήματος και παρατραπεζικού συστήματος.

Αναφέροντας πως μακροπρόθεσμα θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε πως δεν βλέπει καμία αντίφαση στο αυστριακό τραπεζικό απόρρητο.

Βερολίνο: να τεθεί το θέμα στο Ecofin
Η άτυπη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin), που θα διεξαχθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στο Δουβλίνο, είναι «μια καλή ευκαιρία» για να συζητηθεί το θέμα της φοροδιαφυγής, ανακοίνωσε το Βερολίνο την Δευτέρα.

«Το σήμα που ήρθε από το Λουξεμβούργο θα χρησιμοποιηθεί από την Επιτροπή για να θίξει και πάλι το θέμα» και «το άτυπο Ecofin είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε γι' αυτό», «μια καλή ευκαιρία», δήλωσε ο Μάρτιν Κότχαους, ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν δήλωσε πως η χώρα του «δεν είναι πλέον αυστηρά αντίθετη» σε μια αυτόματη ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών.

Στο θέμα της αυτόματης ανταλλαγής τραπεζικών πληροφοριών, «η εξέλιξη είναι αμετάκλητη, προχωρεί προς περισσότερο αυτοματισμό και μια καλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών», δήλωσε ο Κότχαους, ενώ η Γερμανία έχει αναγάγει σε κεντρικό ζήτημα της πολιτικής της τον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής.

Πρόκειται όμως για μια διαδικασία «αργή και επίπονη, στην οποία διακυβεύονται πολλά διαφορετικά συμφέροντα», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε.

Ακριβώς πριν από τη σύνοδο του Ecofin θα πραγματοποιηθεί σύνοδος των μελών της ευρωζώνης, τα οποία θα ασχοληθούν κυρίως με τις λεπτομέρειες του σχεδίου αρωγής προς την Κύπρο.

 .tovima.gr
8/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

--

---

5 comments:

  1. Φέκτερ: Θα παλέψω «σα λιοντάρι» για τραπεζικό απόρρητο της Αυστρίας – πυρά από Βρυξέλλες ....

    Την πρόθεσή της να παλέψει «σαν λιοντάρι» προκειμένου να προστατέψει το τραπεζικό απόρρητο της Αυστρίας διεμήνυσε την Δευτέρα η υπουργός Οικονομικών της κεντροευρωπαϊκής χώρας, Μαρία Φέκτερ, καθώς οι Βρυξέλλες αυξάνουν την πίεση προς τη Βιέννη και το Λουξεμβούργο, στον απόηχο της κυπριακής κρίσης.

    «Είμαι διώκτρια των φοροφυγάδων αλλά και προστάτιδα των έντιμων αποταμιευτών. Είναι αδικαιολόγητο να ανοίξουμε όλους τους καταθετικούς λογαριασμούς ανθρώπων που δεν έχουν κάνει τίποτα κακό. Για αυτό το λόγο, πολεμώ σαν λιοντάρι για το τραπεζικό απόρρητο», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Φέκτερ, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα «Oesterreich».

    «Ως υπουργός, δεν θα εγκρίνω οιαδήποτε ατζέντα που θέτει σε κίνδυνο το τραπεζικό απόρρητο», συμπλήρωσε η κ. Φέκτερ, υπογραμμίζοντας πως θα ασκήσει βέτο κατά οποιασδήποτε κίνησης που μπορεί να ανατρέψει αυτό το καθεστώς.

    Η Αυστρία και το Λουξεμβούργο είναι τα μοναδικά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρνούνται την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τα τραπεζικά δεδομένα καταθετών με εταίρους τους στην Ε.Ε.

    Παρά ταύτα, μιλώντας στο κυριακάτικο φύλο της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung», ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λικ Φρίντεν, σημείωσε πως η χώρα του είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μερικό περιορισμό του απορρήτου που διέπει τον τραπεζικό κλάδο. Τα σχόλια Φρίνταν χαιρετίστηκαν από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    Η στάση της Βιέννης έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την εκπρόσωπο του αρμόδιου επιτρόπου για ζητήματα φορολόγησης, Αλγκίρντας Σεμέτα, να υπογραμμίζει ότι «είναι αδύνατον ένα κράτος μέλος να μπλοκάρει τα 26 άλλα».

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters και ο ίδιος ο επίτροπος Σεμέτα. «Τα φώτα είναι πλέον [στραμμένα] στην Αυστρία. Εάν συνεχίσει να αντιστέκεται στην αναπόφευκτη πρόοδο προς μεγαλύτερη διαφάνεια, θα βρεθεί σε μία απομονωμένη και μη βιώσιμη θέση».
    http://euractiv.gr/oikonomia/fekter-tha-palepso-sa-liontari-gia-trapeziko-aporrito-pyra-apo-brykselles
    8/4/13

    ReplyDelete
  2. Πέφτει και το τελευταίο φορολογικό «οχυρό»;.....Λεονταρισμοί…της κ. Φέκτερ...

    Οι πιέσεις προς τις ευρωπαϊκές χώρες που φέρονται ως φορολογικοί παράδεισοι καρποφορούν. Παρά τις σθεναρές αντιστάσεις της υπ. Οικονομικών, ο αυστριακός πρόεδρος αφήνει να διαφανεί αλλαγή στάσης.

    Μετά το Λουξεμβούργο τώρα και η Αυστρία φαίνεται να εγκαταλείπει τις σθεναρές της αντιστάσεις αναφορικά με το τραπεζικό απόρρητο. Η διαφαινόμενη χαλάρωση στο τραπεζικό καθεστώς επιβεβαιώνεται από τον πρώτο πολίτη της χώρας.

    «Σε κίνδυνο η φήμη της χώρας»
    .....
    .....

    Λεονταρισμοί…

    Ο αυστριακός πρόεδρος δεν προσδιόρισε το χρονικό σημείο έναρξης των διαπραγματεύσεων, είπε όμως ότι η Αυστρία, στον ίδιο βηματισμό με το Λουξεμβούργο και την Ελβετία, θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με θέμα το τραπεζικό απόρρητο. Η στάση του Φάιμαν αφήνει έκθετη την υπουργό Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP), κυβερνητικό εταίρο των Σοσιαλδημοκρατών, η οποία χθες στην εφημερίδα Österreich δήλωσε ότι θα πολεμήσει «σαν λιοντάρι» για να διατηρηθεί το τραπεζικό απόρρητο.

    Την ίδια στάση κρατά και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μίχαελ Σπιντελέγκερ, κομματικός της σύντροφος. «Η Αυστρία δεν είναι φορολογικός παράδεισος», επέμεινε κατηγορηματικά. Από τις εξελίξεις πάντως διαφαίνεται ρήξη στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού της Αυστρίας με άγνωστη κατάληξη.

    Afp / Dpa/ Reuters / Ειρήνη Αναστασοπούλου
    Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη
    http://www.dw.de/a-16729648
    9/4/13

    ReplyDelete
  3. L'Autriche va négocier la levée du secret bancaire....

    "Nous allons mener les discussions en commun avec le Luxembourg. Oui, nous négocions", a déclaré le chancelier autrichien mardi 9 avril. L'Autriche va ainsi se conformer à la volonté de l'Union européenne (UE) sur la levée du secret bancaire pour les résidents étrangers détenteurs d'un compte sur son sol.
    Mais le secret bancaire, inscrit dans la Constitution, devrait être préservé pour les Autrichiens, a ajouté Werner Faymann. La veille, M. Faymann avait déjà déclaré que l'Autriche était prête, après les concessions du Luxembourg, à discuter elle aussi d'une amélioration des échanges d'informations bancaires de résidents européens pour lutter contre la fraude fiscale.

    "Nous ne sommes pas un paradis fiscal", a-t-il dit mardi, réaffirmant l'engagement de l'Autriche dans la lutte contre la fraude. L'Autriche et le Luxembourg sont les deux seuls pays de l'Union européenne à refuser, au nom du secret bancaire, de transmettre automatiquement des informations sur les comptes de résidents de l'UE sur son sol, au nom du secret bancaire........http://www.lemonde.fr/europe/article/2013/04/09/l-autriche-va-negocier-la-levee-du-secret-bancaire_3156631_3214.html#xtor=RSS-3208
    9/4/13

    ReplyDelete
  4. Austria to discuss lifting bank secrecy.....

    Austria will discuss lifting its banking secrecy policy for foreign depositors, Chancellor Werner Faymann said Tuesday following EU criticism about the country's continued refusal to abandon the controversial measure.



    VIENNA - Austria will discuss lifting its banking secrecy policy for foreign depositors, Chancellor Werner Faymann said Tuesday following EU criticism about the country's continued refusal to abandon the controversial measure.

    "We will conduct the negotiations together with Luxembourg," Faymann told journalists. "Yes, we will negotiate."

    The Austrian chancellor insisted however that banking secrecy was protected by the constitution and that any sharing of information would not impact Austrian depositors.

    Austria and Luxembourg are the only European Union members that do not participate in an automatic exchange of information on EU residents who have bank accounts in their countries.

    Luxembourg announced over the weekend however that it was prepared to lift the controversial measure.

    In an interview with the daily Kurier published Tuesday, Faymann noted that "the reputation of the country is at stake."

    On Monday, a spokesman for EU Tax Commissioner Algirdas Semeta had called it "unacceptable" that Austria was refusing to sign up to an EU-wide push towards an automatic sharing of information on bank account holders.

    - AFP/al
    http://www.channelnewsasia.com/news/business/international/austria-to-discuss-liftin/633130.html
    9/4/13

    ReplyDelete
  5. Αυστρία: Δεν θα ισχύει τραπεζικό απόρρητο για αλλοδαπούς καταθέτες....

    Την ξεκάθαρη τοποθέτηση της αυστριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία για καταθέτες από το εξωτερικό που διατηρούν λογαριασμό στην Αυστρία θα διαβιβάζονται μελλοντικά στις χώρες τους όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την καταπολέμηση φορολογικής απάτης, επανέλαβε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Έστεραϊχ».

    Ο Φάιμαν διευκρίνισε πως για τους Αυστριακούς υπηκόους ισχύει ως έχει το τραπεζικό απόρρητο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «θα δηλώνονται μόνον αλλοδαποί».

    Το αν θα διαβιβάζονται αυτόματα πράγματι όλα τα στοιχεία, ή αν υπάρχουν αποτελεσματικότερες μορφές διαβίβασης στοιχείων για όσους ενέχονται σε φορολογική απάτη θα αποτελέσει θέμα διαπραγμάτευσης, προσθέτει ο Αυστριακός καγκελάριος.

    Όπως παρατηρεί, η υπηρεσία Συντάγματος έχει αποσαφηνίσει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο διαχωρισμό ως προς το τραπεζικό απόρρητο, ανάμεσα σε Αυστριακούς και αλλοδαπούς πολίτες, για τους Αυστριακούς πολίτες παραμένει το τραπεζικό απόρρητο, προσθέτει ενώ για τους αλλοδαπούς θα είναι ανεδαφικές οι καταγγελίες τους για άνιση μεταχείριση.

    Κατά την άποψή του, η ΕΕ δεν έχει κανένα πρόβλημα με το τραπεζικό απόρρητο για Αυστριακούς πολίτες, θέλει μόνον την ανταλλαγή πληροφοριών για τους αλλοδαπούς οι οποίοι έχουν χρήματα στην Αυστρία και ως εκ τούτου θα πρέπει να λήξει ο «συναγερμός» και να διαμηνυθεί στους Αυστριακούς πως το τραπεζικό απόρρητο παραμένει......http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=175162
    10/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin