Friday, April 26, 2013

Κύπρος σε κρίση: διάσωση και εποπτεία

Η Κύρπος ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα που αναδείχθηκαν στη συζήτηση που είχε την Τρίτη 23 Απριλίου με τους φίλους του ΕΚ στο Facebook, η πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών του ΕΚ, Σάρον Μπόουλς. Η ίδια εξέφρασε ανησυχία για "πολλές πτυχές" της αντιμετώπισης της Κύπρου, μεταξύ άλλων το ότι δημιουργείται δεδικασμένο για τη μεταχείριση και άλλων μικρότερων ευρωπαϊκών χωρών.


"Μας ανησυχεί το ενδεχόμενο αναπαραγωγής της κατάστασης αυτής (όπως έχει διαμορφωθεί με την κρίση και την παρέμβαση της Τρόικα) και σε άλλες χώρες, όπως μας ανησυχεί η τάση να βρεθούν τα κράτη μέλη να έχουν να συμβάλλουν περισσότερο στη δική τους διάσωση από ότι συμβάλλει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθεροποίησης" εξήγησε η Σάρον Μπόουλς (Φιλελεύθεροι, Βρετανία).



Σε ότι αφορά το έργο της επιτροπής Οικονομικών, της οποίας προεδρεύει και απαντώντας σε ερώτηση στη συζήτηση στο Facebook,  η κ. Μπόουλς δήλωσε ότι τα δύο σημαντικότερα νομοθετήματα που εγκρίθηκαν πρόσφατα, η οδηγία περί κεφαλαιακών αναγκών και η ανάδειξη της ΕΚΤ σε ενιαίο τραπεζικό επόπτη της ΕΕ, ανοίγοντας το δρόμο και για μια μελλοντική τραπεζική ένωση της ΕΕ.

Ορισμένοι από τους φίλους του ΕΚ, ρώτησαν κατά πόσον οι χώρες που δεν έχουν ακόμα υιοθετήσει το ευρώ θα ήταν σκόπιμο τώρα να  περιμένουν ή να προχωρήσουν, η κ. Μπόουλς επεσήμανε "δεδομένου ότι οι διαδικασίες για την τραπεζική ένωση προχωρούν, ίσως οι χώρες που ήδη πληρούν τα κριτήρια θελήσουν να το υιοθετήσουν το ταχύτερο δυνατό". "Φυσικά όμως πρέπει να έχουν και τη στήριξη των πολιτών τους για κάτι τέτοιο", προσέθεσε.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκε φυσικά και το θέμα της λιτότητας και των περικοπών και στον προϋπολογισμό της ΕΕ και η κ. Μπόοουλς επεσήμανε ότι "η αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ και η λιτότητα δεν είναι αντίθετες έννοιες: είναι λογικό να χρηματοδοτείται επαρκώς η ΕΕ για δράσεις στους τομείς στους οποίους η παρέμβασή της έχει πραγματική προστιθέμενη αξία".

 .europarl.europa.eu
26/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Συνεδρίαση για την Κύπρο στο Ε.Κ. κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς το ΔΝΤ .....

    Συνεδρίαση για το θέμα της Κύπρου, παρουσία του Επιτρόπου O. Rehn και εκπροσώπων της ΕΚΤ, κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την παρουσία εκπροσώπων του ΔΝΤ θα γίνει στις 8 Μαΐου 2013 στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως ανακοίνωσε κατά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης (Παρασκευή 26 Απριλίου) η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Σάρον Μπόουλς.

    http://www.ert.gr/eidiseis/diethni/europe/story/158067/synedriasi-gia-tin-kypro-sto-e-k-kekleismenon-ton-thyron-kai-xoris-to-dnt#.UXqSL0qIxlQ
    26/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin