Monday, April 29, 2013

Είναι πρακτική της CIA να κερδίζει συμμάχους με την καταβολή εκατομμυρίων σε ξένους ηγέτες;

Σοκ προκάλεσαν στην αμερικανική κοινή γνώμη οι αποκαλύψεις της εφημερίδας New York Times, ότι η CIA παρέδιδε επί μία δεκαετία μέσα σε βαλίτσες, σακίδια και σακούλες σκουπιδιών, δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στο γραφείο του προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι. Η καταβολή μετρητών φαίνεται ότι είναι μία πρακτική των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για να “κερδίζουν” συμμάχους στο εξωτερικό. Και δεν υπόκειται σε έλεγχο από τη Βουλή και τη Γερουσία.
Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες νυν και πρώην συμβούλων του προέδρου του Αφγανιστάν, το γραφείο του οποίου λάμβανε μετρητά και από την κυβέρνηση του Ιράν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα τα μυστικά κονδύλια προορίζονταν για την εδραίωση της επιρροής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, αλλά, αντ΄αυτού, τροφοδότησαν τη διαφθορά και ενίσχυσαν τους πολέμαρχους, υπονομεύοντας την στρατηγική απεμπλοκής της Ουάσινγκτον από το Αφγανιστάν.

Μία από τις πηγές των New York Times δήλωσε ότι “η μεγαλύτερη πηγή διαφθοράς στο Αφγανιστάν ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες”.
Ούτε η CIA, ούτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολίασαν το δημοσίευμα που προκάλεσε τεράστια εντύπωση για το γεγονός ότι η υπηρεσία΄ξόδευε τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων με ένα ηγέτη, ο οποίος ήταν και είναι βουτηγμένος στη διαφθορά.
Ο Χαλίλ Ρομάν που ήταν επικεφαλής του γραφείου του Καρζάι από το 2002 μέχρι το 2005 δήλωσε ότι “τα αποκαλούσαμε “χρήμα-φάντασμα”. Εφθανε μυστικά και έφευγε μυστικά”.
Για περισσότερο από μία δεκαετία τα χρήματα έφθαναν κάθε μήνα σχεδόν στο γραφείο του προέδρου του Αφγανιστάν και αυτό αποτελούσε μία διαδικασία ρουτίνας από την έναρξη του πολέμου στη χώρα.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα κονδύλια δεν υπόκεινται στους ελέγχους και τους περιορισμούς που προβλέπονται για την επίσημη αμερικανική οικονομική βοήθεια στη χώρα ή για τα επίσημα προγράμματα βοήθειας της CIA, όπως είναι η χρηματοδότηση των αφγανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, και  δεν φαίνεται να παραβιάζουν την αμερικανική νομοθεσία.
Αμερικανοί και Αφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κύριος στόχος των πληρωμών αυτών  ήταν η διάτηρηση της πρόσβασης προς τον Καρζάι και τον στενό του κύκλο και η εξασφάλιση της επιρροής της CIA στο προεδρικό μέγαρο, κύριο φορέα εξουσίας στο αφγανικό υπερσυγκεντρωτικό σύστημα διακυβέρνησης.
Η εφημερίδα γράφει ότι τα μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών κατέληξε σε πολέμαρχους και πολιτικούς, πολλοί από τους οποίους έχουν σχέση με το εμπόριο ναρκωτικών και σε ορισμένες περιπτώσεις με τους Ταλιμπάν.
Σύμφωνα με αμερικανούς και αφγανούς αξιωματούχους, η CIA υποστήριξε τα ίδια δίκτυα εξουσίας που η επίσημη πολιτική των ΗΠΑ προσπάθησε να  διαλύσει αφήνοντας την κυβέρνηση σε εναγκαλισμό με το οργανωμένο έγκλημα.
Το 2010, ο Καρζάι δήλωσε ότι το γραφείο του έλαβε χρήματα από το Ιράν σε σακούλες, αλλά αυτό έγινε με διαφανή τρόπο και η χρηματική βοήθεια είχε ως προορισμό την κάλυψη των αναγκών του προεδρικού μεγάρου. Είπε ότι εκείνη την εποχή οι ΗΠΑ είχαν κάνει αντίστοιχες πληρωμές. Σύμφωνα με τους New York Times, το μεγαλύτερο μέρος των ιρανικών χρημάτων χρησιμοποιήθηκε για πληρωμές σε πολέμαρχους και πολιτικούς.
Στο μεγαλύτερο διάστημα της 11ετούς  εξουσίας του Καρζάι λίγα έγιναν για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην αφγανική αστυνομία και τον στρατό. Οι δύο ισχυρότεροι θεσμοί της χώρας λαμβάνουν δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως υπό μορφήν βοήθειας, αλλά δεν κατορθώνουν να επανδρώσουν και να διατηρήσουν σώματα που πλήττονται από μεγάλα ποσοστά λιποταξίας.
Απαντώντας στο άρθρο της νεοϋορκέζικης εφημερίδας, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν παραδέχθηκε ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (CNS), ένας οργανισμός που εποπτεύεται από την Προεδρία, έλαβε κατά την τελευταία δεκαετία χρήματα από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
“Ναι, το CNS έχει λάβει χρήματα από την CIA κατά την τελευταία δεκαετία. Το ποσό δεν είναι πολύ σημαντικό”, δήλωσε ο Καρζάι σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την αφγανική προεδρία στην Καμπούλ.
Ο Αφγανός πρόεδρος που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Φινλανδία ανέφερε ότι τα χρήματα δόθηκαν για “για την υλοποίηση επιχειρήσεων καθώς και για τον υγειονομικό τομέα” και “για να πληρωθεί το ενοίκιο για τα σπίτια”, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Πρόσθεσε δε ότι “η ενίσχυση αυτή ήταν πολύ χρήσιμη και είμαστε ευγνώμονες”.
29/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Bericht über Gelder vom US-Geheimdienst CIA
    Karsai bestätigt "nützliche" Zahlungen.....

    Afghanistans Präsident Hamid Karsai hat einen Bericht der "New York Times" über Zahlungen des US-Geheimdiensts CIA bestätigt.

    "Ja, der Nationale Sicherheitsrat hat in den vergangenen zehn Jahren Geld von der CIA bekommen", teilte sein Büro mit. Zur Einschränkung hieß es, die Gelder seien "in kleinem Maßstab" gezahlt worden. Die Mittel seien für gute Zwecke verwendet worden, unter anderem für Operationen, zur Unterstützung Verletzter und Kranker sowie zur Anmietung von Häusern. Genauere Angaben machte Karsai nicht. Weiter hieß es: "Diese Hilfen sind sehr nützlich und wir sind dankbar."......http://www.tagesschau.de/ausland/ciakabul102.html
    29/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin