Wednesday, April 3, 2013

Νίκος Χουντής: «Να πάψει η Κομισιόν να αγνοεί αποφάσεις Ελληνικών Ανωτάτων Δικαστηρίων για αντισυνταγματικούς νόμους»

Ενώ ο σημερινός Τύπος αναφέρεται στην επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που κρίνει αντισυνταγματικές τις απαράδεκτες ρυθμίσεις  που καταργούσαν το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων σε διαιτησία, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής καταγγέλλει με ερώτησή του την Κομισιόν, ότι κρύβεται πίσω από μια αδύναμη και απολύτως ελεγχόμενη από την Τρόικα κυβέρνηση και αρνείται να συζητήσει σειρά αποφάσεων Ανώτατων Δικαστηρίων της Ελλάδας που έχουν αποφανθεί για την αντισυνταγματικότητα ρυθμίσεων που έχουν επιβληθεί από την Τρόικα.

Στην ερώτησή του ο Ν. Χουντής αφού αναφέρεται σε δύο προηγούμενες αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκριναν αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις
  •  α) για την αναδρομική μείωση των συντάξεων όσων υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια 
  • και β) για τις προβλέψεις του νόμου 4093/2012 για συνταξιοδοτικά θέματα του δημοσίου τομέα, μεταξύ των οποίων και η αύξηση των ορίων ηλικίας, κατηγορεί την Κομισιόν ότι αρνείται να αναλάβει ευθύνες  και την καλεί να σεβαστεί την ελληνική συνταγματική τάξη.
Η πλήρης ερώτηση του Ν. Χουντή έχει ως εξής: 

«Η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Συνεδρίαση 23/2/2013) έκρινε αντισυνταγματική και αντίθετη στο άρθρο 1 του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) την αναδρομική μείωση των συντάξεων όσων υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια, που είχε συμφωνηθεί στα πλαίσια του Μνημονίου. 
Στην ερώτησή μου (E-000302/2013) που αφορούσε προηγούμενη απόφαση του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε επίσης αντισυνταγματικές προβλέψεις του νόμου 4093/2012 για τα συνταξιοδοτικά θέματα δημοσίου, η Επιτροπή μου είχε απαντήσει ότι «Η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει τη συμμόρφωση του εθνικού δικαίου με το Ελληνικό Σύνταγμα». Η απάντηση αυτή ασφαλώς δεν σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει υποχρέωση να μεριμνά και να σέβεται τη συνταγματική τάξη των κρατών μελών και τις διεθνείς υποχρεώσεις τους (ΕΣΔΑ).
Η υποχρέωση αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι η Επιτροπή είναι θεματοφύλακας των Συνθηκών της ΕΕ.
Άλλωστε στο Προοίμιο του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων τονίζεται ότι η Ένωση σέβεται την οργάνωση της δημόσιας εξουσίας των κρατών μελών σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Με δεδομένο ότι μετά τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου θα υπάρξουν προσφυγές σε δικαστήρια οι οποίες αναμένεται να δικαιωθούν,  Ερωτάται η Επιτροπή:
Τι σκέπτεται να πράξει σχετικά με τις δύο αυτές ρυθμίσεις, οι οποίες συνδιαμορφώθηκαν με την Τρόικα και οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές; Γνωρίζει αν η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να τις αποσύρει; Θα δεχτεί η Επιτροπή την αλλαγή αυτών των ρυθμίσεων;» 
 EurActiv.gr 
  

1 comment:

  1. ΣΤΕ: Αντισυνταγματική η κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία....

    Να κρίνει αντισυνταγματική την πρόβλεψη που υπήρχε στο δεύτερο μνημόνιο που ψηφίστηκε το 2012, σύμφωνα με την οποία καταργείται η μονομερής προσφυγή στην διαιτησία για τις διαφορές μεταξύ εργατικών και εργοδοτικών ενώσεων, προσανατολίζεται το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου πραγματοποιεί συνεχείς διασκέψεις, κεκλεισμένων των θυρών, για το θέμα της συνταγματικότητας ή μη των διατάξεων του δεύτερου μνημονίου και της 6/2012 πράξης του υπουργικού συμβουλίου.

    Οπως όλα δείχνουν, οι Σύμβουλοι Επικρατείας, με ισχυρή πλειοψηφία, προσανατολίζονται να κρίνουν αντισυνταγματική την κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία για την επίλυση εργασιακών θεμάτων (αύξηση αποδοχών, επιδόματα, άδειες, αργίες, κ.λπ.).

    Στη διαιτησία (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) μπορεί να προσφύγει είτε η πλευρά των εργαζομένων (συνδικαλιστικές οργανώσεις) είτε η πλευρά των εργοδοτών, αφού αποτύχουν οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας, που αρχίζουν, κατά κανόνα, μετά τη λήξη ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

    Επίσης, στη διαιτησία μπορεί να οδηγηθούν όλες οι διαφορές που προκύπτουν από επιχειρησιακές, κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όπως είναι μισθολογικές διαφορές, η χορήγηση επιδομάτων, κ.ά.

    Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 3 της πράξης υπουργικού συμβουλίου προβλέπει ρητά ότι «από 14.2.2012 η προσφυγή στη διαιτησία γίνεται αποκλειστικά με κοινή συμφωνία των μερών».

    Επιπλέον, προβλέπεται ότι οι «προσφυγές που έχουν κατατεθεί στον ΟΜΕΔ μέχρι 28.2.2012 και δεν έχει εκδοθεί διαιτητική απόφαση, αν μεν έχουν κατατεθεί μονομερώς δεν συζητούνται και τίθενται στο αρχείο, ενώ αν έχουν κατατεθεί με κοινή συμφωνία των μερών κρίνονται».

    Σημειώνεται ότι με βάση το τρίτο μνημόνιο, που ακολούθησε, οι κατώτατες αποδοχές δεν καθορίζονται πλέον από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας ύστερα από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ, αλλά με νόμο.

    Εξάλλου, με το Μνημόνιο ΙΙΙ καταργήθηκε μετά το 2012 το επίδομα γάμου το οποίο αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος του κατώτατου μισθού που καθοριζόταν με την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, ενώ «πάγωσε» και το επίδομα τριετιών (ωρίμανσης).

    Οι σύμβουλοι Επικρατείας δεν θα ασχοληθούν με το ζήτημα της μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων (κατά 22% γενικά και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών) που προβλέπει η πράξη υπουργικού συμβουλίου, καθώς αναμένεται να κριθεί από τους δικαστές ότι επήλθε αλλαγή στο νομοθετικό αυτό πλαίσιο, με το Μνημόνιο ΙΙΙ που ακολούθησε.

    Ακόμη, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν διαφαίνεται ότι θα επικρατήσει η άποψη που εξέφρασαν ορισμένοι Σύμβουλοι Επικρατείας για υποβολή προδικαστικού ερωτήματος στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να αποφανθεί αν οι διατάξεις του τρίτου μνημονίου και της επίμαχης πράξης υπουργικού συμβουλίου είναι σύμφωνες με ευρωπαϊκές Οδηγίες.

    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113020134
    2/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin