Thursday, May 2, 2013

Με ΟΠΑΠ και… ΑΚΕΛ οι συγκρούσεις της Μ. Εβδομάδας....Μύλος με τα αυθαίρετα

 Σοφία Βούλτεψη
02/05/2013

Χωρίς… ανακωχή στην πολιτική αντιπαράθεση οδεύουμε προς την κορύφωση του θείου δράματος, την Ανάσταση και το Πάσχα.

Το κλίμα παραμένει θερμό, αυτή τη φορά με αιχμή του δόρατος την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, με πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ του 33% της επιχείρησης που κρατούσε το κράτος στην κοινοπραξία EMMA DELTA.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους, καθώς η πρωτομαγιά έφερε την είδηση, προκαλώντας ευφορία για την πρώτη σοβαρή αποκρατικοποίηση, αλλά και αντιδράσεις αντιπολιτευτικού περιεχομένου.



Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως το συνολικό τίμημα των 712 εκ ευρώ είναι απολύτως ικανοποιητικό, καθώς αντιστοιχεί σε ποσό 18,6 φορές μεγαλύτερο από τα εκτιμώμενα κέρδη της χρήσης του 2013.

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστεί, ενώ η πώληση του μεριδίου του δημοσίου αποτελεί ένα ισχυρό όπλο στο ελληνικό οπλοστάσιο για την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

Πέρα δηλαδή από τα έσοδα, τόσο όσον αφορά στο εφάπαξ τίμημα όσο και όσον αφορά στους φόρους, η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ στέλνει στους δανειστές και ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ – αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης – μιλούν για «ξεπούλημα», «σκάνδαλο» και «διαγωνισμό παρωδία», ενώ σε πολιτικό επίπεδο καλά κρατεί και η κόντρα Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσον αφορά στην απόφαση του ΑΚΕΛ για έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο και το ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με «διορθωτική» δήλωση του εκπροσώπου του Πάνου Σκουρλέτη, προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τους «πανηγυρισμούς» της «ομάδας Λαφαζάνη», αλλά η Νέα Δημοκρατία καλεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαγράψει τον βουλευτή του.

Μύλος με τα αυθαίρετα

Στο μεταξύ, αναστάτωση έχει προκαλέσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματική, σύμφωνα με πληροφορίες την τακτοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς με «πάγωμα» της κατεδάφισής τους για 30 χρόνια (αφού καταβληθεί το σχετικό πρόστιμο), όπως επίσης έκρινε αντισυνταγματικό στο σύνολό του το νόμο 4014/2011 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, την δημιουργία του «Πράσινου Ταμείου», κ.λπ.

Πρόκειται για απόφαση που δημιουργεί αδιέξοδο σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες οι οποίοι τακτοποίησαν τα αυθαίρετά τους, ενώ διαιωνίζει το πρόβλημα των αυθαιρέτων, καθώς η Πολιτεία δεν εκφράζει τη βούληση να συμμορφωθεί στις αποφάσεις του ΣτΕ.

Επίσης, προκαλείται αναστάτωση λόγω των χιλιάδων περιπτώσεων μεταβιβάσεως ακινήτων και συμβολαιογραφικών πράξεων που έγιναν την τελευταία διετία, ενώ την ίδια στιγμή προκαλούνται τεράστια ερωτηματικά στους πολίτες οι οποίοι εντάχθηκαν στις σχετικές ρυθμίσεις του νόμου καταβάλλοντας αξιόλογα χρηματικά ποσά για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων τους.

Εξάλλου, γεννώνται ερωτηματικά για το εάν θα επιστραφούν τα ποσά που έχουν καταβληθεί για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων ή θα βρεθεί άλλης μορφής λύση.

  • Μάλιστα, προσέθεταν οι ίδιοι κύκλοι ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι έχουν καταβληθεί και αμοιβές σε μηχανικούς οι οποίοι επωμισθήκαν το μεγάλο βάρος διευθέτησης της νομιμοποίησης.

Η εξέλιξη, οδηγεί στην ανάγκη για άμεση νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, διαφορετικά θα προκληθεί μεγάλη κοινωνική αναστάτωση. 
 .elzoni.gr
2/5/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin