Tuesday, May 21, 2013

Διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ θέλει το Ευρωκοινοβούλιο

 -
Επικαιροποίηση της ισχύουσας Κοινοτικής Οδηγίας για τις Υπηρεσίες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Ευρώπη, προκειμένου να καθιερωθούν κανόνες που θα επιβάλλουν τη διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ στην Ευρώπη και στις “συγκρούσεις συμφερόντων” που ενδεχομένως να χαρακτηρίζουν τις δραστηριότητες των ιδιοκτητών τους, ζήτησε με ψήφισμά του το Ευρωκοινοβούλιο.


Στο ψήφισμα υποστηρίζεται ότι θα πρέπει να υπάρξουν παράλληλα κανόνες που θα διέπουν τη λειτουργία των ΜΜΕ έτσι ώστε να υπάρχει δίκαιη πρόσβαση σ` όλους τους εμπλεκόμενους πολιτικούς και ενδιαφερόμενους φορείς, σε περιπτώσεις διεξαγωγής εκλογών και δημοψηφισμάτων.
Το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας για τις Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών ΜΜΕ θα πρέπει να διευρυνθεί ώστε να καθιερώσει ελάχιστα κριτήρια για την προστασία του θεμελιώδους δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και της πληροφόρησης, της ελευθερίας του Τύπου και της πολυφωνίας, επισημαίνεται στο ψήφισμα.


Υπογραμμίζεται ακόμη ότι “οι αλλαγές στην εθνική νομοθεσία των κρατών μελών για τα ΜΜΕ, που διευκολύνουν την παρέμβαση των κυβερνήσεων στον Τύπο, πρέπει να παρακολουθούνται κάθε χρόνο σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ελευθερία του Τύπου και η πολυφωνία και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων».


Με το ψήφισμα το Ευρωκοινοβούλιο επιθυμεί να προστατεύσει την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων τόσο απέναντι σε εσωτερικές πιέσεις από εκδότες ή ιδιοκτήτες όσο και απέναντι σε εξωτερικές πιέσεις, προερχόμενες από πολιτικά ή οικονομικά λόμπι.


Οι ευρωβουλευτές, τέλος, προτρέπουν την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να υποστηρίξουν την ερευνητική δημοσιογραφία, η οποία παρακολουθεί τη δημοκρατία και αποκαλύπτει εγκληματικές παραβάσεις. Η ηθική δημοσιογραφία θα πρέπει επίσης να προωθείται στην ΕΕ, όμως οι ρυθμιστικές Αρχές για τα ΜΜΕ πρέπει να είναι πάντα ανεξάρτητες και να έχουν δημιουργηθεί από τον ίδιο τον κλάδο των ΜΜΕ, καταλήγει το ψήφισμα.

.onlycy.com
21/5/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin