Saturday, April 20, 2013

Απόσπασμα από την συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο ANADOLU, όπως την μετέδωσαν ηλεκτρονικά ελληνικά ΜΜΕ, (αναφορικά με την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης).

Από την ευρέως διαδεδομένη και σχολιασμένη σε ελληνικές ηλεκτρονικές σελίδες συνέντευξης του π. πρ. κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων ANADOLU, που σημειωτέον δεν την βρήκαμε ούτε εκεί, (ANADOLU), ούτε σε άλλα τουρκικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ (**), απομονώνουμε την παράγραφο που αφορά την θρησκευτική μειονότητα στην Θράκη:
.............Η μουσουλμανική μειονότητα στη δυτική Θράκη.

Ο Κ. Μητσοτάκης σχετικά με την κατάσταση της "τουρκικής μειονότητας" στη δυτική Θράκη, ανέφερε ότι:
''Η μουσουλμανική μειονότητα απολαμβάνει όλων των δικαιωμάτων και βρίσκεται σήμερα σε βάση απόλυτης ισότητας με τον χριστιανικό πληθυσμό, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης.» Όμως η εκλογή θρησκευτικών ηγετών από τους μουσουλμάνους δεν είναι δυνατή με το σημερινό καθεστώς διότι οι Μουφτήδες έχουν και κοσμική εξουσία, πρόσθεσε. Ο Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι όσο ασκούν κρατική εξουσία, είναι εύλογο να διορίζονται από την κυβέρνηση.


Η Ελλάδα, πέρα και πάνω από την πορεία των Ελληνο-Τουρκικών σχέσεων, οφείλει να φροντίζει και να αντιμετωπίζει με κατανόηση και ευαισθησία τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι Έλληνες Μουσουλμάνοι πολίτες...κλπ..κλπ...κλπ [1]



Φυσικά ο κ. Μητσοτάκης σαφώς χαρακτηρίζει την θρησκευτική μειονότητα μουσουλμανική. Ποιος είναι όμως που χρησιμοποιεί τον όρο "τουρκική μειονότητα". Ψάχνοντας το κείμενο στην αγγλική γλώσσα συναντήσαμε την έκφραση: Regarding the Muslim minorities in Western Thrace....[2].

Είναι απογοητευητικό να βλέπουμε ξένα ΜΜΕ να σέβονται τις διεθνείς συνθήκες και τις μειονότητες, καθόσον στην ελληνική μουσουλμανική μειονότητα ανήκουν και άλλες,  (όσον αφορά την γλώσσα),  [3], αντίθετα δε, σε αρκετά ελληνικά ΜΜΕ την παραπάνω έκφραση περί δήθεν "τουρκικής μειονότητας" . Φυσικά υπήρξαν και δύο τρεις που προσέχουν τι γράφουν και τι αντιγράφουν και διόρθωσαν την έκφραση.

Όσον αφορά δε τα σχόλια των αναγνωστών του παραπάνω άρθρο, εντύπωση προκαλεί η παρατήρηση, ότι ο τότε (1968) Υπεξ της Τουρκίας προφέρεται:   Ισάν Σαμπρί Τσαγκλαγιανζίλ και όχι   Ισάν Σαμπρί Καγκλαγιανζίλ (İhsan Sabri Çağlayangil).

 Αν αυτό είναι το πρόβλημά, όσον αφορά το περιεχόμενο και την χρονική στιγμή που δημοσιεύθηκε το άρθρο, θα ήταν το μικρότερο πρόβλημα για την πνευματική ικανότητα αυτών που μας κυβερνάνε και αυτών που μας ενημερώνουν.

Σε κάθε περίπτωση, προκαλεί αρνητική εντύπωση να ακούς Έλληνες να μιλάνε για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, και ταυτόχρονα, από την κ. Ria Oomen-Ruijten, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), εισηγήτρια της έκθεσης προόδου της Τουρκίας να διατυπώνεται επιτακτικά: "με διαιρεμένη την Κύπρο η Τουρκία δεν θα μπει ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ([4 ]VIDEO EU)".

 Σημασία έχει τι τονίζουμε και πότε το τονίζουμε. 

20/4/13 
-----

--

[4] VIDEO EU

-

---

-

Τυχαία δείγματα με αναζήτηση την φράση "Ο Κ. Μητσοτάκης σχετικά με την κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη δυτική Θράκη"

 

-

 

--

-

--



























































κλπ........

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin