Tuesday, April 16, 2013

Για «εκδίκηση μέσω Siemens» γράφουν γερμανικές εφημερίδες .... Με αφορμή την κλήση 13πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας από τους Ελληνες ανακριτές

Ως «πολιτικώς υποκινούμενη» και «ελληνική φάρσα» χαρακτηρίζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt» την κλήση των 13 πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της Siemens από τους τρεις έλληνες ανακριτές Μαρία Νικολακέα, Ιωνα Φιοράκη και Νικόλαο Πιπιλίγκα. Σύμφωνα και με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στο ίδιο κλίμα αλλά και τονίζοντας και το μάταιο και το αμφίβολο από δικαστικής άποψης αυτής της κίνησης είναι και το δημοσίευμα της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung (FA)» την Τρίτη. Η τελευταία προχωράει ένα βήμα ακόμα και κάνει λόγο για «εκδικητική κίνηση των ελληνικών αρχών για την συμπεριφορά των σήμερα λίγο δημοφιλών γερμανών πολιτικών...».


Σε καταχώρηση, πάντως και της on line έκδοσης του Spiegel, που αναπαρήγαγε δημοσίευμα της Handelsblatt της Κυριακής, δημοσιευόταν τίτλος με την επισήμανση ότι ο άλλοτε ισχυρός της γερμανικής εταιρείας _ο οποίος καθίσταται τώρα κατηγορούμενος_ Χάινριχ Φον Πίρερ, αντιμετωπίζει ακόμα και την ποινή των ισοβίων, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία. Για τον συγκεκριμένο η οικονομική εφημερίδα τονίζει ότι «κατά τις μακροχρόνιες ανακριτικές διαδικασίες στην Ελλάδα και Γερμανία δεν υπάρχουν ενδείξεις για προσωπική εμπλοκή του Χάινριχ Φον Πίρερ» (σ.σ προέδρου τότε του ΔΣ της Siemens).
Αυτό πράγματι επιβεβαιώνεται και από το ρεπορτάζ στην Ελλάδα, αφού διαφαίνεται ότι δεν υπάρχει καν μαρτυρία εναντίον του. Στους ανακριτές όμως έχει σχηματιστεί η άποψη ότι «δεν ήταν δυνατόν να μην γνωρίζει την διακίνηση εκατομμυρίων ευρώ...».
Και ο αρθρογράφος της οικονομικής εφημερίδας, που καλύπτει θέματα της εταιρείας από το 2008, υποστηρίζει ότι η κλήση του άλλοτε ισχυρού άνδρα της εταιρείας δεν οφείλεται σε νέα στοιχεία αλλά στην «εκδικητική διάθεση, που επικρατεί στην Ελλάδα. Συχνά αναφέρεται στα ελληνικά ΜΜΕ», τονίζεται στο δημοσίευμα, «ότι ο συγκεκριμένος είναι φίλος της Καγκελαρίου Μέρκελ».
Στο δημοσίευμα πάντως της FΑ γίνονται επισημάνσεις και για άλλα στελέχη, που καλούνται, όπως οι Νοϊεμπέργκερ (οικονομικός διευθυντής) και Γκάνβιντ, οι οποίοι «πρέπει να προσέξουν για να μην ξανανοίξει η παλιά ιστορία, που θεωρούν ότι έχουν ξεπεράσει. Οι Έλληνες εισαγγελείς», προστίθεται, «θέλουν να ακούσουν τι έχουν να πουν τα στελέχη για τις κατηγορίες ότι η Siemens την δεκαετία του '90 δωροδόκησε μάνατζερ και πολιτικούς στην Ελλάδα για να πάρει τα έργα του εκσυγχρονισμού του τηλεπικοινωνιακού συστήματος και ενός συστήματος περιφρούρησης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004».
Παρότι στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι πρόκειται για ακροάσεις στην Ελλάδα οι Ελληνες ανακριτές έχουν άλλη άποψη. Σύμφωνα με τις εδώ δικαστικές πηγές οι κληθέντες μέσω Εισαγγελίας του Μονάχου πρέπει να εμφανιστούν αυτοπροσώπως ή να πάρουν προθεσμία μέσω των συνηγόρων τους (έχουν κληθεί για Ιούνιο Ιούλιο) αλλιώς θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης με αποτέλεσμα να μην μπορούν στη συνέχεια να ταξιδέψουν εκτός Γερμανίας. Πηγές της ανάκρισης είναι καθησυχαστικές και υπενθυμίζουν ότι «στην μετά Ζαγοριανού εποχή (το 2009) δεν υπήρξαν προφυλακίσεις για κανένα από τους κατηγορουμένους, οι οποίοι έχουν απολογηθεί για την υπόθεση».
Ιδιαίτερη εκκρεμότητα υπάρχει για τον Φόλκερ Γιούνγκ, ο οποίος πράγματι ήρθε και απολογήθηκε το 2009, αλλά μετά από ενάμιση χρόνο παραβίασε τους περιοριστικούς όρους εξόδου οι οποίοι του είχαν επιβληθεί μετά την απολογία του φεύγοντας από την Ελλάδα το 2010. Ο ίδιος και σε συνέντευξή του στο «Βήμα» είχε πει, το 2011, ότι αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Σήμερα έχει υποβάλει αίτηση για άρση του εντάλματος, που τον αφορά. Αν όμως δεν εμφανιστεί ανταποκρινόμενος στη νέα του κλήση (είναι μεταξύ των 13) θα εκδοθεί και νέο ένταλμα. Στην αίτηση του έχει επικαλεστεί και την αρχή ne bis in idem, ότι δηλαδή δεν μπορεί να δικαστεί για δεύτερη φορά για την ίδια υπόθεση.
Η αρχή αυτή είναι στο επίκεντρο και των επιχειρημάτων, που ασφαλώς θα εγείρουν και οι Γερμανοί κατηγορούμενοι. Σύμφωνα, πάντως με δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, οι έλληνες θα πρέπει να θυμηθούν ότι την αρχή αυτή πρώτος την επικαλέστηκε ο Δημοσθένης...
Σύμφωνα, όμως και με τα γερμανικά δημοσιεύματα η «περιπέτεια» Γιούνγκ στη χώρα μας είναι η αιτία της νευρικότητας, που έχει δημιουργηθεί και μεταξύ των 13 κληθέντων Γερμανών ως κατηγορουμένων... 

Παπαδάκου Γιάννα
.tovima.gr 
16/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Siemens-Manager Von Pierer soll in Athen aussagen....

    Wegen der langjährigen Schmiergeld-Zahlungen ihres Konzerns in Griechenland sollen 13 frühere ranghohe Siemens-Manager vor einem Athener Gericht aussagen. Die Manager, unter ihnen Ex-Konzernchef Heinrich von Pierer, wurden von einem Gericht in Athen vorgeladen.

    Heinrich von Pierer und andere ehemalige Topmanager des Siemens-Konzerns werden von dessen Korruptionsvergangenheit eingeholt. Nach jahrelangen Ermittlungen wollen griechische Staatsanwälte jetzt insgesamt 13 frühere Spitzenmanager des Technologie-Unternehmens in Athen vor den Kadi zerren. Sie sollen als Beschuldigte aussagen, weil Siemens laut Anklage in Griechenland in früheren Jahren massiv Politiker und andere Entscheidungsträger geschmiert hat, um an Aufträge in Milliardenhöhe zu kommen. Der Vorwurf lautet auf gemeinschaftliche Anstiftung zur Bestechung und Geldwäsche, womit bei einer Verurteilung schlimmstenfalls lebenslange Haft droht.

    Die griechische Justiz macht erheblichen Druck. Erscheinen die Ex-Siemensianer nicht binnen zwei Monaten vor Gericht, wollen die zuständigen Ermittlungsrichter internationale Haftbefehle erwirken. Dennoch dürften es sich Pierer & Co zweimal überlegen, in die griechische Hauptstadt zu reisen. Sie haben das Schicksal ihres Ex-Vorstandskollegen Volker Jung vor Augen. Den hatte die griechische Justiz 2009 vor ein Gericht geladen, ihn aber dann nicht mehr ausreisen lassen. Der 70-Jährige verbrachte eineinhalb Jahre Zwangsurlaub in einem Ferienhaus auf der griechischen Ägäis-Insel Paros, bevor er in einer Nacht-und-Nebel-Aktion nach Deutschland geflohen war. Gegen ihn hat Griechenland bereits einen internationalen Haftbefehl erlassen. Als deutscher Staatsbürger wird er zwar von der Bundesrepublik nicht ausgeliefert. Auslandsreisen jeder Art muss er sich seitdem aber verkneifen. Denn in Drittstaaten müsste er jederzeit damit rechnen, aufgegriffen und an Griechenland ausgeliefert zu werden.

    Zu Bußgeld verurteilt......http://www.fr-online.de/wirtschaft/siemens-manager-von-pierer-soll-in-athen-aussagen,1472780,22376332.html
    16/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin