Friday, May 17, 2013

Στο επίκεντρο η αναβάθμιση .... ΕΜΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΜΕ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, σχολιάζουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, υπογραμμίζοντας ότι οφείλεται στην πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά στη μείωση των ελλειμμάτων και στην οικονομική σταθερότητα.

Μάλιστα, λίγο αργότερα, ο οίκος αξιολόγησης προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών -της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank και της Eurobank.

Μεταξύ άλλων, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι πρόκειται για μια «θεματική μεταστροφή» των επενδυτών ως προς την Ελλάδα, γεγονός που αποδίδεται στην άμβλυνση του φόβου περί επικείμενης αποχώρησης από το ευρώ, αλλά και στα υψηλά κέρδη που αποφέρουν σήμερα πολλά από τα πληγέντα επενδυτικά αγαθά της χώρας, όπως τονίζεται.



Το πρακτορείο "Μπλούμπεργκ" επισημαίνει ότι η προοπτική της Ελλάδας μεταπήδησε από την βαθμίδα CCC σε εκείνη του επιπέδου B-.

Όπως υπογραμμίζεται, ο οίκος Fitch αποφάσισε να προχωρήσει στην ενέργεια αυτή, αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα έκανε πρόοδο που συνίσταται κυρίως στη σταθεροποίηση της οικονομίας της και στο ότι κατόρθωσε να θέσει υπό έλεγχο το έλλειμμά της.

Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι επιπλέον, ο Fitch ανέφερε ότι η χώρα παρουσιάζει μια εικόνα πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας με την κυβέρνηση να ακολουθεί πιο εντατικά το πρόγραμμα προσαρμογής, ενώ την ίδια στιγμή ο κίνδυνος εξόδου της από την Ευρωζώνη έχει περιοριστεί.

Η αξιολόγηση του οίκου Fitch, σύμφωνη με εκείνη του Standard & Poor's, βρίσκεται σε αντίθεση με την αξιολόγηση του οίκου Moody's, ο οποίος έχει υποβαθμίσει τη χώρα κατά 11 μονάδες κάτω από το επίπεδο junk, όπως τονίζεται.

Η "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ", σε δημοσίευμα για το ίδιο θέμα, σημειώνει ότι ακριβώς μετά από ένα χρόνο ο οίκος Fitch πραγματοποίησε αξιοσημείωτη μεταστροφή στην αξιολόγησή του για την Ελλάδα. Ειδικότερα, στις 17 Μαΐου του 2012 και ενώ η χώρα όδευε προς τις κοινοβουλευτικές εκλογές, ο Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Μόλις χθες ωστόσο, επισημαίνεται, αποφάσισε να αλλάξει την προοπτική της, παραδεχόμενος πως αν και απέχει αρκετά ακόμα από την ανάκαμψη, η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σε άλλο δημοσίευμα στην ίδια εφημερίδα, με αφορμή την άνοδο της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και της βελτίωσης της στάσης των διεθνών επενδυτών έναντι των ομολόγων ελληνικών επιχειρήσεων, εκφράζεται η πεποίθηση ότι η μεταστροφή των διεθνών επενδυτών οφείλεται εν μέρει στην επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο.

Παράλληλα, τονίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2013, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ήταν το καλύτερο σε επιδόσεις χρηματιστήριο της ΕΕ. Ωστόσο, διευκρινίζεται, η πραγματική οικονομία στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη αισθανθεί τις θετικές επιδράσεις, καθώς τα τελευταία στατιστικά δεδομένα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. καταδεικνύουν ποσοστό ρεκόρ της ανεργίας της τάξης του 27%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τους νέους ηλικίας 15-24 ετών ανέρχονται στο 64.2%.

Αναβάθμιση των τεσσάρων τραπεζών

Η νέα αξιολόγηση «ακολουθεί την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ένα πιο σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, το οποίο αντανακλάται στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε "B-" από "CCC" με σταθερές προοπτικές. Το outlook των μακροπρόθεσμων IDRs είναι σταθερό, αντανακλώντας τη στενή συσχέτισή του με αυτό του κράτους» επισημαίνει ο Fitch.

Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης αναβαθμίζει την αξιολόγηση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank και της Eurobank σε «B-» από «CCC« προηγουμένως, τα βραχυπρόθεσμα IDRs σε «Β» από «C» και τις αξιολογήσεις στήριξης (Support Rating Floors) σε «No Floor» από «CCC».

 .elzoni.gr
17/5/13

1 comment:

  1. Fitch: Υποβάθμισε τη Σλοβενία σε «BBB+» από «Α-»...Με αρνητικό outlook....

    Την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Σλοβενίας σε «BBB+» από «A-» υποβάθμισε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

    Σύμφωνα με τον οίκο Fitch το «outlook» της αξιολόγησης είναι αρνητικό.

    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=279343

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin