Friday, May 10, 2013

Κασουλίδης: Σκεφτήκαμε έξοδο από την ευρωζώνη για 48 ώρες ..... «Έπρεπε να εξετάσουμε όλα τα σχέδια Β και Γ που υπήρχαν, ήταν μια εσωτερική ενδοσκόπηση»


Η Κύπρος εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη τον Μάρτιο κατά την κλιμάκωση της κρίσης και της αντιπαράθεσης για τους όρους του διεθνούς πακέτου διάσωσης της οικονομίας της. Στη δήλωση αυτή προέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης σε συνέντευξη του την Πέμπτη στην εφημερίδα The Washington Post

Η πολιτική ηγεσία της Κύπρου συζήτησε το ενδεχόμενο εξόδου από τη ζωή του ευρώ για «24 με 48 ώρες», αφότου το Κοινοβούλιο απέρριψε το αρχικό σχέδιο διάσωσης, θέτοντας σε κίνδυνο το οικονομικό μέλλον της χώρας, είπε ο κ. Κασουλίδης. «Ήταν μία εσωτερική ενδοσκόπηση» για το πώς θα έπρεπε να προχωρήσει η χώρα, ανέφερε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών. «Έπρεπε να εξετάσουμε όλα τα σχέδια Β και Γ που υπήρχαν»



Εγκαταλείφθηκε γρήγορα η ιδέα
Η ιδέα εξόδου από το ευρώ εγκαταλείφθηκε όταν έγινε αντιληπτό πως η επιστροφή στην κυπριακή λίρα θα προκαλούσε μια άμεση υποτίμηση της αξίας του νέου νομίσματος κατά 40%. Μια εξέλιξη που θα ήταν καταστροφική για το νησί που στηρίζεται κυρίως στις εισαγωγές.

Τα σχόλια του κ. Κασουλίδη δίδουν μια καλή εικόνα για το πόσο επικίνδυνα ήταν τα τελευταία τρία χρόνια για την ευρωζώνη, αλλά αναδεικνύουν και ορισμένα από τα ισχυρά σημεία του ενιαίου νομίσματος η σημασία των οποίων έχει υποτιμηθεί.
Το γεγονός πως κυβερνήσεις θα συμπεριλάμβαναν στα σχέδιά της την έξοδο ως ενδεχόμενο υποβαθμίζει τα επιχειρήματα ότι η νομισματική ένωση είναι “μη αναστρέψιμη” και ότι το ευρώ θα παραμείνει ως νόμισμα και θα ενισχυθεί. Στην ουσία, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι οι Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες είχαν επίγνωση των ευρύτερων συνεπειών των ενεργειών τους.

«Σε περίπτωση που βγαίναμε από το ευρώ, οι κυβερνήσεις -στην Ελλάδα και την Πορτογαλία- θα δυσκολεύονταν πάρα πολύ να πείσουν την κοινή τους γνώμη ότι θα έπρεπε να μείνουν οι χώρες τους στο ευρώ» και να εφαρμόσουν τα σκληρά οικονομικά μέτρα που είχαν επιβληθεί από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το ΔΝΤ, ανέφερε ο κ. Κασουλίδης.

Δεν ήταν όμως απλώς η ανησυχία για τις επιπτώσεις στις εισαγωγές που οδήγησε την Κύπρο να παραμείνει στο ευρώ. Ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι οι αξιωματούχοι του κράτους δίσταζαν να τορπιλίσουν τις προσπάθειες να καταστεί η Ευρώπη μια πιο σφιτκή πολιτική και οικονομική κοινότητα. “Δεν λάβαμε αποφάσεις με αλτρουιστικά κριτήρια. Έπρεπε, όμως, να λάβουμε υπόψη και τους πολιτικούς παράγοντες”, τόνισε ο Κύπριος Υπουργός.
Εν μέσω τριών χρόνων φημολογίας και ανησυχιών για μια πιθανή κατάρρευση της ευρωζώνης, ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι πολιτικές θέσεις όπως η ανωτέρω αποτελούν έναν από τους λόγους που η ζώνη του ενιαίου νομίσματος θα διατηρηθεί ενδεχομένως στη ζωή.

Tην ευθύνη για την κρίση «την έχει η ίδια η Κύπρος»
Η Κύπρος αποτελούσε μια μοναδική πρόκληση καθώς το ΔΝΤ και άλλα ευρωπαϊκά κράτη συζήτησαν και τελικά ενέκριναν τη δανειακή σύμβαση για τη διάσωση της Κύπρου. Με τις μεγάλες της τράπεζες να καταρρέουν, η χώρα αντιμετώπισε μια ασυνήθιστη διεθνή απαίτηση σύμφωνα με την οποία τις ζημιές θα έπρεπε να τις καταβάλουν οι καταθέτες και ότι θα αφήνονταν να καταρρεύσουν τραπεζικά ιδρύματα που δεν είχαν αξιόπιστο σχέδιο επαναφοράς στην κερδοφορία. Το ΔΝΤ και άλλοι τόνιζαν πως οι ζημιές των καταθετών ήταν ο μόνος τρόπος για να δουλέψει το σχέδιο διάσωσης. Και αυτό διότι η χώρα δεν διέθετε τους πόρους να εγγυηθεί όλες τις καταθέσεις, ενώ ούτε άλλες χώρες ήταν πρόθυμες να δανείσουν στην Κύπρο αρκετά χρήματα που να λειτουργήσουν ως εγγύηση για τις καταθέσεις.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι την ευθύνη για την κρίση «την έχει η ίδια η Κύπρος» αλλά τόνισε επίσης πως η χώρα του χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα. Κανένα από τα πιστωτικά ιδρύματα που κινδύνευαν στην Κύπρο δεν ήταν αρκετά μεγάλο για να αποτελέσει απειλή κατά του περιφερειακού ή παγκόσμιου συστήματος, σημείωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών. Ως εκ τούτου η Κύπρος προσφερόταν για να τεθεί ένα τέρμα στη συνεισφορά των φορολογουμένων σε διασώσεις του τραπεζικού συστήματος.

“Χρειαζόταν ένα πείραμα” είπε ο κ. Κασουλίδης. “Στα επόμενα χρόνια θα ανακάμψουμε... αλλά πιστεύω... ότι θα πρέπει να διασφαλίσουν πως η Κύπρος θα λάβει κάθε δυνατή βοήθεια ώστε το πείραμα αυτό να πετύχει”.


Το ΦΑ της Κύπρου αλλάζει τα δεδομένα στη Μεσόγειο
Οι πρόσφατες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα αλλαγής του παιχνιδιού για ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.
Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΡΙΚ ο κύριος Κασουλίδης τόνισε επίσης ότι η ενέργεια δεν πρέπει να αποτελεί πηγή σύγκρουσης αλλά εργαλείο περιφερειακής ενσωμάτωσης.

Η ενέργεια, είπε, μπορεί να αποτελέσει καλό κίνητρο αλλά αν χρησιμοποιηθεί ως δύναμη επιβολής θα λειτουργήσει αντιπαραγωγικά.

Σε ομιλία στη δεξαμενή σκέψης "Μπρούκινγκς", στις Ηνωμένες Πολιτείες ο κύριος Κασουλίδης τόνισε ότι η Κύπρος θα προχωρήσει άμεσα σε εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της Θάλασσας.

Επεσήμανε πως τα πρώτα έσοδα αναμένονται στο τέλος της δεκαετίας ενώ απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας ανήκουν σε όλους τους Κυπρίους.

Ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί ταμείο από το οποίο θα χρηματοδοτούνται υποτροφίες για όλους τους κατοίκους του νησιού, αλλά διευκρίνισε πως τα έσοδα θα δοθούν στους Τουρκοκύπριους μόνο μετά τη διευθέτηση του κυπριακού.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και στις κοινές αξίες.

Είπε επίσης ότι η Λευκωσία είναι από τους πλέον προβλέψιμους εταίρους του Τελ Αβίβ και πρόσθεσε ότι η μόνη περίπτωση να χάσει η Κύπρος την προβλεψιμότητά της είναι μια κακή λύση του κυπριακού που θα επιτρέπει στην Τουρκία να εμπλέκεται στα εσωτερικά της.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Λευκωσίας με άλλα γειτονικά κράτη όπως ο Λίβανος, η Αίγυπτος και η Συρία, ο κύριος Κασουλίδης τόνισε ότι η Κύπρος αποτελεί διαμεσολαβητή στις περιφερειακές συγκρούσεις. Για τη Συρία επεσήμανε ότι η μόνη λύση είναι η απομάκρυνση του Μπάσαρ αλ Ασάντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης θα έχει στις πέντε το απόγευμα συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζων Κέρι. Σε δηλώσεις χθες, χαρακτήρισε χρήσιμο το σύνολο των επαφών που είχε μέχρι στιγμής στην αμερικανική πρωτεύουσα με τον Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, με ηγετικά στελέχη του κογκρέσου και την ηγεσία του αμερικανο-ισραηλινού λόμπι.

Χθες βράδυ ο κύριος Κασουλίδης παρακάθησε σε δείπνο στο οποίο συμμετείχαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης. Συναντήθηκε επίσης με τον Ισραηλινό πρέσβη στην Ουάσιγκτον.

.kathimerini.com.cy
10/5/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin