Thursday, May 16, 2013

Πάνω από 3,6 δισ. φυγάδευσαν οι Ρώσοι από την Κύπρο πριν το «κούρεμα».... Σύμφωνα με έγγραφα του Reuters

Τουλάχιστον 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ φυγαδεύτηκαν από περίπου 129 ρωσικές εταιρείες από την Κύπρο, λίγες ημέρες πριν «κούρεμα» των καταθέσεων.
Σύμφωνα με έγγραφα που έχει στην κατοχή του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, Ρωσικά οικονομικά συμφέροντα γνώριζαν για την επικείμενη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και φυγάδευσαν τεράστια κεφάλαια.
Συγκεκριμένα, η κάθε μια από τις 129 εταιρείες  μετέφεραν από 5 εκατ. ευρώ ή και περισσότερα μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Από τις εταιρείες μόνο οι 95 εντοπίστηκαν και από αυτές οι 34 σχετίζονται με την Ρωσία, 5 με την Ουκρανία και ακόμα 2 με το Καζακστάν.



Οι υπόλοιπες περιλαμβάνουν εταιρείες με έδρα την Κύπρο αλλά και φορολογικούς «παραδείσους» όπως τα νησιά Καϋμάν, οι βρετανικές Παρθένοι νήσοι, και οι Ολλανδικές Αντίλλες. Μάλιστα περισσότερες από τις μισές συναλλαγές πραγματοποιούντο σε δολάρια.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του Reutes, η λίστα επαληθεύει το γεγονός ότι η Κύπρος είχε καταστεί ένας φορολογικός παράδεισος για πολλούς, κυρίως για τους Ρώσους, συσσωρεύοντας τραπεζικές καταθέσεις που ανέρχονταν στα 72 δισ. ευρώ -τέσσερις φορές πάνω από το ΑΕΠ της χώρας.

Ποιες είναι όμως οι εταιρείες που εβγαλαν τα χρήματά τους από την Κύπρο;

Σύμφωνα με τη λίστα του Reuters, η εταιρεία με την επωνυμία UCP Industrial Holdings μετέφερε από την Τράπεζα Κύπρου το ποσό των 80,2 εκατ. ευρώ στις 7 Μαρτίου. Η εταιρεία αποτελεί μέρος της ρωσικής United Capital Partners, του Ilya Sherbovich, πρώην επικεφαλής επενδύσεων στην  Deutsche Bank Russia και νυν προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της πετρελαϊκής Rosneft.

Στις 16 Μαρτίου η Κυπριακή Κυβέρνηση έκλεισε τις τράπεζες εν μέσω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα των δανειστών και την ΕΕ. Μια μόλις ημέρα πριν μια εταιρεία με την επωνυμία Trellas Enterprises μετέφερε 2 δισ. ρούβλια, το εθνικό νόμισμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το πλειοψηφικό πακέτο της Trellas Enterprises βρίσκεται στα χέρια του Μαξίμ Νογκότκοβ, ενός επιχειρηματία που έχει υπό τον έλεγχό του την "Svyaznoy", μια εκ των μεγαλυτέρων αλυσίδων κινητής τηλεφωνίας στην Ρωσία.

Ακόμη μια εταιρεία που καταδεικνύει την ρωσική εμπλοκή στην εκροή κεφαλαίων είναι η O1 Properties Limited, η οποία μετέφερε 10.1 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου. Η εταιρεία ελέγχεται από τον Μπόρις Μιντς, Ρώσο πολιτικό που έγινε επιχειρηματίας.

Σύμφωνα με την λίστα, στις 4 Μαρτίου καταθέτες απέσυραν 261 εκατ. ευρώ από τις 2 τράπεζες, ενώ αργότερα την ίδια ημέρα ο διαβόητος επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντίισελμπλουμ, ερωτήθηκε για το κατά πόσον η διάσωση της Κύπρου θα επηρέαζε τους τραπεζικούς καταθέτες. Δεν μπόρεσε να δώσει μια σαφή απάντηση, παρά την θέση ευθύνης που κατέχει, με αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα να καταγράφεται εκροή κεφαλαίων της τάξεως των 315 εκατ. ευρώ.


  • Πάντως, οι Ρώσοι δεν ήταν οι μόνοι καταθέτες που έσπευσαν να αποσύρουν τα χρήματά τους καθώς στη λίστα βλέπουμε επίσης Κυπριακές εταιρείες και ιδιώτες, ξένους και ντόπιους.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται η Apax Partners, με έδρα το Λονδίνο,  η Αρχή Ηλεκτρισμού της Κύπρου, η οποία σύμφωνα με τα έγγραφα μετέφερε το ποσό των 19 εκατ. ευρώ από τη Λαίκή Τράπεζα, μόλις μια ημέρα πριν κλείσει. Επίσης η Αρχή μετέφερε 22 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου, μεταξύ 1ης και 5 Μαρτίου. Όπως σχολίασε, δεν υπήρξε τίποτα το ασυνήθιστο σε αυτές τις μεταφορές χρημάτων.

.protothema.gr
16/5/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin