Monday, April 15, 2013

Συνέντευξη του Γιώργου Χατζημαρκάκη στην Ισπανική εφημερίδα El Mundo ... Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι Έλληνες έχουν 23 ημέρες άδεια μετ' αποδοχών, ενώ οι Γερμανοί έχουν 30

Την ανάγκη συνεργασίας των χωρών του Νότου επισημαίνει ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης σε συνέντευξη του στην ισπανική εφημερίδα El Mundo. Εξηγεί γιατί αποφάσισε να μην είναι ξανά υποψήφιος στη Γερμανία, επισημαίνοντας πως η Γερμανία επέλεξε στερεότυπα βάζοντας φωτιά την Ευρώπη και υπογραμμίζει πως οι Γερμανοί πρέπει να ζητήσουν συγνώμη και να ξεκαθαρίσουν το ρόλο τους στην Ευρώπη.    

Ακολουθεί το κείμενο που δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση. (αντίστοιχο κείμενο δημοσιεύεται και στην διαδικτυακή έκδοση  της εφημερίδας....

 

Η Γερμανία έχει αντάρτες στο ίδιο της το σπίτι. Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης  (Ντούισμπουργκ, 1966) είναι ευρωβουλευτής και ήταν μέλος της εθνικής εκτελεστικής επιτροπής του γερμανικού FPD μέχρι το 2011, εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού της Angela Merkel. Ωστόσο, παραιτήθηκε πρόσφατα από την υποψηφιότητα για επανεκλογή ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για λογαριασμό της Γερμανίας. Οι ρίζες της οικογένειάς του είναι Ελληνικές και πιστεύει ότι η χώρα του έχει αδικήσει τα νότια ευρωπαϊκά κράτη.

  • Γιατί αποφασίσατε να μην πάτε για επανεκλογή ως βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Γερμανία;
Είμαι πολύ απογοητευμένος από τον τρόπο που οι περισσότεροι Γερμανοί πολιτικοί και τα μέσα ενημέρωσης έχουν χειριστεί υποθέσεις όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Εκείνοι που βρίσκονται σε υψηλές πολιτικές θέσεις και χρησιμοποιούν  στερεότυπα για να περιγράψουν άλλες χώρες, καίνε την Ευρώπη. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, για παράδειγμα, έδωσε μια ομιλία το 2011, όπου είπε ότι το ευρώ δεν μπορεί να λειτουργήσει σε μια χώρα όπως την Ελλάδα όπου υπάρχουν πολλές μέρες διακοπές. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι Έλληνες έχουν 23 ημέρες άδεια μετ' αποδοχών, ενώ οι Γερμανοί έχουν 30. Η πιο ισχυρή πολιτικά Ευρώπη χρησιμοποίησε ένα στερεότυπο.
  • Η Mερκελ ασκεί σωστά το ρόλο της στην ΕΕ;
Η Γερμανία είναι ηγέτιδα δύναμη στην Ευρώπη. Αυτό της προκαλεί φόβο. Χρειάζεται πάντα ένας ηγέτης στις οικονομικές υπερδυνάμεις, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, ο ηγέτης πρέπει να είναι υπεύθυνος για την ηγεσία του. Έχει να φροντίσει τα συμφέροντα της υπερδύναμης και όχι μόνο το εθνικό του συμφέρον. Οι Γερμανοί δεν έχουν καταφέρει να το κάνουν και χάνουμε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων. Είμαστε ακόμη μία οικογένεια ή  μήπως θέλουμε να τιμωρούμε χρησιμοποιώντας τις προτεσταντικές αξίες; Αυτό είναι το ερώτημα. Δεν καταλαβαίνουν ότι η Γερμανία είναι ο μεγάλος επωφελημένος της κρίσης. Εξαιτίας των χαμηλότερων επιτοκίων το Βερολίνο είχε κέρδη 90 δις ευρώ τα τελευταία χρόνια.

  • Η χώρα σας φαίνεται ότι όλο και λιγότερο να ενδιαφέρεται για τα μέτρα ανάπτυξης στην Ευρώπη. Γιατί;

Η Γερμανία δεν θα κάνει καμία κίνηση πριν από τις εκλογές το φθινόπωρο. Η κα Μέρκελ παραδέχτηκε πως πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες ανάπτυξης, όμως δεν θέλει να είναι πολύ σαφής πριν από τις εκλογές. Τα πάντα θα αλλάξουν αργότερα.
Είναι λογικό ότι η Ευρωζώνη έχει παγώσει εν αναμονή των εκλογών σε μία μόνο χώρα;
Δεν είναι. 
Περιμένω από την κυβέρνηση της Ισπανίας να κάνει κάποιο είδος ανοίγματος προς την Ελλάδα και την Κύπρο και να κάνουμε αυτή την “άνοιξη”. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το φθινόπωρο. Η αλήθεια είναι πως το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής ή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην Ισπανία δεν λειτουργούν και κανείς δεν είναι υπεύθυνος για την αποτυχία. 
Οι Γερμανοί πρέπει να αναλάβουν την πρωτοβουλία να ζητήσουν συγγνώμη για τη χρήση των στερεοτύπων και να αποσαφηνίσουν το ρόλο τους στην Ευρώπη. 
15/4/13
--
-

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin