Saturday, May 18, 2013

Ο Ολι Ρεν προσπαθεί να αποκηρύξει τον τίτλο του «Μίστερ Λιτότητα»

Ο ευρωπαίος επίτροπος για την οικονομική και νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ολι Ρεν σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα New York Times έχει «μπουχτίσει από τη λιτότητα και τον τίτλο που του αποδίδουν ως Μίστερ λιτότητα» και που παραπέμπει, κατά τον επίτροπο, «σε ανάξιο ανθρωποφάγο που σχεδόν τρώει παιδιά».
Με πάνω από 26 εκατομμύρια άνεργους η Ευρώπη των 27, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, βρίσκεται σε ύφεση για έκτο κατά σειρά τρίμηνο και τα «πυρά συγκεντρώνει ο 51χρονος επίτροπος Ολι Ρεν, αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές σχέσεις της ΕΕ, που στενάζει καθώς ολοένα και μικραίνει η ζώνη, που φέρει το όνομα λιτότητα και επιβάλλει σφιχτή δημοσιονομική πολιτική».



Ωστόσο, στη συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα ο Ολι Ρεν περιγράφει τον εαυτό του «δογματικό αμφισβητία των όρων οικονομικής πολιτικής» που διάβασε και εκτίμησε ιδιαίτερα τα πονήματα του βρετανού οικονομολόγου Τζον Κέινς , του οποίου το όνομα είναι συνδεδεμένο εάν όχι συνώνυμο της ιδέας της οικονομικής ενεργοποίησης στον καιρό της κρίσης.

Για τον ημιεπαγγελματία πρώην ποδοσφαιριστή της Φινλανδίας, Ρεν «δεν υπάρχει μία συνταγή για όλες τις περιπτώσεις. Αν υπήρχε μία ασημένια σφαίρα θα την είχαμε χρησιμοποιήσει. Δεν υπάρχει μία μοναδική ασημένια σφαίρα, δυστυχώς» υποστηρίζει.

Για την Ελλάδα και την Πορτογαλία είχε δηλώσει ότι δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια από περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και αύξηση των φόρων» τώρα στους New York Times λέει ότι «Υπάρχουν περισσότερα περιθώρια ελιγμών από ότι πριν από τέσσερα χρόνια που ξέσπασε η κρίση, αρκεί τα κράτη να κατανοήσουν ότι δεν ξεφεύγουν από την κρίση με νέα χρέη».

Απαντώντας έστω και καθυστερημένα στις επικρίσεις του νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν που τον χαρακτήρισε «Ρεν του Τρόμου» με την παρήχηση του επιθέτου του, στα αγγλικά και γαλλικά να παραπέμπει στο «Βασίλειο του Τρόμου» ο Ολι Ρεν δήλωσε ότι οι «Αμερικανοί συχνά αναφέρονται στην Ευρώπη ως είδωλο στον καθρέφτη των ΗΠΑ, πράγμα που δεν συμβαίνει».

Ο Κρούγκμαν τον είχε κατηγορήσει, επίσης, ότι δεν έλαβε υπόψη του τον Κέινς και τα μαθήματα από τη Μεγάλη Υφεση, αλλά ο Ρεν απάντησε ότι όλα αυτά συμπεριλήφθηκαν στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο: «Στο μάτι του κυκλώνα».

Τέλος ο ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε ότι αυτό που τον κρατά άγρυπνο αρκετά βράδια, αν και προσπαθεί να κοιμάται όσο μπορεί περισσότερο είναι «η ανεργία στην Ευρώπη, το ανεπίτρεπτο ύψος του ποσοστού της, η ανθρωπιστική κρίση που προκαλεί και που μας καλεί σε εγρήγορση. Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για αυτό» καταλήγει. 

.tanea.gr
18/5/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin