Saturday, April 13, 2013

Άνοιξαν πόρτα για απολύσεις στο Δημόσιο

Της Μαρίνας Μάνη

Στην απόλυση των υπαλλήλων των οποίων οι οργανικές θέσεις που κατείχαν στο Δημόσιο καταργούνται, αλλά και σε πιο σύντομες διαδικασίες για την απομάκρυνση των επίορκων, κατέληξαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.

Μετά από συζήτηση που διήρκεσε 3,5 ώρες, το στίγμα της απόφασης έδωσε ο Φώτης Κουβέλης ο οποίος αναχώρησε πρώτος από το Μαξίμου. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ:

- Οι δημόσιοι οργανισμοί θα αξιολογηθούν και μέσα από αυτή τη διαδικασία κάποιοι θα καταργηθούν. Το προσωπικό τους θα απομακρυνθεί. Αυτή ήταν η θέση που είχε αναπτύξει νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς.



- Για τους επίορκους, σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις "έστω και πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων" - φράση που δείχνει συντόμευση διαδικασίας.



Από την πλευρά του ο Ευ. Βενιζέλος εστίασε στην απόφαση για "μία απόλυση - μία  πρόσληψη", τονίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη είναι αποδεκτή από την κοινωνία.  

Αναφέρθηκε επίσης στην απομάκρυνση των λοιπών "ακατάλληλων" (πέραν των επίορκων) και στην αξιολόγηση που θα οδηγήσει εκτός Δημοσίου κι άλλο τμήμα δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα έχουν φύγει 4.000 υπάλληλοι από το Δημόσιο, ενώ  άλλοι 11.000 θα αποχωρήσουν ως το 2014.

.capital.gr
13/4/13

5 comments:

  1. Αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων μετά την κατάργηση θέσεων αποφάσισαν Σαμαράς-Βενιζέλος-Κουβέλης....Απομάκρυνση 4.000 έως το τέλος του 2013 ....- Αποχώρηση 180.000 μέχρι το τέλος του 2015...

    Στους τρόπους απομάκρυνσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων που απαιτεί η τρόικα κατέληξαν οι πολιτικοί αρχηγοί στην πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη.

    Πληροφορίες που μετέδωσε το Mega αναφέρουν ότι υπάρχει η συμφωνία για την απομάκρυνση 4.000 δημοσίων υπαλλήλων ώς το τέλος του 2013.

    Μετά την σύσκεψη πρώτος έκανε δηλώσεις -σε ύφος πιο έντονο από ό,τι συνήθως- ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης, ο οποίος είπε ότι οι επίορκοι θα αποχωρήσουν με βάση τις αποφάσεις των δικαστικών συμβουλίων που θα ενεργοποιηθούν περισσότερο και θα επιταχύνουν τις εργασίες τους, ενώ οι μη επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι θα κριθούν με την αξιολόγηση και την κινητικότητα.

    Ο κ. Κουβέλης επέμεινε ότι οι αλλαγές στο δημόσιο και η αναδιοργάνωσή του θα γίνουν με το σχέδιο της κινητικότητας και εκτίμησε ότι μέχρι το 2015 αυτοί που θα έχουν αποχωρήσει θα είναι περισσότεροι από 180.000.

    Επίσης, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι θα αξιολογηθούν οι οργανισμοί, όπου χρειάζεται, κι αν δεν έχουν λόγο ύπαρξης θα κλείσουν. Όσο για το προσωπικό τους, αφού αξιολογηθεί και δεν ανταποκρίνεται, θα βγαίνει εκτός.

    Όσο για τον αριθμό των επιόρκων, ο κ. Κουβέλης είπε ότι δεν μπορεί να δοθεί συγκεκριμένος αριθμός γιατί θα ήταν αυθαίρετο, αφού δεν θα έχουν κριθεί τουλάχιστον από τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά.

    Υπογράμμισε ότι δεν υπερασπίζεται αορίστως κανέναν, αλλά υπερασπίζεται τους νόμους της χώρας γιατί δεν είμαστε μια χώρα, όπως είπε χαρακτηριστικά, που ζητάμε να κοπούν κεφάλια χωρίς νομική διαδικασία.

    Και η τρόικα, κατέληξε, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι διαπραγμάτευση δεν σημαίνει επιβολή απόψεων.

    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=507752

    ReplyDelete
  2. Εκτός Δημοσίου 15.000 υπάλληλοι μέχρι το 2014....

    Σε συμφωνία-πλαίσιο για τις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων φαίνεται πως κατέληξαν οι πολιτικοί αρχηγοί, κατά τη συνάντησή τους το μεσημέρι του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία ολοκληρώθηκε έπειτα από περίπου 3,5 ώρες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει την απομάκρυνση 4.000 δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2013 και άλλες 11.000 αποχωρήσεις εντός του 2014.

    Συνολικά, 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα απομακρυνθούν τη διετία 2013-2014, ενώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, οι αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2015 θα υπερβούν τις 180.000.

    Πρώτοι στη σειρά αποχωρήσεων φαίνεται πως θα είναι οι επίορκοι υπάλληλοι, των οποίων οι αποφάσεις θα τελεσιδικήσουν στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.

    Επίσης, θα δοθούν κίνητρα για εθελουσία έξοδο από το Δημόσιο, ενώ θα υπάρξει και αξιολόγηση των οργανισμών, κατάτην οποία θα δοθεί προτεραιότητα στις αποχωρήσεις των λεγόμενων «κοπανατζήδων» υπαλλήλων.

    http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=271464
    13/4/13

    ReplyDelete
  3. Υπό την αίρεση της τρόικας η συμφωνία των «3» για τις απολύσεις στο Δημόσιο...

    Πληροφορίες για 4.000 αποχωρήσεις φέτος, αφού συνεδριάσουν τα πρωτοβάθμια συμβούλια, αλλά και για αξιολόγηση υπαλλήλων ακόμη και στους φορείς που καταργούνται. Τί δήλωσαν οι αρχηγοί.

    Σε κοινό πλαίσιο κατέληξαν Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, στην διάρκεια της σχεδόν 4ωρης σύσκεψης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου το Σάββατο.

    Οι σχετικές πληροφορίες μιλούν για 4.000 αποχωρήσεις εντός του 2013 καθώς και για άλλες 11.000 το 2014. Παράλληλα, θα υπάρξει αξιολόγηση ακόμη και στους φορείς που θα καταργηθούν, ενώ πρόκειται να δοθούν και κίνητρα αποχώρησης από το Δημόσιο.

    Ωστόσο, ο Φώτης Κουβέλης, εξερχόμενος από τη σύσκεψη δήλωσε πως «δεν είναι δυνατόν να δοθεί συγκεκριμένος αριθμός επιόρκων, όταν δεν έχουν κριθεί έστω από τα Πρωτοβάθμια Συμβούλια.

    Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ συμπλήρωσε πως ο επίορκος στη βάση αποφάσεων πειθαρχικού και διοικητικών δικαστηρίων θα απομακρύνεται, ενώ ο μη επίορκος στη βάση αξιολόγησης θα κριθεί.

    Επίσης, επεσήμανε πως «δεν είμαστε μία χώρα που αποφασίζει στις επιταγές των συνεταίρων να κόψει κεφάλια», δηλώνοντας πως υπερασπίζεται το Δημόσιο στη βάση της αξιολόγησης, του σεβασμού του νόμου και του Συντάγματος.

    Απολύτως αναγκαίο είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συμπληρώνοντας πως «πρέπει να κλείσουμε όλα τα θέματα και σήμερα κάναμε συντονισμένη και επίπονη προσπάθεια, με κορυφαίο το ζήτημα δημ. διοίκησης».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για διαμόρφωση κοινά αποδεκτού πλαισίου, που ελπίζει να γίνει αποδεκτό από τρόικα μέχρι την Κυριακή το βράδυ. Το εν λόγω πλαίσιο, όπως είπε ο κ.Βενιζέλος, σέβεται απολύτως το Σύνταγμα, τις θεσμικές εγγυήσεις, αλλά πρέπει να εκσυγχρονιστεί η δημόσια διοίκηση. Αναφερόμενος στη μείωση προσωπικού έκανε λόγο για μείγμα μέτρων και κινήτρων, ενώ είπε πως θα γίνει εμπροθέσμως, νομίμως και με αποτελεσματικό τρόπο.

    Ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα στο kathimerini.gr την ύπαρξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, προσθέτοντας ότι οι ελεγκτές της τρόικας έχουν αναχωρήσει από χτες το βράδυ.......http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_13/04/2013_493620
    13/4/13

    ReplyDelete
  4. Τέσσερις «δεξαμενές» για απολύσεις - εξπρές....«Στο πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι»:....



    Ο κύβος ερρίφθη! Απολύσεις με...νομική κάλυψη και «μερεμέτια» στα αριθμητικά δεδομένα. Την ώρα που η τρόικα απαιτούσε 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι να οδηγηθούν στην έξοδο το 2014 εκ των οποίων 7500 έως το Δεκέμβριο του 2013, η τρικομματική κυβέρνηση αντιπροτείνει 15.000 απολύσεις συνολικά έως το 2014, επιμερισμένες σε 4000 έως το Δεκέμβριο του 2013 και 11.000 έως το Δεκέμβριο του 2014.

    Δεν δόθηκε συγκεκριμένος αριθμός για αποχωρήσεις επίορκων, με τη λογική ότι δεν μπορεί κανείς να προκαταλάβει τις πειθαρχικές διαδικασίες και τις δικαστικές αποφάσεις. Η επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών έχει αποφασιστεί και θα υπάρξουν φόρμουλες εν είδει νομοθετικών ρυθμίσεων για να «τρέξει» η υπόθεση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις είναι οι δεξαμενές γι αυτές τις αναγκαστικές αποχωρήσεις, που όπως συμφωνήθηκε κατά τη σύσκεψη των τριών αρχηγών θα γίνουν «στο πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι»:

    - πειθαρχικά ελεγχόμενοι υπάλληλοι για σοβαρά παραπτώματα και παράβαση καθήκοντος, εγκαλούμενοι για είσοδο στο δημόσιο με πλαστά πιστοποιητικά, όσοι ασκούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, όσοι απουσιάζουν συστηματικά από την εργασία τους

    - όσοι αδυνατούν σωματικά ή ψυχικά να εργαστούν, που θα ενταχθούν σε πρόγραμμα συνταξιοδότησης ή μετάταξης σε άλλη θέση

    - υπάλληλοι οι οποίοι θα δεχτούν να μετέχουν σε πρόγραμμα εξόδου, αξιοποιώντας κίνητρα εθελούσιας που θα δοθούν, όπως εξαγορά πλασματικών χρόνων

    - υπάλληλοι από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) τα οποία, ύστερα από μελέτη σκοπιμότητας, θα καταργηθούν. Οι υπάλληλοι σε ΝΠΙΔ τα οποία θα καταργηθούν θα απολύονται, λαμβάνοντας αποζημίωση, στη βάση όσων ορίζει ο νόμος. Οι υπάλληλοι σε ΝΠΔΔ τα οποία θα καταργηθούν θα περάσουν στην κινητικότητα, δηλαδή θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και θα αναζητηθούν θέσεις για μετάταξη.
    http://www.tovima.gr/society/article/?aid=507802
    13/4/13

    ReplyDelete
  5. Euro-Krise ....Griechenland fordert Aufschub bei Stellenabbau....

    Die Athener Regierung fürchtet Streiks in der Hauptsaison, falls sie mitten in der Urlaubszeit 2000 Staatsdiener entlassen müsste. Genau das wurde aber mit internationalen Geldgebern ausgehandelt......http://www.welt.de/wirtschaft/article116834903/Griechenland-fordert-Aufschub-bei-Stellenabbau.html
    5/6/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin