Saturday, April 27, 2013

Μόνον από κοινού.... η συμφορά είναι κοινή, με τυχαίο τρόπο διασπείρεται και πλήττει...

Του Νίκου Ξυδάκη
Καθαρό μυαλό και ευψυχία χρειαζόμαστε.....

Το αντιλαμβανόμαστε καθώς η άνοιξη μας τυλίγει εγκαρδιωτικά, καθώς οι πασχαλιάτικες μέρες ανοίγονται μπροστά μας από σήμερα, Σάββατο του Λαζάρου, προοίμιο Αναστάσεως.

Η τριετής κάθοδος έχει εξαντλήσει πολλές χιλιάδες νοικοκυριά, τα έχει οδηγήσει στην απόγνωση. Πρώτη μέριμνα των ούτως ειπείν διασωθέντων πρέπει να είναι αυτοί οι συνάνθρωποι, διαρκώς, και ιδίως τούτες τις μέρες. Οι τυραννισμένοι της πτώχευσης σταυρώνονται για όλους μας· ακουσίως μεν, αλλά η θυσία τους δεν πρέπει να μείνει χωρίς αντίκρισμα. Από κανένα σπίτι, λοιπόν, δεν πρέπει να λείψουν τα χρειώδη για την υποδοχή του Αναστάντος. Κι από κανένα νου δεν πρέπει να λείψει η έγνοια για τους άτυχους που βουλιάζουν παραδίπλα, βουβά, με σφιγμένα δόντια, με αξιοπρέπεια. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας.


Σκεπτόμενοι τον άλλο, τον άτυχο, τον βασανισμένο, σκεφτόμαστε αλλιώς τον εαυτό μας, τον σκεφτόμαστε αναγεννητικά, του ανοίγουμε δρόμους. Οχι μόνον διότι αξιολογούμε καλύτερα τι έχουμε και τι πράγματι χρειαζόμαστε, αλλά και διότι αντιλαμβανόμαστε εν τω βάθει, το ισοκράτειο απόφθεγμα, ως θεμέλιο συλλογικού και έλλογου βίου: «Μηδενί συμφοράν ονειδίσης, κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατον». Η συμπόνια, η ενσυναίσθηση, η συμπάθεια, συνέχουν τους ανθρώπους ως έλλογα και ως ιστορικά όντα.

Τώρα το μέλλον είναι αόρατο όσο ποτέ, όπως πάντα· τώρα ακόμη και το αύριο είναι αόρατο και εκφοβιστικό. Συνειδητοποιώντας ότι η τύχη είναι κοινή, συνειδητοποιούμε ταυτοχρόνως ότι και η συμφορά είναι κοινή, με τυχαίο τρόπο διασπείρεται και πλήττει. 

Κατά τον ίδιο τρόπο, κοινά είναι η διάνοια και η ψυχική ενέργεια, ο λογισμός και η δράση, τα απολύτως αναγκαία για να αναστείλουμε την κάθοδο και να διαμορφώσουμε τους όρους της ανόδου. Οταν όλοι βουλιάζουν γύρω σου, πώς να σωθείς μόνος; Μόνον από κοινού και μόνο για όλους, επιπλέοντες και βουλιαγμένους, θα έρθει Ανάσταση.
.kathimerini.gr
27/4/13
--
-

1 comment:

  1. Ναόμι Κλάιν: Κλασικό παράδειγμα του δόγματος σοκ η Ελλάδα....Αποκλειστική συνέντευξη στο Enet English....

    Η συστημική χρήση του σοκ και του φόβου από τις ελίτ της εξουσίας ώστε να υπονομεύσουν ευάλωτες κοινότητες είναι πολύ εμφανής στην Ελλάδα του μνημονίου σύμφωνα με την συγγραφέα Ναόμι Κλάιν. Η ενίσχυση του ρατσισμού και η πώληση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας, πολλά από τα οποία θα διαμορφώσουν το άμεσο μέλλον της Ελλάδας, είναι, όπως λέει,ι οι πιθανές συνέπειες της πολιτικής λιτότητας.

    Η συγγραφέας του best seller “Το Δόγμα του Σοκ” , το οποίο αναφέρεται στο πως τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα ισχυρά κράτη χρησιμοποιούν τα σοκ όπως οι φυσικές καταστροφές, τα οικονομικά προβλήματα και οι πολιτικές αναταραχές ως ευκαιρία να αναδιαρθρώσουν την οικονομία ευάλωτων χωρών.

    Σε αποκλειστική της συνέντευξη στο EnetEnglish και στη δημοσιογράφο Lynn Edmonds, εξηγεί πως πιστεύει ότι το βιβλίο της αντανακλά την Ελλάδα του σήμερα.

    Για τη συγγραφέα, η Ελλάδα είναι κλασικό παράδειγμα των όσων παραθέτει στο βιβλίο της. “Είναι αποκαρδιωτικό να βλέπεις τα ίδια κόλπα και τις ίδιες τακτικές να χρησιμοποιούνται τόσο βίαια. Και υπήρχε τεράστια αντίδραση στην Ελλάδα. Είναι ιδιαίτερα οδυνηρό να βλέπεις τη βίαιη καταστολή των κοινωνικών κινημάτων που αντιστέκονταν στη λιτότητα”, αναφέρει και τονίζει ότι “αυτό συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό. Οι άνθρωποι έχουν κουραστεί”.

    Η ίδια στέκεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις διαδικασίες εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου στο Αιγαίο, εκτιμώντας ότι θα επηρεάσει επίσης την Κύπρο. “Αυτό είναι ένα άλλο επίπεδο χρήσης της λιτότητας και του χρέους να πιέσουν τις χώρες να πουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές τα δικαιώματά τους στην εξόρυξη κοιτασμάτων”.

    “Αυτό όμως που βρίσκω τόσο ένοχο και τόσο βαθιά ανήθικο είναι ότι η άνοδος του φασισμού σε αυτό το πλαίσιο είναι εντελώς προβλέψιμη” λέει ακόμα και προσθέτει ότι αυτό υποτίθεται πως είναι το δίδαγμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. “Αν επιβάλεις τιμωρητικές και ταπεινωτικές κυρώσεις σε μια χώρα δημιουργείται το κατάλληλο υπέδαφος για το φασισμό”. Αυτό, συνεχίζει, είναι εκείνο για το οποίο ο Κέυνς προειδοποίησε όταν έγραφε το βιβλίο “Οι Οικονομικές Συνέπειες της Ειρήνης” σχετικά με τη Συνθήκη των Βερσαλιών. “Για μένα είναι απίστευτο το ότι συνεχίζουμε να επιτρέπουμε στην ιστορία να επαναλαμβάνεται κατ’ αυτό τον τρόπο”.

    Αναφορικά με τη γνωστή δήλωση του Θ. Πάγκαλου “όλοι μαζί τα φάγαμε” και στο ερώτημα “πως ο τρόπος με τον οποίο δημιουργήθηκε η κρίση επηρεάζει τον τρόπο επίλυσής της” απαντά ότι: “αν αποδέχεστε την παραδοχή ότι όλοι συνέβαλαν εξίσου στη δημιουργία αυτής της κρίσης τότε έχετε δημιουργήσει το πλαίσιο εντός του οποίου είναι αποδεκτή η συλλογική τιμωρία. Αυτό είναι το νόημα αυτής της πλασματικής ισοδυναμίας”.

    Όπως υπογραμμίζει υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια να δημιουργηθεί μια πλασματική ισοδυναμία μεταξύ ενός ατόμου που χρωστά χρήματα σε κάρτες και δάνεια και των τραπεζών που κυνηγάνε μεγάλες και επικίνδυνες αποδόσεις για τις επενδύσεις τους. “Είναι μια εξοργιστική σύγκριση”.

    Ολόκληρη η συνέντευξη στα αγγλικά στο EnetEnglish.gr
    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=360780
    27/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin