Thursday, April 18, 2013

Κ. Μητσοτάκης: «Δεν πρέπει να μας κάνουν εχθρούς με την Τουρκία τα λάθη του παρελθόντος»

H Ελλάδα και η Τουρκία μπορεί να αποτελέσουν το παράδειγμα εταίρων στην ΕΕ του 21ου αιώνα, όμοιο με εκείνο της Γερμανίας και της Γαλλίας, λέει ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εν όψει της ομιλίας που θα κάνει απόψε στη λέσχη «Bab-I Ali», στην Κωνσταντινούπολη, σε σημαντικό ακροατήριο επιχειρηματιών, δημοσιογράφων διανοουμένων και πολιτικών.
«Πιστεύω πως η Ελλάδα και η Τουρκία, όχι μόνον ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ αλλά και ως εταίροι στην ευρωπαϊκή οικογένεια, μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα τον 21ο αιώνα, αντίστοιχο με της Γερμανίας και της Γαλλίας τον 20ό», τονίζει σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ΑΝΑΤΟΛΗ, και προσθέτει: «Τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει -με κανέναν τρόπο- να μας κάνουν εχθρούς».


«Στην πορεία της Ιστορίας, άλλες φορές συμφωνούμε και άλλες διαφωνούμε. Πάντοτε, όμως, μπορούμε και πρέπει να συνυπάρχουμε αρκεί να μιλάμε με ειλικρίνεια. Γι’ αυτό και η εμπιστοσύνη στις διεθνείς σχέσεις είναι τόσο αναγκαία», επισημαίνει και υπογραμμίζει ότι «η ειλικρίνεια και η αμοιβαία εμπιστοσύνη αποτελούν το θεμέλιο των διεθνών σχέσεων».

Ο πρώην πρωθυπουργός εξηγεί ότι η κυβέρνησή του το 1992 δεν μπόρεσε να υπογράψει το Σύμφωνο Φιλίας και συνεργασίας με την Τουρκία, όπως υπολόγιζε, γιατί δεν είχε σημειωθεί αναγκαία πρόοδος στο Κυπριακό.

«Ετοιμαζόμουν να πάω στην Άγκυρα για να υπογράψουμε και ένα σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας, με τον Τούρκο πρωθυπουργό, που θα αντικατόπτριζε τα συμφωνηθέντα για να αρχίσουμε το διάλογο στα διμερή, τα οποία πιστεύω ότι είναι εφικτό να επιλυθούν αρκεί να υπάρχει και από τις δύο όχθες του Αιγαίου ισχυρή βούληση και αποφασιστικότητα. Δεν πραγματοποιήθηκε τότε αυτό το ταξίδι, γιατί ζήτησα να υπάρξει πρόοδος και στο Κυπριακό, που δεν επετεύχθη».

«Πάντως, καταφέραμε τότε να καταστήσουμε αυτήν την πολιτική εθνική στρατηγική στην Ελλάδα, γιατί ενεκρίθη από όλα τα κόμματα -κυρίως το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου- σε σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Στη συμφωνία που πετύχαμε τότε με την αντιπολίτευση προσετέθη ότι στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. Έκτοτε, πέρα από την αποκλιμάκωση της έντασης, η στρατηγική αυτή έχει αποφέρει καρπούς στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας και μου προκαλεί ικανοποίηση, πως αποτελεί σήμερα κοινό κτήμα όλων».

Ο πρώην πρωθυπουργός πιστεύει ότι η λύση των διμερών διαφορών είναι πάντοτε δυνατή και τονίζει πως «αρκεί και οι δύο κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να επιδείξουν πολιτική γενναιότητα και να απευθυνθούν στους λαούς τους με ειλικρίνεια. Υπάρχει ασφαλώς η δαμόκλειος σπάθη του Κυπριακού, η παράταση της εκκρεμότητας, του οποίου εξακολουθεί να δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα. Και αυτό πρέπει να επιλυθεί, και η επίλυσή του εξαρτάται, εν πολλοίς, από την τουρκική πολιτική».

«Μέχρι την οριστική επίλυση των διαφορών μας, θα ζούμε με τα προβλήματά μας αλλά με πνεύμα φιλίας, αλληλοκατανόησης και αλληλοσεβασμού», επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός και καταλήγει: «Οφείλουμε να προωθήσουμε τη διμερή μας συνεργασία τόσο στις καλές όσο και στις κακές ημέρες που περνούν οι χώρες μας. Δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να μας κάνουν εχθρούς τα λάθη του παρελθόντος. Αυτό το μήνυμα φιλίας και συνεργασίας ξεκίνησε από την εποχή των δύο μεγάλων ιστορικών ηγετών, του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και του Ελευθέριου Βενιζέλου. Οι δύο ηγέτες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την λήξη ενός αιματηρού πολέμου υπέγραψαν σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας. Αυτή τη πολιτική οφείλουμε να τη συνεχίσουμε».
 .agelioforos.gr
18/4/13

1 comment:

  1. Ντ. Μπακογιάννη: Eλάχιστη πρόοδο έχει σημειώσει η Τουρκία.....

    Σε θέματα, όπως το casus belli κατά της Ελλάδος και η κατοχή του 40% της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό, η Τουρκία έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο, επεσήμανε η Ντόρα Μπακογιάννη στη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Με παρέμβαση της, στην Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την Τουρκία, η επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Ντόρα Μπαγκογιάννη, υποστήριξε ότι «είναι μεικτή η εντύπωσή της για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Τουρκία», εκτιμώντας ότι «από τη μία πλευρά υπάρχει ένα "κύμα" θετικών μεταρρυθμίσεων, όπως είναι ο ρόλος του στρατού, η υπεροχή της πολιτικής έναντι της στρατιωτικής εξουσίας και η πρόοδος ως προς τους Κούρδους».

    Υπάρχουν, όμως, τόνισε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, θέματα που είναι ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα και ανήκουν συγχρόνως στις θεμελιώδεις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, στα οποία δεν έχει σημειωθεί παρά ελάχιστη πρόοδος, και στην Έκθεση δεν αναφέρονται παρά μόνο λίγα απ΄ αυτά, τόνισε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Ανάμεσα τους, υποστήριξε, ειναι η διατήρηση του casus belli κατά της Ελλάδος, καθώς και η συνεχιζόμενη κατοχή του 40% περίπου του κυπριακού εδάφους από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής, τη στιγμή που η Τουρκία διαπραγματεύεται να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ.

    Καταλήγοντας, η κ. Μπακογιάννη τόνισε: «η Ελλάδα υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Τουρκίας, γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να λύσει το υφιστάμενο πρόβλημα, ώστε γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ. Συγχαίρω την Τουρκία για τις μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνω την τουρκική κυβέρνηση να συνεχίσει. Αν μπορέσει να αντιμετωπίσει το κουρδικό πρόβλημα, κάτι που ελπίζω να γίνει, πιστεύω ότι, με τη βοήθεια και της Ελλάδας, θα μπορέσει να επιλύσει και το κυπριακό».

    Πηγή1: ΑΠΕ-ΜΠΕ
    Πηγή2:www.capital.gr
    23/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin