Thursday, April 11, 2013

Eurogroup: Η Κύπρος δεν θα είναι «μοναδική περίπτωση»

Σοφία Βούλτεψη
11/04/2013

Παρά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις μέχρι αργά χθες το βράδυ, τόσο του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, όσο και του υπουργού των Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον πρωθυπουργό, τελικά η διαπραγμάτευση δεν ολοκληρώθηκε και θα συνεχιστεί μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, με τους εκπροσώπους να παραμένουν στην Ελλάδα και την επόμενη εβδομάδα.

Αύριο, ο υπουργός των Οικονομικών θα βρίσκεται στο Δουβλίνο για μια συνεδρίαση που θα απασχοληθεί με άλλες χώρες και θεωρείται βέβαιο πως το ζήτημα της Ελλάδας δεν θα μπει στο τραπέζι των συζητήσεων, με την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης να αναβάλλεται για τη συνεδρίαση του Μαΐου.



Ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας είπε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό πως στο Eurogroup θα αναφέρει ότι  «συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και ότι είμαστε σε καλό δρόμο».

Πάντως, όλα δείχνουν πως όσον αφορά στο θέμα της μείωσης του δημόσιου τομέα υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά και ενδεχομένως να χρειαστεί να λάβει και πάλι μέρος στις διαπραγματεύσεις ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης.

Στο μεταξύ, όσον αφορά στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στις νέες «ιδέες» γύρω από τον τραπεζικό τομέα.

Όπως έγινε γνωστό, οι υπουργοί των Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν την πρόταση περί επιβολής ζημιών στις τοποθετήσεις τραπεζών σε άλλες τράπεζες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς προετοιμάζουν ένα σχέδιο νόμου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπει επίσης την επιβολή ζημιών σε όσους διατηρούν μεγάλες αποταμιεύσεις σε «προβληματικές» τράπεζες.

Όλα δείχνουν δηλαδή πως τελικά το παράδειγμα της Κύπρου δεν ήταν μοναδικό, αλλά το πρώτο πείραμα, αν και οι αγορές αντιμετωπίζουν νευρικά τους σχεδιασμούς να επιβάλλονται ζημιές σε μετόχους, ομολογιούχους και αποταμιευτές όταν μια τράπεζα αντιμετωπίζει προβλήματα.

Οι υπουργοί Οικονομικών, θα συζητήσουν σχετικά με αυτό το νομοθέτημα που θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από το 2015, και θα διέπει την λεγόμενη διαδικασία είσπραξης επισφαλών απαιτήσεων και εκκαθάρισης τραπεζών.

Σε ένα έγγραφο που προετοιμάζεται ενόψει του συμβουλίου των υπουργών στην προεδρεύουσα Ιρλανδία, αναφέρεται επίσης ότι οι τοποθετήσεις των τραπεζών σε «προβληματικές» τράπεζες, ακόμα και αυτές διάρκειας μικρότερης του ενός μήνα, θα μπορούσαν επίσης να υφίστανται ζημία.

Η πρόταση εντάσσεται στις ευρύτερες συζητήσεις για το πότε, για παράδειγμα, οι αποταμιευτές θα καλούνται να συνεισφέρουν σε περίπτωση που μια τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα, στο πλαίσιο διαδικασιών «εκ των έσω» διάσωσης (bail in).

Οι μέτοχοι των τραπεζών θα είναι οι πρώτοι που θα αντιμετωπίζουν ζημίες, ακολουθούμενοι από όσους διακρατούν αξιόγραφα των «προβληματικών» τραπεζών.

Οι πελάτες των τραπεζών με καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ θα παραμείνουν προστατευμένοι βάσει του υφιστάμενου δικαιικού πλαισίου στην ΕΕ. Οι προτάσεις που εξετάζονται αφορούν ποσά μεγαλύτερα από αυτό το όριο.

«Αν και αναγνωρίζεται πως η επιβολή ζημιών σε διατραπεζικές τοποθετήσεις μπορεί να ενέχει ορισμένους κινδύνους», αναφέρεται στο έγγραφο που θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης των υπουργών και είδαν δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, «εντέλει, είναι προτιμότερο οι τοποθετήσεις αυτές να μην εξαιρούνται από μια διάσωση εκ των έσω».

Στη συνάντηση αξιωματούχων των υπουργείων Οικονομικών στις Βρυξέλλες χθες, η Γαλλία και η Ιταλία εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις για αυτή την ιδέα.

Έτσι, επιβεβαιώνεται και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που αμέσως μετά τις αποφάσεις για την Κύπρο, είχε δηλώσει ότι στο μέλλον, η ΕΕ θα ζητεί από τις τράπεζες να ανακεφαλαιοποιούνται μόνες τους, κατόπιν θα εξετάζεται η συμμετοχή των μετόχων και όσων διακρατούν αξιόγραφά τους, και μετά «εάν είναι απαραίτητο» και εκείνη των κατόχων ανασφάλιστων καταθέσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέταξε το πρώτο προσχέδιο του νόμου αυτού, αλλά άφησε τα κράτη-μέλη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αποφασίσουν εάν και κατά πόσον και πότε οι αποταμιευτές θα καλούνται να συνεισφέρουν σε διαδικασίες διάσωσης ή εκκαθάρισης τραπεζών.

.elzoni.gr
11/4/13
 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin