Wednesday, April 3, 2013

Βενιζέλος: Η Κύπρος μας διδάσκει τι έχουμε και αποφύγαμε....

Αναφερόμενος στο ειδικό τέλος ακινήτων, το οποίο αποτελούσε σημείο διαφωνίας μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων κατά τις τελευταίες ημέρες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τα προγενέστερα σχόλια του Φώτη Κουβέλη πως το τέλος θα αντικατασταθεί από τον ενιαίο τέλος ακινήτων, ο οποίος ωστόσο θα συνεχίζει να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.
Την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αθήνας και της τρόικα επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στον απόηχο της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, οι διαβουλεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν καθότι η Ευρώπη είναι «νευρική» και «επικίνδυνη» για τον εαυτό της.



Επεσήμανε μάλιστα πως η περίπτωση της Κύπρου καταδεικνύει στην Ελλάδα πως δεν υπάρχει «εναλλακτική επιλογή», δίνοντας στους έλληνες πολίτες την ευκαιρία να αντιληφθούν «τι ζούμε και τι αποφύγαμε».

Αναφερόμενος στο ειδικό τέλος ακινήτων, το οποίο αποτελούσε σημείο διαφωνίας μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων κατά τις τελευταίες ημέρες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τα προγενέστερα σχόλια του Φώτη Κουβέλη πως το τέλος θα αντικατασταθεί από τον ενιαίο τέλος ακινήτων, ο οποίος ωστόσο θα συνεχίζει να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.

Επανέλαβε πως το μέτρο θα είναι «προοδευτικό», ενώ σημείωσε πως θα υπάρξει και «κάποιο αφορολόγητο» όριο.

Πηγή: http://www.skai.gr

3/4/13

4 comments:

  1. Κοινή θέση των τριών αρχηγών για το τέλος ακινήτων απέναντι στην τρόικα....Θα αντικατασταθεί από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, θα είναι προοδευτικός και θα εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ....

    Λίγο λιγότερο από τρεις ώρες είχε διάρκεια των κκ Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη το βράδυ της Τετάρτης ενόψει της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα.

    Εξερχόμενος από τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι το Ειδικό Τέλος Ακινήτων θα αντικατασταθεί από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Η είσπραξή του θα γίνεται μέσω ΔΕΗ ενώ θα είναι προοδευτικός. Σημείωσε επίσης ότι η αντικατάσταση αυτή θα ελαφρύνει τους οικονομικά αδύνατους.

    Ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε την κοινή στάση των κυβερνητικών κομμάτων πάνω σε αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι το 2011 που πάρθηκε η απόφαση για την επιβολή του Ειδικού Τέλους δεν υπήρχε άλλη λύση. Ακόμη έκανε λόγο για την ανάγκη να εκταμιευθεί η δόση και να να επιστρέψει η ομαλότητα προκειμένου, όπως είπε «να προστατευθεί ο Ελληνας πολίτης από μια Ευρώπη νευρική και επικίνδυνη για τον εαυτό της».

    Πρόσθεσε δε ότι η συμμετοχή του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση με στελέχη του είναι απόφαση του συνεδρίου του, αλλά χαρακτήρισε τη συζήτηση σχετικά με την πιθανότητα να γίνει ο ίδιος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης «προσβλητική», σημειώνοντας «εγώ εγκατέλειψα την αντιπροεδρία της κυβέρνησης για να γίνω πρόεδρος του ΠαΣοΚ».

    Από το 2014 τον ενιαίο φόρο ακινήτων στον οποίο -όπως τόνισε ο Ευ.Βενιζέλος- θα υπάρξει κάποιο αφορολόγητο θα τον εισπράτει για όλα τα ακίνητα η εφορία.

    «Προερχόμαστε στις συζητήσεις με την τρόικα με κοινές θέσεις σε όλα τα εκκρεμή θέματα», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου έγινε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρναρας.
    Για το θέμα του φόρου ακινήτων είπε ότι συζητήθηκαν τα χαρακτηριστικά του νέου φόρου και πως για φέτος και μόνο θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.

    Σε ερώτηση για το ποσοστό της μείωσης απάντησε πως «θα κάνουμε την πρότασή μας στην τρόικα και θα σας πούμε»
    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=505948
    3/4/13

    ReplyDelete
  2. Ενιαίο φόρο ακινήτων με διπλό μηχανισμό είσπραξης (ΔΕΗ - ΔΟΥ) αποφάσισαν οι αρχηγοί...

    Με κοινή θέση όσον αφορά στη φορολόγηση των ακινήτων προσέρχονται στη διαπραγμάτευση με την τρόικα οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι.

    Ύστερα από τρίωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αποφάσισαν την αντικατάσταση από το 2014 του ΕΕΤΗΔΕ, του γνωστού «χαρατσιού», με έναν ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος ωστόσο, θα εξακολουθήσει να εισπράττεται κυρίως μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

    Το φετινό τέλος θα συνεχίσει επίσης να εισπράττεται κυρίως μέσω της ΔΕΗ, ενώ η κυβέρνηση θα εισηγηθεί στην τρόικα μειωμένους συντελεστές ώστε να υπάρξει ελάφρυνση στην τελική επιβάρυνση σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της συγκεκριμένης φορολογητέας βάσης.

    «Η κυβέρνηση θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα με κοινή θέση και πρόταση ώστε να αντικατασταθεί το ειδικό τέλος από έναν ενιαίο φόρο ακινήτων που θα έχει προοδευτικό χαρακτήρα, ώστε να ελαφρυνθούν οι πολίτες. Ο εισπρακτικός μηχανισμός θα εξακολουθήσει να είναι αυτός της ΔΕΗ αλλά με το σημερινό νομικό πλαίσιο», σημείωσε ο κ. Κουβέλης στις δηλώσεις του εννοώντας ότι η μή διακοπή ρεύματος σε όσους αδυνατούν να το πληρώνουν θα εξακολουθήσει να ισχύει.

    Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Πρέπει να περάσουμε από το ΕΕΤΗΔΕ στον ενιαίο φόρο ακινήτων. Ο μηχανισμός είσπραξης θα είναι η ΔΕΗ για τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες και για τις υπόλοιπες που θα προστεθούν, θα υπάρχει ο μηχανισμός των εφοριών. Και όλο αυτό θα είναι κεφάλαιο του εθνικού φορολογικού συστήματος».

    Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε επίσης «αστεία και προσβλητικά» τα περί αιτήματός του για συμμετοχή του στην κυβέρνηση ως αντιπροέδρου.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63807241
    3/4/13

    ReplyDelete
  3. Σύννεφα πάνω από το Σύνταγμα - Αναβολή για το απόγευμα της Πέμπτης της συνάντησης Στουρνάρα - τρόικας.....Σκληρό μπρα ντε φερ για οικονομία – τράπεζες - Η κυβέρνηση δεν συζητά οριζόντιες περικοπές για την τρύπα 2,5 δισ. ευρώ έως το 2014....

    Με στόχο να προστατευθούν συντάξεις και μισθοί και να μην προκύψουν απρόοπτα στο πεδίο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας συναντάται το απόγευμα της Πέμπτης, μετά την αναβολή που πήρε η συνάντηση που ήταν να γίνει το πρωί της ίδιας ημέρας, με τους επικεφαλής της τρόικας κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).

    Στελέχη της κυβέρνησης διαμηνύουν ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες οριζόντιες περικοπές, γνωρίζοντας ότι η τρόικα είναι πιθανό να προτείνει νέες μειώσεις για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό (από την υστέρηση εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών) που εκτιμάται από 2,5 ως 3,2 δισ. ευρώ για το 2013 και το 2014.

    Παράλληλα, τα ίδια στελέχη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα, ειδικά μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο, επισημαίνοντας τον κίνδυνο αφελληνισμού βασικών πυλώνων του. Στο «μενού» της διαπραγμάτευσης με την τριμερή θα τεθούν και οι αντιρρήσεις των δανειστών για τη συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank.

    Καθυστέρηση δόσης

    Βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να κλείσουν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο όλες οι εκκρεμότητες που έμειναν ανοικτές από την προηγούμενη επίσκεψη της τρόικας η οποία οδηγήθηκε σε εμπλοκή στο Μέγαρο Μαξίμου στις 13 Μαρτίου.

    Στο πλαίσιο αυτό έχουν αποσταλεί μέσω email οι προτάσεις της κυβέρνησης για το θέμα της κινητικότητας και των υποχρεωτικών αποχωρήσεων στο Δημόσιο, ώστε να καλυφθεί το διαρθρωτικό ορόσημο (milestone) που δεν τηρήθηκε και διατηρεί σε εκκρεμότητα τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου (έχει εγκριθεί πολιτικά από τον Δεκέμβριο). Ο κ. Στουρνάρας αισιοδοξεί ότι το ζήτημα θα λυθεί άμεσα.

    Ωστόσο η έγκριση της νέας δόσης των 6 δισ. ευρώ εξαρτάται από τη συνολική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας για το α' τρίμηνο του 2013 και δεν αναμένεται να εγκριθεί από το Eurogroup της Ιρλανδίας στις 12 Απριλίου, όπως υπολόγιζε αρχικά η κυβέρνηση.

    Με στόχο συμφωνία ως τις 15 Απριλίου

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διευθέτηση του ζητήματος για το χαράτσι των ακινήτων, μετά την αδυναμία του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει εγκαίρως στη θέσπιση ενιαίου φόρου ακινήτων, θα είναι μόνο η αρχή μιας μακράς διαδικασίας για την αντιμετώπιση της υστέρησης εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών. Η «μαύρη τρύπα», ελέω βαθύτερης ύφεσης και ανεργίας αλλά και λόγω των εξελίξεων στην Κύπρο, εκτιμάται από 2,5 ως 3,2 δισ. ευρώ για το 2013 και το 2014.

    Διαμορφώνεται για άλλη μια φορά δυσμενές περιβάλλον για την ελληνική πλευρά μέσα στο οποίο η διεκδίκηση αιτημάτων όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% αλλά και του φόρου στο πετρέλαιο θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Ωστόσο κυβερνητικές πηγές λένε ότι και τα δύο ζητήματα θα τεθούν με ένταση.

    Παράλληλα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν την ανάγκη να μην υπάρξει νέο θρίλερ στην διαπραγμάτευση με την τρόικα και θέλουν σε κάθε περίπτωση να αποφύγουν μια νέα εμπλοκή, η οποία θα μετατρέψει σε «Μπεν Χουρ» την θεωρητικώς πιο εύκολη αξιολόγηση εδώ και δύο χρόνια.

    Με βάση τα νέα δεδομένα το υπουργείο Οικονομιών προσδοκά θετικό κλείσιμο των διαπραγματεύσεων ως τις 15 Απριλίου και έγκριση της δόσης των 6 δισ. ευρώ, ενδεχομένως με τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα.


    Αγωνία για τις αποκρατικοποιήσεις.....http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=505939
    4/4/13

    ReplyDelete
  4. Όλα ανοιχτά με την τρόικα....Αποδοκιμάστηκαν οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά την αποχώρησή τους....

    «Δεν έκλεισε απολύτως τίποτα. Όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά», έλεγε ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την τρόικα.

    Κατά την ίδια πηγή, στη συνάντηση της ομάδας Τόμσεν με το Γιάννη Στουρνάρα και την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον προϋπολογισμό, οι τράπεζες και τα ορόσημα για την εκταμίευση της δόσης. «Ανοίξαμε όλη τη βεντάλια», εξήγησε η νέα πηγή.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι εκπροσωποι του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άκουσαν αλλά δεν έδειξαν αντίδραση όταν άκουσαν την εισήγηση της ελληνικής κυβέρνησης για το νέο ενιαίο τέλος ακινήτων.

    Κατά την αποχώρηση της ομάδας Τόμσεν από το υπουργείο των Οικονομικών στην οδό Νίκης, ομάδα περίπου είκοσι συγκεντρωμένων στην συμβολή με την οδό Ερμού αποδοκίμασαν έντονα τους κυρίους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς. «Δολοφόνοι», «μας καταστρέψατε» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαμαρτυρόμενοι που κατά πληροφορίες ανήκαν στην ομάδα «Σπίθα».

    Οι συγκεντρωμένοι απωθήθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς να καταφέρουν να προσεγγίσουν τους ελεγκτές της τρόικας.

    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=269192
    4/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin