Friday, April 5, 2013

Πέθανε ο κυβερνήτης του "Βέλους" Νίκος Παππάς

Έφυγε από τη ζωή ο κυβερνήτης του θρυλικού αντιτορπιλικού "Βέλος" και πρωτεργάτης του κινήματος του Ναυτικού Νίκος Παππάς, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έδινε μάχη με την επάρατη νόσο.


Σύμφωνα με πληροφορίες νοσηλευόταν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ άφησε την τελευταία πνοή στο σπίτι του όπου επέλεξε να μεταφερθεί.

Το κίνημα που είχε στόχο την ανατροπή της Χούντας επρόκειτο να εκδηλωθεί την 23η Μαΐου του 1973, ωστόσο τα σχέδια δεν προχώρησαν καθώς υπήρξαν ενδείξεις ότι είχε προδοθεί. Οι αξιωματικοί που σχεδίαζαν το κίνημα τέθηκαν υπό περιορισμό ενώ πραγματοποιήθηκε εισβολή της ΕΣΑ στον Ναύσταθμο.


Ο κυβερνήτης του "Βέλους" Νίκος Παππάς με το πλήρωμα αποφάσισαν να στασιάσουν και να αποχωρήσουν από άσκηση του ΝΑΤΟ στην οποία συμμετείχε το πλοίο, ζητώντας στη συνέχεια άσυλο στην Ιταλία.
 
Η κίνησή τους προκάλεσε αίσθηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς προβλήθηκε από όλα τα ξένα ΜΜΕ και κλόνισε την εικόνα που η Χούντα προέβαλε ότι είχε το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων με το μέρος της.

Ο Παππάς διετέλεσε αρχηγός του ΓΕΝ και υπουργός, ενώ τιμήθηκε αρκετές φορές από την επίσημη πολιτεία.

Τον αποχαιρέτισε μέσω Facebook ο συναγωνιστής του, Αντιναύαρχος εν αποστρατεία Κ. Γκορτζής με τα λόγια "Αναχώρηση Κυβερνήτου. Καλό σου ταξίδι καπετάνιε!".

Διαβάστε κείμενο του στην προσωπική του ιστοσελίδα για το κίνημα του Ναυτικού.


Μιλώντας στο Έθνος ο Κωστής Γκορτζής θυμάται για τα γεγονότα: "Μέσα στη νύχτα λειτουργούν ακατάπαυστα και τα τηλέφωνα των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Ιταλίας, με σταθερό αίτημα της πρώτης να μη γίνει δεκτό οποιοδήποτε αίτημα πολιτικού ασύλου και να συλληφθεί και απελαθεί όποιος αποβιβαστεί στην Ιταλία.

Η ιταλική κυβέρνηση Αντρεότι, από τη μία πιέζεται από την Ελλάδα και από την άλλη προβληματίζεται για το πώς θα αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση σαν κι αυτή.

Οι Ιταλοί ειδοποιούν το πλήρωμα ότι θα πρέπει να αποβιβαστεί και να τους μεταφέρουν σε κάποιο ξενοδοχείο.

Ο κατάλογος όσων θα εγκατέλειπαν το πλοίο από 210 μέλη σβήσε-γράψε, ξανασβήσε-ξαναγράψε, με συνεχείς επεμβάσεις του κυβερνήτη για να τηρηθούν οι αρχικές οδηγίες/επιθυμίες του, είχε σταθεροποιηθεί στον αριθμό 30.

Ο Παππάς, έξι σημαιοφόροι και είκοσι τρεις υπαξιωματικοί. Επιβιβαζόμαστε χαιρετώντας τη σημαία και φιλώντας τη λαμαρίνα. Τα μεγάφωνα ηχούν αναχώρηση κυβερνήτου και ακολουθεί το σφύριγμα της τιμητικής ακινησίας.

Ένας με στολή ναύτη σαλτάρει μπροστά στον κυβερνήτη. Θα ρθω κι εγώ, αλλιώς θα κολυμπήσω μέχρι έξω, λέει ο εθελοντής δίοπος μηχανικός Γιώργος Μαντζάνας. Έτσι, φεύγουμε τριάντα ένας".

Με πληροφορίες από τη Wikipedia


.infognomonpolitics.blogspot.gr
5/4/13 
---
-
 

Νέα ανοιχτή επιστολή-παρέμβαση του Ναυάρχου Ν.Παππά : Η Ελλάδα πέρασε και δυσκολότερες ακόμα στιγμές στην ιστορία της. Τις ξεπέρασε όταν οι ηγέτες της πρώτοι ξεπέρασαν τον διχασμό ...

---

Μήνυμα ναυάρχου Παππά πρός τους νέους πολιτικούς: Να συνέλθετε 

--

Ντοκιμαντέρ για την ανταρσία του "Βέλους"

1 comment:

  1. Συλλυπητήριο Μεϊμαράκη για το θάνατο του Νίκου Παππά....

    Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ενημερωθείς τον θάνατο του Ναυάρχου Νίκου Παππά, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    «Με θλίψη πληροφορήθηκα για την απώλεια του Ναυάρχου Νίκου Παππά. Του ανθρώπου που πρωτοστάτησε του Κινήματος του Ναυτικού και συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974, τιμώντας με τους συναδέλφους του, αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας, τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.
    Ο Νίκος Παππάς υπηρέτησε με πίστη και αφοσίωση την Ελλάδα τόσο ως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αλλά και ως Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, αφήνοντας τη δική του ανεξίτηλη σφραγίδα στο βιβλίο της νεότερης Ιστορίας της χώρας.
    Αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση, κερδίζοντας επάξια την ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμό της Πολιτείας, των πολιτών και του Έθνους.
    Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

    Ethnos News
    5/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin