Sunday, April 7, 2013

Πρόεδρος ΚΡΕΤΥΚ: Όχι εξαγωγή ΦΑ μέσω Τουρκίας

Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα αποφάσεις σε σχέση με την κατασκευή του τερματικού φυσικού αερίου, επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Έλληνας, εκφράζοντας την άποψη ότι η Τουρκία έχει σχεδόν κερδίσει, όπως είπε, τον πόλεμο της προπαγάνδας.
Υπέδειξε ακόμα πως η εξαγωγή φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας δεν είναι η σωστή λύση, ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά, αλλά ούτε και τεχνικά.

Στις δηλώσεις του,  ο κ. Έλληνας είπε ότι η Κύπρος, τώρα που έχει αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση και τα θέματα της οικονομίας «έχουν μπει σε μια γραμμή», θα πρέπει να επανέλθει στο θέμα του φυσικού αερίου. «Τώρα είναι ακόμα πιο μεγάλη ανάγκη να προχωρήσουμε πιο γρήγορα, ειδικά στο θέμα του τερματικού διότι με ανησυχεί» σημείωσε.



Όπως είπε «η Τουρκία έχει σχεδόν κερδίσει τον πόλεμο της προπαγάνδας και ο κόσμος αρχίζει να πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος είναι να εξαγάγουμε το φυσικό αέριο μέσω αυτής. Αυτή δεν είναι η σωστή λύση, ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά, αλλά ούτε και τεχνικά. Είχαμε άλλα προβλήματα, δεν δώσαμε σημασία, όπως πάντα νομίζουμε ότι κάτι τέτοια ξεσπάνε και φεύγουν, αλλά όλα αυτά είναι επικίνδυνα για μένα. Είναι σημαντικό να πάρουμε μια απόφαση για να αρχίσουμε το τερματικό» τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ.

Με τις εκλογές και τα θέματα της οικονομίας ήταν επόμενο ότι θα υπήρχε καθυστέρηση, τώρα όμως πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το άνοιγμα στην Κύπρο γραφείων της ιταλικής ENI, ο κ. Έλληνας είπε ότι ήδη έχει διοριστεί και ο Διευθυντής της ΕΝΙ στην Κύπρο, τον οποίο περιέγραψε ως άτομο πολύ έμπειρο. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΚΡΕΤΥΚ ο διευθυντής της ΕΝΙ στην Κύπρο είχε εργαστεί για χρόνια στη Μοζαμβίκη και είναι υπεύθυνος για όσα έχει κάνει μέχρι τώρα η ΕΝΙ στη χώρα αυτή, όπου εντοπίστηκαν μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου και ήδη η ΕΝΙ προχωρεί με την κατασκευή του τερματικού φυσικού αερίου, σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία Anadarko.

«Για μας είναι πολύ καλό το ότι αυτός ο άνθρωπος που έχει όλη αυτή την πείρα έρχεται στην Κύπρο», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ. Είπε επίσης ότι η ΕΝΙ ενδιαφέρεται και για άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, πέραν των τριών (2, 3, 9) για τα οποία ήδη της έχουν χορηγηθεί άδειες εξερεύνησης υδρογονανθράκων.  

Ο κ. Έλληνας ανέφερε ότι γίνονται σκέψεις για να δοθούν κι άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ στο πλαίσιο του β’ γύρου αδειοδότησης που λήγει στις 26 Μαΐου.

Ενόψει των εξελίξεων στα ζητήματα που αφορούν το φυσικό αέριο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, τις σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ στον τομέα αυτό, αλλά και το ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο Λίβανος για συνεργασία με την Κύπρο, ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το συνέδριο Eastern Mediterranean Gas Conference που πραγματοποιείται στην Κύπρο από αύριο μέχρι την Τετάρτη.

.sigmalive.com
7/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin