Friday, April 19, 2013

Η Γερμανία εκτός ορίων....

Μαλούχος Γεώργιος Π. 
Ωστέ έτσι λοιπόν: σύμφωνα με τον Σπίγκελ, η φτώχεια είναι ένα ψέμα στην Ελλάδα. Σχεδόν πέντε χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν αυτοκτονήσει τα τρία τελευταία χρόνια από την απελπισία. Οι άνεργοι δεν είναι στο 30% του πληθυσμού. Το ΑΕΠ της χώρας δεν έχει συρρικνωθεί κοντά στο ένα τέταρτό του από το 2009. Οι δρόμοι των ελληνικών πόλεων δεν έχουν γεμίσει ζητιάνους. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν αναζητούν καθημερινά τροφή στα συσσίτια. Οι επιχειρήσεις δεν κλείνουν η μία μετά την άλλη. Τα εισοδήματα όσων έχουν ακόμα δουλειά δεν καταβαραθρώθηκαν…
Όπως πάντοτε ήξεραν πολύ καλά να κάνουν, διαστρέφουν την πραγματικότητα: παίρνουν στοιχεία, τα παρουσιάζουν όπως βολεύει στις απόψεις τους, και δημιουργούν μια εικόνα που δεν υπάρχει. Είναι κι αυτό ένα παλιό, καλό χαρακτηριστικό της γερμανικής προπαγάνδας. Μετράνε έναν δήθεν ελληνικό πλούτο ουσιαστικά μόνον πάνω στα ακίνητα που, ούτως ή άλλως, έχουν απαξιωθεί πια σε βαθμό εξευτελιστικό. Ναι, η ελληνική οικονομία είχε ανέκαθεν το χαρακτηριστικό της σώρευσης στην ακίνητη περιουσία. Όμως αυτό, τι ακριβώς σημαίνει; Τίποτα, και το γνωρίζουν πολύ καλά.
Απλώς είναι ο τρόπος τους να δώσουν «ηθική» νομιμοποίηση σε κάτι που δεν έχει: στην πολιτική που έχουν επιβάλλει. Αλλώστε, γι αυτό ο γάιδαρος που εμφανίζει στο εξώφυλλό του αυτό το άθλιο και προσβλητικό δημοσίευμα, δεν κουβαλάει στην πλάτη του… σπίτια, που πλέον, όχι πλούτος δεν είναι, αλλά παθητικό για τους κατόχους τους, αλλά κουβαλάει σακιά με χρήμα: που το είδαν λοιπόν αυτό το χρήμα;  
Όμως, αφού λοιπόν η φτώχεια των Ελλήνων είναι ένα ψέμα, ας δούμε και μερικές αλήθειες για τους Γερμανούς. Αλήθειες που δεν τους βολεύουν και που έχουν καταστεί άβατο. Που θα ήταν αλήθεια αυτή η χώρα σήμερα αν οι εταίροι και «σωτήρες» μας, οι «φίλοι» μας οι Γερμανοί, δεν την είχαν ρημάξει με τον πόλεμο; Πόσος πλούτος καταστράφηκε – χώρια φυσικά τις αδιανόητες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές – από το «πέρασμά» τους από την Ελλάδα; Πότε έγιναν αυτά; Ούτε δύο γενιές πριν. Γιατί αυτά δεν μετράνε στην πορεία αυτού του τόπου; Γιατί το χρέος μας καθιστά «ένοχους» και «ψεύτες», «εγκληματίες», ενώ τα δικά τους αληθινά εγκλήματα έχουν σβηστεί από το χάρτη; Επειδή έχουν διαφορά λίγες δεκαετίες; Και γιατί ουδέποτε ανέλαβαν, τουλάχιστον ως προς την Ελλάδα, τις ευθύνες τους γι αυτά;
Αλλά δεν είναι μόνον οι ευθύνες του παρελθόντος. Είναι και του παρόντος: καλούν οι Ελληνες οικονομικοί εισαγγελείς Γερμανούς για τη Ζίμενς, και πέφτουν πάνω στην Ελλάδα ένα κάρο «σοβαρά» μέσα μιλώντας για «πολιτική» πράξη. Οι πρωταίτιοι των μεγαλύτερων και πιο μακρόβιων σκανδάλων διαφθοράς στην Ελλάδα, που της κόστισαν εκατοντάδες εκατομμύρια – από τη Ζίμενς μέχρι τα άρματα και πολλά άλλα -  έχουν τύχει ασυλίας στη Γερμανία. Γιατί;
Δεν θα έπρεπε λοιπόν να μιλάνε όπως μιλάνε. Αυτή τη χώρα, την έκαψαν ζωντανή. Και τώρα, όχι απλώς κάνουν ότι έχουν ξεχάσει, αλλά επιτίθενται με τον πιο προκλητικό τρόπο. Διαλύουν, προσβάλλουν, ισοπεδώνουν. Γιατί; Γιατί έτσι τους βολεύει. Αυτό υπηρετεί τους εθνικιστικούς σκοπούς τους που όπλο τους είναι ένα νόμισμα που λειτουργεί καταστροφικά και ενάντια σε κάθε λογική – όχι ελληνική, αλλά διεθνή: η μισή Ευρώπη υποφέρει σήμερα, επειδή οι Γερμανοί έχουν απαγορεύσει κάθε εργαλείο νομισματικής πολιτικής και επιμένουν σε ένα ισχυρό νόμισμα που διαλύει τους άλλους και ωφελεί μόνον αυτούς.
Και δεν είναι μόνον οι χώρες που υποφέρουν: τους του λένε οι Αμερικανοί, τους το λένε οι Κινέζοι, τους το λένε όλοι οι διεθνείς, ακόμα και οι Γερμανοί σημαντικοί οικονομολόγοι, ότι αυτό που κάνουν είναι καταστροφικό. Αλλά επιμένουν. Επιμένουν γιατί γίνονται πιο ισχυροί καταστρέφοντας άλλους.
Και δεν τους φτάνει αυτό: πρέπει και να προσβάλλουν. Πρέπει και να ονομάζουν ψεύτη έναν λαό ολόκληρο που βλέπει να διαλύεται από την πολιτική τους και ο ίδιος και η χώρα του. Και δεν το κάνουν τίποτα ακραίοι: το κάνουν κάποια από τα πιο κεντρικά έντυπα του συστήματός τους, το κάνει ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών τους, ο οποίος έχει το θράσος να λέει δημόσια ότι εκείνοι είναι οι «καλοί μαθητές» και οι άλλοι είναι οι κακοί που τους ζηλεύουν: άραγε, πόσο κοντά και πόσο μακριά βρίσκεται αυτή η διάκριση, στον πυρήνα της, από εκείνη της άριας φυλής; Πόσο διαφορετικός είναι αυτός ο κάθετος διαχωρισμός;
Η Ελλάδα χρωστάει και φταίει που χρωστάει. Φταίει που δεν κατάφερε να οργανώσει ένα κράτος της προκοπής. Φταίει που έχτισε ένα σύστημα τόσο σαθρό και άδικο για τον ίδιο της τον εαυτό.
Όμως, αυτά για τα οποία φταίει η Ελλάδα, είναι ασύγκριτα λιγότερο σημαντικά, σε όλα τα επίπεδα, από εκείνα για τα οποία φταίει η Γερμανία. Όχι μόνον του χθες, αλλά, πλέον, και του σήμερα: γιατί, ξανά, θα τα διαλύσουν όλα.
Και κάτι ακόμα: ακόμα και ο Χίτλερ, όταν τελείωσε τη Βαλκανική εκστρατεία, στο λόγο του στο Ράιχσταγκ, μίλησε με τον πιο τιμητικό τρόπο για τους Ελληνες. Σήμερα, οι επίγονοί του είναι αυτοί που μας λένε όλους ψεύτες… 
.tovima.gr
19/4/13
--
-
  • Reiche Zyprer, arme Deutsche

    ---

     

    Unsere auslandischen Freunde und wir Griechen.......Unser deutscher Mitbewohner ging des Morgens aus dem Haus, sein Zimmer sollten wir aufraumen und sauber halten. Die Reste seines reichlichen Fruhstucks, das wir mit Heisshunger sahen, war mit der Asche seiner Zigaretten bestreut, was wir als eine uns vernichtende Demutigung empfanden. Schliesslich ging die Besatzungszeit zu Ende. Mein jungerer Bruder und ich zeigten im Rontgenbild Schatten auf der Lunge, aber wir hatten uberlebt.

6 comments:

  1. Ο μύθος των... «φτωχών Γερμανών» ....ΤΟ SPIEGEL... ΠΑΡΑΛΗΡΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤ....

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους έδωσε τα «πυρομαχικά» και τα γερμανικά έντυπα άνοιξαν... πυρ εναντίον των χωρών του Νότου.

    Ο λόγος για τη -διαβόητη πλέον- έκθεση της ΕΚΤ, που εμφανίζει τους Γερμανούς φτωχότερους από τους πολίτες των χωρών που καλούνται να διασώσουν.

    Το «Spiegel», που είχε αποφύγει τις κορόνες το τελευταίο διάστημα, και μάλιστα είχε κατακεραυνώσει την Ανγκελα Μέρκελ για την ευρωπαϊκή πολιτική της, αφιερώνει το κεντρικό άρθρο του περιοδικού για να πείσει τους Γερμανούς ότι κακώς επωμίζονται το βάρος των διασώσεων, αντί να το επωμιστούν οι πλούσιοι πολίτες των υπερχρεωμένων χωρών.

    Στο εξώφυλλό του εικονίζεται ένας άντρας, που κρατά ομπρέλα με το σύμβολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κάθεται πάνω σε έναν γάιδαρο φορτωμένο με καλάθια που είναι γεμάτα με δεσμίδες ευρώ. Από πάνω φιγουράρει πηχυαίος ο τίτλος «το ψέμα της φτώχειας. Πώς κρύβουν τις περιουσίες τους οι χώρες της Ευρώπης που μαστίζονται από κρίση».

    Στις σελίδες του περιοδικού, το άρθρο με τίτλο «φτωχή Γερμανία», υπογραμμίζει ότι η «ευρωδιάσωση δεν είναι δίκαιη, όταν οι άνθρωποι στις χώρες που εισπράττουν είναι πλουσιότεροι από τους πολίτες στις χώρες που δανείζουν». Γίνεται, δε, εκτενής αναφορά στα αντι-γερμανικά συνθήματα με τα οποία αντιμετωπίζεται η χώρα τους και η καγκελάριός τους, για να καταλήξει ο αρθρογράφος στο συμπέρασμα ότι «όλοι οι διαδηλωτές και όλοι οι επικριτές της Μέρκελ στη Ρώμη και τη Μαδρίτη, τη Λευκωσία και την Αθήνα συμφωνούν στο εξής: ότι η Γερμανία πρέπει να πληρώσει για τη διάσωση του ευρώ, όσο το δυνατόν περισσότερα, επειδή είναι πλούσια χώρα». Τώρα, όμως, μιλούν οι αριθμοί και όχι οι συναισθηματισμοί, γράφει το « Spiegel», που αισθάνεται ότι η δικαίωση έρχεται μέσα από την έκθεση της ΕΚΤ.

    Τα ακίνητα
    Το περιοδικό επιχειρεί να συγκεντρώσει όλη την επιχειρηματολογία που έχει γραφτεί μέχρι στιγμής και καταρρίπτει την αξιοπιστία της έκθεσης, όπως για παράδειγμα ότι οι τιμές των ακινήτων που ελήφθησαν υπόψη αφορούσαν την περίοδο 2008-2010 και τώρα έχουν αλλάξει δραματικά σε χώρες όπως η Κύπρος, ή ακόμη ότι στις χώρες του Νότου το ποσοστό ιδιοκατοίκησης φτάνει ακόμη και το 80%, ενώ στη Γερμανία μόλις το 44%. Ωστόσο τα καταρρίπτει όλα με τον εξής απλό και ταυτόχρονα προκλητικό συλλογισμό: η Γερμανία έχει υποστεί ήδη αυτό που υφίστανται άλλες χώρες, δηλαδή οι πολίτες της να χάσουν τα πάντα, με τον πληθωρισμό της δεκαετίας του 1920, που κατέστρεψε τη μεσαία τάξη και τα 40 χρόνια ύπαρξης της Ανατολικής Γερμανίας που δεν αναγνώριζε την ιδιοκτησία.

    «Από τέτοιου είδους καταστροφές γλίτωσαν οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης» λέει προκαλώντας έκπληξη στον αναγνώστη το περιοδικό. «Είτε ήταν με τους νικητές όπως η Γαλλία, είτε υπήρξαν ουδέτερες όπως η Ισπανία. Ετσι ή αλλιώς, οι πολίτες της μπορούσαν να χτίσουν το υψηλό τους επίπεδο διαβίωσης με το πέρασμα των γενεών».

    Αφού κάνει ένα πέρασμα από τη σημερινή κατάσταση των χωρών που πλήττονται από την κρίση, το «Spiegel» αναφέρει ότι ακόμη και όσοι θεωρούνται έχοντες δεν νιώθουν πλούσιοι και έχουν υποστεί απώλειες. «Θα ήταν, όμως, πολύ να ζητήσει κανείς να επιβαρυνθούν περισσότερο για να σώσουν τη χώρα τους;» διερωτάται ο συντάκτης για να καταλήξει ότι γενικότερα οι πλούσιοι θα πρέπει να επωμιστούν μεγαλύτερο βάρος στη διάσωση των χωρών, ακόμη και στην ίδια τη Γερμανία και φυσικά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. «Η διάσωση του ευρώ θα οδηγούσε στον απόλυτο παραλογισμό, εάν στο τέλος ο συγκριτικά φτωχός μέσος Γερμανός προστατέψει από υψηλότερη φορολογία τους Ελληνες ζάπλουτους».

    ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΜΕ
    Οι δύο όψεις της έκθεσης.......http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63815240
    19/4/13

    ReplyDelete
  2. Vermögensvergleich.... Merkel: Deutsche sind reicher als eine EZB-Umfrage andeutet....

    19.04.2013 · Die EZB hat eine brisante Umfrage veröffentlicht, nach der Zyprer, Italiener und Spanier vermögender sind als Deutsche. Die Kanzlerin sagt nun, dass die Ergebnisse verzerrt sind.

    Die Deutschen sind nach Ansicht von Bundeskanzlerin Angela Merkel reicher als sich aus einer brisanten Vermögensvergleichs-Studie der Europäischen Zentralbank (EZB) andeutet. Merkel bezeichnete das Ergebnis der Studie als verzerrend. „Rein statistisch sind Länder wie Spanien, Zypern oder Griechenland pro Haushalt reicher als wir“, sagte sie in der „Bild“-Zeitung.

    „Aber Vorsicht: Die Statistik ist verzerrt.“ So hätten in den südlichen Euro-Staaten viel mehr Menschen Häuser und Wohnungen als Altersvorsorge. „In Deutschland dagegen gibt es starke gesetzliche und betriebliche Rentensysteme. Die hohen Rentenansprüche der Deutschen aber sind in dieser Vermögensstatistik nicht enthalten, ebenso wenig Immobilien oder Vermögen, das Deutsche im Ausland haben“, sagte Merkel. „Deshalb sehen die Durchschnittsvermögen der Deutschen kleiner aus als sie sind.“

    Die europäischen Notenbanken haben im Auftrag der EZB im Jahr 2010 (in Spanien im Jahr 2008) Umfragen durchgeführt unter Tausenden Haushalten. Der mittlere Wert (Median) der gemachten Angaben ergibt für die Deutschen ein Nettovermögen in Höhe von 51.400 Euro, für Österreicher eines von 76.400 Euro. Im gerade erst vor der Staatspleite geretteten Zypern sagten die Menschen aus, im Mittel über ein Nettovermögen von 266.900 Euro zu verfügen, in Italien von 173.500 Euro und in Spanien von 182.700 Euro. Die Durchschnittsvermögen liegen näher beieinander.

    Quelle: Reuters
    http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/vermoegensvergleich-merkel-deutsche-sind-reicher-als-eine-ezb-umfrage-andeutet-12154796.html
    19/4/13

    ReplyDelete
  3. Medienstreit über EZB-Studie: Die armen Deutschen

    Von Katja Petrovic

    Europas Presse streitet über die EZB-Vermögensstudie: "Unglaublich, die Deutschen sind die Ärmsten in Europa", staunt "JDD" aus Frankreich. "Keineswegs", kontert der Wiener "Standard". Und wenn doch, dann sind die deutschen "Übeltäter "selbst dran Schuld, heißt es im "Guardian".

    Die vergangene Woche veröffentlichte Studie der EZB, laut der Deutschland im europäischen Vermögens-Ranking weit hinter Krisenländern wie Spanien oder Zypern liegt, sorgt noch immer für Empörung. Während deutsche Medien fordern, die Rettungsstrategie der Euro-Gruppe müsse nun neu diskutiert werden, ist die europäische Presse darum bemüht, die Zahlen zu relativieren.

    "Richtig interpretiert zeigt die Studie keineswegs, dass Deutsche und Österreicher ärmer als Griechen und Spanier sind", meint der "Standard", denn.......http://www.spiegel.de/politik/deutschland/medienecho-zur-ezb-vermoegensstudie-die-armen-deutschen-a-895331.html
    19/4/13

    ReplyDelete
  4. Die Kanzlerin im BILD-Interview.....„Wohlstand auf Pump geht nicht mehr, das muss allen klar sein“....

    ...........
    ..........
    BILD: Südeuropa büßt derzeit rasant an Wohlstand ein. Wie lange halten die Länder das durch?

    Merkel: „Zunächst einmal: Alle südeuropäischen Länder haben mehr oder weniger die Reformen eingeleitet, die nötig sind, damit sie wieder auf einen soliden Weg kommen. Diese Reformen verlangen schmerzhafte Schnitte, das stimmt – und ich weiß, dass viele Menschen darunter zu leiden haben. Aber im Kern gilt: Jedes Land kann auf Dauer nur von dem leben, was es erwirtschaftet. Jedes Land braucht eine wettbewerbsfähige Wirtschaft, braucht eine industrielle Basis, groß oder klein. Wohlstand auf Pump geht nicht mehr, das muss allen klar sein.“..............http://www.bild.de/politik/inland/angela-merkel/wohlstand-auf-pump-geht-nicht-mehr-das-muss-allen-klar-sein-30062206.bild.html
    19/4/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μέρκελ: Δεν υπάρχει πια ευημερία με «βερεσέ» .....Στατιστική παραμόρφωση της ΕΚΤ τα περί φτωχών Γερμανών-πλούσιων νότιων....

      Στατιστική «παραμόρφωση» χαρακτηρίζει η Άνγκελα Μέρκελ το συμπέρασμα στο οποίο φαίνεται να οδηγεί η πρόσφατη μελέτη της ΕΚΤ ότι οι Γερμανοί είναι φτωχότεροι από τους πολίτες της νότιας Ευρώπης. Η μελέτη είχε προκαλέσει συζητήσεις στη Γερμανία, με πολλούς να την διαβάζουν καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι φτωχότεροι Γερμανοί καλούνται να διασώσουν τους πλουσιότερους νοτιοευρωπαίους.

      Η καγκελάριος εκφράζει τη συμπάθειά της για εκείνους που πλήττονται ιδιαίτερα από τη λιτότητα, αλλά ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει πια ευημερία με "βερεσέ"», ενώ επαναλαμβάνει ότι οι καταθέσεις των Γερμανών είναι ασφαλείς.

      «Καθαρά στατιστικά, χώρες όπως η Ισπανία, η Κύπρος ή η Ελλάδα είναι ανά νοικοκυριό πλουσιότερες από εμάς. Αλλά, προσοχή, η στατιστική είναι παραμορφωμένη. Σε αυτές τις χώρες είναι πολύ περισσότεροι οι ιδιοκτήτες κατοικιών και διαμερισμάτων, κυρίως ως μέσο εξασφάλισης των γηρατειών τους. Στη Γερμανία υπάρχει ισχυρό νομικό και συνταξιοδοτικό σύστημα. Οι υψηλές αποδοχές των Γερμανών στη σύνταξη δεν περιλαμβάνονται ωστόσο στη στατιστική για την περιουσία ούτε η ιδιοκτησία ακινήτων των Γερμανών στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα ο πλούτος να εμφανίζεται μικρότερος από ό,τι είναι», δηλώνει η κ. Μέρκελ, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής της στην εφημερίδα Bild, το οποίο δημοσιεύεται την Παρασκευή.

      Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το νέο κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), το οποίο υποστηρίζει την έξοδο της Γερμανίας από το ευρώ, η καγκελάριος υποστηρίζει ότι το καλύτερο για τη χώρα είναι η συνέχιση της πολιτικής τής κυβέρνησής της, η οποία «σε καιρούς παγκόσμιου ανταγωνισμού δημιουργεί στο εσωτερικό οικονομική και κοινωνική ισχύ και στην Ευρώπη μια ένωση σταθερότητας». Τονίζει δε ότι αυτή η πολιτική στηρίζεται ευρέως από τους Γερμανούς, ενώ σε ό,τι αφορά την κρίση του ευρώ, εμφανίζεται πεπεισμένη ότι η διάσωση του ευρώ δεν αφορά μόνο τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος, αλλά κυρίως την ανάγκη η Ευρώπη να βγει από την κρίση πιο ισχυρή από ό,τι εισήλθε σε αυτήν.

      «Εμείς οι Ευρωπαίοι έχουμε κατορθώσει να καταστήσουμε σαφές στους εθνικούς και στους διεθνείς επενδυτές πόσο σημαντικό είναι για μας το ευρώ και πόσο ειλικρινείς είμαστε σχετικώς με αυτό το σύμβολο ενότητας για την Ευρώπη. Αυτό έχει τους τελευταίους μήνες σταθεροποιήσει ήδη το ευρώ, αλλά δεν είμαι ακόμη ικανοποιημένη», δηλώνει η κ. Μέρκελ και συνεχίζει: «Θέλω μια ισχυρή ήπειρο, η οποία να μπορεί να προσφέρει στους πολίτες της ευημερία και στο μέλλον. Η Ευρώπη πρέπει να είναι ηγετική δύναμη στον κόσμο και αυτό σήμερα δεν ισχύει για πολλούς τομείς. Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει γι αυτό τον σκοπό να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και σε αυτό πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά».

      Αναφερόμενη στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, η Γερμανίδα καγκελάριος επισημαίνει ότι έχουν, «είτε λιγότερο είτε περισσότερο, ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου να μπουν σε σταθερό δρόμο» και αναγνωρίζει ότι «αυτές οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν οδυνηρές περικοπές -είναι γεγονός- και πολλοί άνθρωποι υποφέρουν».

      Διευκρινίζει ωστόσο ότι «κάθε χώρα μπορεί μακροπρόθεσμα να επιβιώσει μόνο με τα δικά της μέσα και κάθε χώρα χρειάζεται μια ανταγωνιστική οικονομία, μια βιομηχανική βάση, μικρή μεγάλη και πρέπει να είναι σαφές προς όλους ότι δεν υπάρχει πια ευημερία με "βερεσέ"». Αναδεικνύει μάλιστα τη Γερμανία ως παράδειγμα χώρας, η οποία πριν από δέκα χρόνια θεωρείτο «ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης» και σήμερα αποτελεί απόδειξη αποτελεσματικότητας των μεταρρυθμίσεων.

      Η κ. Μέρκελ ερωτάται ακόμη για την ασφάλεια των καταθέσεων στις γερμανικές τράπεζες, έπειτα από το σχέδιο που εφαρμόστηκε στην Κύπρο, για να επαναλάβει ότι η εγγύηση που είχε δώσει η ίδια και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ το 2008 ισχύει απολύτως.

      http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=508755
      19/4/13

      Delete
  5. Οι... φτωχοί Γερμανοί και η εξαπάτηση....

    Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗ

    Αν οι κλασικοί οικονομολόγοι μιλούσαν κάποτε για πολιτική οικονομία, είναι γιατί το οικονομικό γίγνεσθαι δεν είναι άμοιρο της πολιτικής. Και όποιος νομίζει πως οι τεχνοκρατικές και φαινομενικά αντικειμενικές αναλύσεις δεν υπηρετούν πολιτικά συμφέροντα, δεν έχει παρά να συλλογιστεί τι εξυπηρέτησε η πρόσφατη ανακάλυψη πως οι Γερμανοί είναι οι φτωχότεροι σε πλούτο στην Ευρώπη και, άρα, δεν μπορούν να χρηματοδοτούν τους πλουσιότερους Ελληνες, Κυπρίους και λοιπούς Νοτιοευρωπαίους.

    Γιατί μπορεί η γερμανική Βουλή να ψήφισε τελικά τη βοήθεια των 10 δισ. προς την Κύπρο, όμως φρόντισε προηγουμένως να περάσει το «έκτακτο» μέτρο του κουρέματος των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ (φορτώνοντας στους Κυπρίους τα πρόσθετα 6 δισ. που απαιτεί το οριστικό πρόγραμμα διάσωσης των 23 δισ.), το οποίο και αποτελεί το «εφεδρικό όπλο» μελλοντικών διασώσεων της ευρωπαϊκής περιφέρειας... Και βασικό επιχείρημα για τη θέσπιση του μέτρου με αφετηρία την Κύπρο ήταν το ότι δεν μπορούν οι φτωχότεροι Γερμανοί φορολογούμενοι να επωμίζονται το βάρος της διάσωσης των κατά 5 φορές πλουσιότερων Κυπρίων!

    Το επιχείρημα αυτό πρόσφερε πρόσφατη μελέτη της ΕΚΤ, που έδειχνε πως ο διάμεσος Γερμανός (δηλαδή ο πεντηκοστός σε μία σειρά πληθυσμού 100 ατόμων) είναι φτωχότερος από τους κατοίκους 14 άλλων χωρών-μελών, μεταξύ των οποίων και των Ελλήνων, οι οποίοι εμφανίζονταν επίσης να είναι δύο φορές πλουσιότεροι των Γερμανών!

    Το επιχείρημα έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία και προκάλεσε στους μεν Ευρωπαίους απορία, στους δε Γερμανούς οργή και αγανάκτηση, με τις πρώτες δημοσκοπήσεις να ανεβάζουν σε 3% την απήχηση του νέου αντι-ευρωπαϊκού κόμματος.

    Κι ενώ, βεβαίως, είναι σωστό πως στη Γερμανία το ποσοστό ιδιοκατοίκησης είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη, με συνέπεια να επηρεάζει αρνητικά το μέγεθος του πλούτου των Γερμανών, η σύγκριση και το συμπέρασμα από αυτήν είναι εσφαλμένα για τρεις τουλάχιστον λόγους.

    Ενας λόγος είναι πως τα στοιχεία που χρησιμοποιεί είναι του 2010, όταν οι τιμές των κατοικιών στη νότια Ευρώπη κινούνταν ακόμη σε υψίπεδα φούσκας, κάτι που δεν ισχύει τρία χρόνια μετά.

    Ενας δεύτερος λόγος είναι πως ο πλούτος που απολαμβάνει ο πολίτης δεν είναι μόνον ο ατομικός, αλλά και ο συλλογικός εθνικός πλούτος (δρόμοι, πάρκα, νοσοκομεία, σχολεία, δημόσια διοίκηση κ.λπ.), που στην προκειμένη περίπτωση δεν λογαριάζεται. Οπως επίσης δεν λογαριάζεται η φορολογική επιβάρυνση που υφίστανται, π.χ., οι Ελληνες εξαιτίας του βάρους του υψηλότερου δημόσιου χρέους (υπερδιπλάσιου αναλογικά με το γερμανικό) και της διαχείρισής του από την τρόικα...

    Ο σημαντικότερος όμως λόγος είναι ότι δεν λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του πλούτου όλων των Γερμανών, αλλά συγκρίνεται ο διάμεσος. Με κριτήριο το μέσο όρο, οι Γερμανοί είναι 25% πλουσιότεροι των Ελλήνων και αν συνυπολογίσουμε και τις άλλες δύο παραμέτρους, τότε πρέπει να είναι πολύ περισσότερο.

    http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=358705
    19/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin