Tuesday, April 9, 2013

Πεθαίνει η Ευρώπη;....

Του Νίκου Χρυσολωρά
Μέχρι το 2007, οι Ευρωπαίοι απολάμβαναν ένα ζηλευτό βιοτικό επίπεδο για δύο λόγους: ο πρώτος ήταν η μοναδική στην Ιστορία πολιτική συναίνεση για αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, μέσω των κοινωνικών μεταβιβάσεων. Ο δεύτερος ήταν ότι παραγόταν αρκετός πλούτος για να συντηρηθεί αυτό το μοντέλο. Για το αν ισχύει η πρώτη προϋπόθεση, μπορεί να διαφωνούμε μεταξύ μας. Για τη δεύτερη όμως, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι σύντομα θα πάψει να ισχύει. Με άλλα λόγια, η άρρωστη διετής στασιμότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα από τα αντίστοιχα προ κρίσης ενδεχομένως να μην είναι συγκυριακή.


Ας δούμε ποιοι παράγοντες συνέβαλαν ιστορικά στην οικονομική ευρωστία των εθνών και των αυτοκρατοριών: ήταν η δημογραφική ακμή, η πρόσβαση σε φυσικούς πόρους, η εκπαίδευση, η τεχνολογική καινοτομία και η στρατιωτική ισχύς, με την τελευταία να είναι συνήθως, αλλά όχι πάντοτε, συνάρτηση των προηγούμενων παραγόντων. Ποιες από τις παραπάνω συνθήκες ισχύoυν σήμερα; Η πρόσβαση της Ευρώπης σε φυσικούς πόρους είναι περιορισμένη. Τη στιγμή που η Αμερική έχει εκμεταλλευθεί στο έπακρο την επανάσταση του σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου, για να καταστεί ενεργειακά αυτόνομη, αλλάζοντας τις παγκόσμιες γεωπολιτικές ισορροπίες, η Ευρώπη εξαρτάται πλήρως από τη Ρωσία για την τροφοδοσία της με ενέργεια. 

Στον στρατιωτικό τομέα τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, αφού η Ευρώπη δεν έχει τη δυνατότητα, ούτε καν τη φιλοδοξία, προβολής ισχύος σε παγκόσμιο επίπεδο και εξαρτάται απολύτως από τις ΗΠΑ. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι εφόσον οι δημογραφικές τάσεις που παρατηρούνται σήμερα συνεχιστούν, τότε σε λίγες μόλις δεκαετίες το 1/3 του ευρωπαϊκού πληθυσμού θα είναι άνω των 65 ετών. Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας (Golden Growth), η Ευρώπη μένει πίσω και στον τομέα της καινοτομίας, ακόμη και σε σχέση με χώρες όπως η Ινδία. «Αποτελούν μυστήριο οι φτωχές επιδόσεις της Ευρώπης στους περισσότερους τομείς προηγμένων τεχνολογιών, όπως το Ιντερνετ, η βιοτεχνολογία, το λογισμικό υπολογιστών, ο ιατρικός εξοπλισμός και οι ημιαγωγοί», σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης. Στο ίδιο κείμενο, υπογραμμίζεται ότι η παραγωγικότητα των Ευρωπαίων βαίνει συνεχώς μειούμενη. Επίσης, τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια χάνουν συνεχώς θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, όχι μόνο σε σχέση με τα αμερικανικά, αλλά και σε σχέση με τα ασιατικά.

Στις μετρήσεις του ΟΟΣΑ για τις επιδόσεις των παιδιών στην ανάγνωση, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες, οι μαθητές των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών υπολείπονται των Κορεατών, των Ιαπώνων, των Καναδών και άλλων.
Με τα διαχειριστικά λάθη στην αντιμετώπιση της κρίσης, χάθηκε ακόμη και η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης, στην ασφάλεια των συναλλαγών, στις δυνατότητες των οικονομιών της. Αν συνεχιστούν αυτές οι τάσεις, η ήπειρός μας -ήδη αδύναμη γεωπολιτικά- θα υποβαθμιστεί και στη Β΄ οικονομική κατηγορία. Σύντομα, δεν θα είναι τίποτε περισσότερο από ρομαντικός τουριστικός προορισμός για τους κατοίκους των αναδυόμενων οικονομιών, οι οποίοι θα μας επισκέπτονται για να θαυμάζουν τα λαμπρά μνημεία του ενδόξου παρελθόντος και να παρατηρούν τους γεροξεκούτηδες πολίτες των λιλιπούτειων κρατών μας (μικρότερα τα περισσότερα από τις γειτονιές του Πεκίνου) να τσακώνονται και να διεκδικούν να διασπαστούν σε ακόμη μικρότερες μονάδες. Αυτό είναι το σκοτεινό δάσος που δεν βλέπουμε.

Αρνούμενοι να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα, οι ηγέτες των κρατών της Ευρωζώνης τοποθετούν στην ηγεσία των ευρωπαϊκών οργάνων ό,τι πιο «δεύτερο» κυκλοφορεί στην πολιτική πιάτσα, μόνο και μόνο για να μη χάσουν τις εξουσίες τους. Καλλιεργούν την εντύπωση ότι η αντιμετώπιση της κρίσης ισοδυναμεί με «διάσωση» του Νότου από τον ενάρετο Βορρά, λες και ο δεύτερος δεν επωφελήθηκε από το ενιαίο νόμισμα, λες και δεν θα πληγεί καίρια από την εν εξελίξει διάσπαση της κοινής αγοράς. Βόρειοι και Νότιοι κατασκευάζουμε μαζί φαντασιακούς εχθρούς, ηθικολογούμε, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξυπνήσουμε τα φαντάσματα του παρελθόντος. Η παρτίδα σε λίγο δεν θα σώζεται...
 .kathimerini.gr
9/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

5 comments:

  1. Europas Phantom-Reichtum....

    Reiches Zypern, armes Deutschland: Die EZB veröffentlicht höchst brisante Zahlen, die nahe legen, dass die Privathaushalte der Krisenländer im Süden alles andere als arm sind. Retten wir die Falschen? ....

    DüsseldorfDie Europäische Zentralbank sitzt auf einem explosiven Datenschatz, den sie nur sehr zögerlich an die Öffentlichkeit kommen lassen will. Seit 2006 hat sie in einem sehr aufwendigen Verfahren erhoben, über welche Vermögenwerte und Schulden die privaten Haushalte in den Euro-Länder verfügen. Einzelne vorab veröffentlichte Zahlenreihen legten den Schluss nahe, dass ausgerechnet die Krisenländer in Südeuropa in Wahrheit alles andere als arm sind und die teuren Rettungsmaßnahmen selbst schultern könnten. Am Donnerstag nun hat die EZB nun den 133 Seiten starken „ersten Bericht zur Vermögenssituation privater Haushalte in der Eurozone“ vorgelegt, der den Euro-Gegnern Argumente liefert. Allerdings nur auf den ersten Blick........http://www.handelsblatt.com/politik/international/bericht-der-ezb-europas-phantom-reichtum/8040940.html
    9/4/13

    ReplyDelete
  2. Neue EZB-Vermögensstudie: Reiche Spanier, arme Deutsche.....

    Diese Studie sorgt für politischen Zoff. Einem neuen EZB-Vergleich zufolge sind die Bürger in den Krisenländern vermögender als die Deutschen. Vor allem ein Auswahlkriterium sorgt für Zweifel.

    Die Menschen in europäischen Krisenländern wie Zypern oder Spanien sind nach einer Studie der Europäischen Zentralbank deutlich reicher als Bürger in Deutschland. Das mittlere Vermögen deutscher Haushalte beläuft sich demnach auf rund 51.400 Euro netto - und liegt damit weit unter dem in Griechenland (101.900 Euro), Spanien (182.700) oder Zypern (266.900 Euro).

    Weil die Reichtümer sehr ungleich verteilt sind, geben die Werte nicht den Durchschnitt an, sondern den Median: Werden Haushalte nach ihrem Vermögen aufgereiht, liegt der Median genau in der Mitte - es gibt ebenso viele reichere wie ärmere Haushalte........http://www.n24.de/news/newsitem_8730774.html
    9/4/13

    ReplyDelete
  3. EZB-Studie: Deutsche belegen beim Vermögen den letzten Platz....

    Ausgerechnet die Zyprer gehören zu den reichsten Bürgern der Euro-Zone, Deutschland steht am Ende der Rangliste. Das geht aus einer Studie der EZB hervor. Doch die Methodik hat erhebliche Tücken.

    Die Zahl ist ein Politikum, und darum wurde sie wochenlang akribisch unter Verschluss gehalten. Wie reich die Zyprer im Vergleich zum Rest der Währungsunion sind, das sollte nicht an die Öffentlichkeit gelangen, solange über ein Rettungspaket für die Insel verhandelt wurde.

    Nun ist beschlossen, dass die Euro-Länder und der internationale Währungsfonds dem Land mit zehn Milliarden Euro unter die Arme greifen. Und jetzt wird auch klar, warum die Vermögensstudie zurückgehalten wurde. Denn die Ergebnisse, die die Europäische Zentralbank präsentiert, sind in der Tat nicht geeignet, der Zypern-Hilfe mehr politischen Rückhalt zu verschaffen.

    Denn nach den Erhebungen der Zentralbanken der Euro-Zone sind die Zyprer das zweitreichste Volk überhaupt. Das Durchschnittsvermögen der Haushalte auf der Insel, der so genannte Median, liegt bei 267.000 Euro. Nur die Luxemburger kommen mit 398.000 Euro auf einen noch deutlich höheren Wohlstand.

    Deutschland am Ende der Rangliste......http://www.welt.de/wirtschaft/article115143342/Deutsche-belegen-beim-Vermoegen-den-letzten-Platz.html
    9/4/13

    ReplyDelete
  4. Έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας....Δυο φορές πλουσιότεροι οι Έλληνες από τους Γερμανούς!....

    Οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι κατά μέσο όρο πάνω από τρεις φορές πλουσιότεροι από τους Γερμανούς, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΚΤ, οι πολίτες των κρατών με αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας ΑΑΑ, οι οποίοι αναλαμβάνουν και μεγαλύτερο βάρος στα προγράμματα διάσωσης των εταίρων τους, «απολαμβάνουν λιγότερο πλούτο» από εκείνους στην περιφέρεια.

    Μοναδική εξαίρεση αποτελεί, επισημαίνει η ΕΚΤ, το Λουξεμβούργο. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία της περιόδου 2008-2010, η μέση περιουσία των πολιτών στο Λουξεμβούργο ήταν 397.800 ευρώ, στην Κύπρο 266.900 ευρώ και στη Μάλτα 215.900 ευρώ.

    Τα αντίστοιχα ποσά για τη Γερμανία ήταν 51.000 ευρώ, για την Ολλανδία 103.600 ευρώ και για τη Φινλανδία 85.500 ευρώ.

    Από τις χώρες που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα διάσωσης, μόνο οι πολίτες στην Ελλάδα (101.900 ευρώ) και την Πορτογαλία (75.200 ευρώ) κατείχαν λιγότερο πλούτο από τις χώρες με ΑΑΑ. Οι πολίτες στην Ισπανία και την Ιταλία εμφανίζονται σημαντικά πλουσιότεροι, με 182.700 και 173.500 ευρώ, αντίστοιχα.

    Στη μελέτη της ΕΚΤ επισημαίνεται ακόμη ότι οι σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ευρωζώνης μπορούν να αποδοθούν στις αξίες των ακινήτων και στα ποσοστά ιδιοκτησίας τους. Επιπλέον, τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν, όταν ακόμη η «φούσκα» των ακινήτων π.χ. στην Ισπανία βρισκόταν στο υψηλότερο σημείο της.

    Είναι ενδεικτικό ότι στη Γερμανία το 44% είναι ιδιοκτήτες ακινήτου, ενώ στην Ισπανία σχεδόν το 83%.

    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=270367
    9/4/13

    ReplyDelete
  5. FT : Αποθέματα αερίου για 110 χρόνια έχουν οι ΗΠΑ......

    By Guy Chazan

    Μια κορυφαία επιτροπή ερευνών αναβάθμισε την πρόβλεψη για τους δυνητικούς πόρους των ΗΠΑ σε φυσικό αέριο κατά 26%, σε μια ακόμη ένδειξη για την τεράστια τόνωση που προσφέρει στις ενεργειακές προμήθειες της χώρας η «επανάσταση» των σχιστολιθικών κοιτασμάτων.

    Η έκθεση της επιτροπής Potential Gas Committee αναφέρει ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν τεχνικώς ανακτήσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου 2.384 τρισ. κυβικά πόδια, που είναι η υψηλότερη εκτίμηση στα 48 χρόνια που λειτουργεί η υπηρεσία και διπλάσια από 10 χρόνια πριν.
    Η εκτίμηση είναι μεγαλύτερη κατά 486 τρισ. κυβικά από την εκτίμηση του 2010, δηλαδή είναι αυξημένη κατά 25,6%.

    Αν τα δυνητικά κοιτάσματα προστεθούν στα επιβεβαιωμένα κοιτάσματα των 305 τρισ. κυβικών, σημαίνει ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν περίπου 2.689 τρισ. κυβικά πόδια, που επαρκούν για 110 χρόνια με βάση τους τρέχοντες συντελεστές κατανάλωσης.
    Η έκθεση αποτελεί μια ακόμη αποδειξη για το πώς μεταμορφώνει το ενεργειακό τοπίο της Βορείου Αμερικής η σχιστολιθική επανάσταση. Η παραγωγή σχιστολιθικού αερίου έχει εκτιναχθεί χάρη στην ευρεία χρήση τεχνικών όπως η οριζόντια άντληση και η υδραυλική «διάρρηξη», όπου τεράστιες ποσότητες ύδατος και χημικών διοχετεύονται με μεγάλη πίεση σε σχιστολιθικά κοιτάσματα, δημιουργώντας ρωγμές από τις οποίες απελευθερώνεται φυσικό αέριο.
    Το σχιστολιθικό αέριο καταλαμβάνει σήμερα το 30% της συνολικής κατανάλωσης αερίου στις ΗΠΑ σε σύγκριση με μόλις 1% το 2000. Η εκτίναξη της προσφοράς πέρσι, πίεσε την τιμή του εμπορεύματος στις ΗΠΑ στα χαμηλότερα επίπεδα 10 ετών.
    Η μεγάλη διάθεση φυσικού αερίου μεταβάλλει την μορφή της ενεργειακής βιομηχανίας των ΗΠΑ, καθώς το αέριο αντικαθιστά όλο περισσότερο τον άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας αλλά και το πετρέλαιο. Αρκετοί μιλούν για βιομηχανική αναγέννηση στις ΗΠΑ λόγω του σχιστολιθικού αερίου.

    «Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να θεωρουμε δεδομένη την παροχή άφθονου, καθαρού φυσικού αερίου για τις μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες μας,» σχολίασε ο David McCurdy επικεφαλής της American Gas Association.

    Η άντληση σχιστολιθικού αερίου συνεχίζεται απρόσκοπτα παρά τις έντονες αντιδράσεις των περιβαλλοντολόγων που φοβούνται ότι η μέθοδος της υδραυλικής «διάρρηξης» μπορεί να μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα. Ανησυχίες υπάρχουν επίσης για την ανάφλεξη των ανεπιθύμητων αερίων από τα πηγάδια, τα απόβλητα του νερού που χρησιμοποιείται και την τοξικότητα των χημικών που περιλαμβάνονται στην μέθοδο άντλησης.

    EURO2DAY
    http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/04/ft-110.html?
    10/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin