Friday, May 31, 2013

ΕΕ: Ναυαγούν τα σχέδια για την επιβολή φόρου Τόμπιν

Συμβολικό και όχι ουσιαστικό χαρακτήρα θα προσλάβει, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου τύπου, η εφαρμογή του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών στην Ευρώπη. «Πρόκειται για μια ήττα του Βερολίνου και του Παρισιού και για μια νίκη του τραπεζικού λόμπι», γράφει σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες ο «Figaro».

Τέσσερις μήνες μετά τις θριαμβευτική έναρξη των διαπραγματεύσεων για την εφαρμογή του λεγόμενου «φόρου Τόμπιν» στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, που θα αποθάρρυνε τη δημιουργία νέων χρηματιστηριακών φουσκών και εν γένει την «τζογαδόρικη διάθεση» των παραγόντων των αγορών, το όλο σχέδιο προχωρεί με ρυθμούς χελώνας αν όχι με ρυθμούς καβουριού, γράφει χαρακτηριστικά η γαλλική εφημερίδα.

Αντιμέτωπες στην προσπάθεια της Γαλλίας, της Γερμανίας και εννέα ακόμη κρατών-μελών της Ευρωζώνης να επιβάλουν φόρο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές στην Ευρώπη βρέθηκε σύσσωμος ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κόσμος και κυρίως οι επενδυτικές τράπεζες, ακόμη και οι Κεντρικές Τράπεζες των κρατών-μελών.

Αλλά και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις φοβούνται ότι οι τράπεζες θα μετακυλίσουν τη φορολογική επιβάρυνση στο κόστος πρόσβασης σε πιστώσεις που οι ίδιες καταβάλλουν. «Επιπλέον, οι εθνικές κυβερνήσεις των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών κρατών, όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία αλλά ακόμα και η Γαλλία, που πρωτοστατεί στην προσπάθεια υιοθέτησης του φόρου Τόμπιν, φοβούνται μήπως θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού τους», γράφει ο «Figaro».

Το αποτέλεσμα των φόβων αυτών είναι να εμφανίζονται σήμερα διχασμένες οι εθνικές κυβερνήσεις της Ευρώπης στο θέμα αυτό. Στο Παρίσι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγέ εξέφρασε πρόσφατα την εκτίμηση ότι ο φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών «δεν θα αποδώσει τίποτα», ενώ αντίθετα «μπορεί να καταστρέψει την ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά».

Από την άλλη πλευρά, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση της χώρας του «θα προχωρήσει με ταχύτητα και αποφασιστικότητα» για να πετύχει «έναν μείζονα πολιτικό στόχο, τον οποίο στηρίζει η πλειονότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων».

Το αποτέλεσμα της διαμάχης αυτής είναι, σύμφωνα με την παριζιάνικη εφημερίδα, να επιβληθεί εν τέλει ένας φόρος της τάξεως του 0,01% στις συναλλαγές που γίνονται στον κλάδο των χρηματιστηριακών παραγώγων - εκεί όπου κατά κανόνα δημιουργούνται και φουσκώνουν οι επικίνδυνες για οικονομίες και κοινωνίες χρηματιστηριακές φούσκες. Πρόκειται για έναν συντελεστή συμβολικό αντί του 0,1%, για την επιβολή του οποίου πιέζουν οι κυβερνήσεις του Παρισιού αλλά και του Βερολίνου.

Η αλήθεια είναι βέβαια, γράφει ο απεσταλμένος του «Figaro» στις Βρυξέλλες, ότι και ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν και μεγαλοστελέχη του γερμανικού επιχειρηματικού κατεστημένου (από εταιρείες-μαμούθ όπως η Siemens και η Bayer) έχουν το τελευταίο διάστημα αναλύσει κάθε αρνητική επίδραση που θα μπορούσε να έχει ο φόρος Τόμπιν.

Αλλά η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία είχε ξεκινήσει το σχέδιο επιβολής φόρου Τόμπιν προ τριετίας από κοινού με τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, δεν πρόκειται να κάνει κανένα βήμα προς τα πίσω τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Κι αυτό επειδή βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο - και κάθε πισωγύρισμα στο θέμα αυτό θα αποτελούσε βούτυρο στο ψωμί των αντιπάλων της Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων.

«Στις Βρυξέλλες λοιπόν, μια συμφωνία για το ζήτημα της φορολόγησης της των κραυγαλέα κερδοσκοπικών συναλλαγών θα πρέπει να περιμένει μέχρι το φθινόπωρο», καταλήγει το δημοσίευμα του «Figaro».

Σημείωση: Ο φόρος Τόμπιν ονομάστηκε έτσι επειδή τον επινόησε ο καθηγητής του Γέιλ Τζέιμς Τόμπιν, ο οποίος μάλιστα το 1981 - εν μέσω δηλαδή καθολικής κατίσχυσης των νεοφιλελεύθερων ιδεών της Σχολής του Σικάγου - τιμήθηκε με το Βραβείο Νομπέλ Οικονομίας για τις μελέτες του σε ό,τι αφορά τις μεθόδους περιορισμού των επικίνδυνων υπερβολών στις αγορές.
31/5/13
--

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin