Tuesday, April 30, 2013

Φρένο στα σενάρια για την έγκριση διπλής δόσης από το Eurogroup το Μάιo....Εκταμίευση χωρίς έλεγχο γίνεται; Δεν γίνεται...

Κωστής Πλάντζος 

Φρένο στα σενάρια για την έγκριση διπλής δόσης από το Eurogroup προς τη χώρα μας στις 13 Μαΐου βάζει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
Με αφορμή δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου του υπουργείου, που άφηνε ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε, σε απάντησή του στο protothema.gr, ότι "δεν υπάρχει περίπτωση" να λάβει η Ελλάδα τη δόση του β' τριμήνου (ύψους 3,2 δισ. ευρώ) από το δάνειο της ΕΕ, ταυτόχρονα με τα έξι δισ. ευρώ του α' τριμήνου.



Η εκταμίευση της δόσης του β' τριμήνου θα γίνει έπειτα από έλεγχο των κλιμακίων της τρόικας, που αναμένονται στην Αθήνα στα τέλη Μαΐου.

.protothema.gr
30/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

3 comments:

  1. Στουρνάρας: Διαψεύδει αίτημα προς την τρόικα για διπλή δόση τον Μάιο ....Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα....

    Διαψεύδει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, δημοσιεύματα τα οποία άφηναν ανοικτό ενδεχόμενο να υποβάλει η κυβέρνηση αίτημα προς την τρόικα για να λάβει τη δόση του β΄τριμήνου ύψους 3,2 δισ. ευρώ από το δάνειο της τρόικας, χωρίς μάλιστα να γίνει αξιολόγηση. Το ενδεχόμενο είχε αφήσει ανοιχτό νωρίτερα την Μ. Τρίτη, στέλεχος του ΥΠΟΙΚ.

    Ερωτηθείς όμως ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας για το θέμα της διπλής δόσης, απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

    Το σενάριο της διπλής δόσης

    Σύμφωνα με το σενάριο η Αθήνα θα ζητήσει και την εκταμίευση των 6 δισ. ευρώ του πρώτου τριμήνου (4,2 από την ευρωζώνη και 1,8 από το ΔΝΤ).

    Η δόση των 4,2 δισ. ευρώ αναμένεται να εγκριθεί από το Eurogroup, στη συνάντηση της 13ης Μαΐου. Προς τα τέλη του μήνα, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα ανάψει το πράσινο φως για τα 1,8 δισ. ευρώ που του αναλογούν από τη δόση.

    «Δεν προκύπτει θέμα νέας αξιολόγησης» φέρεται να είπε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

    Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν υπάρχει ακόμα στο τραπέζι τέτοιο αίτημα από την ελληνική πλευρά και συνεπώς δεν έχει συζητηθεί με την τρόικα.

    Προϋπόθεση για να τεθεί αυτό το αίτημα θα είναι η κάλυψη των προαπαιτούμενων του δεύτερου τριμήνου, σημείωσε.

    Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που απορριφθεί το αίτημα για τα 3,2 δισ. ευρώ, τότε η δόση αναμένεται περί τα μέσα του καλοκαιριού.

    http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=510617
    30/4/13

    ReplyDelete
  2. ΥΠΟΙΚ: Έγκριση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ από το Euro Working Group 29-4-13

    Στη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group εγκρίθηκε η δόση των 2,8 δισ. ευρώ και "άνοιξε ο δρόμος" για τα 6 δισ. της δόσης που "αναμένεται" να εγκριθεί από το Eurogroup της 13ης Μαΐου.
    Έγινε θετική αποτίμηση της υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος και υπήρξαν σαφείς αναφορές στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος.
    http://www.minfin.gr/portal/el/resource/contentObject/id/7d6b5807-3f24-4b5b-a104-af2af1c02d05
    29/4/13

    ReplyDelete
  3. Η Ελλάδα χρειάζεται 10,5 δις έως τον Αύγουστο για να πληρώσει χρέη ....

    Όλα για το χρέος… Το ποσό των 10,5 δις ευρώ θα χρειαστεί η Ελλάδα μέχρι τον Αύγουστο για να πληρώσει τις εξωτερικές της υποχρεώσεις σε ομόλογα της ΕΚΤ και ιδιωτών που δεν μπήκαν στο PSI.

    Στις 20 Μαΐου θα πρέπει να αποπληρωθούν δύο ομόλογα, συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ τα οποία είναι στην κατοχή της ΕΚΤ και θα καλυφθούν κυρίως από τη δόση των 6 δισ. ευρώ.

    Τον Ιούνιο θα πρέπει να αποπληρωθούν υποχρεώσεις 1,5 δισ. ευρώ που αφορούν περίπου 900 εκατ. ευρώ για ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και 600 εκατ. ευρώ για ομόλογα ιδιωτών τα οποία δεν συμμετείχαν στο PSI.

    Τον Ιούλιο θα πρέπει να πληρώσει περίπου 600 εκατ. ευρώ και πάλι για ομόλογα ιδιωτών εκτός PSI.

    Τον Αύγουστο θα πρέπει να έχει διαθέσιμα κεφάλαια 2,8 δισ. ευρώ για να πληρώσει ομόλογο αξίας 2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ και περίπου 700 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο της αποπληρωμής των δανείων που έχουμε ήδη λάβει από το Ταμείο.

    http://olympia.gr/2013/04/30/η-ελλάδα-χρειάζεται-105-δις-έως-τον-αύγου/
    30/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin