Tuesday, April 30, 2013

Προπαγανδιστικές αφηγήσεις

Η περίτεχνη προπαγάνδα περί «καλοζωισμένων» Ελλήνων που πληρώνουν την πλαστή ευδαιμονία, την τεμπελιά και τα σκάνδαλα δεκαετιών, φαίνεται πως έχει σε μεγάλο βαθμό καταλήξει να είναι η κυρίαρχη αφήγηση για την προσέγγιση της ελληνικής κρίσης από τα ξένα ΜΜΕ.
Νέα αφορμή έδωσαν τα γεγονότα στη Μανολάδα, με το Bloomberg να λέει πως «είναι απίθανο οι άνεργοι Ελληνες να επιζητήσουν να αντικαταστήσουν (τους μετανάστες) στους αγρούς». 

Οι Ελληνες, λέει, «θεωρούν υποδεέστερές τους τις χειρωνακτικές, φτωχά αμειβόμενες δουλειές» αυτού του τύπου, που αποδίδουν 20-25 ευρώ την ημέρα για δεκάωρη σκληρή εργασία στα χωράφια. Το γεγονός ότι και οι μετανάστες εργαζόμενοι της Μανολάδας δεν έχουν δει φράγκο εδώ και μήνες όπως άλλωστε και μεγάλος αριθμός Ελλήνων εργαζομένων σε πλήθος ελληνικών επιχειρήσεων είναι κάτι που για το Bloomberg δεν φαίνεται να έχει μεγάλη σημασία. 


Οταν άνεργη Ελληνίδα τούς λέει ότι θα έκανε σχεδόν οποιαδήποτε δουλειά, «αλλά όχι μία στην οποία θα την εκμεταλλεύονταν όπως τους μετανάστες εργαζομένους. Οι Ελληνες δεν θα μπορούσαν ή δεν θα εργάζονταν σε τέτοιες συνθήκες», συμπληρώνοντας πως δεν θα της ήταν εύκολο να πάει στην επαρχία για δουλειά καθώς ο φίλος της έχει σταθερή εργασία, το συμπέρασμα του Bloomberg είναι: «Ακόμα και με την ανεργία στο 27,7% οι περισσότεροι Ελληνες δεν θα σκέφτονταν να κάνουν τις δουλειές που κάνουν τώρα οι παράνομοι μετανάστες». 

Το πόσο έχει περάσει στην κοινή αντίληψη των Δυτικών αυτή η προπαγάνδα φαίνεται και από τα σχόλια στο άρθρο που κάνουν λόγο για «ματαιοδοξία» και «τεμπελιά», για το «τίμημα που πρέπει να πληρώσετε (οι Ελληνες) για το μεγάλο πανηγύρι που είχατε τις περασμένες δεκαετίες» και για το ότι ίσως να «μην υπάρχει πραγματικά κρίση στην Ελλάδα». 


  • Συγγνώμη λοιπόν, «αγαπητοί», που η εξαθλίωση δεν έχει φτάσει στα επιθυμητά σας όρια, που δεν είναι συνέχεια «ζωγραφισμένη στα πρόσωπα η απόγνωση» όπως ήθελε κάποτε βρετανικό κανάλι. Η αντίσταση σε αυτή τη χώρα έχει πολλές -πρωτόγνωρες για σας, είμαι βέβαιος- μορφές. 
 .enet.gr
30/4/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin